(Vlastní) hrad Bran

Založil Ryxe, 28.12.2010, 18:37:50

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Ryxe

Tak jsem po nějaké době odmlky zase zpět >:D a chtěl bych Vám představit dílko, na kterém teď pracuji. Původně měl být tento hrad postaven pro CCC, jenže času bylo zoufale málo :-\ (stěhovali jsme se a zařizovali nový byt), tudíž jsem se dostal ke stavbě hradu cca před měsícem a snažil se v to do soutěže stihnout. Dokonce to vypadalo, že to snad i vyjde, ale slabé podpěry včera neunesly váhu stavby a část hradu se sesunula dolů, tudíž do CCC to opravdu nestihnu dostavět, ale podařilo se mi dát zatím dokupy tento kousek hradu a napadlo mě, že bych Vás mohl nechat hádat, podle kterého reálného hradu, je stavěn? Otázka to snad není příliš těžká,tak se hradaři ukažte, jaký máte přehled o hradech ;)
Jen malá nápověda, hrad byl kdysi majetkem rodu Bathory.

Rhox

Trochu to vypadá jako zadní část Branu...

Ryxe

Tak jsem fotky zaměnil za trochu kvalitnější, tak snad to bude lépe vidět ;), jinak ano, bude se jednat o rumunský hrad Bran, který se mi velice líbí. Už jednou jsem se o něj pokoušel, ale to jsem s LEGEM teprve začínal, takže doufám, že tato verze to snad předčí ;D. Kdyby jste ale měli jakoukoli připomínku ke stavbě, budu moc rád, stavět podle reálné předlohy je pro mě vlastně taková novinka.
Přidávám fotky předlohy, kdyby někdo nevěděl, o jaký hrad jde.

Frco

pekna podoba s "originalom"  :)

Rhox

Sem zvědavej jak si poradíš s tou kulatou věží s vysokou střechou,máš už to vymyšleno?

Thrawn

Tak to se rád nechám překvapit.
History is on the move, Captain. Those who cannot keep up will be left behind, to watch from a distance. And those who stand in our way will not watch at all.

Ryxe

Tak zde jsou fotky z dalšího průběhu stavby. Přibyla hlavní věž a začíná se už pomalu rýsovat i přední hradba, tím už se pomalu uzavírá nádvoří.

Citace od: Rhox kdy 29.12.2010, 23:09:54
Sem zvědavej jak si poradíš s tou kulatou věží s vysokou střechou,máš už to vymyšleno?
No, toto je asi největší oříšek a stále nad tím přemýšlím, linhiho kulatá střecha se zde použít nedá, jelikož tato věž bude podstatně štíhlejší. Původní můj záměr byl udělat kolem věže lešení a na její vrchol udělal dřevěný krov, ale ještě uvidím.

germik

Citace od: Rhox kdy 29.12.2010, 23:09:54

Nešly by použít wedge ??? třeba tento - http://www.bricklink.com/catalogItem.asp?P=47397

Jinak - hrad je kouzelnej  :o :D
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

linhi

Vypadá to obrovitě,na kulatou věž a kulatou věžičku jsem také zvědav....

Daniel

Hrad vypadá slibně - podoba s předlohou je v něm značně patrná ;).
Ale na ty střechy dvou kulatých věží jsem také zvědav... Sám, když s něčím začínám, tak se snažím vyřešit podobné problematické věci jako první z celé stavby, abych měl klid :).

gearcs

Hodně zavazující začátek - myslím tím vůči nám - teď se musíš hodně snažit, abys to dotáhl do stejně pěkného konce jako jsi začal.  ;) :D

Robbed

Vypadá to zajímavě :). Ta tmavě šedá zeď má nějakou historii, nebo je tam postě jen tak, že neměli jiné cihle ?

Co se týče té věže, tak nedávno jsem něco málo zkoušel. Akorát to žralo velké množství plates 1x2 with one stud, takže jsem to pak zkoušel nahradit slopes (viz druhá fotka) .
Sorry za kvalitu, lepší fotky nemám, ale třeba to pomůže ;).

Rhox

Citace od: germik kdy 02.01.2011, 19:05:57
Nešly by použít wedge ??? třeba tento - http://www.bricklink.com/catalogItem.asp?P=47397
S těma neuděláš takovej sklon, jak je v případě Branu nutný...

Ryxe

Děkuji za kometáře, jsem moc rád, že se hrad zatím líbí :D.

Citace od: linhi kdy 02.01.2011, 19:10:42
Vypadá to obrovitě,na kulatou věž a kulatou věžičku jsem také zvědav....
No, on ten hrad třeba proti Tvému Brlohu, nebo Legáčkovu Orlíku je spíš takový drobek, z mých staveb ale asi patří k nejrobustnějším a pravděpodobně je i nejvyšší. také mi už manželka řekla, že  bych se propříště mohl v rozměrech trochu krotit ;D. Máme totiž teď méně prostorné místnosti a tak když rotbalím LEGO a stavím, nedá se po pokoji téměř hnout.

Co se týče střechy, mám teď něco vymyšleno, ale nevím, jak to bude vypadat postavené, tak si to zatím nechám pro sebe, díky Robbedovi za inspiraci, velice zajímavý nápad, ale bohužel sklon té střechy bych potřeboval pod trochu ostřejším úhlem, nicméně někdy v blízké době plánuji stavbu katedrály, kde by tyto střechy šly velmi dobře použít.

Citace od: Robbed kdy 02.01.2011, 22:20:18
Vypadá to zajímavě :). Ta tmavě šedá zeď má nějakou historii, nebo je tam postě jen tak, že neměli jiné cihle ?

O architektonickém vývoji hradu toho bohužel moc nevím, jen to, že původně byl hrad zbudován jako malý hrádek, který se časem přebudovával do dnešní podoby. Ale ta šedivá věž mi přijde jakoby stavěna v jiném stylu, než zbytek hradu, podle mě jde o nějakou starší část, ale opravdu nevím. Co jsem koukal na rytiny z období 18.-19. století, tak na některých chybí ještě ta kulatá věž, nalepená na hradbě i přístavek pod schodištěm.

Ryxe

Tak, konečně mohu představit dokončený hrad. Přikládám zatím 3 základní fotky, zbytek pak bude možno prohlédnout v BS galerii, nebo na Flickru, ale na tom zatím pracuji.
Jak je možno vidět, hrad je pouze trojpohledový, zezadu je jen výztuhová stěna. Jelikož se teď nějak nedostavuje moc finančních prostředků na LEGO, musel jsem upustit od zastřešených kulatých věží a nahradit je něčím jiným, na co byly doma kostky. Na velké věži jsem tedy udělal krovy, na té menší teprve zedníci dokončují zdivo. Pod hradem pak dva chlapíci řežou klády pro stavbu. Jak jsem již na začátku tohoto threadu předeslal, hrad kdysi patřil rodu Bathory, jehož erb jsem použil na štíty a oděvy figů ;).

Ryxe

Hardegon

Originál hradu mě nijak nezaujal. Mám radši jiné styly. Tvoje provedení "rekonstrukce" je ale výborné. Ta právě probíhající stavba střechy tomu dodává na životě a navíc jsi to skvěle zrealizoval. Já dávám rozhodně palec nahoru.  :)

SpCasPi000

Je to absolútne vynikajúce, len mi je ľúto toho chudáka čo sa rozfláka po páde na skaly  ;)
A ten vták na komíne je tiež nádherný, stavba strechy potešila.
CZ je asi svetová veľmoc čo sa Castle MOCov týka vzhľadom na počet obyvateľov  :o

Vlada

Ahoj Michale,

na tento Tvůj MOC se dívám už podruhé a pořád mu nemohu nějak přijít na chuť, jak se lidově říká. Osobně si myslím, načež bych byl nerad, aby jsi se nějakým způsobem urazil, že tento hrad je Tvé nejslabší dílo, které jsi kdy prezentoval. Hrad se mi v celkovém pohledu ztrácí v "šedi", možná tomuto mému pocitu napomáhá hodně i šedivé pozadí, které jsi na fotografiích zvolil. Na hradu, díky svému koncepčnímu řešení, mnoho detailů zanikne, což je poměrně škoda. Když se ve Tvé BS galerii podívám na fotografii b2.jpg, tak na první pohled nevím, kdybych nevěděl, že se jedná o hradní MOC, co ona fotografie vlastně znázorňuje. Až teprve po bližším prozkoumání člověk příjde na to, že mezi tím množstvím černých střech se skrývá hrad. Nicméně na každém MOCu je něco hezkého, mně velice se líbí např. pěkně zvládnutý terén, včetně skal a stavba střechy na kulaté věži  ;).

Vlada

Citace od: SpCasPi000 kdy 20.02.2011, 13:46:59(...) CZ je asi svetová veľmoc čo sa Castle MOCov týka vzhľadom na počet obyvateľov  :o

Tento názor poslední dobou po shlédnutí různých Lego galerií také zastávám. Je to dáno především historií naší země, čili nelze se také divit, že Castle téma je u nás tak oblíbené a stavitelé rádi představují svůj um na hradařských staveních, které se ve světě v různých soutěžích mnohdy stávají jedničkou v umístění. Nehledě na tu skutečnost, že mnoho stavitelů své Castle MOCy nikde neprezentuje. Hradů je na českém, moravském i slezkém uzemí nespočet, čili inspirace je přehršel.

Rhox

Zvolil sis hodně těžkou předlohu a myslím, že jsi ji zvládl výborně. Přijde mi, že zrovna Bran není všem po chuti, ale mě se líbí jako hrad velice...
Ještě bych poprosil o fotku nádvoří, má ho velice složitý, tak by mě zajímalo, jak jsi ho zpracoval.
Za mě rozhodně palec nahoru:)

gearcs

Na tomhle hradu je spousta obtížných věcí ke ztvárnění, ale poradil sis s tím výborně. Co musím vyzdvihnout je nepravidelný půdorys terénu, to se mi moc líbí. Taky celkově hrad vypadá k světu, povedl se.  :)

Ryxe

Děkuji za všechny Vaše komentáře.
Vláďo, nemám proč se urážet, na svůj názor máš samozřejmě právo. ;) Každý přece má svůj vkus.

Rhoxi, hrad je už zbořen, ale kouknu, zda nenaleznu nějakou ucházející fotku nádvoří a když ano určitě ji pošlu.

Jak jsem se již několikrát zmiňoval, hrad Bran je asi můj nejoblíbenější světový hrad. Na jeho stavbu jsem se chystal už delší dobu, ale do těď nebylo potřebné množství dílků i těch zkušeností. Vím, že tento hrad je velice netipický a né každému se tím pádem líbí, ale touto stavbou jsem si splnil jeden z cílů, které jsem si vytičil.
Trojici mých nejoblíbenějších rumunských hradů bych chtěl v budoucnu zakončit ještě hradem Hunedoara, ale na to je potřeba nasbírat ještě nějaké ty dílky ;)