8455 Backhoe Loader

Založil grohl, 24.02.2007, 15:06:45

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

grohl

8455 je vylepšená předělávka klasického setu 8862 http://peeron.com/inv/sets/8862-1 do studless a zároveň se jedná o set s nejvíce pneumatickými válci v historii Lega. Díky tomu, že stavebnice obsahuje "pouhých" 703 dílů je obří krabice téměř prázdná,ale nezoufejme, obsažené části nám to skvěle vynahradí.
Stavba modelu probíhá bez výraznějších potíží, ale chce to dávat pozor při instalaci změti hadiček. Mně to bohudík všechno vyšlo bez chyby. 8455ka totiž v sobě ukrývá 422cm!!! hadic v celkovém počtu 41 kusů, takže pohled do kabiny traktoru spíše vypadá, jak foto klubka zmijí.
Po zhruba 4-5 hodinové stavbě a neustálém zasunování hadiček do T spojek máte zničená bříška prstů jak po tříhodinovém hraní na baskytaru, (a věřte, že vím, o čem mluvím) ale výsledek stojí opravdu za to.
Se zataženým zadním ramenem dosahuje traktor délky 39cm. Po jeho vysunutí se roztáhne na úctyhodných 65.
Model disponuje zvedáním a naklápěním přední radlice, otáčením zadního ramene, jeho pohybem ve dvou kloubech, naklápěním lžíce a vysouváním a zatahováním stabilzačních nohou. O tyto funkce se stará deset pneumatických válců hnaných dvěma pumpami. Samotné vhánění vzduchu do systému pomocí pump je snad nejoriginálnějším řešením, které jsem zatím u Lego Technic viděl. Pumpy stlačujete pohybem přední části střechy traktoru, která se samovolně vrací na své místo. Mezi další funkce patří standardní pohyb válců v tříválcovém motoru. Čiré hlavy motoru tuto (podle mě) zbytečnou vychytávku neskutečně vylepšují. Poslední funkcí je otáčení předních kol, které je netypicky řešeno přes Technic Knob Wheels http://peeron.com/inv/parts/32072 . Bylo to jediné řešení, jak se vměstnat s otáčecím mechanismem na tak malý prostor. Bohužel řízení není tak přesné jako hřebenové a díky většímu zatížení na zadní části se přední kola při couvání nadzvedávají a  model přestává otáčet. Navíc se tu vyskytla ještě jedna muška-kola jsou ukotvena dost fušersky, takže se úchyty kvrdlají a výrazně prohýbají.
Ještě pár slov o tom, kterak jsem ke stavebnici přišel. Vzhledem k tomu, že nakladač byl naposledy v katalogu na rok 2005 (doporučená cena se tuším blížila k pěti tisícům!!!) a pokoušel jsem se ho shánět už loni a nikde nebyl dostupný, mohl jsem na koupi v ČR zapomenout. V žádném e-shopu není k mání. Na inzeráty nedostanete žádnou odezvu. Jediným řešením se jevilo Ebay a tak se i stalo. Těchto setů je tam poměrně dostatek a po týdením okukování zjistíte, že za použitý se platí kolem 75 Euro a za MISB většinou kolem 90 ti a pak tam jsou (většinou v Americe) vydřiduši, kteří po vás chtějí přes Buy It Now i přes 250 USD. Svůj jsem vydražil za 91 Euro a během třinácti dnů jsem ho měl bez problému doma. Jediné, co mě naštvalo, že páni pošťáci zase s balíkem zacházeli jako čuňata a tak dorazil s třícentimetrovou "Custom" trhlinou uprostřed krabice. Dílům se ale bohudík nestalo nic.

+ Vzhled
+ Skvělý alternativní model http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?i=2305457
+ Funkce
+ Těžko sehnatelné díly- radlice, lžíce, knob wheels, čiré motorové hlavy...
+ Zásoba dílů na dva plně pnumaticky vybavené modely
+ Zhruba třičtvrtě metru náhradní hadice

- Výše zmiňované uchycení předních kol

Celkově 99%
Osobně si myslím, že je to nejlepší studless Technic a takových setů by TLC potřebovalo více. Možná, že změním názor s koupí 8275ky. Zatím bezpochyby klenot mé skromné sbírečky. ;)

Noki

Krasa,nemohol by si mi taky set zohnat?Mam velmi velky zaujem on. :o

grohl

Tak se zaregistruj na ebay-do týdne ti přijde aktivační kód a pak už to jde samo. návod jak a co najdeš tady na fóru a v případě potřeby ti tu pomůže každej, řekl bych ;)

Poco

Mal si už postavený alternatívny model? Podľa mňa je úplne strašný, rozobral som ho hneď ako som ho postavil.

grohl

ještě ne, ale na všech fotkách z BL vypadá super-spíš bych řekl, že je to otázkou vkusu ???

Poco

Citace od: grohl kdy 26.02.2007, 00:02:37
ještě ne, ale na všech fotkách z BL vypadá super-spíš bych řekl, že je to otázkou vkusu ???
Na foto vypadá fakt vcelku ok, v realite už menej. Ja som ale nemyslel len výzor, ale funkčnosť. Radlica sa zdvíha fakt docela impotentne a celé je to také nejaké čudné. Čo to vlastne má byť?Podľa mňa docela poor alternatívny model, tak preto som sa pýtal, či si to už zložil a páčíl sa ti, alebo to máš len z obrázkov. ;)

grohl

Pokud by byl ten model tak špatnej, tak klidně tu zprávu upravím. Jinak zatím nejlepší alternativní model, z těch co jsem viděl, má 8416. Ten lesní traktor mi funkcema přijde mnohem lepší než samotný vysokozdvižný vozík.

Numbi2

Citace od: Noki kdy 25.02.2007, 23:06:10
Ještě loni v létě jsem set sehnal v bývalém hypermarketu Carrefour ve výprodejních dost zničených krabic za 2600-2700 ... ještě pár měsíců poté tam ležel ještě jeden, ale teď už opravdu jedině ebay.

Grohlovi díky za pěknou recenzi, taky jsem z 8455 nadšený a možná právě proto jsem se ještě nedostal ke stavbě alternativního modelu :) Z fotek by to mohlo ujít, ale samozřejmě, že funkčností se primárnímu modelu 8455 vyrovná málokterý set či přestavba.
... back on track - ale chvíli to trvalo :) ...

JardaL

Citace od: Numbi2 kdy 26.02.2007, 12:43:56
Citace od: Noki kdy 25.02.2007, 23:06:10
Ještě loni v létě jsem set sehnal v bývalém hypermarketu Carrefour ve výprodejních dost zničených krabic za 2600-2700 ... ještě pár měsíců poté tam ležel ještě jeden, ale teď už opravdu jedině ebay.

Grohlovi díky za pěknou recenzi, taky jsem z 8455 nadšený a možná právě proto jsem se ještě nedostal ke stavbě alternativního modelu :) Z fotek by to mohlo ujít, ale samozřejmě, že funkčností se primárnímu modelu 8455 vyrovná málokterý set či přestavba.
Pravda, že už naposled už ani v Rajchenlandu jsem ho neviděl, ale naposledy jetšě před vánoci za 65€ zbrusu nový k dispo byl. Řekl bych, že o příštích Vánocích s ním ještě vylezou. Na druhou stranu se vsadím, že o příštích vánocích bude v Deutschlandu k sehnání 8421 za cenu pod 90€. (současná doporučená cena je 139€ (vtipné je, že původní byla doporučená cena za 129E, ale se změnou DPH v německu tak nějak vtipně zareagovalo i Lego. ?:-))) )
J.
Piš holoubku piš, brzo zcepeníš.

Kubos.cz

Mě se teda tenhle traktor líbí ale ten letošní je taky fajn .

grohl

Citace od: Kubos.cz kdy 27.02.2007, 17:23:42
Mě se teda tenhle traktor líbí ale ten letošní je taky fajn .
Myslíš loňskou 8284ku??? Je hezkej, ale devět funkcí asi nemá :D

grohl

Alternativní model je na světě a určitě není pro mě zklamáním. Model je mohutnější, leč pevnosti trošku ubylo. Teleskopické rameno funguje perfektně a je postaveno lépe než uchycení radlice základního modelu. O nějaké "impotenci" při zvedání nemůže být řeč-i roztažené na maximální délku se rameno zvedá úplně hladce. Na funkce jasně vede původní model v poměru 9:6. Byla tady i řeč o tom, co že to vlastně má být. Nebýt vybaven radlicí ale kleštěmi na uchycení kulatiny, byl by model věrnou napodobeninou traktoru Volvo drandícím po místním dřevoskladu.

grohl

Tak ještě mi přišlo vtipné při rozebírání zachovat celý systém hadic a pneumatiky a vyfotit ho- takhle ta změť vypadala. Za druhé: foto (hezkého) alternativního modelu.