BuWizz - novy non Lego Controller

Založil looser, 23.06.2016, 11:11:46

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

looser

Ahoj, vcera jsem na FB skouknul Sarielovu recenzi a vypada to super, zda se mi to lepsi nez Sbrick a funguje to, ted uz jen doufat, ze se vyberou penize.....

https://www.kickstarter.com/projects/973645257/buwizz-remote-control-for-lego-models?ref=discovery

https://www.youtube.com/watch?v=vBZuyTdYrps

Foton

Hmm, vypadá to zajímavě. Vůči ostatním dvěma (Sbrick, BlueSmartControl) to má baterku.
Ale pro mě je asi rozhodující jak bude vypadat ten software.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

papluh

Ja som zatiaľ skeptický.
SBrick funguje a fungoval ako HW od začiatku, akurát potom prišla potreba to zrealizovať ako funkčnú aplikáciu na všetky tie rôzne HW a SW mobilov ... títo tiež majú len veľmi základnú aplikáciu.
A SBrick tiež mal takéto pekné videá na Kickstarteri.

Začnúc od zaujímavostí:
- ten Fast Mode sa zda byť fajn, aj keď niektoré vyjadrenia treba zatiaľ brať ako reklamu. V podstate ide o zvýšenie napätia, Na Eurobricks tvrdili  4-7-10 až 4-7,5-10,5V, tj štandard je na úrovni boxov s nabíjacími baterkami, plné alkalické dajú skoro 9,5V. Tak len rozmýšlam voči čomu chcú ponúknuť dvojnásobný výkon (U*I). Mimochodom SBrick má zvládnuť do 10,8V. A motory by mali dostať max 10V aj keď Philo ich testoval aj na 12V. Výhodou je určite možnosť prepínať za behu, najskôr tam bude nejaký elektronicky ovládaný DC-DC step-down/up člen.
- že konečne niekto dá hotovú a výkonnejšiu alternatívu k LEGO battery boxom, bohužial vďaka ovládaniu to bude drahšie ako oficiálna nabíjateľná baterka (inak vedeli ste že v USA tá 8878 stojí len 49 USD a nie 69 Eur ??)
- nabíjanie klasickým Micro USB je veľké plus, najmä dobíjanie z bežnej powerbanky za behu
- spojenie battery boxu a ovládača má svoje výhody aj nevýhody - jednoznačne to pomôže v malých modeloch ako sú vláčiky, kde aj aj tých pár 4x4x3 na Sbrick je veľa. Nevýhoda je zas pre modely ktoré potrebujú viacej funkcií ktoré nejdú naraz (tj jeden BB by stačil), keďže každé 4 budu potrebovať jeden drahý ovládač aj s akumulátorom. Takže zmenšená univerzálnosť na úkor integrácie do celku.
- uloženie konektorov je veľmi špecifické - pre niektoré aplikácie môže vyhovovať, ale všeobecne bude zbytočné mať porty tak od seba (a viesť ďalšie dlhšie káble)
- Používa to ten istý Bluetooth low energy (BLE) ako SBrick, takže zariadenia bez Bluetooth 4.0 prípadne s pochybnými adaptáciami zas utrú.

Takže ja si počkám keď to bude hotové, ako sa to bude správať naživo v rôznych situáciach...

Jo a netreba zabúdať na PF 2.0, ktoré sú už za dverami.

milanv

Díky za zajímavé shrnutí. Taky o tom přemýšlím. Mimochodem, ta cena BB v USA, co ji našel - jseš si jistý, že je to s daní? Protože v USA se běžně uvádí cena bez daně, aby si každý stát mohl přidat jinou vlastní. No a pak pro nás ještě clo. A to nemluvím o dopravě pokud nemáš vlastní soukromý přepravní "kanál" typu kámoš dvakrát měsíčně lítající na služebku do USA.
Proč to píšu: nedávno mě totiž překvapilo to samé u setů Angry birds, které jsem chtěl (výjimečně :) ) pro děti. A byl to přesně tenhle problém.
Pán na Žlutém hradě

papluh

#4
Inak tu je link na odpovede zástupcu tej firmy na Eurobricks http://www.eurobricks.com/forum/index.php?showtopic=136273&st=25#entry2593980

Zaujímavé je to, že kapacita je cca 7.5 W, to je plus mínus zhodné s oficiálnou LiPo baterkou 8878 kde je 7,4V s 1100mA, takže kapacitne to nieje nejaká výhoda.
Tipujem, že vnútri to bude podobné, tj dva články po 3,7V, tj okolo 7,4 bude základné napätie.
Novou informáciou je, že tam bude miniatúrny spínaný zdroj, tj ten bude zvyšovať/znižovať napätie pre Fast/slow mód. Navyše sami tvrdia, že musia ešte vyladiť výšku napätia vs termálne vlastnosti.
To isté platí aj o prúde, tvrdia že krátkodobo to možno zvládne 3A na kanál, ale nie dlhodobo. Koľko áno, to radšej ani nevravia (Sbrick má tuším 1,5A).
Takže je tu posledná vec kde to môže vyniknúť - štandardné battery boxy majú limit na 750mA a nabíjateľný na 1000mA. Ak chcú dávať rádovo ampéry na každom porte, tak to bude treba dať modelárske články s vyšším vybíjacím prúdom (napr až 25C). Čo už ľudia robili, takže to nieje nemožné, len otázka je ako to bude s prehrievaním keď sa to zabalí do tak malého priestoru.

*OT k cene v USA - sales tax je cca 7-10% takže aj po prepočte stále mierne pod 50Eur. Keď pôjde niekto z US do Európy tak mu pribalím pár :D

milanv

Jsem Technicový naprostý začátečník, ale třeba někomu pomůže záznam mých myšlenkových pochodů nebo, ještě lépe, se spolu dobereme k tomu kde to mám dobře a v čem se mýlím:

V zásadě jde podle mě o čtyři aspekty: cena, spolehlivost, výkon, použitelnost.

Cena na první pohled není úplně nízká, ale je to BB dohromady s přijímačem. Kdyby to bylo na běžný BlueTooth nebo na takový, který můj nový telefon bude mít, tak je de facto v ceně i vysílačka. A to rovnou pro 4 motory. A to už je pořádná úspora.

Spolehlivost je hlavní neznámá. SBrick je varování.

Výkon je důležitý hlavně pro těžší nasazení typu LTTT.

Použitelnost je podle mě vylepšená tím, jak je to v jednom malém boxíku. Naskládat originální BB a Receivery a k tomu propojovací kabely, to už zabere tolik místa, že to de facto určuje velikost modelu.
Naopak proti použitelnosti může (krom příp. nespolehlivosti) hrát roli, že to není originální díl. Zjednodušeně řečeno: "Kdyby tady teď peter vyhlásil, že se BuWizz smí používat v LTTT, tak do toho asi jdu."
Pán na Žlutém hradě

looser

Citace od: papluh kdy 23.06.2016, 16:16:17

- že konečne niekto dá hotovú a výkonnejšiu alternatívu k LEGO battery boxom, bohužial vďaka ovládaniu to bude drahšie ako oficiálna nabíjateľná baterka (inak vedeli ste že v USA tá 8878 stojí len 49 USD a nie 69 Eur ??)


nepocitas 2 IR receivry a nabijecku, jinak souhlas

papluh

@looser
Porovnávam to s alternatívami, takže jeden SBrick stačí na rovnakých 4ks prípojek.
A áno oficiálna nabíjačka je veľmi predražená, ale ten box zvládne nabíjanie 9-18V s najväčšou efektivitou pri 12V, takže ak je poruke taká s rovnakou polaritou a konektorom, tak nieje problém (na vlastné riziko  >:D). Ale určite sa to zháňa horšie ako micro USB, ktorých má z mobilov každý doma kopec.
Ak chceš jedno 4 kanálové riešenie tak jeden BuWizz bude lacnejší ako jeden Sbrick+8878+origo nabíjačka o tom niet pochýb. Prípadne možno aj viac keď majú byť nezávislé (tj 2 deti = 2 autíčka a pod). Ale keď máš na výstave napr autíčko či vláčik, tak keď dojde baterka tak nebudeš jazdiť s nabíjačkou ako dávajú na videu ale vymeníš za nabitú. No a tu sa to prestáva oplácať, lebo potrebuješ úplne rovnaký drahý BuWizz, zatiaľ čo s iným riešením ti stačí lacnejší batterypack, SBrick/IR ostáva (nehovoriac o potrebe odpojiť jeden kábel vs 1-4) a cena je hneď v neprospech BuWizz.
Takže výhodnosť záleží od použitia.

@milanv
To isté, treba to porovnať s alternatívou, teda Sbrick sa pripája len jedným káblom a idú z neho káble jedným smerom.
Ako som povedal, okrem malých modelov kde sa už ani ten SBrick nezmestí to nemusí byť výhoda mať v kuse. Predstav si napr parnú lokomotívu (dajme tomu Emerald Express), battery box máš v tendri, s normálnym ťaháš jeden kábel do samotnej lokomotívy kde máš receiver a káble k motorom a svetlám. S týmto budeš ťahať 2-4 káble medzi nimi a 2 znich ti z toho boxu pôjdu smerom dozadu. Alebo môj plne motorizovaný 42009, na nadstavbe by to nevadilo, tam je BB vzadu a či už z neho káble pôjdu vrchom, bokom,... je skoro jedno. Ale v spodnej časti mám BB v konštrukcii a SBrick pri motore. Pri tom BB je to tak natesno, že neviem ako by som tam dal 5 káblov, tj buď prerábka alebo by celé to veľké bolo viditeľné na korbe.

Tj to že je to pokope a relatívne veĺké s pevnými pozíciami káblom môže byť aj dosť nevýhodou, záleží od situácie.


milanv

#8
Jasně, to je pro případy, kdy máš už hotový model a chceš tam vyměnit BB. To já moc neuvažoval, v takové situaci nejsem a nebudu, tak mě to nenapadlo. Máš samozřejmě pravdu.

Pro mě to je důležité na plánování nových modelů. A tam vidím výhody podobné jako s SBrick plus ještě kompaktnější řešení. A hlavní plus oproti originálnímu legu jsou průmyslové standardy. Takže normální Bluetooth (bohužel až vyšší verze) a normální microUSB konektor. To je to skvělé! Každý, kdo zná pojem "vendor lock-in", chápe o čem mluvím. Otevírá se ti svoboda za desetinové ceny. Normální nabíječky, normální powerbanky, normální kabely - od jakého výrobce chceš, s kapacitou jakou chceš atp. A ovládání libovolným telefonem (s novým BT). Už jenom koukni, kolik stojí originální LEGO vysílačka.

Navíc pokud by šli ukecat aby dali k dispozici rozhraní (knihovny) na tu aplikačku, tak by si šlo napsat vlastní aplikace nebo nadstavby. A pak už řešíš jen otázku připojení čidel k telefonu a máš v ceně i něco jako Mindstorms (telefon má větší výkon než ta LEGO krabka). De facto - dalo by to ještě práci, ale v zásadě ano. Pak bych to mohl použít i já na GBC. Bez nutnosti kupovat LEGO ovladače k vláčkům a LEGO kabely a LEGO redukce z jedněch LEGO kabelů na jiné LEGO kabely... Navíc za sběratelské ceny, protože LEGO to už nevyrábí. Cena USB nabíječky je nula, protože jich má každý doma hromadu. Cena telefonu je nula ze stejného důvodu (pokud nebude problém s tou verzí BT). Cena kabelů je nula zase ze stejného důvodu. Zbývají jen LEGO PF kabely k motorům, a ty aspoň nejsou za sběratelské ceny.

To je to, co mě na tom láká.
Pán na Žlutém hradě

papluh

#9
SBrick je momentálne celkom otvorený (aj vrátane nevýhod plynúcich z toho), do budúcna plánuju ochranu cez heslo a to sa uvidí ako to zostane prístupné potom.
Tu je ovládaný všeobecnou aplikáciou na BLE https://www.youtube.com/watch?v=0_NeGcnJVZw
Dokonca je tuším aj pár alternatívnych testovacích aplikácii a driver pre konzolový ovládač.

či bude BuWizz možné zároveň dobíjať a vybíjať záleží na elektronike. Originál 8878 si ľudia čo to mu rozumejú celkom pochvaľujú, čo sa týka vlastností a spracovania. Tu preň niekto spravil dobíjanie cez 9V koľaje http://www.eurobricks.com/forum/index.php?showtopic=45963

*Ako, ja proti tomu nič nemám, každá konkurencia je dobrá. Len sa mi nepáči ten hype, že je to lepšie ako Sbrick a pod.

sohibil

Mňa by zaujímalo či existuje nejaký diaľkový ovládač špeciálne pre pc, s väčším dosahom a možno aj video feedbackom.

Viem o smartphone ovládačoch ale tie majú tiež dosť obmedzený dosah. Okrem toho ja smartphonom moc nefandím lebo dotykový displej je pre mňa na ovládanie nepraktický.
Nečakajte odo mňa chválu, z toho je len stagnácia.
Čakajte dotazy na techniku stavby a kritiku. Jedine to posúva vpred.

papluh

SBrick sa dá vďaka BLE a otvorenému protokolu ovládať aj z PC ak má kompatibilný BT adaptér. Akurát zatiaľ na to nikto nepublikoval žiaden SW čo viem (tuším sľubovali možnosť koľajiskového SW).
Dosah je záležitosť samotného Bluetoothu, pichnúť na adaptér do PC pomôže len ak je dosah limitovaný výkonom smartphonu/tabletu. Je pravdepodobné že limit bude aj na strane toho príjmača, keďže musí šetriť baterky.
O video prenose s LEGO kompatibilnými dielmi neviem. Ale...

ak sa ti chce experimentovať tak je tu možnosť kombinácie technológie FPV (first person view!) z dronov. Tento trh za posledné roky pokročil strašným spôsobom a je možné zohnať kopec kitov, od vecí s váhou pár desiatok gramov na použitie v obývačke cez x-sto gramové na závodenie v halách po ťažšie na lietanie na kilometre ďaleko.
Akurát sa treab rozhodnúť či používať pohon modelársky alebo sa to skúsiť napasovať na PF
Príklad https://www.youtube.com/watch?v=aTPSg-bm8wQ

Legman

Nezabudajte tu je test na BuWizz : https://youtu.be/w1nb0xcaqXo a rýchlosť https://youtu.be/dR8mppodc6A  >:D Len škoda že ten náraz v tej rýchlosti lego nevydržalo  :'(  :-\

milanv

Pro mě je dobrá zpráva, že součástí plánu je otevřený komunikační protokol, takže bych mohl mít aplikaci i na linuxovém notebooku.

Ale hodně špatná zpráva je, že zbývá posledních 5 dní a ještě 10.000 dolarů :(
Pán na Žlutém hradě