(Vlastní) Manta-Policejní helikoptéra budoucnosti

Založil grohl, 09.06.2011, 00:28:29

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

grohl

První verze tohoto vzduchoplavidla byla určena pro květnové kolo Technic Challenge. Vylepšenou verzi máte možnost vidět zde, ale i přesto nejsem stále s některými prvky spokojen. Limitovala mě hlavně velmi omezená zásoba modrých a bílých elementů. Při stavbě jsem využil poměrně neotřelé koncepce, kdy dva navzájem vychýlené protiběžné rotory protínají svoje dráhy díky správnému poootočení jednoho vůči druhému. Odpadá tak nutnost použití vyrovnávacího zadního rotoru. Tlačná vrtule se poslední dobou objevuje u experimentálních vrtulníků, které lámou rychlostní rekordy v této kategorii dopravních prostředků.

Délka: 48,5cm
Šířka: 12cm
Hmotnost: 620g

Funkce:
Protínající se rotory a tlačná vrtule poháněny přes 1 M motor
Natáčení zadní vrtule pomocí mikromotoru
Funčkní rudé světlo na trupu
Otočný pátrací reflektor
Otevíratelný kokpit
Postranní dveře
Naviják
Zatahovací podvozek

Pro video klikněte na první obrázek

Plutoone

Klasa, nejsem velký znalec helikoptér, takže nevím, jestli se takovéto křízení rotorů vyskytuje i v reálu, ale jestli ne(což předpokládám), tak je neuvěřitelné kam na ty nápady chodíš:)

Sugarfree

Sice nejsem na helikoptéry, ale tohle je velká paráda. Pěkné je i video. ;)
LEGO TECHNIC ...it´s my style...

Marty713

Podle mě by to vytvářelo dost nestabilní vztlak, ale hlavně si nedokážu představit, jak by se helikoptéra otáčela. Standardně se otáčí pomocí zadního rotoru, u novějších typů, kde jsou dva rotory nad sebou se otáčí zpomalením/zrychlením jednoho z nich, což tady taky nelze.

Takže moc pěknej MOC, ale v reálu by letěl jen dopředu, jestli vůbec.

grohl

Jen drobná technická: http://www.youtube.com/watch?v=OHoP5kCr7Sg
Tahle helikoptéra narozdíl od všech ostatních koncepcí vyniká svou účinností, ovladatelností a   stabilitou. Důkazem toho je i to, že se používá speciálně pro nošení nákladu pod sebou (hasící koš atp.) nebo namísto demoličního bagru s koulí.  ;D

Marty713

Wow... :D

Tak jo, beru zpět. Jasně, proudovej motor a klapky. Teda, to je vážně paráda!

Togaran

Lxusní stroj, super práce :) barvy, funkce, moc se mi líbí.

Ty dva křížící se rotory mě až tak neudivují, to spíš zadní rotor, který míří tak zvláštním směrem. To jsem ještě neviděl.
Moje stavby: Brickshelf, Flickr

gearcs

Nikdy bych nevěřil, že to může fungovat, dvě vrtule, jejichž dráha se kříží. Je to pecka a doufám, že si toho všimnou i porotci, protože nevěřím, že takováhle díla tam posílá každý.

Billy Bob Bean

grohl: prarádní práce, nechápu kam na ty nápady chodíš.

Papiňák

Vypadá fakt pěkně :-) Nenechal ses náhodou inspirovat setem 8444-1? tam byl jeden z alternativních modelů dvourotorovej :-)
(lepší obrázek jsem nenašel)

Satanda

Grohl si opět vyhrál....Pěkná práce...

grohl

Citace od: Papiňák kdy 10.06.2011, 12:50:45
Vypadá fakt pěkně :-) Nenechal ses náhodou inspirovat setem 8444-1? tam byl jeden z alternativních modelů dvourotorovej :-)
(lepší obrázek jsem nenašel)

Možná jsem ten návod kdysi viděl, ale inspirací byl Kaman K-Max. Překvapivě Manta zaujala i portugalské bloggery.
http://technicbricks.blogspot.com/2011/06/week-techvideo-2011-23-manta-helicopter.html

Arheonx

Je to fakt úžasná práca. Viem že nieje veľmi zložité spraviť taký mechanizmus vrtule ale aj tak ma to fascinuje. + tie pekné tvary, je to najkrajší vrtuľník s lega technic aký som videľ. Grohl a prezradil by si aký program používaš na edit videa ?

grohl

Kombinuju Nero Vision a Pinnacle 14. Na každým je něco dobře i špatně.

Měch

Tak jsem se konečně dostal k hodnocení. Model je to sice malý a relativně jednoduchý, ale má svoje kouzlo. Všechny panely na sebe krásně navazují, dvojice nosných vrtulí vypadá efektně a dostal mě ten ocasní rotor.
Ale celkově mi to připadá jako 8068 - tvarem trupu a hlavně podvozkem, ale co chcete u vrtulníků vymýšlet  ;).
Taky se mi dost líbí ten kokpit s pojistkou.

A chci se tě zeptat, jakou máš kameru/foťák, že se ti na videu vrtule tak hezky otáčejí. Na mojem vrtulníku mi foťák zachytí každou čtvrtou otáčku a celkový dojem je že se vrtule otáčí setsakramentsky pomalu  :(
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

grohl

Panasonic FZ-28. Točí pořád solidně, ale  při zpomalení pohybu je vidět, jak nestíhá i při nepatrně zhoršených světelných podmínkách.

Ohledně vrtulí na Hornetu: taky mi připadalo, že jsou neskutečně líné. Teď už vím, čím to je.

grohl

Málem bych zapomněl, že jsem v týdnu upnul fotonávod k sestrojení helikoptéry.

http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=474958