7965 Millennium Falcon

Založil kamil, 13.12.2011, 08:51:37

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

kamil

Ahojte.
Som pomerne novým registrovaným členom tohoto fóra. Touto recenziou sa chcem možno aj trochu dostať do povedomia ostatných členov, ale hlavne vám chcem trochu detailnejšie predstaviť LEGO set 7965 Millennium Falcon.
Ide o moju prvú recenziu, tak dúfam že ju veľmi nepokazím.

Obecná charakteristika
Rok vydania: 2011
Počet dielov: 1233 + 18 extra
Počet minifigov: 6 (Luke Skywalker, Princess Leia, Darth Vader, Han Solo, Chewbacca, Obi-Wan Kenobi)
Nadobúdacia cena: 102 euro (akciová cena na pixmania.sk + ďalšia 15% zľava)

Obsah balenia
Hneď prvá vec ktorá ma potešila, bola krabica. Chvíľu som premýšľal ako ju otvoriť pretože táto krabica sa neotvára na boku ako to je zvykom, ale otvára sa celá predná stena. Tým je do krabice dobrý prístup a možno ju použiť na úschovu LEGO kociek.
Krabica bola zaplnená na cca 85 % čo je pri legu nadštandardné zaplnenie.
Zaujalo ma aj balenie návodu a samolepiek - boli podložené kartónom a v samostatnom sáčku. Návod je rozdelený do 2 zošitov.
Sáčky boli očíslované číslami 1 až 6 čo zjednodušovalo stavbu, nie je potrebné žiadne triedenie dielikov.
Samotná stavba je rozdelená do 6 častí, na každú časť sa použijú dieliky zo sáčkov s rovnakým číslom.

Vrátim sa ešte k samolepkám. Nerád lepím samolepky na LEGO, hlavne ak veľkosť samolepky presahuje na viac dielikov. To ale našťastie nieje prípad tohoto setu.
Napriek tomu som ale zostal zaskočený keď som zistil, že okrem počítačov, minifigov a Trans-Clear dielov kokpitu, nebol na žiadnom inom dieliku potisk. Predpokladal som a zdá sa mi aj logické ak by Tile Round 2 x 2 mali vlastný potisk a nemusel som na ne lepiť samolepky.
K samolepkám mám odpor hlavne od setu 8654 kedy sa samolepky po 2-3 rokoch začali drobiť a odlupovať. Samolepky z tohto setu 7965 vyzerajú kvalitnejšie, tak dúfam že aj také budú.

Stavba
Už si nepamätám či minifigovia boli tiež v sáčkoch s označením č. 1 alebo boli v sáčkoch bez označenia. Ale ako pri všetkých lego setoch, ktoré obsahujú minifigov, sa minifigovia stavajú na začiatku.
Zo sáčkov č. 1 sa stavia podvozok. Najskôr kostra podvozku prevažne z technic brick with holes a technic pinov. Spodok kostry je spevnený niekoľkými plates, na vrch kostry idú veľké plates ktoré tvoria podlahu. Skladanie tejto časti mi trvalo takmer hodinu.

Zo sáčkov č. 2 sa stavia interiér, hlavný ovládací panel v strede vesmírnej lode, príprava uchytenia pilotnej kabíny a príprava na uchytenie bočných stien. Doba skladania bola tiež asi hodinu.

Zo sáčkov č. 3 sa stavajú bočné steny. Postup skladania týchto častí je zväčša rovnaký, tak po zostavení niekoľkých takých častí, som vedel stavať ostatné aj bez návodu, do návodu som nakukol až na konci kedy sa na steny rozmiestňovali dieliky na detaily. Toto mi trvalo postaviť zhruba 40 minút.

Vo 4. pokračovaní stavby sa Sokol postaví na nohy. Stavajú sa bočné "únikové" východy a stred vesmírnej lode, potom sa prejde na dostavanie spodnej časti lode - nohy, spodné kanóny, rakety, rampa na nastupovanie a vystupovanie posádky, tajná "protisenzorová" komora. Doba skladania tejto časti bola okolo 30 minút.

Zo sáčkov č. 5 sa stavia strecha ktorá sa dá po celom obvode otvoriť. Opäť je postup stavania dielov strechy veľmi podobný a skladanie ide od ruky. Čas okolo 30 minút.

Zo zvyšných sáčkov č. 6 sa postavia zvyšné časti lode a to: "predné šikmé plochy so svetlami", pilotná kabína a servisné vozítko ktoré sa dá uschovať do dutej časti stredu lode. Doba skladania bola asi 30 minút.

Celkový čas za ktorý som to všetko poskladal bol niečo cez 4 hodiny aj s otváraním sáčkov. Staval som takým normálnym tempom.
Samolepky som zatiaľ nelepil, až na 6 ventilátorov či vetracích otvorov alebo čo to je na streche zadnej časti lode.

Hratelnosť
Hratelnosť je podľa mňa veľmi dobrá lebo loď nieje veľmi ťažká (1,506 kg aj so všetkými 6. minifigmi), jej konštrukcia je veľmi pevná, otvárateľná strecha po celom obvode umožňuje prístup do interiéru a tak možnosť vyhrania sa.

Klady:
+ je to otrepané, ale ide o Millennium Falcon
+ podľa mňa jedna z 3 najznámejších stíhačiek SW 4. až 6. časti (do tejto kategórie radím ešte X-wing a TIE Fighter)
+ asi najlepšie prevedenie doposiaľ vydaných MF v rovnakej veľkosti
+ obsahuje 6 minifigov ktoré predstavujú podľa mňa najhlavnejšie postavy SW 4. až 6. časti
+ pevnosť celej stavby
+ zariadený interiér
+ krabica
+ očíslované sáčky
+ nadobúdacia cena (za túto cenu som nemal nad čím premýšľať, bežná cena je 150 eur a to je už dosť veľa)

Zápory:
- nie je to MF 10179
- samolepky (okrem počítačov, minifigov a Trans-Clear dielov kokpitu, nebol na žiadnom inom dieliku potisk)
(edit: pre úplnú správnosť, aby som niekoho nezmiatol, som doplnil do skupiny s potiskom aj diely kokpitu na ktoré som zabudol. Petrovi ďakujem za všímavosť a upozornenie)
- medzery v podlahe pri bočných stenách
- pilotná kabína iba pre 2 minifigov
- pevné uchytenie nôh o podvozok (nohy sa nedajú zasunúť do podvozku)
- nízke nohy - výška spodnej časti podvozku od zeme je iba 2 bricky a 2 plate. V prenesení tejto výšky na minifiga, to je mierne pod ramenami minifiga
4. až 6. mínus ale vyplývajú z celkovej veľkosti modelu (nieje prispôsobený k rozmerom minifigov), takže sú menej podstatné :-)

Záver
Set 7965 Millennium Falcon je veľmi vydareným setom. Dalo by sa povedať že ide o vylepšenú verziu setu MF 4504 z roku 2003.
Pre tých, ktorí nevlastnia žiadny z rozmerovo podobne veľkých MF setov a chceli by taký vlastniť, je to určite dobrá voľba.
Pre tých, ktorí si nemôžu dovoliť, niesú ochotný toľko zaplatiť, alebo nevedia zohnať MF 10179 môže byť tento set dostatočnou náhradou.

Celkové hodnotenie: 90 %
Pretože som nejaké nedostatky našiel. Dajú sa ale odstrániť vlastnou úpravou. V rámci úpravy sa mi najproblematickejšie vidí zväčšenie pilotnej kabíny pre 4 minifigov ktoré asi nieje možné bez zväčšenia jej rozmerov.

Fotky
Z dôvodu šetrenia diskového priestoru som fotky z recenzie odmazal. Nájdete ich v tejto fotogalérii

P4tr1cius

Vydarená recenzia. Teraz už ťa máme v povedomí.  ;) Na Millennium Falcon sa veľmi teším, 25.12. ho mám v pláne konečne postaviť.  8) Vianoce ako sa patrí.

peter

Citace od: kamil kdy 13.12.2011, 08:51:37
Zápory:
...
- samolepky (okrem počítačov a minifigov, nebol na žiadnom LEGO dieli potisk)

To snad ne?! Předpokládám, že díly pro kokpit potištěné jsou?
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

kamil

Ano, skla kokpitu su potisknute. Keby sa mali lepit, tak by som to neprezil  ;D

Anatyt

Sú modely, kde sa sklá kokpitov lepia. Ale tie nie sú zaoblené.

Ivansliz

Kamil: Taky jsem si k Vánocům pořídil Millennium Falcon díky slevám na Pixmanii.  ;) To s těmi nálepkami mě dostalo. Chvíli jsem nervózně čekal na tvoji odpověď ohledně Peterova dotazu. Naštěstí se noční můra nenaplnila.  :P

Jinak recenzi chválím. O to víc se teď těším na dárky pod stromečkem.  ;D  >:D  >:D

PS: Nálepky já na kostky už nelepím vůbec.
We don´t smoke, we don´t drink alcohol, then we have money for lego! We spend money best!
http://www.legomodely.blog.cz

chenny97

Pekná recenzia ;). Pekne sa nám ten Falcon vyníma na skrini  :-*

kamil

Dobrý večer.
Fotky som presunul do externej galérie.

Citace od: Ivansliz kdy 13.12.2011, 18:38:52
Kamil: Taky jsem si k Vánocům pořídil Millennium Falcon díky slevám na Pixmanii.  ;) To s těmi nálepkami mě dostalo. Chvíli jsem nervózně čekal na tvoji odpověď ohledně Peterova dotazu. Naštěstí se noční můra nenaplnila.  :P

Jinak recenzi chválím. O to víc se teď těším na dárky pod stromečkem.  ;D  >:D  >:D

PS: Nálepky já na kostky už nelepím vůbec.

Ďakujem.
Stihol si cez sviatky postaviť svojho MF? Máš nejaké iné postrehy? Kľudne sa s nimi podeľ a dopíš ich do recenzie.

Citace od: chenny97 kdy 21.12.2011, 19:35:32
Pekne sa nám ten Falcon vyníma na skrini  :-*

Už je v skrinke za sklom aby sa naň menej prášilo  ;)

Ivansliz

Citace od: kamil kdy 27.12.2011, 22:31:09

Ďakujem.
Stihol si cez sviatky postaviť svojho MF? Máš nejaké iné postrehy? Kľudne sa s nimi podeľ a dopíš ich do recenzie.

Není zač. Ano, stihnul jsem vše postavit, jel jsem jako blesk.  ;D  >:D

No tvoje recenze je hodně dobrá, takže doplním spíš pár malých negativů (co ještě já rád nemám ;D ), i když celkově se mi to MF hodně líbí a jsem rád, že ho mám ve své sbírce. Samozřejmě na 10179 to nemá... ::)

Klady:
Celkově se mi tento set velmi líbí. Nechci nic opakovat, takže souhlasím s kladným hodnocením od kamila.

Zápory:
1) "Růžové" hlavičky. Ty já prostě nepreferuji a přimluvil bych se za poctivé, staré, žluté.
2) Oboustranný potisk hlav (zepředu smajlík, zezadu šklebík apod.). Absolutně se mi příčí tato nová taktika TLC dvojího potisku. Ať tedy vyrobí ke každé postavičce jednu či dvě hlavičky s jiným ksichtem navíc, ale ne dvojí potisk.
3) No nálepky zmíněny byly. Já jen dodám, že jsem nenalepil ANI JEDNU.  ;)
We don´t smoke, we don´t drink alcohol, then we have money for lego! We spend money best!
http://www.legomodely.blog.cz

P4tr1cius

Snáď to nebude vadiť, že prispievam do tohto vlákna, ale tiež som konečne postavil cez Vianoce MILLENNIUM FALCON 10179. Odkládal som to mesiac (horkoťažko som to zvládol) a musím poznamenať, že, napriek mojím obrovským očakávaniam, aj tomu, že zopár luxusných setov už doma mám, tento UCS SW je niečo výnimočné. Predčil všetky, naozaj všetky moje extramegabrutal očakávania. Je neskutočný.

kamil

P4tr1cius vôbec nevadí že tu píšeš o MF 10179. Keď som si prečítal že predčil všetky tvoje očakávania, tak o to viac ticho závidím tebe a ostatným ktorí ho vlastnia.

Citace od: Ivansliz kdy 28.12.2011, 14:54:02
...
Zápory:
1) "Růžové" hlavičky. Ty já prostě nepreferuji a přimluvil bych se za poctivé, staré, žluté.
2) Oboustranný potisk hlav (zepředu smajlík, zezadu šklebík apod.). Absolutně se mi příčí tato nová taktika TLC dvojího potisku. Ať tedy vyrobí ke každé postavičce jednu či dvě hlavičky s jiným ksichtem navíc, ale ne dvojí potisk.
3) No nálepky zmíněny byly. Já jen dodám, že jsem nenalepil ANI JEDNU.  ;)

Ružové hlavičky mi neprekážajú, dokonca sa mi asi začínajú viac páčiť ako klasické žlté (snáď ma teraz "neubrickujete").
Ten obojstranný potisk hláv je mínus, to máš pravdu (už sa to tu v nejakom vlákne rozoberalo, nejlepšie riešenie aj podľa mňa by bolo ak by TLC dodávalo viac hláv s rôznymi výrazmi tváre - to sa ale asi tak skoro nestane ak vôbec niekedy)

P4tr1cius

Ja naopak vítam obojstranný potisk hláv. Uvedomujem si, že je to trošku diskutabilné, avšak iba v prípade keď má fig krátke vlasy, resp. malú pokrývku hlavy, keď je to vidieť. Inak nerozumiem, prečo to vadí. No a k možnosti, žeby TLC radšej dávali k figom dve hlavy iba toľko, že je to iba utópia. Každému musí byť predsa jasné, že by to znamenalo "veľké" navýšenie nákladov TLC. A to pri ich súčasnom (a zvlášť budúcom) kurze nikdy hroziť nebude.

chenny97

Súhlasím s P4tr1ciusom, mne sa tiež páčia obojstranné hlavy, lepsie sa dá robiť videoanimácia, alebo foto príbeh  ;). a keby mali všade dávať po dve hlavy bolo by to predražené ...