(Vlastní) Tank

Založil Pepan, 20.11.2006, 18:01:14

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Pepan

Zajímám se o 2. světovou válku, takže jsem se snažil vytvořit pojízdný tank z Lega. No jak to dopadlo posuďte sami...  ??? Celkem obsahuje 3 motory 2 dotykové senzory a RCX. Dva motory pohání jednotlivě pravý a levý pás, takže tank je plně schopen jízdy - dopředu/dozadu zatáčení i otáčení na místě. Třetí motor zajišťuje otáčení věže. Nárazník ve předu doléhá na dotykové senzory, takže tank pozná, že narazil, rozlišuje i levou a pravou stranu. Nešlo mi o napodobení nějakého konkrétního typu tanku, ale spíše o to, aby to bylo funkční a v jakštakš líbivém kabátě  :)

Pepan

Další foto:

Pepan

A další:

Pepan

Poslední fotečka, jak to vypadá po sejmutí horního krytu s věží:

Anakin

velmi pekné spracovanie tanku a ešte k tomu aj funkčnosť.dávam 8/10.tie 2- sú za to že to nemá vnútro.ale zase by to šlo na úkor funkčnosti čo by bola škoda,takže asi tolko odo mna.

fuli

Pěkné zpracování, funkčnost tomu přidává. Jenom by mě zajímalo, podle čeho se řídí otáčení věže.
Uč se z chyb druhých. Nikdy nebudeš žít tak dlouho, abys je stihl všechny udělat sám.

Pepan

No to je bohužel jeden z vážných nedostatků z důvodu malého prostoru, nevešel se mi tam další senzor, takže je to jen tak na zdař bůh. Dalším mínusem je ta rychlost otáčení, není tam místo na převody, takže v programu ten motor v krátkých intervalech rychle zapínám a vypínám, aby se to otáčelo pomaleji. Ono já ten tank obvykle řídím sám pomocí IR dálkového ovladače, pohonné motory na přímo (jsou tam na to přímo čudly) a otáčení věže doleva doprava, pomocí toho "rychlocukání" (které ale v konečném dojmu působí souvisle, jako jeden pohyb) mám nastavené na zprávu s číslem 1 a 2 :)

Numbi2

Super  ;D, mohl bys prosím přidat fotku zboku pro přehled o výšce?
Ty motory jsou před a za RCX nebo pod?
... back on track - ale chvíli to trvalo :) ...

Pepan

Takže boční fotečka:

Pepan

A umístění motorů, jsou oba za RCX, pod něj by se nevešly, na fotce jsou vidět, i s ozubenými koly pro náhon pásů:

Numbi2

Díky za foto ... chtělo by to nějaké menší video (třeba na Tvých stránkách). A klidně bych odstranil "pokus o" v nadpisu příspěvku, s ohledem na zaměření a funkčnost (RCX) to je prostě suprový tank  ;D 8).
... back on track - ale chvíli to trvalo :) ...

Pepan

Díky za pochvalu  :D No o videu uvažuji, zkusím něco vymyslet a třeba přes víkend natočit ;) Zatím jsem se s tím tankem docela vyblbnul, má slušnou sílu, takže třeba bourání "budov" postavených z dřevěných kostek, které u sebe nedrží, jen jsou na sobě položené není problém, stejně jako překonávání menších překážek, a vypadá to zajímavě  :)

PS: Zkusil jsem ho pro zajímavost i zvážit, má něco okolo 900g i s baterkama  :)

peter

Citace od: Pepan kdy 21.11.2006, 17:55:51
Zatím jsem se s tím tankem docela vyblbnul, má slušnou sílu

No pokud má sílu, tak by se možná hodil pro naše závody Truck Trialu. Bohužel zatím nemáme žádnou silnější vyprošťovací techniku, takže se musíme spolehnout jen na své stroje. Já a vůbec celé vedení se tak trochu obáváme situace, že se některé vozidlo dostane do tak svízelné situace, že nějakou těžkou vyprošťovací techniku by jsme uvítali ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

betakaroten

Pokud vozidlo není schopno dokončit sekci, tak přinejhorším nastoupí pětiprstá těžká vyprošťovací technika ;D

otaznik

Citace od: betakaroten kdy 21.11.2006, 21:53:21
Pokud vozidlo není schopno dokončit sekci, tak přinejhorším nastoupí pětiprstá těžká vyprošťovací technika ;D
No problem, moje vozidlo vás v klidu otočí/odtáhne.  ;)

Samík

Ten tank vypadá opravdu mohutně..Také se přimlouvám za nějaké video, protože by mě zajímalo, jak se chová za jízdy. Kdysi jsem se pokusil postavit něco velmi podobného. Jednalo se o sněžnou rolbu ale zdaleka nebyla, co se funkčnosti týká tak propracovaná jako tvůj tank. (v době kdy jsem ji stavěl nebyly dotykové senzory ani RCX :-\).
Takže se už těším na to video.. ;)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost! Tím prvním si ovšem nejsem tak jist!
--Moje Brickshelf galerie--

MwK

K tej funkčnosti nemôžem nič namietať...(pretože jej nerozumiem :-[)
Takže v pohode! ;)
Ale "Design"?Aj ja sa okrajovo zaujímam o 2 s.v a mám názor že najkrajšiu vojenskú techniku mali Nemci... ::)
Ale toto sa mi nepodobá ani na ten najškaredši tank aký poznám... :-\
Fakt dizajn ti ušiel... :P
Doplnky značka,krompáče,dobrý pajác sú super...Ale ostatok nič moc.
Čiže keď bodovo ako ostatný,tak 7 z 10!
(BOL) Som STAR WARS maňiak a zberateľ !!! >:D
Asi som už poriadny AFOL ... prežívam dark age ...

Pepan

No co se týká toho designu... Tak znalcům se omlouvám, nejsem na to příliš nadaný, vždy jsem se zajímal spíše o tu funkční stránku, takže ten model by určite vypadal líp, kdyby ten "kabát" dělal někdo, kdo to umí :) Ale i tak by se moc nerozšoupnul, protože ten tank prostě proporčně nevychází kvůli te funkčnosti, oproti svojí délce je příliš široký a vysoký atd.  :) 

A ta vyprošťovací technika, no myslím, že by stačil nějaký pásový tahač, Lego motory ve spojení s pásy dělají divy, on mi se mi ten tank náhodou věží šprajcnul o nápravu kočárku pro panenky mojí mladší sestry, místo aby se o něj zastavil, tak ho začal pěkně tlačit před sebou  :D Samozřejmě šnečí rychlostí, ale jel  ;D 

Každopádně všem děkuju za názor a na video se dnes odpoledne vrhnu, bohužel je ale venku hnusně, takže málo světla a s umělým to za moc nestojí, ještě se uvidí  ;)

Pepan

No natočil jsem krátké video, ale kvalita nic moc - málo světla, časem snad natočím ještě nějaké lepší  ;)
Mužete si jej stáhnout zde: http://josefnav.ic.cz/Videa/Tank.AVI  :)

PS: Má to asi 16 sekund a velikost cca 2,5 MB  :)

EDIT: Video už je nahrazeno novým  ;)

MildaPajda

Citace od: Pepan kdy 22.11.2006, 15:57:53
No natočil jsem krátké video, ale kvalita nic moc - málo světla, časem snad natočím ještě nějaké lepší  ;) cca 2,5 MB  :)

Je to dobre! zkousels i nejakou nesymetrickou prekazku?
Zda se mi, ze je to dost rychle... tak nevim co by to s prekazkou udelalo... ;)
na LEGO mam porad malo casu... :(
http://steinbachovi.org http://steinbachovi.org/mimis - novinky od Kubíčka a Anežky. ;)

Pepan

Stím je trochu potíž, jak je vidět na následující fotce, tak výška pozvozku nad zemí je dost malá, takže na nesymetrických překážkách se rád šprajcne a tancuje na ní, dokud nesjede, nebo se do něj musí strčit, nevypadá to moc realisticky  :-\

A ještě jedno video, tentokrát jen s přímou rovnou jízdou http://josefnav.ic.cz/Videa/Tank2.AVI  :)

Samík

Citace od: Pepan kdy 22.11.2006, 15:57:53
No natočil jsem krátké video, ale kvalita nic moc - málo světla, časem snad natočím ještě nějaké lepší  ;)
Mužete si jej stáhnout zde: http://josefnav.ic.cz/Videa/Tank.AVI  :)

PS: Má to asi 16 sekund a velikost cca 2,5 MB  :)

Tak to je opravdu mazec!! Video je super i když by mohlo být trochu delší ale díky za něj. Je vidět, že máš ovládání tanku velmi dobře propracované, protože se pohybuje jako opravdový stroj. Jen škoda, že má tak nízko ten podvozek.
Už se těším na to delší video.. 8)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost! Tím prvním si ovšem nejsem tak jist!
--Moje Brickshelf galerie--

Pepan

Všem moc díky za názor  ;) Tank už jsem si dal i na svoje stránky, o víkendu doufám najdu čas na natočení nějakého delšího videa  ;)

To Samík: Na ovládání toho tanku není nic složitého, jde to samo, jen zapínáš a vypínáš motory, žádná věda  ;)
Program, který ho řídí na tom prvním videu najdeš zde http://josefnav.ic.cz/Programy/Tank/Tank.nqc, je napsaný v NQC, ale půjde ti otevřít třeba ve WordPadu  ;)

Pepan

hobby

Pohled na ten krátký filmek je radost, obdivuji, jací jsou lidi šikovní a koumáci. Kdo umí, umí! 8)

franta

Nejde si při té parádě nevzpomenout, jak jsem s trochu větší obludou jezdil v Kežmarku na cvičáku. Fakt dobrý.

bejver

Moc pěkný tančík, mám slabost pro malé funkční věci, kde je technika nacpaná do malého prostoru. Rozhodně jsi mě inspiroval, určitě ze mě bude brzy také tankysta. Už se těším až budu sedět u nějakého kompu kde je to možné a pustím si video.

Pepan

Citace od: bejver kdy 28.11.2006, 11:51:27
Moc pěkný tančík, mám slabost pro malé funkční věci, kde je technika nacpaná do malého prostoru. Rozhodně jsi mě inspiroval, určitě ze mě bude brzy také tankysta. Už se těším až budu sedět u nějakého kompu kde je to možné a pustím si video.

Díky za pochvalu, já jsem vlastně vždycky chtěl mít postavený funkční tank z LEGA, ale dřív jsem na to neměl vybavení a pak jsem na ten svůj dětský sen nějak zapoměl, ale nedávno po přečtení jedné válečné knížky jsem tak uvažoval, co z LEGA postavím příště, no a tak mě napadl tank  :) Původně jsem chtěl spíš jen vyzkoušet, jestli bych to uměl, ale nakonec mě to tak vzalo, že jsem se to rozhodl dotáhnout do konce  :)

No tak já si ho nechám postavený a až budeš mít taky nějaký, tak můžem uspořádat menší tankovou bitvu  ;D Taková obýváková bitva u Kursku  ;D  Ještě přemluvit pár lidí...  :)