(Vlastní) 4-link suspension aneb Crawler se rodí... aneb užití v praxi

Založil Shmade, 18.03.2009, 15:55:29

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

Shmade

Uživatel Papiňák mě poprosil, zda bych nezkusil postavit tento typ zavěšení nápravy podle schématu, které mi dodal.

Já jsem už dříve zkoušel tohle zavěšení postavit, ale za použití normálních dílů. Moje řešení bylo moc objemné, proto jsem ho nikde nepoužil. Řešení pomocí Technic Link 6L, případně Technic Link 9L (ty nemám:() mě taky napadly, ale myslel jsem, že by konstrukce byla moc chatrná, tak jsem se do toho ani nepouštěl. Až do teď, a kupodivu je to celkem pevné a myslím, že by to mohlo něco vydržet... Oproti původnímu návrhu jsem musel malinko pozměnit geometrii, aby to pěkně vycházelo i pro umístění hřídele pro náhon nápravy, zatáčení v případě přední nápravy by se dalo takto vést také.
Jedná se jen o rychlou skicu, která by se dolaďovala podle konkrétních potřeb. (třeba pro universal jointy by to chtělo malinko víc místa, protože v krajních polohách klouby lehce dřou)

Třeba to bude pro někoho inspirace pro použití v nějakém modelu, mě osobně se to zamlouvá dost, a asi to zkusím použít v crawleru, který mám už delší dobu v plánu postavit.

Jen ještě něco málo k umístění pružin, ty by měly být ideálně uchyceny taky na kulových kloubech, nebo nějakou konstrukcí se stejným výsledkem.

Video: http://www.youtube.com/watch?v=DSfNtRlNshY&fmt=18

Edit: Jo a omlouvám se za tu mázlou fotku, nějak jsem to na rychlo před prací blejsknul a takhle to dopadlo, večer opravim.

Shmade

Tak jsem neodolal a začal jsem stavět zmiňovaný crawler za použití tohoto typu zavěšení. Nyní je hotová přední i zadní náprava a už jsou i spojeny k sobě, takže k dodělání podvozku chybí už jen pružiny.Ty však budou nahoře uchyceny až k rámu karoserie, takže to ještě chvilku potrvá. Fotku toho co zatím mám dodám večer. K motorizaci se rozhoduju mezi jedním či dvěma xl motory pro pohon. Zatáčení bude medium... Ovládání asi přes kabel k úspoře hmotnosti.

Jestli se zadří, tak bych chtěl, aby finální výsledek byl podobný monstru na videu, jeepíčků v první půl minutě si nevšímejte :)

http://www.youtube.com/watch?v=tBmxhmxv-Kk

Shmade

No tak tady současné výsledky stavění, zelené plates jsou jen podpory pro focení.
Ještě je potřeba pár věcí doladit no...

Robbed

*slint*, úplně jsme dostal chuť taky začít stavět nějaké technic auto.

eNTy

Vypadá to moc zajímavě, také výhledově plánuju crawlera, tak můžem dát novou kategorii do LTTT. Jedna otázka a tři poznámky:
1) Ta zatáčecí náprava je poháněná přes kardany nebo bevely
2) Diferenciály na crawleru nemaj co dělat  :)
3) Udělej obě zatáčecí nápravy pro pořádný extrém
4) Zauvažuj nad uložením PF XL motoru přímo do nápravy, to je teď v crawlerech trend - lepší těžiště a jednodušší mechanika.

JardaL

Samozřejmě fandím.

Chtěl jsem reagovat už včera, takže pozdě, ale přece.

Řekl bych, že budeš stejně muset ještě zaangažovat tento dílek a fixovat tim tu nápravu uprostřed ke kastli.
http://www.peeron.com/inv/parts/32195
spojuje se to samozřejmě na pin s towbalem, ale to je jasný.

Ale necham se překvapit a držím palce.
Piš holoubku piš, brzo zcepeníš.

Papiňák

Nevim, jestli nebudou dělat problémy ty kardany mimo osu auta. Je možný, že se to při zátěži bude kroutit.

2JardaL: na co ten díl?

Shmade

Odpovím tak nějak hromadně...

Potřebu fixování náprav jsem si taky uvědomil, ale zatím čekám jak se to vyvrbí, řešení mám v záloze, ale zatím to nechávám...

Diferenciály jsem tam dal, protože jsem to s nimi chtěl vyzkoušet, je mi jasné, že lepších výsledků v nějakém šplhání do strání či pokamenech bych dosáhl bez nich, ale zatím tam jsou, případně se daj vyhodit snadno...

Motory na nápravách jsem měl u "prototypu", který jsem stavil asi před měsícem a půl, tam jsem se dostal pouze k přední nápravě, ale pak jsem to nějak ukončil...

Nyní pokračuju, už jsou osazeny motory jak na zatáčení, tak i pro pohon (nakonec jen jeden XL, chtěl jsem udělat i převodovku, ale nakonec jsem to zavrh. Postupuju od středu k nápravám, za chvilku dojde na umístění pružin, tam asi užiju díl jak dával JardaL...
Nenapadají vás náhodou ještě nějaké díly s towball socketem použitelné v technic konstruhci? Všelijaké ty propojky auta a vleku ze CITY se mi moc nezamlouvaj...

Edit: kardany jsou v klidu... využívám vůlí, tak jako třeba u zatáčení :)
Jsou to lehký prasárny, ale myslím, že v přijatelných mezích, nic se nekroutí...

Shmade

Tak jdu spát :)
Dokončena tak nějak hrubá stavba...
Ještě musím dodělat: interiér, ovládání, zpevnit zavěšení (normální překážky to vydrží, ale když jde do tuhého, tak jak zde bylo správně předpokládáno to nevydrží...), no a ještě tak nějakdoladit nepěknosti...

Papiňák

Pěkný. Koukám, že to má lepší křížení, než některý RC offroady. Akorát to uchycení tlumičů se mi nezdá. Tlumiče by se měly volně pohybovat i dopředu a dozadu.

Shmade

Tlumiče jsem dole uchytil takto napevno protože tím, jak mají Lego prvky vůle, tak se náprava při pohybu nakláněla dopředu/dozadu - při původním pohyblivém uchycení na obou stranách tlumičů. Nahoře jsou tlumiče chyceny pomocí , takže tam je umožněn volnější pohyb a funguje to dobře, teď mám nějakou práci, ale večer se pokusím doladit zbytky a natočit nějaké video, kde bude funkčnost snad dobře vidět...

Edit: K tomu křížení... tohle ještě nejsou úplně krajní polohy, ještě to jde víc, ale budu muset zpevnit ten 4-link, za současného stavu se začne vytahovat z axles, na fotce je krajní poloha kdy to v klidu ještě drží.

7omy

Tak tady přidávám svuj pokus o crawlera, motory na pohon jsou uchyceny na nápravách, zatáčení je vedeno přes kardany a zatáčí všechna kola.
Ale zjistil sem že při zatočení to kvuli absenci diferenciálů zatáčí dost špatně a drhne to.
Vím že se to kroutí, ale bral sem to jenom jako prototyp, zítra to budu přestavovat

Shmade

BOMBA!!! 

Já jsem dnes taky přes den pokročil, ale bohužel nemám čas na fotky současného stavu, jsem zaneprázdněn přípravami na zítřejší LTIR závody...

Ale každopádně mám radost, že si se taky pustil do crawlera, Xtepn01 taky říkal, že ho má v plánu, tak až to třeba bude mít hotové, taky by jsme mohli dát nějakej sraz a zajezdit někde venku, počasí už na to pomalu začíná být. To by bylo fajn :)

Colonel32

Podle tohoto článku na wikipedii se označení "Crawler" používá pro pásová vozidla ( http://en.wikipedia.org/wiki/Tractor_crawler )

Mohl by tedy ten, kdo sem ten pojem zanesl vysvětlit, zda se jednalo o misinterpretaci, nebo jestli má slovo crawler význam, který neznám?

Shmade

Crawler, v překladu to ve významu, který nás zajímá znamená lezec, lezoun...
To že se podle wiki pásovému vozidlů, což je heslo na které odkazuješ říká také traktorový lezoun je klidně dobře, s ohledem, že podle fotky se jedná asi o vozidla do těžkého terénu, kterým se taky jen tak pozvolna plazí :) Nevim nečet sem to...

Já to slovo crawler vnímám hlavně tak, jak jsem se sním setkal a to bylo ve vztahu k extrémním offroadovým speciálům, které nemají už nic moc společného se sériovými vozy, označení crawler pak beru pro vozy, které jsou stavěné na míru závodům v rock crawlingu... (http://en.wikipedia.org/wiki/Rock_crawling) tady ještě nějaký stránky ňákýho šampionátu... http://www.we-rock.cc/multimedia.php
Crawlerem můžeš označit asi i nějaký poštelovanější jeep jako jsou třeba na začátku videa o pár příspěvků výš, ale ty ještě pořád maj nějakou značku, kterou je můžeš nazvat...

Prostě crawler vnímám jako trialovou bugynu...

Mimo jiné se crawlery(ři?) stávají celkem populární i u rc modelářů... http://www.rcrockcrawling.com/

Co stavíme, nebo o co se pokoušíme, teda aspoň já, je na obrázcích. Crawler.

Colonel32

Lego_Radek

To Shmade:
Dost pěkný crawler, hezky symetrická fotka na těch hrníčcích, pěkný rozsah (jak se u crawlerů očekává:-)

Shmade

Dík, jsem rád, že se líbí...

Dodělal jsem pár věcí tak nějak do finální podoby a díky tomu, že je už po LTIR závodu jsem mohl vymontovat kabílky a natočit ho v akci. :)

Tak se mrkněte...

http://www.youtube.com/watch?v=6e8qP3iZb0M

peter

Video pěkné, škoda jen, že to vozidlo není trochu živější. Jinak co se týká schopností, tak bych uvítal více výjezdů než sjezdů. Tebou ukázané sjezdy by dle mého nebyly problémem pro mnoho jiných vozidel. K videu samotnému bych měl jen jedinou výtku a to kvikot papoucha v povzdálí ;)

PS.: osobně velmi vítám tvůj hudební doprovod, jelikož je to má krevní skupina 8) Po mnohých rockových a metalových doprovodech, na které spíše narážím, je toto příjemná změna.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

MwK

Citace od: Shmade kdy 25.03.2009, 16:46:23http://www.youtube.com/watch?v=6e8qP3iZb0M
Tiež ťa musím pochváliť.
Video je spracované precízne a aj model sa mi páči... ;)

Inak najprv som neveril žeby to mohlo po tom vankúši vyliezť. ;D
(BOL) Som STAR WARS maňiak a zberateľ !!! >:D
Asi som už poriadny AFOL ... prežívam dark age ...

Shmade

Peter: Primárně jsem auto nestavěl kvůli nejlepším offroadovým vlastnostem, ale kvůli otestování zavěšení. Auta terá jezdila trial (1. i 2. ročník) by ho podle mě v klidu v terénu předčila, prostě je to spíš takový funkční model. Ale zas ve vztahu k měřítkám si myslím, že by se s reálným autem porovnat dal. Nějak mi přijde, že totiž po Legových offroad autech chceme občas až moc.

Jinak já jsem taky chtěl natočit víc výjezdů, ale bohužel jsem doma nenacházel moc předmětů které nejsou kluzké, takže skoro nic nevyjel, a to by bylo video nanic :) Mám v plánu vzít ho někam ven na skály, hlínu atd. tak snad tam něco vyjede... Natočil jsem tedy aspoň sjezdy, kdy jsem se snažil zachytit jak funguje to zavěšení.

Auto jsem chtěl živější, ale nějak mi tam nikam už nepasuje další převod... možná můžu vyzkoušet dát tam buggy motor...

Papouchy (3!!! ::)) mi nezmiňuj, z těch rostu každym dnem, to je takový břemeno který jsem si na sebe vzal do bytu spolu s přítelkyní. :)

... a jsem rád, že se hudební doprovod líbí...

MwK:  dík

JardaL

Gratuluji. Je to dost dobré.
Kolik je váha?
Jestli jsem to dobře pochopil, je tam jeden xl pf motor zpřevodovaný 24:1 rovnou na kola. Nebo se pletu?

K ještě papouškům: vím dobře, o čem mluvíš, taky jsem jednoho uřvanýho parchanta vyženil .... :-))
Piš holoubku piš, brzo zcepeníš.

peter

Citace od: Shmade kdy 25.03.2009, 19:26:04
Peter: Primárně jsem auto nestavěl kvůli nejlepším offroadovým vlastnostem, ale kvůli otestování zavěšení.

Jo, pardon. Na to jsem úplně zapomněl, že to je vlastně takový bonus k testu zavěšení. Tak to potom beru vše zpět a chválím, jak pěkně ti to funguje a doufám, že příští model bude již dle mých představ ;D

Citace od: Shmade kdy 25.03.2009, 19:26:04
Mám v plánu vzít ho někam ven na skály, hlínu atd. tak snad tam něco vyjede.

Assova Kadaň a místo kde se konal jeden ze závodů loňské sezóny LTTT. To místo k tomu přímo vybízí ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Shmade

Pohon je na nápravách 1->24 a pak ještě je tam hned u  motoru zrychlovací 24->16 řetězem, je to vidět na videu ve 3:15, chtěl jsem tam dát rychlejší, ale nevešel se.

Váhu nevím, zjistim...

Edit: podobné místo jako je to v Kadaňi (co do skladby povrchu) mám poblíž, tam vyrazím...
fotil jsem tam třeba první pokusy s trialovým truckem
http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=17351.0

Lego_Radek

Chválím podruhé. Pěkná jízda pěkného vozidla, pěkně zfilmovaná   :-)

Papiňák

Páni, měnim názor na Lego motory, vyhazuju svoje RC-čko z okna a jdu si nakoupit Lego. :D Jede výborně, ty nájezdový úhly a boční náklon jsou výborný. Kdyby sis dal závod v terénu s mým Hummerem, vyhrál bys. Myslím, že to co napsal JardaL v jiným vláknu

Citace od: JardaL kdy 23.03.2009, 23:07:36

...ale tak, jako s poctivým RC autem si nezajezdíš...

neplatí.

P.S.: 2admins: nešlo by přidat tleskajícího smajla? Docela mi tady chybí.