8270 Terénní jeřáb

Založil TomKQT, 24.09.2007, 20:05:36

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

TomKQT

Úvod

Jak mě dále přemáhá zvědavost, koupil jsem si dnes svůj první Technic set. Samozřejmě pokukuji spíše po 8275 a NXT, ale tohle je takový předkrm.
Upozorňuji zkušené Technicáky (ehm), že má jediná Technic zkušenost byla asi před půl rokem, kdy jsme měli v práci na týden zapůjčeno NXT a ještě jsem na něj neměl moc času. Plus samozřejmě Castle sety, kde například katapult 7091 je z poloviny Technic  ;D Takže omluvte prosím absenci srovnávání s jinými sety a i celkový amatérský přístup.

Informace o setu

8270  Rough Terrain Crane
Počet dílků: 106
Doporučená cena: 359 Kč

Jedná se o nejmenší set z aktuální Technic řady. Cena je poněkud vyšší než u nejlevnějších setů řad City nebo Castle, ale je to celkem pochopitelné - zatímco jinde stačí policejní motocykl s jedním panáčkem nebo pár rytířů a jednoduchá balista, u Technic setů se očekává nějaká ta funkčnost a to se s 20 dílky dělá asi špatně  ;)
Set se honosí upoutávkou na přítomnost instrukcí k postavení dvou modelů.

Balení

Krabička mě příjemně překvapila svou tuhostí v porovnání s řadou Castle. Otevírání je klasické z boku, bohužel po prvotním otevření již bok díky špatnému tvaru výstřižku nedrží v zavřeném stavu. Přitom by to bylo tak jednoduché.
Design obalu je klasicky Technic strohý, s výrazným podílem černé barvy, což je další výrazný rozdíl oproti sérii Castle Undead, která vyniká nádhernými barevnými obaly. Přesto je obal efektní a k tématu sedí.
Přední strana ukazuje hlavní model, tedy terénní mobilní jeřáb včetně názorného vyobrazení jeho funkcí. Zadní strana zachycuje druhotný model (mobilní sloupový jeřáb), znázornění jeho funkcí a základní rozměry.
Díly jsou rozděleny podle velikosti do dvou sáčků, největší díl (57779) je uložen volně.
Překvapilo mě balení provázku, ten je totiž namotán na výstřižku z tvrdého papíru a ještě vložen do malé papírové krabičky zalepené izolepou.

Návody

Instrukce ke stavbě obou jeřábů jsou rozděleny do tří malých sešitů a to docela zmateným způsobem, kdy každý model obsahuje svůj vlastní sešit číslo 1/2 a sešit 2/2 je společný, natištěný z obou stran (instrukce se v polovině potkávají).
Sešity jsou orientovány na šířku a jsou v polovině přehnuty, díky čemuž se s nimi špatně pracuje.

Průběh stavby

Se stavbou obou strojů jsem neměl žádné problémy, vše je jasné a stavba je jednoduchá. Přesto zabere pár minut a musím říct, že jsem se hodně bavil.

Základní model se začíná stavět od podvozku obsahujícího stabilizační podpěry, což mi ale až do 11. kroku nebylo moc jasné, leze z toho hodně zajímavý tvar :D Dalšími dvěma kroky se vše vyjasní. Tady bych měl ale malou připomínku - v kroku 12 by měly být šipky znázorňující otočení 4 dílů Technic Liftarm 2 x 4 L Shape spíše naopak, v uvedeném směru to sice jde taky, ale se zbytečným vynaložením síly (a zbytečným namáháním pinů). Konstrukce stabilizátorů je poměrně chytře řešena, drží pevně jak v pracovní tak ve zdvižené poloze. Bohužel jsem měl nepříjemný pocit vždy při přechodu mezi polohami, je potřeba využít pružnost prvků a dochází k jejich namáhání. Druhou fází je stavba nádstavby s ramenem jeřábu. Po dokončení zůstane nevyužito kromě náhradních dílků i několik pinů, je tedy vidět, že alternativní model není navrhován čistě z prvků modelu základního.

Stavba alternativního modelu nepřináší žádná překvapení, některé části jsou dokonce téměř stejné s prvotním modelem (například řešení navijáku). Příliš mnoho přebytečných dílků nezůstane, designéři se viditelně snažili využít dostupný materiál na maximum.

Design modelů

Jedná se o velmi malý set, takže je pochopitelné, že půjde hodně o symboliku, nikoliv o přesnost jak v otázce vzhledu, tak v otázce funčnosti. Oba jeřáby ale působí jako jeřáby a to je hlavní  :D Dokonce je použit i symbolický náznak kabiny jeřábníka.
Žlutá barva ke stavebnímu stroji sedí.

Funkčnost modelů

Základní model obsahuje kromě kol bez možnosti zatáčení již zmíněné polohovatelné stabilizátory, rotaci nádstavby kolem svislé osy, naklápění ramena jeřábu kolem vodorovné osy, výsuv ramena a zdvih háku pomocí navijáku. Jediným opravdu zajímavým řešením je naklápení ramena jeřábu, kteřé je řešeno pomocí podpěry zvedané prostřednictvím šnekového soukolí. Vzhledem k množství ozubených koleček v setu mě trochu zklamalo jejich malé využití ve funčních soukolích, kontrétně rotace točny nádstavby využívá velké ozubené kolo pouze jako základový prvek a jeřábem se otáčí ručně. Stabilita jeřábu je dobrá, samozřejmě ale pouze při zvedání ne příliš těžkých břemen. S dodaným červeným brickem je možno manipulovat ve všech pozicích, i bez stabilizátorů. Na měkké podložce je ale patrné mírné zvedání protější strany podvozku, viz foto.
Alternativní model je řešen výrazně jednoduššeji a je vidět omezení autorů množstvím a druhem dílků. Kontrétně podvozek je řešen dosti podivně a má nízkou světlou výšku. Kromě navijáku je jediným funkčním prvkem točna, tentokrát ovšem efektněji řešena - s využitím kuželového soukolí. Použitý šnek však slouží jen jako "rukojeť". Uvítal bych, kdyby naviják byl umístěn dole na točně a nikoliv na vrcholu sloupu. Hratelnosti by to podle mě výrazně prospělo, kdyby oba základní ovládací prvky byly poblíž sebe.

Hratelnost

Hratelnost úzce souvisí s funkčností a nejsem schopen ji plně posoudit, přecejenom již nejsem ve věku, kdy bych si s těmito modely opravdu hrál (když ovšem pomineme, že samotné stavění je hraní).

Závěrečné zhodnocení

Jedná se o malý Technic set, který i přes svou výraznou minimalizaci nepostrádá symbolické vyjádření vzhledu i funkčnosti skutečných jeřábů - a to dokonce hned dvou. Hodnotu setu vzhledem ke starším podobně velkým srovnávat nemohu, viz úvod recenze. Koupě jsem nakonec nelitoval a při stavbě jsem se bavil. Teď nastává čas vyhrát si trochu více a zkusit postavit něco jiného  ;)

(Fotografie alternativního modelu dodám až později, byla už moc velká tma.)
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

descale

CitacePřekvapilo mě balení provázku...
Já když si dneska kupoval set 7993 Čerpací stanice, tak jsem se také divil, co za poklad se ukrývá v té malé papírové krabičce. A ejhle, on to byl provázek ;D

TomKQT

Přidávám slíbené fotky alternativního modelu a ještě několik poznámek:
Stabilita není zrovna výborná, sloup samotný je i při malém zatížení nakloněný (jde to vidět na fotkách), drží jen na krátké ose.
Taky se tenhle model nedá označit za "terénní jeřáb", kvůli již zmíněné nízké světlé výšce (3,2 mm bez uvažování prohnutí podvozku vlastní hmotností a hmotností jeřábu).
A poslední připomínka je k ovládání točny přes kuželové soukolí - převod je malý, otáčení je tudíž hodně citlivé a při manipulaci z jeřábu tak nějak nevyzařuje dojem velkého stroje. Je to spíše helikoptéra ;D
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

TomB

Citace od: TomKQT kdy 27.09.2007, 16:41:40
Je to spíše helikoptéra ;D
To bych řekl. Stejnak sem si s tím nejvíc hrál tak, že sem na to otáčení připojil buggy motor a zapl ;D ;D
Složení mých příspěvků:
54% sarkasmu, 13% rozumování, 3% nepravdivých informací a 30% destilovaného trolismu!