Zelenáč prosí o radu - tvorba cen starších stavebnic

Založil Peetrs, 06.11.2005, 23:42:22

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Peetrs

Ahoj,
dostal jsem se mezi vás úplnou náhodou, když jsem hledal na internetových bazarech Lego, o kterém jsem v mládí vždy snil. Původně jsem ho chtěl koupit pro synovce, abych doma nevypadal jako blázen, ale po tom co jsem si ho večer postavil jsem pochopil o čem tady všichni ty šílenci básní!:))) Teď už vím, že tohle Lego synovec asi nikdy neuvidí a horší na tom je, že jsem se v tom rozhodl pokračovat!:)

Rád bych se proto optal, jestli nemáte nějakou obecnou formuli na tvorbu cen za jednotlivé sety (např. počet kostek x 3), nebo tak podobně. Už jsem se tady dočetl, že cena setu závisí na tom v jakém je stavu a zda je kompletní, ale nenašel jsem tu(možná jsem špatně hledal), jak se na ceně projeví např. rok výroby setu. Je mi jasné, že to bude hodně obecné, ale chci se při nákupu něčeho chytnout.
Nerad bych, aby mě někdo tahal za fusekli s nesmyslnýma numerama a já bych nechtěl někoho okrádat, protože jsem se rozhodl několik svých starých setů prodat, či vyměnit za sety, které mě zajímají, tedy za piráty!:)))

Colonel32

celkove cenu ovlivnuje velkem mnozstvi faktoru, ale je v zasade jsou to tyto:

- to, jak set vypada (ne tento specificky, ale celkove)
- velikost setu (teoreticky tedy pocet kosticek)
- sehnatelnost setu (u nejvetsich setu se da nadsadit cena kvuli tezke sehnatelnosti)
- celkovy zajem o set ve svete (prumerne ebay, bl ceny)
- stav samotneho setu (poskozene dily, chybejici dily, pritomnost krabice, absence navodu)
- osobni ohodnoceni setu ze strany prodejce
- pokud prodejce musel set kompletovat za tezke penize na bricklinku, rekne si vice, aby se nejak zaplatily naklady
- osobni vztah kupujiciho k danemu typu setu (vlastnil ho v detstvi, takze je ted ochoten dat vice)
- vztah kupujiciho a prodavajiciho (kamosum se obcas dava levnejc, pripade oboustrane vyhodny obchod)
- schopnost prodejce odhadnout kupce, protoze pokud prodejce vi, ze dany kupujici nejaky predmet chce za kazdou cenu, muze mu ji nadsadit
- smlouvaci schopnosti kupujiciho (funguje hlavne na hure prodejne predmety, pokud clovek vi, ze mu neco do tydne zmizi, tak cloveka, ktery mu nabidne polovinu pozadovane ceny muze s klidem poslat do haje, pokud se vsak dany predmet marne snazi prodat prez pul roku, asi se zacne smlouvat)

jo, a ja jsem se asi nevyjadril k tem cenam.... takze takhle, tyhle sety se mi jiz do rukou dostaly vicekrat, takze uz jsem jim pridelil nejakou konstantni hodnotu:

Wolfpack Tower - 6075 - 900kc
Black Falcon's Fortress - 6074 - 1500kc
King's Castle - 6080 - 2500kc

Ceny samozrejme predpokladaji, ze set je kompletni, a v dobrem stavu (nesedrena torza), a s originalnim navodem. Jinak, rytiri jsou celkove nejzadanejsi serie. na wolfpacku vlastne neni ani nic zajimaveho, na back falconovi dat pozor, aby nechybela mala modra vlajecka se znakem orla, a co se 6080 tyce, tak na prvni pohled se to muze zdat trochu hodne, ale je potreba brat v potaz ze: je to set z roku 84, u nas se jich v dobrem stavu dochovalo skutecne minimalni mnozstvi, je o tretinu vetsi nez 6085, a posadku tvori 12 figu, z toho jsou 4 s potiskem halaparten, ktera hrozne rada blednou, a na bricklinku se v podstate vubec nedaji sehnat v zachovalem stavu

Peetrs

Díky za poskytnuté informace!:)
Měl bych tu, ale ještě jeden dotaz.
Doma jsem nalezl kompletní Lego katalogy rok 88 - 97. Sbírá někdo něco takového???

muzzo

Určitě, i katalogy se dají dobře prodat. ;)