7945 - Hasičská stanice

Založil niessnet, 19.03.2007, 20:15:25

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

niessnet

V pátek mi konečně dorazil tento set, zakoupený v obchodě www.znackovehracky.cz za 1529,- Kč, proto jsem se rozhodl sepsat menší recenzi. Předesílám, že nemohu srovnávat s jinými stanice, neboť toto je moje první. Proto se spíše, než porovnávání, budu věnovat prostému popisu.
Nejprve něco o tomto setu v heslech:

-Set číslo: 7945
-Počet dílů:600
-Počet panáčků:4
-Počet samostatně sestavitelných částí: 6 (- ve třech smostatných návodech)
-Počet samolepek: 22
-Počet ks nářadí, nástrojů atd.: 12 (3 hrníčky, 2 vysílačky, 2 sekery, 1 dýchycí přístroj, 1 maska k dých. přístroji, 1 koště, 1 lopata, 1 kartáč) + 2 hasicí přístroje

Nyní bych se vyjádřil k jednotlivým samostatně sestavitelným částem:
,,Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá." Jára Cimrman

niessnet

1. dodávka
Postavit toto malé autíčko mi zabralo cca 8,5 minuty. Je v něm místo pro jednoho hasiče, dýchací masku a kyslíkovou bombu. S trochou snahy lze ovšem dovnitř nacpat i hasicí přístroj. Navíc lze na vnější části vozu připevnit vysílačku a sekyru.
Při pohledu na krabici jsem si nebyl jistý, zda se mi zrovna toto autíčko bude zamlouvat - vypadalo, že je zepředu stejné, jako zezadu, ale věřte, že není.
Toto autíčko nedisponuje dveřmi u řidiče (což mě trochu mrzí), ale do úložného prostoru vedou vyklápěcí dveře (což trochu kompenzuje moje zklamání  ;D). Čirá přední světla jsou podle mě výbornou volbou.
Celkově vypadá podle mě autíčko skvěle, dokázal bych si ho představit i jako samostatný set.

Zhodnocení:
+čiré přední reflektory
+dveře do úložného prostoru

-absence dveří řidiče
-nálepky (3 ks)
,,Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá." Jára Cimrman

niessnet

#2
2. vysokozdvižná plošina
Postavit tento truck mi celkově zabralo asi půl hodiny (sestává ze dvou částí - vozidlo a plošina s ramenem).
Uvnitř kabiny je místo pro jednoho figa (resp. pro dva - viz dále). Samotné sedadlo pro řidiče je posunuto k levoboku vozidla, čímž se zvětšuje prostor v kabině a je možné dovnitř nacpat ještě jednoho minifiga, ovšem musí koukat ven z okýnka. Mě osobně toto řešení kabiny velice překvapilo a potěšilo.
Plošina dosáhne do maximální výšky 41 cm, vozidlo celé je dlouhé 22 cm, což znamená, že z garáže vzadu čouhá plošina. Nějaký ,,made in technic" zatáčecí mechanismus by mu prospěl.  ;D
Vozidlo taktéž nemá dveře do kabiny, na druhou stranu je však kabina zezadu otevřená (na způsob amerických hasičských vozů). Na bocích vozidla se nachází dokonce jakási imitace zrcátek, která vozu podle mne sluší.
Na vozidle je přicvaknuta sekyra, na druhé straně proudnice s hadicí (ta je mimochodem přibližně 90 cm dlouhá), na pravoboku se ještě nachází schránka (zřejmě pro hasicí přístroj).
Pokud se týká samotné plošiny - je otáčecí, ovšem při otočení o 360 stupňů dochází kdesi uvnitř k jakémusi drhnutí o některou sousední kostku. Výsuvné rameno je konstruováno za pomoci technic prvků. Stejně tak ,,vyrovnávací nožičky" přímo na voze (to asi nebude ten správný název, ale lepší mě nenapadl  ;D ). Opět mě příjemně překvapily čiré reflektory.

Zhodnocení:
+zezadu otevřená kabina
+imitace zrcátek
+čiré reflektory
+řešení interiéru kabiny
+délka hadice
+dosah ramena s plošinou

-délka vozidla (tím pádem problém při zatáčení a při parkování v již tak dlouhé garáži)
-absence dveří kabiny
-nálepky
,,Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá." Jára Cimrman

niessnet

#3
3. garáž pro dodávku
Postavit tuto garáž mi zabralo cca 7,5 minut.
Zde toho není příliš k hodnocení. Snad bych jen podotknul, že dodávka se do garáže vejde jen tak tak. Čelní dveře jsou roletové a průhledné, vzadu v garáži je průchod do stanice, která se napojí ke garáži za pomoci technic prvků. Na střeše se nachzí střešní okno, což oceňuji.
Jediné, co mi na této garáži vadí, je absence levé zdi (z pohledu zpoza garáže). Je tam prostě jen díra. Chápu, že je konstruovaná tak, aby se do ní děti co nejlépe dostaly, ale osobně bych tam dal alespoň nějaké zábradlí.

Zhodnocení:
+průchod do budovy stanice
+střešní okno

- absence levé zdi
,,Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá." Jára Cimrman

niessnet

#4
4. garáž pro vysokozdvižnou plošinu
Podařilo se mi ji postavit za cca 14,5 minut.
Truck se do garáže nevejde, plošina vzadu přečuhuje.
Na střeše opět střešní okna (zde bych možná místo oken umístil heliport) , vzadu v garáži opět průchod do hlavní budovy. Opět schází (podle mne důležitá) zeď - tentokrát na pravé straně).
V průchodu se ještě nachází postel pro jednoho hasiče, venku vedle garáže je jakýsi úklidový koutek - vodovod, koště, lopata, kartáč, hasicí přístroj. Na zdi vně celé stanice se nachází háky a na nich visí žebřík.

Zhodnocení:
+ průchod do hlavní budovy
+ postel pro hasiče
+ úklidový koutek

- absence pravé zdi
,,Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá." Jára Cimrman

niessnet

#5
5. stanice
Stanici jsem postavil za 14,5 minuty.
Při čelním pohledu vidíme dole posuvné dveře, za kterými se nachází nejspíš vrátnice či dispečink. Pokud koukneme dovnitř zezadu budovy, uvidíme po levé straně stolek s počítačem a telefonem. Naproti se nachází stolek s kávovarem. Na každé straně je ve zdi průchod do garáží.
O patro výš se nachází prosklená kancelář taktéž s počítačem a otočnou židlí. Z této místnosti vedou jednokřídlé dveře na střechu stanice, případně na střechy obou garáží.
U této budovy bylo použito, kde to jen bylo možné, bricků 1x2 (bílé a červené) s drážkou, které se používají u roletových dveří. Ty jsou právě použity u garáží.
Zaujalo mě střešní šikmé okno - to je totiž obrácené díky technic brickům a osiček, takže study míří u tohoto šikmého okna jakoby šikmo směrem dolů (na nich jsou ještě tiles).
Já osobně hodnotím tuto budovu kladně, nemám k ní žádné výhrady, potěšil mě kávovar v přízemí a překvapily mě posuvné dveře.

Zhodnocení:
+kávovar
+posuvné dveře
+šikmé střešní okno



Ještě pár řádků ke stanici celkově - osobně bych řekl, že vypadá dobře a je dobře vybavená. Akorát mě trochu mrzí to, že těsně před vchodem již není žádná baseplate. Kousek baseplate přesahuje z vedlejší garáže, ale není to nic moc. Taky mě zaráží ten žebřík - není možné ho už k žádnému z aut nikam napasovat.
Koupě v zásadě nelituju, akorát by možná nebylo od věci počkat si na nějaké slevy.

Toť vše.  ;)
,,Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá." Jára Cimrman

Petrjr

Díky za moc pěkný popis.

   Toto je jeden z mnoha letošních setů, na které si brousím zuby. Ale letos je pěkných setů hodně, že si nejsem jist, jestli bud ochoten do toho vrazit tolik peněz (pro všechny vysněné). Proto s díky vítám každou podobnou recenzi. Velmi mi to pomáhá při výběru.

   Mám dotaz. Jsou dílky v pytlíčkách rozděleny dle samostatných celků které tvoří? Tedy zda každá ze 6 samostatně sestavitelných částí má svůj pytlík(pytlíky). Byť jasně naznačuješ že má, a dle fotografie je vidět i odpovídající číslování, tak už jsem zažil i sety kde to neodpovídalo (přestože byly pytlíky číslované). Pokud bych kupoval, tak určitě jako "dárek" pro syna - a vzhledem k jeho věku by logicky seskupené dílky měly obrovskou výhodu při stavění.

Králick

Citace od: Petrjr kdy 20.03.2007, 00:36:07
...   Mám dotaz. Jsou dílky v pytlíčkách rozděleny dle samostatných celků které tvoří? Tedy zda každá ze 6 samostatně sestavitelných částí má svůj pytlík(pytlíky). Byť jasně naznačuješ že má, a dle fotografie je vidět i odpovídající číslování, tak už jsem zažil i sety kde to neodpovídalo (přestože byly pytlíky číslované). Pokud bych kupoval, tak určitě jako "dárek" pro syna - a vzhledem k jeho věku by logicky seskupené dílky měly obrovskou výhodu při stavění.
Je to tak jak popisuješ, je to patrné na zadní straně krabice. Můj syn (5 let) postavil celou stanici i s auty podle návodu sám. Vzhledem k relaci cena / obsah považuji tenhle set za jeden z nejlepších nákupů v tomto roce. Vážně uvažuji ještě o jednom kousku a dostavění celého komplexu do reálnější podoby bez otevřených garáží. Jak píše niessnet, trčí plošina ven a spraví to prodloužení stání cca o 4 study - což ale znamená přidat zrcadlově podložky z druhé strany. To ale vůbec nevadí, protože dozadu je stanice otevřená a je tam spoustu místa pro vlastní tvorbu.

Jediné, co mě na setu vadí, jsou modré transparentní díly. Předchozí stanice má tyhle prvky tuším kouřové. Pokud by chtěl někdo dát oba sety dohromady (to se přímo nabízí), musel by u jednoho díly vyměnit. Také předchozí plošina, která má mimochodem otřesnou konstrukci systému zvedání vysunovacího žebříku (přemýšlím o přestavbě), má kouřové sklo kabiny. Když auta stojí vedle sebe, je to jak pěst na oko.


niessnet

Ano, ke každé části je samostatný pytlík, ve kterém jsou veškeré díly pro konkrétní část.
Akorát ve speciálním neočíslovaném pytlíku jsou dlouhé kostky (ramena pro jeřáb a bricky 1x14) - těch je ale jen několik, takže by to podle mě neměl být pro syna problém.

Já osobně si brousím zuby ještě na hasičského pickupa 7942, ale na to je zatím čas. Jiné letošní sety mě moc nezaujaly, takže letos ušetřím. ;D
,,Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá." Jára Cimrman

Petrjr

Citace od: Králick kdy 20.03.2007, 08:49:25
... Je to tak jak popisuješ, je to patrné na zadní straně krabice.
Jé, díky, už to vidím také. Jen mám kapku delší vedení, takže dokud mne někdo nenakopne správným směrem, tak mi to nedojde.  :-[   A to je to tam zobrazené celkem pěkně ikonograficky.

niessnet

Citace od: Králick kdy 20.03.2007, 08:49:25
Také předchozí plošina, která má mimochodem otřesnou konstrukci systému zvedání vysunovacího žebříku (přemýšlím o přestavbě), má kouřové sklo kabiny. Když auta stojí vedle sebe, je to jak pěst na oko.
Zrovna to by mi tak nevadilo - přecejen v reálu má každý hasičský sbor auta různých značek a různého provedení. Problém je to snad jedině u těch dvou stanic, kde by měla okna nejspíš korespondovat.

Mimochodem, zapomněl jsem podotknout, že mi tam schází hasičská tyč. Pokud si dobře vzpomínám, na té minulé stanici byla.
,,Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá." Jára Cimrman

Králick

Citace od: niessnet kdy 20.03.2007, 08:56:52
[Zrovna to by mi tak nevadilo - přecejen v reálu má každý hasičský sbor auta různých značek a různého provedení. Problém je to snad jedině u těch dvou stanic, kde by měla okna nejspíš korespondovat.

Mimochodem, zapomněl jsem podotknout, že mi tam schází hasičská tyč. Pokud si dobře vzpomínám, na té minulé stanici byla.

Záleží na pohledu na věc, ale já mám ve městě jen jednu hasičskou stanici. Právě ta předchozí s tyčí by byla dobrá na doplnění. Pokud si matně vzpomínám, tak má starší stanice i jinou barvu lamel vrat a to by už bylo trochu moc. Při uvažovaném nákupu ještě jedné stavebnice přestavím plošinu na jiný typ hasičského auta. A osobák rozeberu. Tak bude mít stanice čtyři garáže, tři trucky a jeden vůz pro velitele zásahu - a tím s hasiči v našem townu skončím a dám se do nějaké další části.

tazzy

Tuhle stanici bych bral pouze na doplnění trochu nedodělané stanice z r. 2005 a kvůli autům, které vypadají bezvadně (hlavně truck). Jak už jsem někde psal je nepoužitelný k silnici, protože tam je ta fuga před vchodem a garáží pro to menší auto. U mě si hasičárna moc sympatií nezískala, těším se spíše na druhou polovinu roku.

niessnet

Citace od: Králick kdy 20.03.2007, 09:05:07
Pokud si matně vzpomínám, tak má starší stanice i jinou barvu lamel vrat a to by už bylo trochu moc.
Pokud vím, tak u té minulé stanice nejsou roletová vrata, je tam jen jakási branka - pokud tedy myslíš tuto stanici http://guide.lugnet.com/set/7240 . Osobně se mi zdá opravdu ideální na doplnění k letošní stanici.

Citace od: Králick kdy 20.03.2007, 09:05:07
Při uvažovaném nákupu ještě jedné stavebnice přestavím plošinu na jiný typ hasičského auta. A osobák rozeberu. Tak bude mít stanice čtyři garáže, tři trucky a jeden vůz pro velitele zásahu - a tím s hasiči v našem townu skončím a dám se do nějaké další části.
OFF TOPIC: Já už si druhou stanici kupovat nehodlám, potřebuju mít ve svém townu taky obyčejné lidi, ne jenom hasiče, poldy a záchranáře.  ;D

,,Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá." Jára Cimrman

niessnet

Citace od: tazzy kdy 20.03.2007, 12:32:30
Jak už jsem někde psal je nepoužitelný k silnici, protože tam je ta fuga před vchodem a garáží pro to menší auto. U mě si hasičárna moc sympatií nezískala, těším se spíše na druhou polovinu roku.
SOuhlasím, že k silnici je tměř nemožné to nějak šikovně napojit, ale možná by to šlo nějak ošéfovat pomocí jiné baseplate a tiles.
Co se týká trucku, dokázal bych si představit namísto plošiny třeba žebřík (pak by se tam možná vydala i nějaká kabinka pro hasiče ovládajícího žebřík) nebo jen jeřáb. Koneckonců hadice je dlouhá skoro půl metru, takže by to neměl být problém. Truck přímo nabízí možnost různých nástaveb na zadní část vozu. Pokud budu mít dostatek červených kostek a až se mi vrátí hasičák ze Svitav, pokusil bych se něco splácat.
,,Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá." Jára Cimrman

Králick

Citace od: niessnet kdy 20.03.2007, 12:54:38
Souhlasím, že k silnici je téměř nemožné to nějak šikovně napojit, ale možná by to šlo nějak ošéfovat pomocí jiné baseplate a tiles.

Právě k tomu poslouží druhá stavebnice ;o) Už mám stanici zastavěnou v cestách a potřebuje to ještě jednu dlouhou parkovací plate 02 obrácenou vedle původní, na ni třetí garáž a předřadit krátkou plate 01 před malou garáž. Celá délka obsáhne dvě téčka cest vedle sebe a auta budou vyjíždět přesně do cesty, ne do studů.  Před vchod zelené baseplates, chodník z tiles a je to.
... S vraty u stanice z pátého roku jsem měl vlčí mhu, problémem zůstávají tedy jen smoke transparentní díly ...

Citace od: niessnet
Co se týká trucku, dokázal bych si představit namísto plošiny třeba žebřík (pak by se tam možná vydala i nějaká kabinka pro hasiče ovládajícího žebřík) nebo jen jeřáb. Koneckonců hadice je dlouhá skoro půl metru, takže by to neměl být problém. Truck přímo nabízí možnost různých nástaveb na zadní část vozu. Pokud budu mít dostatek červených kostek a až se mi vrátí hasičák ze Svitav, pokusil bych se něco splácat.

Očekávám, že se zde časem objeví nejedna přestavba, sám uvažuji o nějakém open cab - nějak ty hasiče bude potřeba přepravovat k zásahu, už tak se nám jich doma kolem stanice spoustu bezprizorně poflakuje.

Slick7

#16
Tak na tuhle stanici si také brousím zuby, také plánuji její dostavbu a také plánuji, že některá auta zcela předělám, osobně mi schází základní zásadové vozidlo tzv. CAS 25, které mA přepravit mužstvo a hasivo a slouží pro prvotní zásah, pak mi schází cisterna s vodou, tzv. CAS 32, které veze k místu požáru vodu pro doplnění zásadového vozidla, případně další posily. Žebříky a plošiny jsou v kategorii speciálních vozidel a nejsou tak důležité, ale samozřejmé technicky i vzhledově mnohem atraktivnější. Velitelské vozidlo u každého většího zásahu samozřejmě nesmí chybět ;D
  Pak by bylo pěkné to doplnit dalšími vozy, jako třeba AV 14 (jeřáb), KHA, určené pro zásah pěnou, vodou a práškem, dále TA ( technickým automobilem, pro větší dopravní nehody atd.) Bylo by toho spousta a deset stání by nestačilo na pořádnou stanici.

Ravenhorn

Je fakt, že tato stanice se zase po delší době hodně povedla. Jak hlavní budova, tak hasičské auto. Jediné co to kazí je, že to vlastně nemá velkou baseplate a osobní hasičské auto taky nic moc. To je fakt škoda. Hodnotím tuto stanici povedenosti 80%.

Radek
Castle, Pirates a Star Wars.

Tomášek

Velice děkuji za krásnou, skvěle vypracovanou a do detailů provedenou recenzi  ;).
Sám o toto setu uvažuji, již si na něj šetřím a tvoje recenze mi ještě umocnila slintání a touhu po tomto setě  ;D.
Procházím DARK AGE.

niessnet

Citace od: Tomášek kdy 19.04.2007, 15:36:46
Velice děkuji za krásnou, skvěle vypracovanou a do detailů provedenou recenzi  ;).
Sám o toto setu uvažuji, již si na něj šetřím a tvoje recenze mi ještě umocnila slintání a touhu po tomto setě  ;D.
Díky, snažil jsem se poskytnout všechny dostupné informace.  ;)
I přes některé mouchy, které stanice má (hlavně to uspořádání několika nešťastně zvolených baseplates), tenhle set vřele doporučuji.   8)
,,Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá." Jára Cimrman