(Vlastní) Největší věž z lega na světě - 32.5 metru

Založil Colonel32, 12.09.2012, 00:42:49

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Colonel32

Společně s Malým Měchem jsme se zúčastnili stavby lego věže ( http://www.legovez.cz/ ) jako dozor. Stavba probíhala tak, že lidé byli zásobeni předvyrobenými kříži, na které se cvakaly bricky 2x4 do výšky 25 kostek na každý kříž, tak aby každá kostka vždy seděla na dvou jiných. Postupem času jsme zjistili, že toto nařízení platí jen pro civilisty, a že my smíme stavět i tak, že budeme kostky natáčet do boku (akorát to muselo být uvnitř dostatečně provázané, aby to drželo).

Do stavby se nám podařilo legálně nebo nelegálně propašovat několik vlastních nápadů, především nápis KOSTKY.ORG (Měch) a číslo "32" (já). Všem lidem s vyšší šarží jsem ovšem nakukal, že ta třicet dvojka je na počest výšky té věže, a pak jsme se skvěle bavili pokaždé, když to moderátorka říkala nahlas na celé staveniště.

obr. 1: Ukázka jednoho ze základních křížů

obr. 2: Základní obrázek na bok: česká vlajka. Stavěla se podle připraveného vzoru, takže ji většinou stavěli civilisté.

obr. 3: Bitevní loď. První obrázek, který jsem pro věž vyrobil.

obr. 4: Legacy Block. Vytvořený na počest původních lego barev. A také jsem potřeboval vyrobit něco, co by mělo nějaký řád, v konstrastu s barevným mišmašem, který děti většinou vytvářely. Překvapivé bylo zjištění, že děti jsou velmi tvárné - když jsem jim dal vizi duhové kostky, byly ochotné skutečně stavět správně po patrech.

obr. 5: Nápis Kostky.org. Bylo nesmírně náročné ohlídat, aby se v každém patře skutečně stavělo to správné písmenko, zvlášť když jsme je museli stavět (a obestavovat) sami a naráz se stavělo asi 8 křížů. Já jsem pouze pomáhal hlídat realizaci, nápad byl Měchův.

obr. 6: Přišel požadavek, abychom lidí více hlídali, že poslední patra bylo málo českých vlajek. Tak jsme si řekli, že to vezmeme z gruntu a udělali jsme celé českovlajkové patro.

obr. 7: Dvě patra s číslicemi 3 a 2, ale zase z každé strany.

obr. 8: Mirka Knapková jede osadit poslední dílek věže... okolo již zakomponované dvojky a trojky.

Velký dík patří Měchovi především za to, jak obětavě stavbu dokumentoval a AFOLuům, kteří nám se stavbou příležitostně pomáhali.

Ethan

Moc pěkné, hlavně obdivuju ty, co museli nahoru na té plošině. Od určité výšky by mi to asi nedělalo moc dobře.

Ondra

martinlx

Super, moc mě mrzí že jsem se nepřišel podívat. Jako strojaře by mě zajímal podíl nelego částí v konstrukci věže. Předpokládám že v místě kotvících lan je nějaká výztuha. Jak vypadá, přes kolik kostek zasahuje? Vertikálně je tam také nějaká výztuha, nebo opravdu celou váhu věže (+síly od kotvení) drží lego?

Colonel32

Citace od: Ondra kdy 12.09.2012, 11:13:50
Nevíte jak ta věž tam vydrží dlouho?

Už je rozebraná. V sobotu ve 3 hodiny ji slavnostně dokončili, v neděli tam stála a v pondělí ráno ji začali rozebírat - a ve čtyři odpoledne už po ní nebylo ani památky. Jen několik zabalených krabic s nápisy LEGO.

Ondra

Dík, to je škoda.Mohli ty kostky někde vystavit, aby bylo vidět, jak se kdo na nich kreativně vyřádil.

Colonel32

Bylo to tam vystaveno celou neděli. A upřímně řečeno, tolik k vidění na nich zase nebylo. Navíc, ty kostky jsou stejně jako veškeré kříže a kotvící lana součástí stavbění té věže, tak to chtěli mít připravené vše pohromadě, až se ten rekord bude zase překonávat někde jinde.

Colonel32

Citace od: martinlx kdy 12.09.2012, 11:15:26
Jako strojaře by mě zajímal podíl nelego částí v konstrukci věže. Předpokládám že v místě kotvících lan je nějaká výztuha. Jak vypadá, přes kolik kostek zasahuje? Vertikálně je tam také nějaká výztuha, nebo opravdu celou váhu věže (+síly od kotvení) drží lego?

Bohužel, já sám jsem to úpně nezaregistroval, jak přesně je to řešené. Občas měly ty kříže v sobě díry na lana (i na vnitřní části toho kříže), ale jestli šla nějaká tyč prostředkem (ke které se to chytalo, aby se to nekývalo do boku), to nemohu ani potvrdit, ani vyvrátit. Na výšku ale váhu kostek určitě nesly kostky.

germik

Jak jsou spojovaná patra? Každým studem? Když si vezmu kolik jich tam je (studů na ložné ploše patra), muselo by to takhle jít dost ztuha, ne? ???
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

peki

Pokud si dobře pamatuji z Vídně, tak na to mají gumovou paličku, kterou to po prvotním položení/usazení domáčknou. Stejnou paličku používají v modelárně při stavbě lepených soch.

to C32 jak se liší toto vlákno o diskuze která začala zde?

Colonel32

Citace od: peki kdy 12.09.2012, 16:37:38
to C32 jak se liší toto vlákno o diskuze která začala zde?

Tamto je diskuse o akci, toto je prezentace modelu, respektivě těch našich konkrétních bloků.

Colonel32

Citace od: peki kdy 12.09.2012, 16:37:38
Pokud si dobře pamatuji z Vídně, tak na to mají gumovou paličku, kterou to po prvotním položení/usazení domáčknou. Stejnou paličku používají v modelárně při stavbě lepených soch.

Ano přesně tak, doklepávalo se paličkou.

Ojík

Hezká akce, sledoval jsem ji a celkem mě překvapila, čekal jsem něco úplně jiného. Škoda, že jsem se nemohl zúčastnit. S chutí jsem si přečetl některé články, ale je dobré mít to i od někoho zasvěceného z první ruky. Pověz mi, zůstaly vám ty helmy a trička?
All work and no play make Jack a dull boy.

Colonel32

Helmy byly nějaký low-end spíš dekorace než cokoli jiného, Lego logo na nich byla jen nálepka. Ale stejně po nich slintaly všechny holky od ostatních stánků (Alpine, FIAT). My jsme si je většinou sundávali, jakmile to šlo. A oboje se vracelo. Minimálně helmy i počítali, zda jsou všechny, trička netuším.