Joystick, aneb využití potenciometrů v praxi

Založil Pepan, 22.03.2009, 10:54:28

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Pepan

Zdravím  ;)

Před nějakou dobou jsem tady na Fóru napsal krátký příspěvek o použití potenciometru jako senzoru. Nyní jsem to využil i k něčemu praktickému, ze dvou potenciometrů jsem vyrobil jednoduchý joystick. Více informací, obrázků a video najdete na mých web stránkách:
http://www.josefnav.cz/Lego%20modely/Joystick.html

PS: Všechny odpůrce ničení LEGO dílů prosím o odpuštění... >:D

Shmade

Mě se to dost líbí, elektro moc nedávám, ale čistě teroeticky, dalo by se potenciometru použít i u normálního 9v systému mezi batery boxem a motorem pro regulaci otáček? Pokud ano možná bych byl zákazníkem pro vytvoření takového modulu... :)

Jamesek

Citace od: Shmade kdy 24.03.2009, 01:21:35
Mě se to dost líbí, elektro moc nedávám, ale čistě teroeticky, dalo by se potenciometru použít i u normálního 9v systému mezi batery boxem a motorem pro regulaci otáček? Pokud ano možná bych byl zákazníkem pro vytvožení takového modulu... :)

Myslíš na to co já, že si dopředu na autě nastavíš rychlost všech motorů - případně na závodech po kabelu budeš mít potenciometr v ruce?

Shmade

Tak na závody to asi použitelné nebude, kvůli nonlego, ale na nějaké to domácí ježdění by se mi to líbilo, a měl bych to samo v ruce. :)

Pepan

Citace od: Shmade kdy 24.03.2009, 01:21:35
Mě se to dost líbí, elektro moc nedávám, ale čistě teroeticky, dalo by se potenciometru použít i u normálního 9v systému mezi batery boxem a motorem pro regulaci otáček? Pokud ano možná bych byl zákazníkem pro vytvožení takového modulu... :)

Super nápad  ;) Ale realizací si moc jistý nejsem, potenciometry nemají zrovna v lásce větší proudy... Určitě by tam musel být ještě nějaký zesilovací člen z tranzistorů nebo regulátor napětí, ne? Tak aby se oddělil potenciometr od silového vedení, ze kterého pak bude napájen motor...
Vytvořit by to určitě šlo, ale né zase tak jednoduše. Každopádně taky nejsem elektro odborník, takže by mě zajímal názor někoho, kdo má víc zkušeností  :D

Shmade

Tak jsem trochu zjišťoval, a samotný potenciometr by byl na řízení otáček naprd, nevydržel by a měl by moc velké ztráty, na řízení otáček mi byl doporučen pulzní regulátor a podle požadavků Lego motorů by podle mě mohl dost dobře vyhovovat tento: http://vyrobce.svet-nakupu.cz/regulator-otacek-pro-stejnosmerne-motory-5-a/f-1/s-50/dp-46221/
Našetřim a pustim se do mojí první modifikace  >:D   Jeden 9V kablík tu ale už má stejně přestřihnuto tolik lidí, že se asi ztratim :)