Ice station Odyssey 6983

Založil Arcanus, 24.12.2011, 23:33:10

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Arcanus

Vesmírní stanice, které se nacházeli v kosmických témach Lego vždycky vyžarovali cosi tajemné. Osamělé majáky lidské /někdy i nelidské/ civilizace v nekonečných mrazivých prostorách vesmíru.
Pri čtení recenze na můj letošní dárek, MISB Ice Station Odyssey vysoce doporučují šálku horkého kakaa nebo čaje a nohy v teple.  Bude totiž hodně, hodně zima.

Popis témy

Ice Planet 2002 je subtéma ze serie Space. V obou našich čerstvě narozených krajinách sme ji prvýkrát mohli shlédnout na jaře před téměř osmnáctima lety.
Ikonický obrázek když astronauti Ice Planet přenášejí v ledu zamrzlého Blacktrona sa stal témeř legendou. Právě Blacktron v zuřivé honbě za kosmickou dominací představovali pro astronauty z Ice Planet největší hrozbu. Naštestí - bojové heslo pomáhat a chránit poznali již v té době. Alespoň v kosmu.

Balení

Krabice na přední straně zobrazuje stanici uprostřed nekonečné ledové pláně kdesi na vzdálené ledové planetě Krysto / mykalo mne napsat Hoth, ale zvládl sem to/. Stanici obklopují pahorky zmrzlého metánu, jež dodávajú celé scéné bledémodrý nádech. Planeta má pouze slabou atmosféru a je daleko od svého slunce, vládne zde věčná noc a proto je na neustále černé obloze vidět jasné hvězdy. Kolem planety je zřetelný trvalý a tajuplný modrý svit, na Zemi znám jako polární zář.

Jistě každý fanda Lego jen s povzdechem vzpomíná na otevíratelnou přední stranu, pro mnohé jiste nejkouzelnejší čáast celého balení. Zde je vidět nekteré základní funkce setu. Jinak tomu není ani při tomhle setu.

Celé balení hraje modrýma barvama. Plastikový tray je přesné v duchu témy celý promrzlý. Dítě /nebo dospělý, jako my/ jen stěží odtrhne zrak od pohledu na některé unikátní prvky, které jsou zde. Seznámí se rovněž s velitelem posádky, který jak jinak je nadevšema. I v krabici. 

Zadní strana nepotřebuje komentář. Nádherné alternativy by snad snesli i návody. Ach jo, řekl to někdo těm v Dánsku?

V krabici je návod i mini katalog. Tak jak sme zvyklí.

Figurky

Planeta Krysto je daleko a je to nepřátelské prostředí. To je asi důvod, proč se o tu práci lidi netrhaj. Snad proto jsou zde jenom tři astronauté. Na tak velkou základnu bychom je uživili i kdyby si mohli zpívat písničku Bylo nás pět.
Tři je minimum, menší počet by hrozil skutečne generálnym strajkem.
Velitel, astronaut a astronautka pracují v tomhle zařízení.  Velitel, zkušený bělovlasý a bělovousý astronaut má jinou uniformu jako druzí dva.
Astronaut /Hrome, aj ten má bílé vlasy. Na planete to musí foukat../  a astronautka /Zrzka se silne narúžovanou pusou/ mají stejné triká s logem tímu. Všichni mají kyslíkové přístroje a helmy s oranžovýma průzory.

Popis setu

Stavba při hodně velké fantasii opravdu připomína vesmírnou základnu. Podložka, známa například z Castle nebo Pirates našla svou roli i zde. A je barevně krásna. Modrá a bíla jsou silně studené barvy. Ja si musím srknou toho horkého kakaa, ale v tomhle setu je naprosto skvélá. Zájemce o návštevu základny musí nejdříve zdolat jakési energetické vrata a to hned dvakrát. Nahoře je malý počítač, stolička pro velitele, jakýsi stožár a  - a nic víc. Snažím se domyslet si alespoň silové pole, neboť bez nej by se základnou proháňel severák jako doma. Jedno vím jiste - tady bych to nechtěl vytápět. Na hoře je radar /né ten z MASHe/. 
Díra, v hradech nebo pirátskych ostrovech využívaná jako vězení, kobka, skrýš nebo sklad je zde využívaná jako zásobárna sněhu. Jinak si ji neumím představit. Nezakrytá a prázdná, alespoň sem jí dal nejaké užití, když už na ní pořád sněží. Nejzajímavější častí setu jsou rakety. V setu jsou dvě. Těsně nad tou sněhovou komůrkou je odpalovací zařízení. Raketu jde libovolně zvedat a spouštet. Architekt, co tuhle základnu plánoval asi měl nejaký svůj sen. A v něm raketu dovezl snežný transportér, pomocí jeřábu byla dopravena na rampu a pak odpálena. Místo nukleární hlavice /dokonce i v čase vydání setu už militantní komunismus nebyl oficiální ideologií, pouze tiše sedel s kabátem naruby v poslaneckých lavicích /   raketa vynáší do vesmíru satelity. Vzhledem na jejich velikost tipuji, že jejich role je čistě komunikační. Součástí setu jsou kromě již spomenutého sněžného vozu i malé saně. Bez Rudolfa, zato s vlastním pohonem.

Hodnocení

Ice Station Odyssey asi nedosáhne slávy enigmatického doupěte Blacktronů Alpha Centauri Outpost, nehlědě na to jí dávam po sečtení 7 bodů z 10. Když připočítám vybavení /oranžové snežnice a pily na led, ale žádné zbraně/, je to tak akorát. Takže ješte jednou pro jistotu - 7/10.

Myšlenka na závěr

Serie Ice Planet přišla na scénu v roce 1993, stejně jako její historičtí bratranci z Dragon Masters. Ti pro mnohé fandy znamenaly začátek konce hradů. Pro mne to byl pouze začátek, jelikož si vzpomínam na ten malý katalog z roku 1993, kde byly tyhle serie označeny žlutou hvězdičkou. Spolu s v té době běžícimi Wolfpack, Imperial Soldiers, Pirates, Space Police II, Black Knights či Blacktron mne vítali do Lego svéta /měl jsem i starší sety, mé kognitivní funkce dosáhly prudkého rozvoje však až v tomhle roce/ a natrvalo se zapsaly do mé duše. Dítě, které pod vánočním stromkem se zatajeným dechem listuje ve svém prvním Lego katalogu, na ty chvíle a obrazy, jež tu krásu provázely, zapomene jen stěží. A stěží už bude něco lepší, i když se zpětne dozvídá o ještě starších a ještě vzácnejších pokladech. Dragon Masters, Ice Planet, Wolfpack, Space Police II a jiné sety z toho katalogu, to byli mí první průvodci v nekonečném Lego světe. A to už nemůže nikdy změnit.
Proto, i když vidím možnou nedokonalost tohto setu, dal jsem mu přednost a znova bych to udělal před řadou starších a možná lepších setů. Má koneckoncu svůj styl, tiché tajemno, hezké barvy a nic mu nechybí.
Neberte prosím proto zcela vážne moje narážky na jeho zjevné chyby.
Je to moc, moc povedený kousek.

Přikládám ilustrační foto z internetu. Jakýkoliv dotaz, komentář nebo hodnocení uvítam. Krásné svátky s naším Legem přeju všem fandum.

Anatyt

SpCasPi000

Tento set  tiež raz budem mať (chýba mi do zbierky spolu s 6973 - Deep Freeze Defender, ostatné už mám, niektoré aj duplicitne).
Ice Planet bolo to posledné čo ma vrámci Space totálne dostalo (potom už na Lego nebol čas ani peniaze kvôli strednej škole).
Tých slintačiek nad katalógmi boli možno aj stovky hodín, takže i keď s neuveriteľným meškaním, ale dúfam najneskôr pri príležitosti 20. výročia vydania tiež tento set bude doma.
Bola to vtedy riadna zmena vrámci Space, ale napriek tomu tá chladivá atmosféra podľa mňa nemala chybu a vyrobiť si podložky a rôzne ICE kulisy aspoň z bielych výkresov podľa vzoru katalógov (keďže nebola iné alternatíva) bola pre mňa veľká zábava.
S brutálným odstupom času to vnímam tak, že som mal šťastie že som ešte zažil túto pre mňa predposlednú dobrú vesmírnu tému ktorá ma zaujíma (spolu s poslednou - Spyrius), aspoň viem že za ďalšie takmer 2 desaťročia čo som nemal tušenia čo sa deje som o nič kvalitné neprišiel  :D
SPACE until 1994 FOREVER !!!!

Fox_25

Můžu jen říct já ci taky mamí, leč už jsem dost let ve věku kdy si tento set budu muset sehnat sám. Ice Planet mě taky vždy fascinovalo, vlastně kterého kluka ne, že. Alespoň mám set 6973 za krásných 1000.

Arcanus

No ďakujem. Môžem len povedať, že Lego sa snaží a mnohé nové sety (Dino) sú fakt super, ale za týmito klasikami by som šiel aj do pekla. Oplatí sa ich fakt zháňať a kúpiť, Ice Station Odyssey stopercentne.

otaznik

BTW: Proč je ta recenze napsaná česko-slovensky a ne pořádně pouze jedním jazykem?

SpCasPi000

ja tam vidím aj angličtinu ešte!

Arcanus

No, na Otaznikov otáznik by som odpovedal asi takto: dúfal som, že moja úroveň češtiny je vyššia, ak som sa mýlil, tak sa ospravedlňujem. Bežne píšem články v češtine, ale iný je športový žáner a iné Lego. Asi toľko.

rdk

Citace od: Arcanus kdy 31.12.2011, 15:04:58
No, na Otaznikov otáznik by som odpovedal asi takto: dúfal som, že moja úroveň češtiny je vyššia, ak som sa mýlil, tak sa ospravedlňujem. Bežne píšem články v češtine, ale iný je športový žáner a iné Lego. Asi toľko.

Věřím, že většina lidí zde na fóru porozumí textu psanému jak česky, tak slovensky (a kdo ne, má smůlu, nechť se dovzdělá  >:D). Takže pišme všichni rodnou řečí a neprzněme tu druhou. :) Já jsem o sobě přesvědčen, že pochopím 99,8% slovenského textu, ale psát slovensky bych si netroufl. :)