7686 - Helicopter Transporter

Založil Vlada, 10.09.2009, 19:11:55

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Vlada

CHARAKTERISTIKA SETU 7686

Kategorie: Lego CITY
Rok vydání: 2009
Počet dílů: 377
Minifig: 3
Délka soupravy: 38 cm (tahač + návěs)

OBSAH BALENÍ

Set obsahuje čtyři očíslované sáčky s díly, kde sáček číslo:

1) obsahuje díly pro stavbu helikoptéry a oranžové doprovodné motorky
2) obsahuje díly pro stavbu podvozkové části tahače
3) obsahuje díly pro stavbu kabinové části tahače
4) obsahuje díly pro stavbu samotného návěsu pro přepravu helikoptéry

Dále se v setu nachází volně ložený podvozkový díl návěsu, aršík samolepek a dva sešitové návody, z nichž jeden je návodem na stavbu helikoptéry a motorky a druhý je návodem již na stavbu samotného tahače s návěsem.

DOJMY PŘED KOUPÍ

Tento set byl od prvopočátku mnou označen jako ,,MUST HAVE". Už jeho samotný obal člověka přímo vybízí k jeho koupi, avšak je už notoricky známo, že TLC umí velmi dobře navrhnout obalový materiál pro stavebnice. Nejinak je tomu i u tohoto setu a platí zde  staré dobré rčení, že pěkný obal budoucí výrobek prodává, někdy možná i bez reklamy. Ale až čas ukáže, jak se tento set na trhu uchytí...

Sety takovéhoto stylu se mi moc líbí a když se mi podařila koupě tohoto setu, tak se s vámi, přátelé, rozdělím alespoň pomocí této recenze o mé pocity a dojmy z tohoto setu...  ;)

Vlada

SAMOTNÁ STAVBA

Na stavbu tohoto setu jsem se těšil a vyhradil jsem si pro ní celé dopoledne. Stavba je nenáročná (jen pro úplnou informaci dodávám, že věková skupina u tohoto setu je TLC určená pro děti ve věkovém rozpětí 5-12 let  :D), dle dvou hezky barevně zpracovaných sešitových návodů je radost stavět, poněvadž stavba je vedena názorně v jednotlivých krocích a případnou chybu dobře dohledat vrácením se o pár kroků nazpět. Stavba mi trvala jednu hodinu a dvacet minut. Takže taková oddychová práce.

Začal jsem tedy stavbou helikoptéry a doprovodné motorky dle prvního návodu. Díly pro stavbu se nacházejí pěkně pohromadě v sáčku s číselným označením jedna. Začíná se zkompletováním dvou minifigů, z nichž jeden je pilotem a druhý řidičem motorky. Oba minifigové mají černou helmu s čelním ochranným sklem.

Doprovodné vozidlo - motorka

Čas potřebný na stavbu: 5 minut

Pokračuje se zkompletováním oranžové motorky. Ta se mi velmi líbí, za velké plus považuji, že vývojáři z TLC zvolili barvu celého skeletu motorky v oranžové barvě. Perfektně ladí s celou soupravou tahače. Skelet motorky působí opravdu věrohodně, velký přední světlomet, u řídítek se nacházejí modrá směrová světla, v zadní části je motorka vybavena anténou pro komunikaci se samotným tahačem a dobře je i ztvárněná imitace výfuku.  Věrohodnosti určitě přidají i samolepky, zvláště ta samolepka v přední části mezi směrovými světly s vyobrazením znaku přepravní společnosti.

Helikoptéra

Čas potřebný na stavbu: 15 minut

Na stavbu této helikoptéry jsem se těšil, protože už z obrázku lze poznat, že se jedná o moderní, nejspíše monitorovací, helikoptéru. Její dobře zvolená koncepce činí tuto helikoptéru líbivou. Jak již je z fotografií patrné, tato helikoptéra obsahuje na jednom boku kameru a na druhém boku světlomet, dále v plášti dvě úložné skříňky. Velké halogenové světlo se nachází i na čelní straně, hned pod sklem kokpitu, které je výklopné směrem nahoru. Co se týče kokpitu, tak obsahuje jen jednu ovládací páku, žádný signalizační panel se tu nenachází. Co se mi líbí, tak je přítomnost modrého sedadla v kokpitu.

Na hlavním rotoru je vrtule řešená pomocí dvou černých Plate 1x12. Délka celé vrtule je adekvátní k celkovému měřítku helikoptéry. Zadní motorová část je dobře navržená, velmi zde oceňuji, že vývojáři na zadní ocasní část nepoužili klasickou Plate, ale na Technic,  Axle 10 osku je nasazen další díl Technic, Axle and Pin Connector Perpendicular with Extension. Dobře viditelný tento díl je na poslední fotografii. V konečném výsledku se ukázalo, že tento způsob je opravdu dobře navržen. Dále ocasní část helikoptéry obsahuje výstražné světlo a pomocný rotor s vertikální vrtulí, který umožňuje helikoptéru otáčet kolem svislé osy. Na závěr snad jen dodat už to, že helikoptéra je na pevném podvozku.

Vlada

Podvozková část tahače

Čas potřebný na stavbu: 20 minut

Ze sáčku číslo dvě jsem se pustil do stavby podvozkové části. Nejprve jsem zkompletoval jednoho minifiga v pracovní kombinéze a černou kšiltovkou. Základem podvozku je černá Plate 2x16, na kterou se umístí držáky s čepy pro kola, nárazníky a v přední části motor. Na zadním nárazníku je nalepena poznávací značka vozidla. Dále se zkompletují dva celky, které spolu se dvěma schůdky na každé straně, mají symbolizovat naftovou nádrž. Oba celky se ze strany nacvaknou na study již postaveného podvozku. Tím je vše připraveno a na podvozek bude vzápětí připevněna kabina.

Vlada

Kabina tahače

Čas potřebný na stavbu: 20 minut (započten i čas, potřebný k umístění kabiny na podvozkovou část)

Díly na stavbu kabinové části se nacházejí v sáčku označeném číslem tři. Stavba je započata na černé Plate 6x6 a dále pokračuje stavbou opláštění, osazení čelním sklem a nakonec střechou kabiny. Jen ještě dodám, že kabina obsahuje oranžové dveře, zpětná zrcátka, modré sedadlo, které perfektně ladí s modrým volantem, dále je v kabině přítomen malý stolek s červeným hrníčkem. Na každé boční straně kabiny je nalepena nálepka se znakem přepravní společnosti. Na samém vrchu kabiny se nachází ještě  nástavba a modrý maják. Následuje stavba předního nárazníku, opět s nalepenou poznávací značkou a krytu motoru s větracími mřížky. Tyto tři kabinové celky se umístí na podvozkovou část.

Vlada

A již samotná kompletace kabiny, předního nárazníku, krytu kapoty na podvozkovou část. Tahač už zbývá jen osadit pneumatikami a je hotovo. Po zkompletování tahač se dvěmi zadnímy nápravami vypadá opravdu dobře. Do kabiny, jak již bylo zmíněno vedou dva schůdky a kabina je opatřena dveřmi. Co velmi oceňuji, je odnímatelný kryt motoru v přední části tahače. Celkový vzhled tahače, připomínající tahač Scania, je opravdu povedený a k reálnému vozidlu má dosti blízko...

Vlada

Návěs

Čas potřebný na stavbu: 20 minut

Stavbu samotného návěsu jsem započal vysypáním dílů ze sáčku číslo čtyři. Návěs je opatřen čtyřmi modrými výstražnými světly. Pokračuje se stavbou skříňové nástavby se čtyřmi držáky na nářadí, která je umístěná na levé straně návěsu. Následuje stavba tlakové nádoby na zemní plyn. Nádoba je opatřena samolepkou Octan. Pro případ nouze je návěs vybaven dvěma hasícími přístroji.

Zbývá už jen postavit zadní podvozek se dvěmi nápravami. Podvozek je opatřen i zadním pěkným nárazníkem, na kterém je opět umístěná poznávací značka. Celý podvozek se ze spodu nacvakne to příslušného otvoru v návěsu. Zbývá už jen opatřit návěs výstražnými samolepkami a zádržným systémem, který dokonale fixuje helikoptéru proti samovolnému pohybu.

Jen na závěr stavby bych chtěl ještě dodat, že na návěs je užit díl, který se převážně užívá jako vlakový. Jedná se o díl Train, Base 6x34 Split-Level. Snad jen jedinou výtku bych měl, že návěs po připojení na tahač, se nachází ve výšce cca 4 mm od povrchu silnice. Na rovné silnici problém nenastane, ale pokud by souprava vjela na nerovnou cestu, tak návěsem bude ,,chytat" o zem. Zvýšení o jednu Plate by, myslím, neuškodilo.

Vlada

A již několik fotografií z postaveného setu 7686 Helicopter Transporter ...

Vlada

HRATELNOST

Hratelnost tohoto setu je, myslím, velmi dobrá. Když to vezmu pěkně od začátku, tak kabina, která pojme jen jednoho minifiga, disponuje otevíratelnými dveřmi a otevíratelným krytem motoru, pro případnou opravu motoru. Návěs obsahuje potřebné nářadí a dvě skříňky pro lano či jiný potřebný materiál na cesty. S celou soupravou lze velmi dobře pod ostrým úhlem zatočit, což je někdy velmi dobře využitelné při vjetí do ostré zatáčky. Co se týče helikoptéry, lze posadit minifiga do kokpitu a vzhůru do vzdušného prostoru snímat celkovou situaci při živelné pohromě či jen tak z preventivně - požárních důvodů monitorovat lesní prostranství v obdobích velkého sucha... Variant je opravdu spoustu, jak lze tento set ke hraní využít. Konec konců tento set se může využít i k přepravě objemnějšího materiálu a helikoptéra s motorkou budou dělat doprovod nadměrného nákladu.

CO LZE ŘÍCI NA KONEC...

Co lze říci na konec..., že se jedná o velmi pěkný set tahače, přepravujícího helikoptéru s doprovodným vozidlem. Toto šestistudové vozidlo lze bez problému umístit na Lego silnice do města, kde bude tvořit ve městě zajímavou atrakci. Pokud se k této soupravě přidají dvě policejní vozidla, třeba set 7236, tak si myslím, že lze takto vytvořit pěknou scenérii. Jsem tímto setem nadšen a mohu jen vřele doporučit, přátelé...  ;)

maeror

A teď, babo, raď. Koupit raději tenhle set nebo 7747? (Já vím, ideální je mít oba, to mi psát nemusíte! ;))

Jinak opět díky za pečlivou recenzi, hned mne navnadila. Možná, že bys měl zapřemýšlet o zavedení hodnocení klady/zápory v tom závěrečném shrnutí, ať si najdu alespoň jeden důvod, proč setu odolat... :-X

otaznik

Citace od: maeror kdy 10.09.2009, 20:54:50
A teď, babo, raď. Koupit raději tenhle set nebo 7747? (Já vím, ideální je mít oba, to mi psát nemusíte! ;))

Já hlasuji pro tento set, mně se líbí víc. Plusem může být i cena, je levnější (výrazně).