Peníze převedené na do špatné banky a špatné číslo účtu

Založil kilhor, 01.05.2012, 17:16:22

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

kilhor

Ahoj,

povedla se mi kuriózní věc. Při placení jsem zadal špatné IBAN a špatné BIC. Jen jméno bylo správně (důvodem mého pochybení byla shoda jmen dvou AFOLů).

Plata byla zadána v italské bance přes internet banking v pondělí a do cílové italské banky už tedy asi dorazila.

Ty peníze za mne posílal kamarád (čech), který žije v itálii. Kamaráda nemohu uhnat mailem ani telefonem.

Nevíte, zda se to dá ještě nějak zvrátit a zda ty peníze ještě někdy uvidím? Jde o cca 15ooo korun.

Colonel32

Lze předpokládat, že i ostatní státy EU mají zákony o nedovoleném obohacení, takže pokud bude majitel účtu vyzván aby peníze vrátil, pravděpodobně to udělá.

Ty sám ale musíš počkat, až se ti ozve kamarád, který platbu provedl, protože žádná z těch zúčastněných bank s tebou komunikovat v tomto ohledu vůbec nesmí.

Petr_

Před týdnem se mi stalo to samé - poslal jsem peníze do špatné banky

Obecně jsou dvě možnosti -
a) ta lepší - číslo čtu v bance neexistuje, tak se ti peníze pošlou zpět
b) ta horší - účet existuje
   Jdi do své banky - mají na to nějaké "lejstro" o zrušení platby
    Nyní se problém větví -
    1) cílová osoba je podnikatel - pak ti peníze nejspíš vrátí, protože nemůze peníze spárovat s fakturou
    2) cílová osoba je občan - ten ti to vrátit nemusí, pokud nechce. Potom musíš k soudu.. A to je na dlouho

Jdi do své banky ať požádají o zrušení/vrácení platby. to co jsem popsal platí v Čechách - jinde to bude úplně stejně.
Petr

Colonel32

kilhor

Chlapci a děvčata, dobrá zpráva: Příjemce peněz byl AFOL, od kterého jsem kupoval před týdnem. Vše obratem vrátil. Pohoda. Ufff....