(cizí) Lego parní lokomotiva

Založil eNTy, 15.07.2008, 15:06:00

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

eNTy

OK, na prvním místě bych se chtěl omluvit TomB. Zdá se, že je reálné postavit parou poháněný Lego model, o praktičnosti však nadále pochybuji.
Náhodou jsem při studování podkladů pro příští projektík narazil na parním strojem poháněnou Lego "lokomotivu".
Bez dalšího okecávání, potěště své oči a hlavně ducha zde: http://wegmuller.org/v-web/gallery/BAGRS_Lego

Na stránkách Davida Wegmullera pak najdete i jeho ostatní Lego i ne-Lego, každopádně však zajímavé kreace.

TomKQT

Až na to, že tam z Lega skoro nic není.
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

Pepan

Citace od: TomKQT kdy 15.07.2008, 19:32:33

To se dalo čekat, z plastu parní stroj nepostavíš...

eNTy

Cos čekal? Z lega jsou koleje, podvozek a nástavba, stroj musí sedět kvúli horku na izolaci. IMHO to jinak ani nejde.

otaznik

Citace od: xtepn01 kdy 15.07.2008, 20:25:30
Cos čekal? Z lega jsou koleje, podvozek a nástavba, stroj musí sedět kvúli horku na izolaci. IMHO to jinak ani nejde.

No jasně, ale pak to není model z (pouze) LEGA.

Colonel32

nedalo by se to uchladit tekutym dusikem?

TomKQT

Citace od: Pepan kdy 15.07.2008, 19:59:27

To se dalo čekat, z plastu parní stroj nepostavíš...
Jenže pokud si dobře pamatuju, tak právě o tom ona zmiňovaná diskuze byla. Nebo aspoň její část. Že prostě z Lega parní stroj nepostavíš.

Na tomhle modelu (o kterém je tento thread) neshledávám absolutně nic zajímavého. Běžný Lego vlakový podvozek, na něm postavený malý parní stroj nemající s Legem nic společného (beztak koupený) a jednoduše provedený převod kroutícího momentu.
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

eNTy

Citace od: TomKQT kdy 15.07.2008, 22:51:00
Jenže pokud si dobře pamatuju, tak právě o tom ona zmiňovaná diskuze byla. Nebo aspoň její část. Že prostě z Lega parní stroj nepostavíš.

Nóóó...brzdi, brzdi. To není moc dobrý argument. To bych mohl říct, že z Lega elektromotor nepostavíš. Nebo světla. Lego motor je úplně normální elektromotor (extra laciný) zabalený v plastovém pouzdře s Lego study. Úplně stejné by bylo, dát ten parní stroj do velké Lego budky a vytáhnout ven hnanou osu a komín.
Je však jasné, že bys měl velké potíže s teplem a tak je tenhle parní stroj jen přes izolaci přidělán k Lego podložce.
V podstatě však nevidím oproti klasickým Lego motorům velký rozdíl, koncept je shodný. Jako z Lega nepostavíš vinutí cívky a LEDku, tak nepostavíš topeniště a bojler.

Citace od: TomKQT kdy 15.07.2008, 22:51:00
Na tomhle modelu (o kterém je tento thread) neshledávám absolutně nic zajímavého. Běžný Lego vlakový podvozek, na něm postavený malý parní stroj nemající s Legem nic společného (beztak koupený) a jednoduše provedený převod kroutícího momentu.

I kdybys nebyl ochoten akceptovat můj předchozí argument, tak je model unikátní proto, že je to pokud vím první (a zatím jediná) implementace parního pohonu v Legu. Na vzhledu a detailech v tomto případě absolutně nezáleží.

otaznik

Citace od: xtepn01 kdy 16.07.2008, 10:05:30

Nóóó...brzdi, brzdi. To není moc dobrý argument. To bych mohl říct, že z Lega elektromotor nepostavíš. Nebo světla. Lego motor je úplně normální elektromotor (extra laciný) zabalený v plastovém pouzdře s Lego study. Úplně stejné by bylo, dát ten parní stroj do velké Lego budky a vytáhnout ven hnanou osu a komín.
Je však jasné, že bys měl velké potíže s teplem a tak je tenhle parní stroj jen přes izolaci přidělán k Lego podložce.
V podstatě však nevidím oproti klasickým Lego motorům velký rozdíl, koncept je shodný. Jako z Lega nepostavíš vinutí cívky a LEDku, tak nepostavíš topeniště a bojler.

Chápu tvůj pohled na věc, nicméně LEGO motor je LEGO součástka. To jestli je uvnitř elektromotor (nebo u starších kol třeba kovová osička, u pístů guma, olej, kovové části) je úplně jedno - stále je to oficiální LEGO díl.

Což tenhle parostroj rozhodně nesplňuje.
Ani já osobně na tomto modelu nevidím nic zajímavého.

eNTy

Citace od: otaznik kdy 16.07.2008, 11:26:41
Chápu tvůj pohled na věc, nicméně LEGO motor je LEGO součástka. To jestli je uvnitř elektromotor (nebo u starších kol třeba kovová osička, u pístů guma, olej, kovové části) je úplně jedno - stále je to oficiální LEGO díl.

V tom případě je jediný akceptovatelný parostroj ten, který Lego oficiálně prodá v krabici? Tak to musím být divnej já  ;D

Pepan

Citace od: xtepn01 kdy 16.07.2008, 11:46:01
Citace od: otaznik kdy 16.07.2008, 11:26:41

V tom případě je jediný akceptovatelný parostroj ten, který Lego oficiálně prodá v krabici? Tak to musím být divnej já  ;D

No asi to tak vypadá  ;D buď to poskládáš z LEGO dílů nebo to bude oficiální LEGO díl... jinudy asi cesta nevede  ;D pořád to nebude LEGO, ale parní stroj kombinovaný s LEGEM

TomKQT

Citace od: xtepn01 kdy 16.07.2008, 10:05:30
I kdybys nebyl ochoten akceptovat můj předchozí argument, tak je model unikátní proto, že je to pokud vím první (a zatím jediná) implementace parního pohonu v Legu. Na vzhledu a detailech v tomto případě absolutně nezáleží.

"Unikátní" možná, ale jen ve smyslu "jediný". Rozhodně bych tohle "unikátní" nepovažoval za "zajímavý".

Abys pochopil můj pohled - zkus se zamyslet, kolik práce mu to dalo. Koupit parní stroječek (práce nula, invence nula). Postavit primitivní Lego podvozek (pár minut, invence nula). Napojit parní stroječek na podvozek (pár minut, invence zanedbatelná).

Aneb:
Když postavím z Lega za 3 minuty stoleček pod květináč, dostanu taky označení "unikátní" a svůj vlastní thread jen proto, že jsem první, kdo to udělal?

eNTy

Citace od: TomKQT kdy 16.07.2008, 13:20:23
Aneb:
Když postavím z Lega za 3 minuty stoleček pod květináč, dostanu taky označení "unikátní" a svůj vlastní thread jen proto, že jsem první, kdo to udělal?

Kdyby panovala obecná myšlenka, že stoleček pod květináč postavit nelze, protože ...bla,bla,bla a všichni by to jen okecávali a zavrhovali jako blbost a ty bys tiše seděl v koutě a zatímco ostatní mlátí prázdnou slámu, tak bys ho postavil.... tak potom ANO!

Nedá mi to - "Po bitvě je každý generál"  ;D

Nemá smysl se hádat, mně to příjde unikátní, ostatním ne. Mně zas nepřijde unikátní stavět 3762. verzi Millenium Falcona v šedé a použít květináče jako laserová děla ;)

TomKQT

Citace od: xtepn01 kdy 16.07.2008, 13:32:02
Kdyby panovala obecná myšlenka, že stoleček pod květináč postavit nelze, protože ...bla,bla,bla a všichni by to jen okecávali a zavrhovali jako blbost a ty bys tiše seděl v koutě a zatímco ostatní mlátí prázdnou slámu, tak bys ho postavil.... tak potom ANO!
Ale copak někdo z nás si myslel, že miniaturní koupený hotový funkční parní stroječek není možné napojit na Lego podvozek? Je tu někdo z vás kdo si tohle opravdu myslel? Ozvěte se ;)

Citace od: xtepn01 kdy 16.07.2008, 13:32:02
Nedá mi to - "Po bitvě je každý generál"  ;D
Jenže žádná bitva nepoběhla. Jak už jsem řekl - pro považování za zajímavé mi nestačí jen to, že je první kdo měl ten nápad to udělat, i když práce nebo invence vložená je nulová (zpracování primitivní).

eNTy

Citace od: TomKQT kdy 16.07.2008, 13:35:57
Ale copak někdo z nás si myslel, že miniaturní koupený hotový funkční parní stroječek není možné napojit na Lego podvozek? Je tu někdo z vás kdo si tohle opravdu myslel? Ozvěte se ;)

http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=17719.0

IMHO nemá cenu dále tento thread rozvíjet....

TomKQT