4997 Transport Ferry

Založil peter, 04.01.2009, 11:21:55

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

peter

V letošních slevách, jsem si mimo jiné obstaral i set z řady CREATOR, číslo 4997 – Trajekt. O setu jsem uvažoval již dříve, jelikož mi prvotní obrázky a následně i inventář na Peeron-u naznačovali, že se bude jednat o velmi pěkný set. Velkým lákadlem pro mě byl i fakt, že designéři z TLC se k námětu ,,Trajekt" ve své historii mockrát nepodívali. Posledním mým známým trajektem, je pouze set z řady Duplo č. 2649. Z těchto důvodů jsem byl trochu v očekávání, že se zde TLC může vyřádit, jelikož je toto téma neokoukané. Bohužel základní doporučená cena mi koupi trochu rozmlouvala, i když v závislosti na obsahu, není úplně nejhorší, ale nyní při jeho zlevnění jsem neváhal.

BALENÍ
Při hledání setu v regálu obchodu, jsem neměl nejmenší problém krabici nalézt. Krabice, jak už je nyní zvykem, je svými rozměry sama o sobě poutavým lákadlem. Několik stavebnic bývá opatřeno snadným otevíráním, kde stačí přerušit pouze dvě samolepky a pak již lze krabici otevřít. Tímto šetrným přístupem, je vybavena i tato krabice a tak nehrozí žádné znehodnocení. Po otevření na vás vypadne pět kusů návodů a samozřejmě i mnoho sáčků s různorodými dílky, kterých je zde opravdu dost – celkem 1279.

OBSAH
Pro základní seznámení se stavebnicí, pro nás designéři připravili celkem tři modely. Modely jsou přibližně tří obtížností a na všechny tři zde najdete podrobné návody.

Nejlehčím modelem je nákladní čtyř-vrtulové letadlo, které k sestavení potřebuje jeden návod. Model je tvořen velkým nákladním letadlem, které má dva úložné prostory. Do obou je přístup zajištěn výklopnými vraty. Do zadního nákladního prostoru, po otevření vrat, které tvoří i jakousi rampu, může najet malé červené auto. Krom výše uvedených dvou otevíratelných vrat, model disponuje již jen točícími se vrtulemi.

Druhým, o trochu obtížnějším modelem je menší trajekt, který pro sestavení potřebuje již návody dva. Trajekt je taktéž, jako letadlo, poháněn čtyřmi točícími se vrtulemi, umístěnými v gondolách na střeše. Útroby jsou přístupné dvěma sklápěcími vraty, po kterých mohou najíždět i dvě malá osobní autíčka.

Posledním a nejtěžším modelem na postavení je velký trajekt, který se též složí za pomocí dvou návodů. Tímto modelem se budu dále zabývat trochu podrobněji.

STAVBA
Návod je, jak jsem již zmínil výše, tvořen dvěma sešity. Stavba začíná sestavením malým červeným čtyřstudovým autíčkem, za který je napojen taktéž čtyřstudový, ale bílý karavan.

Po sestavení tohoto celkem roztomilého auta se už přistoupí ke stavbě velkého trajektu. Postup stavby je velmi dobře odkrokován a tak stavba jde velmi dobře, bez jakýchkoliv problémů či zádrhelů. Po pár prvních krocích dojde i na první zajímavé komponenty v podobě Technic dílů, které doposud zůstávaly nevyužity. Díky těmto dílům je tento set opravdu zajímavý a dokáže ukázat co všechno Lego umí. Technic díly, zde totiž netvoří jen nějaké náhodné zpestření, ale jsou zde využity opravdu funkčně! Tento model, stejně jako modely předchozí, je vybaven dvěma vraty. Avšak zde jsou vrata již otevírána za pomocí různých táhel, ozubených převodů, pák apod. Zejména přední vrata lodi jsou velmi důmyslná. Za pomocí bočních koleček se současně pomalu rozevírá příď lodi a zároveň spouští nájezdní most pro přístup na palubu. Zadní vrata se ovládají taktéž pomocí dvou koleček, která přes osu ovládají páky a ty přes řetězy sklápí most. Dalším funkčním prvkem jsou kotvy na řetězech, které je možné navíjet na dva bubny. Po uplynutí přibližně tří hodin je trajekt dokončen a pohled na něj je vskutku impozantní. Návod je zakončen velmi stručným poohlédnutím za vznikem tohoto setu v TLC.

HODNOCENÍ
Já osobně jsem ze setu nadšen. Velmi předčil má očekávání a největší vliv na tom mají jistě výše uvedené funkční technické prvky. Set ale nezaujme pouze jimi, ale také svou samotnou velikostí, jelikož je opravdu velký. Na CREATOR je model vybaven, dle mého názoru, opravdu velkým množstvím detailů v podobě světýlek, vybavením můstku (kormidlo, páčky, kontrolky, dalekohledy), střecha plná antén, ventilačních otvorů, komíny apod. Myslím, že kdyby set obsahoval alespoň pár figů, mohl by se klidně z řady CREATOR přesunout do řady CITY, jelikož jeho provedení  je opravdu velmi pěkné a detailní. Trajekt samozřejmě neplave na vodě, ale velmi dobře plave na vašem koberci či jiné podlaze a to zejména díky čtyřem plovoucím kolečkům na spodku. Věřím, že pro děti ale i pro nás, kteří si rádi hrajeme bude tento set dlouho přinášet zábavu. Paluba je též velmi velká a tak není problém trajekt opravdu naložit více vozidly nebo minifigy a převážet je za novýma dobrodružstvýma.

Závěrem tedy za sebe mohu s klidným svědomým říci, že tento set je opravdu výhra. Jedná se opravdu o pravý CREATOR, který Vás a děti může mnohé naučit a poodhalit jim rozličná tajemná zákoutí a odvětví Lega.

+ otevření krabice bez poškození
+ velké množství rozličných dílů z mnoha odvětví (základní kostky, detailové díly, Technic komponenty apod.)
+ využití širokého spektra stavebních technik
+ velikost setu a počet dílů
+ výborný set do začátku a seznámení se s stavebnicí

– absence minifiga
– trochu vyšší doporučená cena

Celkové hodnocení 95%

EDIT: (Cizí) Několik dalších obrázků vč. modelů letadla a menšího trajektu
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

peter

a ještě malý dodatek ...
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

otaznik

Díky za recenzi, asi si pro ten setík také skočím.  ;)

JardaL

Skvělá recenze.
Set bohužel nevlastním, ale obstarával jsem ho loni po Vánocích pro Linhiho a s jeho laskavým svolením jsem se podíval dovnitř.
A opravdu hned na první pohled mne zaujaly věci, které jsou v zásadě výše pozitivně hodnoceny.
Zejména nový bezbolestný způsob otevírání na boku, rozumně velké návody hned tří modelů, velikost, funkčnost a detailní zpracování.

Závěrem - ideální model pro seznámení s Legem a jeho možnostmi.
Piš holoubku piš, brzo zcepeníš.

matny

Ďakujem za recenziu s ktorou sa úplne s totožnujem.
Set som zakúpil pred Vianocami vo výpredaji - pôvodne som ho nechcel ani stavať, ale po bližšom preskúmaní manuálov sa trajekt za pár hodín objavil v plnej kráse za sklom mojej vitríny.
Skutočne je to jeden z mála nových setov, ktorý ma príjemne prekvapil - pohodlne ho naložíte šiestymi 4-studovými autíčkami.  8)

danny01

Doteraz som sa zaujímal len o TECHNIC, no už dlhšiu dobu pokukujem po CREATOR/CITY (teda vlastne klasicky legoidnej) téme. Recenzia určila prvý objekt môjho záujmu.
Kvalitná recenzia na dobrý produkt!
Danny

Zoufalec

I já se připojuji s díky za kvalitní představení tohoto setu.

Sám jsem si jej za poloviční cenu také koupil a uvažoval o recenzi. Jenže jsem zatím neměl čas postavit a vyfotit alternativní modely :( Moc se těším na stavbu letadla, vznášedlo mne nějak neuchvátilo...

Nechceš sem postnout i fotky zbylých dvou modelů? Pakliže máš nafoceno...

eNTy

Díky za recenzi. Ani já jsem neodolal poloviční ceně a set už mám. I když jsem ho původně považoval za zásobárnu dílků, teď mám chuť se do něj pustit.

danny01

Ako som spomínal vyššie, plány sa premenili na realitu a setík som si kúpil. Neodolal som no a hneď som sa pustil do stavby. I keď ráno musím vstávať, musel som ho dokončiť (čas stavby od 20:30-00:30). Je to krásny set, plný dielikov, stavba prebieha hladko a jasne podľa návodu. Môžem len odporučiť!
Danny