Vystavy na Slovensku

Založil STARHAWK, 27.02.2012, 15:45:00

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

STARHAWK

Zatial sme mali na Slovensku len jednu vecsiu dlhodobejsiu vystavu (Banska Stiavnica). Bolo by fajn zacat sondovat ci je mozne zorganizovat dalsiu a preto tuto temu otvaram. Ja osobne sa uz zacinam dostavat do bodu, kedy by som po objemovej stranke vedel zaplnit nejednu vitrinu. Do diskusie davam tieto body:

1) Su k dispozicii vhodne priestory ? Mame kontakty napr na muzea ? Je zaujem u muzei (alebo inich institucii) ponuknut priestor na takuto vystavu ?

2) Mate nejake poziadavky na miesto vystavy, sposob vystavovania modelov (napr zabezpecenie) ?

3) Mame dostatok tunajsich stavitelov ? Maju u nas ludia zaujem zucastnovat sa vystav ?

4) Ak mame stavitelov, mame aj dostatocny objem modelov (hlavne MOC) ?

5) Ake temy/modely by ste chceli vystavit/vytvorit pre vystavu ?

Zoznam moznych vystavovatelov:
STARHAWK
Micho
Cavelon
Stalker
danny01
5o
kamil

STARHAWK

1) Okrem Banskej Stiavnice zatial neviem o konkretnej institucii, ktora prejavila zaujem o takuto vystavu. Urcite sa ale poinformujem v nasom Zapadoslovenskom muzeu - priestory maju dost velke.

2) Z mojej strany by bola urcite poziadavka na bezpecnost, takze by som radsej vystavoval v muzeach pod sklenenimi vitrinami. Trpol som dot ked som mal svoj kostol, na ktory som spotreboval 4 TAN domceky + kopu TAN z Lugbulku + okna a strechy, vystaveny v Auparku vo vyklade obchodu. A to bol ten moj vyklad jeden z tych bezpecnejsich, ku ktoremu sa nedalo len tak dostat.

3) Ja sa vpodstate mozem za vystavovatela ratat a zaujem vystavovat by bol. Ked clovek postavy nieco vecsie a zaujimave, tak to v byte ani nemoze dlhsie mat vystavene.

4) Mam nejake piratske lodstvo na 1.5m x 1.5m plochy. Kostol z Hornych Oresan stale stoji a caka ho prestavba a doplnenie okolia kedze na sutaz v Auparku som bol limitovany plochou 50 * 50 cm. STAR WARS sceneria by sa urcite dala postavit tiez (Hoth alebo Tatooine).

5) Urcite STAR WARS, realne / historicke budovy a pirates tema.

P4tr1cius

1, Vhodné miesto na LEGO výstavu (múzeum, domy kultúry,...) by nemal byť až taký problém nájsť. Skôr si myslím, že diskutabilnejšie je oveľa viac mesto konania. Určite pripadá do úvahy iba veľké mesto s veľkým návštevným potenciálom. Jak to vidím ja - Blava, Košice, prípadne Banská Bystrica. Z ďalšieho hľadiska - dostupnosti vystavovateľov na Slovensku a samozrejme chalanov z Čiech. Lebo ak to má byť výstava na vysokej úrovni a aby spĺňala všetko čo má spĺňať, bez vystavovateľov z Čiech to nebude možné. A je teda asi obrovský rozdiel ísť z Prahy do Blavy alebo do Košíc.

2, Otázka ruka v ruke s priestorom, ktorý sa podarí dohodnúť. Čím väčší a kvalitnejší tým, aj lepšie podmienky na "LEGO". Priestor, kde by nebol dohodnutý určitý druh komfortu, by sa ani neriešil.

3 a 4, Otázky riešené už čiastočne v mojom bode 1. Ak to má byť naozaj kvalita, tak jedine spolu s chalanmi z Čiech. Samozrejme, nechcem sa dotknúť "domorodých" vystavovateľov. Ale ak výstava, tak nech to stojí zato.

5, Vlaky s budovami, Star Wars, Pirates, Castle, a od veci by nebolo ani Ninjago (ako hit 2010), a určite aj Technic. Výstava rozdelená na viacero skupín: MOC, TLC SETY, DETSKÝ KÚTIK, MOTORIZOVANÁ ČASŤ....

Celkovo nápad Výstavy na Slovensku je perfektný. Z mojej strany môžem ponúknuť pomoc pri organizácii (v rôznych formách), a všetky moje TLC sety budú taktiež k dispozícii. Do rúk by to ale mali zobrať a viesť ostatných už "profi organizátori" zo Slovenska - Micho a Cavelon.



Micho

Len v skratke, lebo finišujem prípravu na pracovnú cestu a ráno skoro odchádzam na Severné Slovensko. Ponúk od múzeí a iných spoločností mám viacej, po skúsenostiach v Banskej Štiavnici spred 2,5 roka si netrúfam aj v mojej osobnej situácii (problém času) organizovať veľkú dlhodobú výstavu.

Keďže mám skúsenosti spolu s Cavelonom aj zo všetkých českých výstav a osobnú s organizovaním 3 mesačnej výstavy v Banskej Štiavnici, tak to tu zhrniem:

1, Na Slovensku je kopec záujemcov o takéto akcie (múzea, obchodné centrá, organizátori výstav), či už dlhodobé resp. krátkodobé. Problém je s nejakým finančným prispením, múzea to majú teraz veľmi ťažké - minimálne finančné zdroje. Múzea majú výhodu, že vedia pripraviť vhodné vitríny. Komerčný záujemcovia naor. obchodné centrá - tu nejaké fiancie sú, zase narážame na problém vitrín. V prípade koľajísk je to problematické v oboch prípadoch.
2, Pre hlavného organizátora (organizátorov) je to časovo veľmi náročná akcia, stojí to aj nemalo finančných zdrojov z vlastného vrecka (cestovné, vybavovanie - telefonáty).
3, Na solídnu akciu je myslím stále nutná pomoc priateľov z Čiech a Moravy. Aj keď pribudlo pár nadšencov aj na Slovensku, tak som presvedčený, že by to bolo málo.
4, Preto sme s Cavelonom dali prednosť krátkodobým akciám (Košice 2010, Prešov 2011), kde sme to zvládli v úzkom kruhu - tu sa neoplatí na 3 dni ťahať MOC z veľkých vzdialeností.

Aj teraz riešim nejak konkrétne veci, napr. niečo na leto v Nitre na cca 15 dní. Mám aj konkrétnych záujemcov z múzeí, ak by si niekto trúfal to zorganizovať, nech sa mi ozve na SZ (Košice, Bojnice ...). Tu Nitru, ak to bude aktuálne, predpokladám, že do 1 mesiaca zverejním aj na fóru.  ;) 

S.t.a.l.k.e.r.

Naposledy organizoval vystavu Danny, bolo to v Stupave. Vystava podobneho rozsahu by bola vhodnym zaciatkom, dal by sa otestovat potencial relativne uzkeho okruhu stavitelov z BA a okolia. Ked si pri tej scenerii, Hoth assault vyzera asi najrealnejsie.

Micho

Citace od: STARHAWK kdy 27.02.2012, 15:45:00
Ja osobne sa uz zacinam dostavat do bodu, kedy by som po objemovej stranke vedel zaplnit nejednu vitrinu.

STARHAWK, ty si v BŠ urobil kus peknej práce. Takže ma tvoj záujem a iniciatíva teší!  8)

Ja by som navrhoval v prvom rade dať dokopy organizačnú skupiny - cca 1-3 ľudia, ktorí by to riešili. Potom je fajn riešiť aj ostatné ... Verím, že v BA by sa našli vhodné priestory aj základný potenciál vystavovateľov.

Ako vystavovateľ, nie organizátor, si trúfam pomôcť všade na Slovensku. Avšak nie koľajisko, to už riešime s Cavelonom zatiaľ vždy spoločne. ;)

S.t.a.l.k.e.r.

Citace od: Micho kdy 27.02.2012, 19:39:27
Ja by som navrhoval v prvom rade dať dokopy organizačnú skupiny - cca 1-3 ľudia, ktorí by to riešili. Potom je fajn riešiť aj ostatné ... Verím, že v BA by sa našli vhodné priestory aj základný potenciál vystavovateľov.

Organizaciu by sme si vedeli podelit myslim bez vacsich problemov, len aby bolo viac vystavovatelov nez organizatorov.  >:D

Micho

Citace od: Stalker kdy 27.02.2012, 19:41:53
Citace od: Micho kdy 27.02.2012, 19:39:27
Ja by som navrhoval v prvom rade dať dokopy organizačnú skupiny - cca 1-3 ľudia, ktorí by to riešili. Potom je fajn riešiť aj ostatné ... Verím, že v BA by sa našli vhodné priestory aj základný potenciál vystavovateľov.

Organizaciu by sme si vedeli podelit myslim bez vacsich problemov, len aby bolo viac vystavovatelov nez organizatorov.  >:D

Tak začnite v BA s organizáciou, niečo sa dohodne, zverejní sa a vystavovatelia sa pridajú ... Bez konkrétnych organizačných údajov sa ťažko niečo rieši.  ;)

S.t.a.l.k.e.r.

S Ondrom sme chceli najprv vediet, ci sa najde dost stavitelov-vystavovatelov a kto vie cim prispiet. Urcite by som sa nepustal do organizacie predtym nez budeme mat jasno ci mame potencial to zvladnut.

Micho

Citace od: Stalker kdy 27.02.2012, 19:48:41
S Ondrom sme chceli najprv vediet, ci sa najde dost stavitelov-vystavovatelov a kto vie cim prispiet. Urcite by som sa nepustal do organizacie predtym nez budeme mat jasno ci mame potencial to zvladnut.

Ako som napísal, pomôžem ako vystavovateľ. MOC veľmi nie (na to nemám čas), dioráma mesto, piráti, western ... v pohode, vystaviť vlaky, technik ...

Keďže budem na západnom Slovensku pár dní pracovne v 11. týždni (asi od 13.3 do 16.3.), tak by sme mohli zorganizovať stretnutie na štvrtok 15.3. - 11. Bratislavský KOSTKY.org pub.  Piatok nie, to mám program aj na večer, sobota som už mimo. Čo vy na to, Stalker skúsiš to nahodiť?

Cavelon

Za predpokladu zabezpečenia štandardných podmienok výstavy (ochrana exponátov, dozor, vhodné priestory, hlavička kostky.org atď.) môžete so mnou samozrejme počítať kdekoľvek na Slovensku. Statické exponáty (či už štandardné sety alebo MOCs) nie sú problém. Pohyblivý exponát je zvláštny prípad, ktorý vyžaduje špecifické riešenie v závislosti od konkrétnych podmienok.

peki

#11
V podstatě se dá jít dvěma směry:

1) Jednodenní/víkendová a třeba i nějak více tématicky zaměřena akce jako Lego technic v Boskovicích. V zahraničí tyto akce převažují resp. nevím o nikom kdo by pořádal něco dlouhodobého jako kostky.org v muzeu.

2) Výstava v muzeu, která chtějí expozici minimálně na 3 ale spíše na 4 měsíce. Tady je zapotřebí podle mých zkušeností 10 - 15 lidí minimálně. S tím že je potřeba mít 3 - 6 větších dominantních modelů (klidně i origo sety - ale velké  ;D)

- kolejiště pouze v případě že je trains AFOL v dosahu 1 týdně. Můj rekord v Roztokách byl 13 dní provozu bez poruchy, to se ale mění s intenzitou provozu a opotřebení motorů. Stavba kolejiště je hodně časově náročná. Když jsem odjížděl z Jeseníku (poprvé bez kolejiště) bylo mi opravdu fajn  ;)

- určitě nebude problém domluvit spolupráci tak jako v minulosti z Čech na Slovensko

Co je důležité
1) výstava resp. provozovatel výstavy musí uhradit minimálně náklady
- doprava tam a zpátky při stavění i bourání (současně je potřeba optimalizovat náklady na dopravu)
- pojištění
2) další otázkou je nějaká více či méně "symbolické" půjčovné. To je věc poměrné citlivá a je potřeba rozumně rozlišovat mezi komerčním subjektem a státní nevýdělečnou organizací.

Každopádně by pořádání takových to akcí mělo být potěšením, ne noční můrou či dalším stresujícím faktorem. Už proto by měli být akce koordinované za celé kostky.org. Koordinované = pokud možno nebudou souběžně, protože to pochopitelně tříští kapacitu.

Jako ideální lokalitu pro Slovensko bych viděl ( z pohledu dojezdové vzdálenosti) Bratislavu, ale byl jsem i v BŠ.   
 

danny01

Tiež sa rád zúčastním ako vystavovateľ, k dispozícii mám väčší počet Technic, Train a niečo málo aj zo City.
Ako väčšina pracujúceho ľudu s malými deťmi sa mi nedostáva dostatok času na tvorbu MOCov. V závislosti od témy by som sa však niečo určite pokúsil vytvoriť.

Ako spomínal Stalker, mám za sebou jednu mikrovýstavu v Stupave, ktorá prebehla hladko a bez problémov.

Určite sa zúčastním hospody aby sme rozvinuli debatu  ;)

Taktiež sa zúčastňujem LUGBULKU, čo znamená nové kocky aj za účelom prezentácie na verejnosti.
Danny

5o

Nuž asi každý, kto sa venuje Legu už dlhšiu dobu, má vyskúšaných pár MOC-ov, ale aj zásobu klasických setov. Niečo by som vedel aj ja dať do kopy, minimálne tú nedokončenú ulicu...
Všetko je to o komunikácii a chuti. Som rád, že sa zase o tomto bavíme a dúfam že sa podarí ďalší skvelý nápad  dotiahnuť až do konca.
Preto lebo Lego...

kamil

Nejakými setmi City a SW, prípadne ak by manželka dovolila, tak HP viem prispieť aj ja.

Vedel by som dodať aj nejaký menší MOC, ale tým by sa zmenšil počet klasických setov ktoré môžem ponúknuť.

STARHAWK

Citace od: kamil kdy 29.02.2012, 15:02:15
Nejakými setmi City a SW, prípadne ak by manželka dovolila, tak HP viem prispieť aj ja.

Vedel by som dodať aj nejaký menší MOC, ale tým by sa zmenšil počet klasických setov ktoré môžem ponúknuť.

MOC je lepsi ako set. Chceme ukazat co ine sa z lega da postavit.

All:
Zajtra sa cestou po meste stavim v nasom Zapadoslovenskom muzeu a popytam sa ci maju zaujem o lego vystavu (nezavezne samozrejme - len sondujem). Mozno tak teda rozsirim pool institucii, kde by sa vystava mohla konat.

S.t.a.l.k.e.r.

Pred návštevou 12. BKP odporúčam pripomenúť si toto vlákno.

Michal Budinský

Zo zopár lokomotívami a vagónikmi ( 7-studovky )môžem prispieť(možno aj Michalská veža ).Len ako vystavovateľ som laik :)