Neoriginálni set

Založil Michael524, 29.06.2012, 19:50:10

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Michael524

Myslíte že je dobré si najít na internetu návod na určitý set a podle něho si objednat kostky z Bricklinku a poté si ten set podle návodu z netu postavit ? Cenově to výjde o hodně lépe, proto to chci vyzkoušet a tak se ptám jesli to není blbost.  ::)

Colonel32

Cavelon

Jasné, že to nie blbosť. Ja som si tak napríklad pozháňal dieliky na Taj Mahal a oproti MISBu ma to vyšlo (odhadujem) na tretinu.

tomas.

Citace od: Pampik kdy 29.06.2012, 19:50:10
Myslíte že je dobré si najít na internetu návod na určitý set a podle něho si objednat kostky z Bricklinku a poté si ten set podle návodu z netu postavit ? Cenově to výjde o hodně lépe, proto to chci vyzkoušet a tak se ptám jesli to není blbost.  ::)

Pokud nepotřebuješ krabici, origoš návod nebo případně samolepky a současně to vyjde levněji, tak podle mě není co řešit...  ;)

Archaon

Citace od: Pampik kdy 29.06.2012, 19:50:10

Záleží jak který. Pokud v něm nejsou nějaké vzácné a drahé díly, tak určitě. Vyplatí se to hlavně u setů, které jsou samy o sobě hodně drahé a nedají se normálně sehnat - například Café Corner a další staré modulární domy se dnes prodává za astronomické částky, přitom v dílech z BL vyjdou cca na třetinu. Zabere to ale strašně moc času - většinou je problém najít obchod, který má všechny díly, nebo jejich větší část. Nebo je má, ale některé jsou levné, a jiné zase předražené... A když bereš z hodně obchodů, prodraží se zase poštovné. Takže je to taková malá maturita  ;D každopádně pokud ti jde o sety které jsou teď běžně v prodeji, tak tam bych se na to asi vykašlal... Je potřeba si uvědomit, že lidé co provozují BL obchody většinou nové sety rozeberou na díly a ty pak prodávají, takže na tom musí mít taky nějakou minimální marži. Tam se ti to nakombinovat podaří málokdy a pokud ano, tak to třeba bude jenom o nějakých 10 % levnější, což nestojí za tu námahu (a poštovné). Spíše se vyplatí hlídat slevy, akce a výprodeje, LEGOO má někdy i 50 %... i víc  ;)

Anatyt

Citace od: Archaon kdy 29.06.2012, 20:14:19
Záleží jak který. Pokud v něm nejsou nějaké vzácné a drahé díly, tak určitě. Vyplatí se to hlavně u setů, které jsou samy o sobě hodně drahé a nedají se normálně sehnat - například Café Corner a další staré modulární domy se dnes prodává za astronomické částky, přitom v dílech z BL vyjdou cca na třetinu.

ANI NÁHODOU !!! ;D Pozri si čo stoja len napr. dvere z CC.

Matošo

tak zrovna u CC to levněji vyjde, ale asi sotva to bude třetinová cena...

Archaon

Citace od: Anatyt kdy 29.06.2012, 20:15:37
Citace od: Archaon kdy 29.06.2012, 20:14:19
Záleží jak který. Pokud v něm nejsou nějaké vzácné a drahé díly, tak určitě. Vyplatí se to hlavně u setů, které jsou samy o sobě hodně drahé a nedají se normálně sehnat - například Café Corner a další staré modulární domy se dnes prodává za astronomické částky, přitom v dílech z BL vyjdou cca na třetinu.

ANI NÁHODOU !!! ;D Pozri si čo stoja len napr. dvere z CC.

Vim, dvěře za pětibábu, no nekup to  ;D ale i tak, ten set je za dvanáct až patnáct tisíc, stejně se to vyplatí. Možná ne za třetinu, ale ten rozgíl v cene je, jak by řekl můj bratr, signifikantní  ;)

Colonel32

Ušetřit se dá hlavně, když pár těch set-unique dílů nahradíš něčím jiným, třeba jak se zmiňovalo u Millenium Falcona nákup jiné barvy mastů.

Archaon

Citace od: Colonel32 kdy 29.06.2012, 20:48:08
Ušetřit se dá hlavně, když pár těch set-unique dílů nahradíš něčím jiným, třeba jak se zmiňovalo u Millenium Falcona nákup jiné barvy mastů.

Tak to je velká pravda. Pokud vyměníš dveře light buish gray za light gray tak se z 500 dostaneš na 20 Kč. Takovou záměnu uděláš tak u 1 % dílů  a si na ceně, která už možná nebude ani třetinová...

otaznik

To je jen a pouze otázka pohledu. Například z toho mého má "neoriginální" set pouze hodnotu těch dílů a hlavně, nikdy to ten set nebude! Asi by mě takový set ani netěšil, nemá to v mých očích téměř žádné kouzlo.
A rozhodně se nedá takový "set" napsat do seznamu stavebnic, které vlastním, maximálně tak přidat díly do Loose Parts.

A úplně nejvíc mě pak dostávají lidé, kteří prohlašují, že set vlastní, i když je takto poskládaný.

Colonel32

Citace od: otaznik kdy 29.06.2012, 21:17:45
A úplně nejvíc mě pak dostávají lidé, kteří prohlašují, že set vlastní, i když je takto poskládaný.

Diskutabilní. Pak by se podle stejné metriky nesměl za set považovat ani set vytažený z kiloware. Set vytažený z kiloware bez návodu... Set vytažený z kiloware, kde je nějaký chybějící drahý díl nahrazen... Set, kde je nějaký díl nahrazen úmyslně.

Mám 6-dílnou soupravu 7745, vytaženou z kiloware, dokoupený vagón, poslední dva vagóny postaveny z kiloware kde se nácházel jeden set - chybějící jse dokoupil, přebytečné prodal. 12v motor je nahrazený 9V motorem a původní motor jsem prodal. Znamená to tedy, že už nemám právo říkat, že vlastním 7745?

IMHO člověk set vlastní vždy. Otázka je pouze, v jakém stavu ho vlastní. MISB, MIB, jednou postavený, hraný, hodně hraný, nekompletní...

otaznik

Citace od: Colonel32 kdy 29.06.2012, 21:26:12
Mám 6-dílnou soupravu 7745, vytaženou z kiloware, dokoupený vagón, poslední dva vagóny postaveny z kiloware kde se nácházel jeden set - chybějící jse dokoupil, přebytečné prodal. 12v motor je nahrazený 9V motorem a původní motor jsem prodal. Znamená to tedy, že už nemám právo říkat, že vlastním 7745?

Mluvím o případu, kdy někdo kupuje díly, aby si postavil něco, co nemá originálně koupené. Je to vždy o pocitu toho majitele.
A nechápu, proč jsi ten 12V motor prodával, mohl jsi mít set kompletní, teď ho kompletní nemáš.

mesje

Citace od: otaznik kdy 29.06.2012, 21:17:45
To je jen a pouze otázka pohledu. Například z toho mého má "neoriginální" set pouze hodnotu těch dílů a hlavně, nikdy to ten set nebude! Asi by mě takový set ani netěšil, nemá to v mých očích téměř žádné kouzlo.
A rozhodně se nedá takový "set" napsat do seznamu stavebnic, které vlastním, maximálně tak přidat díly do Loose Parts.

Plne súhlasím... tiež som sa zamýšlal nad vyskladaním napr. Cafe Cornera s brickov z BL, ale nejak mi to pripadalo, že to neni ono - že napriek tomu, že to tam bude stáť poskladané, nebudem mať pocit úplnej zbierky - že ide skôr o súbor jednotlivých brickov, a nie set (hoci obsahuje rovnaké bricky). Plus by mal človek pocit, že ked už takto skladá dokopy z rôznych zdrojov ten set, už ho rovno môže prerábať, zlepšovať atd. Není to ani v tom, že je k tomu box a návod, proste taký subjektívny pocit, že to není ono...

Colonel32

Citace od: otaznik kdy 29.06.2012, 21:36:31
A nechápu, proč jsi ten 12V motor prodával, mohl jsi mít set kompletní, teď ho kompletní nemáš.

Protože ten set nepotřebuji mít kompletní a 12v motor se dal za tisícovku prodat.

otaznik

Citace od: Colonel32 kdy 29.06.2012, 21:45:33
Protože ten set nepotřebuji mít kompletní a 12v motor se dal za tisícovku prodat.
Pro mě nepochopitelná věc. Já bych pak už pokaždé musel zdůrazňovat, že set mám, ale nekompletní, "pouze" s 9V motorem.

Colonel32

Mluvím o případu, kdy někdo kupuje díly, aby si postavil něco, co nemá originálně koupené.

A pokud ten set prodá a novému majiteli to neřekne? Pokud tam budou skutečně všechny díly ve správném stavu... dokoupený i návod... tak nový majitel nemá šanci to poznat, a tedy ani být nešťastný.

Colonel32

Citace od: otaznik kdy 29.06.2012, 21:47:26
Já bych pak už pokaždé musel zdůrazňovat, že set mám, ale nekompletní, "pouze" s 9V motorem.

Já oba 9V motory zdůrazňuji jako přednost, ne jako deficit.

otaznik

Citace od: Colonel32 kdy 29.06.2012, 21:48:04
Mluvím o případu, kdy někdo kupuje díly, aby si postavil něco, co nemá originálně koupené.

A pokud ten set prodá a novému majiteli to neřekne? Pokud tam budou skutečně všechny díly ve správném stavu... dokoupený i návod... tak nový majitel nemá šanci to poznat, a tedy ani být nešťastný.
Jasně, vždyť jsem psal, že je to zejména o pocitu majitele. A mě by takový set, který jsem já sám poskládal, netěšil. Ale nevylučuji, že třeba takový nějaký mám, že jsem ho od někoho koupil (ale šanci tomu dávám minimální)  ;) .

otaznik

Citace od: Colonel32 kdy 29.06.2012, 21:49:12
Já oba 9V motory zdůrazňuji jako přednost, ne jako deficit.
A to je ten rozdíl mezi námi.

Colonel32

Citace od: otaznik kdy 29.06.2012, 21:50:22
A to je ten rozdíl mezi námi.

Otázka je, zda zda má každý právo to cítit jak sám chce, nebo zda v této komunitě mají být nějaké tlaky na to, že některé pohledy jsou správné a jiné správnější.

otaznik

Citace od: Colonel32 kdy 29.06.2012, 21:56:27
Otázka je, zda zda má každý právo to cítit jak sám chce, nebo zda v této komunitě mají být nějaké tlaky na to, že některé pohledy jsou správné a jiné správnější.
Samozřejmě první možnost, ale to neznamená, že to pak těmto "rádobymajitelům" neomlátím o hlavu.  ;D

branio

Citace od: otaznik kdy 29.06.2012, 21:58:04
Citace od: Colonel32 kdy 29.06.2012, 21:56:27
Samozřejmě první možnost, ale to neznamená, že to pak těmto "rádobymajitelům" neomlátím o hlavu.  ;D

Tak to som veľmi rád, že sa nebudeme "hrať" na ultraortodoxných. Ja som si pre radosť vyskladal cisternový vagón, a to hneď dvakrát. Síce nemám absolútne všetky diely, mám však radosť z pekných prírastkov do kolajiska. A môj malý syn má tie cisterny asi tiež najradšej.

Měch

Já si už půlrok kompletuji 10179 Falcona, který použitý stojí přes 25 000,- Už mám objednané skoro všechny dílky a jsem zhruba na 5000,- (už jen doufám že od C32 dojdou všechny ;)) Samozřejmě jsou tam 3 věci, které nahradit nejdou: síť, disk a návod.
Svůj příběh mají taky flex hadičky, kde 9,6 cm stojí 60,- Tak jsem koupil 2 ks 21 cm a všech 6 flex hadiček jsem si z toho nastříhal (cena 6,- Kč/ks).
Tyto páčky budu mít ve staré šedé kvůli ceně nebo v černé.

EDIT: dále jsem koupil díly na Zurga (pro sestry) kde mi chybí už jen ty jeho http://www.bricklink.com/catalogItem.asp?P=87926 a ještě jsem se nedostal přes 100,- (nový stojí přes 300,-)

Tkaže kupování dílů se vyplatí jen u minima setů. Většinou je to jak už bylo řečeno. BL prodejce si set rozebere na díly a vydělá na tom (proč by to jinak dělal).
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

betakaroten

Je otázka, kde je hranice originality setu. Je v pořádku sestavování setů z kiloware? Je přípustná výměna opotřebovaných a zažloutlých dílů u kompletního setu? Nebo třeba v kiloware natrefím na díl, který se vyskytoval jen ve 2-3 setech. Ze zbytku dílů se dá s přibližně stejnou pravděpodobností složit torzo kteréhokoli z daných setů - co je potom žádoucí kompletovat?

Ostatně soudím, že TLC by mělo vydat speciální sběratelský set Theseus Ship - obří loď sestavená pouze z červených základních kostek 1×1 až 2×4 >:D