stativ na kameru

Založil blackrabbit, 05.01.2008, 08:53:21

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

blackrabbit

Vzhledem k tomu že momentálně točím film a některé scény se mi trochu hýbou , něměli by jste tu někdo návod jak udělat stativ z lega ???

stomcova

Pokud něco takového najdeš, doporučuji k tomu lepidlo.  >:D
Batman, forever...

Lord.obiv

Já taky občas točím filmy z lega a mám stejný problém, povedlo se mi ho vyřešit ale nebyl moc dobrý a navíc mám další problém a to je světlo. Pořád se mi to mění a pak to v tym filmu bliká. ::) :(
Budiž LEGO

peter

#3
Citace od: blackrabbit kdy 05.01.2008, 08:53:21Vzhledem k tomu že momentálně točím film a některé scény se mi trochu hýbou , něměli by jste tu někdo návod jak udělat stativ z lega ???

No jelikož také občas něco točím, tak zde jsou mé postřehy. Pokud nepoužívám nějaký profi stativ, což většinou ne, tak jsem si také nějaký ten Lego stativ vytvořil.

Pro můj první film "Star Trek Lego" (STL), který byl natáčen pouze pomocí obyčejné malé bezpečnostní čb kamery, jsem postavil celé Technic auto ;D. Auto bylo vybaveno stabilizátory, řiditelnou přední nápravou a především výsuvným, zvedacím a otočným ramenem, na kterém byla zavěšena kamera. Toto bylo ale možné jen proto, jelikož ona bezpečnostní kamera byla velmi malá a lehká (dnes by se dala přirovnat k malým USB kamerkám k PC). Toto stativové vozidlo bylo dokonce tehdy i natočeno pro dokument o natáčení filmu STL- ke stažení zde.

Pro druhý film "Star Trek Lego Paradox", který byl natáčen již klasickou barevnou 8mm kamerou, bylo nutné udělat stativ jiný. Většina záběrů je natáčena z výšky očí a tak stačil jen jednoduchý stativ s možností mírného náklonu. Náklon kamery byl korigován pneumatikou ;) Pro záběry, kde bylo potřeba s kamerou být výš, jsem měl ještě připravený výtahový stativ, který umožňoval plynulé spouštění či vytahování kamery - viz obrázky níže.

Další podstatnou věcí pro stálý záběr je, aby nejen kamera, ale i scéna byla řádně upevněna a nemohla se pohybovat. Připevnění scény k podlaze řeším buď za pomocí těžítek nebo přitažením pomocí svorek k desce stolu.

Citace od: Lord.obiv kdy 05.01.2008, 12:14:54... navíc mám další problém a to je světlo. Pořád se mi to mění a pak to v tym filmu bliká.

Základem je natáčet vše pod umělým osvětlením. Při denním světle si já osobně dovoluji natáčet jen přes léto, kdy je světla dost a celkem dlouho ale i tak jen ve velmi výjimečných případech. Navíc pouze v záběrech, u kterých vím, že je nebudu natáčet dlouho (slunce se stále pohybuje a tak se mění i poloha případných stínů).

Tolik mé postřehy.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Icewalker

Já doporučuji nějaký starý klasický mini-stativ. Nový se dá sehnat v obchodě snad kolem 150 Kč, ale ty staré mají větší gramáž, a tak často ani není třeba ho nějak stabilizovat na podložce.
Animované Lego snímky a mnoho dalšího naleznete na dallart.net
Brickshelf výběr

blackrabbit

Díky Petře za inspiraci , zkusím také připevnit ''lego stativ'' ke stolu . Já jsem to točil na zemi v rohu a to tak,že deska se něměla kam pahnout a na kameře jsem to fotil ovladačem ale stejně se to vždy o nějaký kousek posunulo . Tak tedy dám na tvoje rady  ;) :)

blackrabbit

Citace od: Lord.obiv kdy 05.01.2008, 12:14:54
Já taky občas točím filmy z lega a mám stejný problém, povedlo se mi ho vyřešit ale nebyl moc dobrý a navíc mám další problém a to je světlo. Pořád se mi to mění a pak to v tym filmu bliká. ::) :(
Ano přesně tak,taky mi to bliká ale nevím co udělat pro to aby mi to neblikalo  ;D

Icewalker

Zkus manuálně nastavit čas expozice a clonu.
Animované Lego snímky a mnoho dalšího naleznete na dallart.net
Brickshelf výběr