Výdrž pneumatic systému

Založil Jamesek, 24.05.2007, 14:00:22

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Jamesek

Zdravím vespolek,
chtěl jsem se zeptat zda máte někdo zkušenosti s dlouhodobým provozem konstrukcí z techniku s pneu systémem?

Dotaz samozřejmně trochu ;) souvisí s "plánovanou" výstavou, kdy mně napadl jeden MOC. Bylo by v tom pár motorků, pneumatika a jestli se poštěstí tak i NXT. Jen nevím zda by to vydrželo dlouhodobý provoz. Byl by nějaký rozdíl při použití originálních lego hadiček a nahrazovaných?

Jindroush

Mno, pneumatický systém bez dozoru, když nejsou elektricky ovládané spínače a detektory tlaku, tak to nevím...

Hadičky, ať už LEGO nebo non-LEGO občas prostě vylítnou, žádný svorky (přivázání drátem) jsem nikdy nezkoušel.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Jamesek

Detektor tlaku by byl stejné konstrukce jako se používá u kompresorů (píst, gumička, vypínač). Když překročím nějaký maximální tlak, hadička vylítne, to známe všichni. Mně by spíše zajímalo zda při dlouhodobém provozu (třeba na desetinu maximálního tlaku) se můžou hadičky samovolně poposunout, roztrhnout, něco se stát s písty, přepínači ....

Kdyby se zjistilo že tyto problémy nehrozí, byl by to zajímavý námět na výstavu (taková malá konkurence vláčkařům ;)

Jamesek

V souvislosti mně ještě napadlo. Aby se nemusel ničit originální lego motorek a stavět kompresor (pokud není součástí vytríny), mohl by se stlačený vzduch dodávat normálním kompresorem. Nevím však jestli existuje nějaký "měnič tlaku", který by převedl veliký tlak z kompresoru na malý pro lego. To by jelo na normálně natlakovaný kompresor klidně celý den a přes noc (třeba na časový spínač) by se kompresor znovu natlakoval.

Jindroush

Mno, i těm vláčkařům se to všelijako rozjíždí...  8)

Není třeba chodit daleko = pár modulů GBC by bylo na pohled pěknejch, ale i tam si lidi stěžujou, že to bez dohledu nelze provozovat, zasekává se to, míčky se ztrácej a tak...
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Jamesek

Myslím že míra poruchovosti je závislá na míře složitosti .. ;)

Když si tam nedám něco tak nevyspytatelného jako je volný míček, ale pár pístů tam zpátky aby to něco dělalo .. jen na ukázku Pneumatic systému.

Včera jsem si na svůj nový bagr (8455 Backhoe Loader) (Díky Vasyku a Llevelyn ;) přidělal jednoduchý kompresor a hraní mi vystačilo na celý večer. Ono ten model vypadá hned jinak, když nemusíte při každém "povelu" mačkat střechu, ale jen hýbete páčkami a všechno se to hýbe a pracuje ;)

Noki

Hod foto a popis ako si to spravil stym 8455 prosim :o

Jamesek

Foto snad zvládnu časem (možná už večer), ale zkusím slovně.

1. Otevřel jsem z boku kabinu (oddělal nárazník a rám kabiny)
2. Vyndal jsem ty dva písty, které vytvářejí vzduch
3. Hadičky jsem předělal na jeden zdroj vzduchu (vyndal jsem jednu rozdvojku a celé to překopal ať mám rezervu na hadici ke kompresoru)
4. Předělal jsem střechu na pevno (není mačkací)
5. Postavil jsem jednoduchý kompresor, kdy jsem nacvaknul na sebe 9V battery box, motor a jednoduchým převodem točím pístem kompresoru.
6. Kompresor jsem zavěsil do kabiny tak, aby nic nebránilo pohybu kompresoru, vyšla mi hadička k pístu a dosáhl jsem na stláčitko battery boxu (zapínání a vypínání kompresoru)
7. Zkompletovat zpátky bok nakladače

Výhody jsou v hratelnosti setu, kdy nemusím pořád pumpovat a můžu se bavit už jen pohybováním nákládací či hloubící lopaty. Druhou výhodu se mi podařilo udělat nechtě volbou motoru a převodu, protože tento neumí pořádně natlakovat systém tak, aby hadičky uletěly. Takže se nemusím starat o kompresor, když s ničím nehýbu. Motor se zpomaluje až zastaví.
Nevýhody jsou taky dvě. Za prvé má kompresor slabý výkon, takže třeba plnění dvojcí předních pístů trvá docela dlouho. Taky neuzvedne zcela natažené zadní rameno tím prvním pístem (spodní, na otoči) - musí se mu ze začátku pomoct, pak už to jde. Druhá nevýhoda je v ne zrovna pěkném vzhledu. Baterry box a kompresor by se dal schovat lépe, ale mně šlo o funkčnost a rychlost řešení. Komu by to vadilo hodně, může nechat kompresor mimo samotný nakladač a vzduch vést do něj dlouhou hadičkou.

// ale to už jsme trošku OT, chtěl jsem se bavit o pneumatice na výstavu - co vydrží, jak to udělat a podobně ;)

merlog

Ahoj, myslím, že motoru nedělá dobře, když se takhle násilně zastaví a je pod proudem. Chtělo by to zbastlit nějaký tlakový spínač. Jaký je výkon kompresoru v setu 8868?

Jamesek

Citace od: merlog kdy 25.05.2007, 14:59:26
Ahoj, myslím, že motoru nedělá dobře, když se takhle násilně zastaví a je pod proudem. Chtělo by to zbastlit nějaký tlakový spínač. Jaký je výkon kompresoru v setu 8868?
S touto námitkou jsem počítal, ale nechtěl jsem natahovat minulý příspěvek o detaily. Zastavit úplně jsem jej zatím nenechal. Když si hraju, tak podle uší, jako v normálním autě ;) Když slyším, že motor už nastačí a začíná se "potit", provedu nový příkaz, ať je kam hnát vzduch. Když chci odejít, tak to samozřejmě vypnu.
Kompresor ze setu 8868 neznám a do návodu na netu teď kouknout nemůžu. Možná by v této věci pomohl airtank, ale ten nevlastním a žádnou petku s upraveným vrškem teď taky nemám .. ;)

Dejv

Citace od: merlog kdy 25.05.2007, 14:59:26

žádná sláva, ty drápy na konci ramene neudrží skoro nic ( malý tlak ) a s otočením kabiny to má taky co dělat ( otáčí se pomocí 2 pístů ). ten kompresor prostě nedokáže vyvinout tak velký tlak...

otaznik

Citace od: sparkz kdy 26.05.2007, 11:31:35
žádná sláva, ty drápy na konci ramene neudrží skoro nic ( malý tlak ) a s otočením kabiny to má taky co dělat ( otáčí se pomocí 2 pístů ). ten kompresor prostě nedokáže vyvinout tak velký tlak...

Jestli nebude chyba jinde, mně se kabina otáčela naprosto bez problémů.

Colonel32

dost to zavisi na sile pouzite gumicky...

otaznik

Citace od: Colonel32 kdy 26.05.2007, 18:24:54
dost to zavisi na sile pouzite gumicky...

Tak tam má snad každý správný fanoušek originál LEGO, která tam má být.