Recenze na samovysypne vagony

Založil Colonel32, 13.02.2005, 10:58:43

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Colonel32

tak mě napadlo, ze bych se s vámi podelil o své zkušenosti s legovými samovýsypnými vozy, je tedy pravda, ze většina z nich už se dávno nevyrábí, ale protože na eBayi se dá koupit všechno, tak by se vám to někdy v budoucnu mohlo hodit. Hodnotím každý vagon podle tří kriterii, a to design - jak vagon vypadá na pohled, funkčnost- jestli vagon opravdu funguje tak jak mA a kapacitu- kolik materialu se do vagonu vejde (v poměru ku jeho délce), stupnici od jedné do deseti kde deset je nejlepší

1) Modrý vagon http://guide.lugnet.com/set/?q=4536_1&v=z

byl můj druhy vlakový set vůbec, mel jsem totiž ruční vláček 7715, a s příchodem nového systému koleji, kdy rodiče neměli dost peněz na cely set, a nevědělo se, jestli se 9v koleje budou vůbec někdy pořizovat to byla dobra volba- samotný vagon bez koleji.
Výsypný systém je velmi zajímavý a pro lego dosti neobvyklý. Vagón je postaven na krátkém rámu s v velkou dírou uvnitř, (http://ldraw.org/library/official/images/0/4178.png) který se dříve používal pro lokomotivy, a ye spodu jsou přidělána vyklápěcí vrata. Tento systém má sice nějaké své mouchy, např.  vagón se dá vysypávat jen na jednu stranu, výsypný otvor je moc malý a kostky mají tendenci se zasekávat, ale na druhou stranu tento systém dává vozu obrovskou kapacitu, neboť v podstatě celá skříň nad úrovní podvozku se dá plnit materiálem.

4536
vyráběn v letech: 1991-1992
průměrná cena na eBayi: 15-20 Euro (dá se sehnat i za 10)

design: 10
funkčnost: 4
kapacita: 10

2) Červený vagon http://guide.lugnet.com/set/?q=4564_1&v=z

Můj druhý samovýsypný. Rodiče se nakonec zmohli na vetší vánoční dárek v podobě celého vlakového setu. Červený vagón na mě vždy působil dobrým dojmem, hlavně v porovnání s plošinovými vozy, kterých je všude nezdravě mnoho - i v této sadě jeden byl. Ale to jsem se nechal zaslepit. Tento vagón je totiž suverénně nejhorší subjekt celého testu. Celý náklad je uložený do "V"éčka z technických dílků (viz obrázek), ale jak jsem zjistil při testování kapacity, cokoliv se do tohoto "V"éčka nevejde a přesahuje tedy jeho horní okraj, se sice dá přepravovatt, ale už né vysypat, protože při vysypávání se tato část nakladu zasekne o horní rám, a vypadne z "V"éčka  NA OPAČNOU stranu, než na kterou se snažíme vysypávat...

4564
vyráběn v letech: 1994-1995
průměrná cena na eBayi: 60-90 Euro cely vlak
                                        10-12 Euro samotný vagon (tento)

design: 8
funkčnost: 9 (male množství se vysypává velmi dobře)
kapacita: 1

3) Žlutý vagon http://guide.lugnet.com/set/?q=3225_1&v=z

Můj třetí samovýsypný vagon pochází z docela vzácné, S@H only sady. Pro S@H pouze byla vyráběna proto, ze byla cenově dosti nevýhodná (stala 100 dolaru, zatímco normalni nákladní sada stala 130, ale ta obsahovala i trafo a koleje), byla však koupena v době, kdy jsme travili nějaký čas v Americe, a z vlakových setu to byl jediný, který vypadal aspoň trosku hezky. Žlutý vagon má nesmírně jednoduchou koncepci, proste se cela přepravní nadoba vytočí do strany a je vysypáno.  Ty tmavé sede dílky bych já sám jako designér nahradil žlutými, ale co se dá dělat. Žluté šikmé 1x2x3 nemám, a tak jsem ty šedé prostě sundal ;-) 

3225
vyráběn v letech: 1998-1999?
průměrná cena na eBayi: vyskytuje se pouze výjimečně, hrubý odhad je 50 Euro\cela sada

design: 6
funkčnost: 9 (sklon není dost vysoký, občas se některé kostky zaseknou)
kapacita: 7

4) Žlutý dvojdílný http://www.fgltc.org/bwoabs/trains/new_era/pi233.jpg

Tuto speciální sadu sám nevlastním, přesto však k velké podobnosti s minulým popisovaným hodnotit mohu. Tato sada byla opět dodávána pouze pro S@H, a vzhledem k celkem příznivé ceně  byla dlouhou dobu považována za nejlevnější zdroj náhradních koleček, narazniku a magnetu. Vzhledem ke vzhledu vagonu se vůbec nedivím...

2126
vyráběn v letech: 1997-1998?
průměrná cena na eBayi: vyskytuje se tak vzácně, ze zatím nemohu poskytnout ani hrubý odhad...

design: 2
funkčnost: 9
kapacita: 7

5) Modro-pískový http://guide.lugnet.com/set/?q=10017_1&v=z

Nádhera!!! Teď jsem si nedávno k narozkám dva koupil, škoda ze další neměli, vzal bych býval tři. Takže v lete to bude dovoz z USA. Jsou tak skvělé, ze jsem se je naučil dávat do hromady nazpaměť ;-) Jinak, tím jak jsou dlouhé vypadají velmi impozantně, jen to barevné provedeni není úplné 100%. Po technickém stránce velmi vychytané, protože se skutečně hýbají jen vrata, (ne cely vagon), a přitom není problém je naložit až po okraj a pak zase vysypat, a to i kousky velkého uhli (Černá kulatá 1,2x1,2x1, - tvar panáčkové hlavy) - tedy, vlastne jedna věc - v miste, kde se střední dělící šikmé plochy stykaji s výsypnými dveřmi, zůstává na opačné straně než se vysypává malý důlek, kde mají kostky tendenci se zasekávat, ale to se dá bezproblémů odstranit podložením dělicích šikmých ploch jednou 2x4x1 kostkou - mírně tím sice klesne kapacita, ale ta je u tohoto vagonu stejně primo ďábelská, takže není co řešit.

Takže rozhodne doporučuji!!!

10017
vyráběn v letech: 2001-současnost
průměrná cena na S@H: $20, 20-22 Euro
(já je kupoval za 699Kč)

design: 9
funkčnost: 9,5
kapacita: 9


Honzik

Máš celkem talent popisovat a zaujmout, nechceš napsat recenze na ostatní lego vlaky? Třeba lokomotivy a celkově ohodnotit sety, včetně ceny a možnosti nákupu atd...Myslím, že by to spusta lidí ocenila, ale chce to mít náladu a hlavně ČAS. ;)

Colonel32

CAS by nebyla absolutne zadny problem, kdyby mi ho nekdo zaplatil...

uz tahle jsem ho venoval dost do navodu na nakup lega nebo jeho cisteni

Llevelyn

Jo.. tak mě za koníček lidi platěj. Nic moc zatím.. ale i tak dobrý  ;D ;D ;D ;D
Prodej DUPLA a LEGA http://www.mimibazar.cz/bazar.php?user=9365
Dobří holubi se vracejí :-))

otaznik

Citace od: Honzik kdy 15.08.2006, 14:29:38
Máš celkem talent popisovat a zaujmout, nechceš napsat recenze na ostatní lego vlaky? Třeba lokomotivy a celkově ohodnotit sety, včetně ceny a možnosti nákupu atd...Myslím, že by to spusta lidí ocenila, ale chce to mít náladu a hlavně ČAS. ;)
Uh, tak se do toho pusť, to, co jsi popsal není z velké části o čtivosti, ale o vyhledávání dat.

Colonel32

ale jo, je to i o forme, jakou ta data podas... muze tu vychrlit takovej seznam informaci, ze je nikdo neprecte do konce

otaznik

Citace od: Colonel32 kdy 15.08.2006, 21:49:12
ale jo, je to i o forme, jakou ta data podas... muze tu vychrlit takovej seznam informaci, ze je nikdo neprecte do konce
Je prostě blbost něco takového dělat, nemůžu si pomoct, ale představa seznamu všech setů a informací, kde se dají, a za kolik a v jakém stavu, a jestli kompletní, a jestli s krabicí, a samolepkama a. ........ mi přijde dost podivná. Ano, napsal jsem to ad absurdum, ale i tak mi přijde prosba - udělejte seznam lokomotiv a kde se dají koupit.... Chce to taky trochu vlastní snahy, trošku zapátrat na foru, zkusit si něco někde sehnat sám. V poslední době se tu množí podobné dotazy, uživatelé, kteří píší úplné bláboly (možná jsem to pro někoho i já), píší věci do témat, kde je to úplně mimo (stejně jako toto), opakují věci, co tu už pětkrát byly, neumí česky (slovenky) apod.
Jsem asi konzervativní a málo tolerantní, ale tak nějak mi na tomhle foru záleží a nechci, aby se z něj stalo něco, kde bude velmi těžké díky spoustě balastu, najít kvalitní informace. Dříve každý nový příspěvek něco přinesl, teď si projdu nové zprávy a polovinu ani nepřečtu celou, jsou prostě o ničem.
Dvakrát promysli a jednou piš (a ještě předtím raději ještě jednou promysli a pak si to po sobě přečti), to by mělo platit.

Honzik

Jde mi o to. Nechci se pouště do věcí, které neznám. Mám doma pár vlaků a jsem ochote přispět svou recenzí, ale chci aby to někdo začal, někdo s více zkušenostmi. Možnosti nákupu myslím pouze v rámci nákupu třeba na ebay. Věta typu: Tato lokomotiva 10133 je v nabídce na ebay denně a zehnat se dá nová již od 30E. Nebo Tento set 2126 patří mezi raritní sety, na ebay se téměř nevyskytuje...atd. Přesně vím co myslíš, aby to mělo smysl. Honza 

betakaroten

Informace o eBay ale nikdy nejsou spolehlivé... co platilo dnes, nemusí platit zítra. Zvlášť u vlaků lze očekávat velké změny kvůli novému systému. Třeba půjdou nahoru 4,5V rovné koleje, sety minus koleje naopak půjdou dolů, třeba ne. Malý ilustrační příklad: nekompletní set 113 šel jednou za 84 €, zanedlouho poté ve velmi podobném stavu za 25 €. Kdo ví, jak to bude příště.

Colonel32

vlaky maji vetsinou prumernou cenu, okolo ktere se pohybuji. Ta cena vsak muze byt rapidne nizsi z duvodu:

- velmi kratka doba trvani aukce
- chybny popis aukce
- nejasny stav
- nahodny kratkodoby pokles poptavky (zrovna nikomu nechybi)

a naopak MUZE rapidne vzrust, za predpokladu

- velmi kvalitne nafoceneho a popsaneho modelu
- pritomnost krabice (u vzacnejsich setu)
- se v aukci sejdou minimalne 2 maniaci, kteri:
  a) neznaji beznou cenu a set hodne chteji
  b) je jim bezna cena ukradena a set hodne chteji
  c) jsou blbi

otaznik

Citace od: Colonel32 kdy 31.08.2006, 12:56:18

- pritomnost krabice (u vzacnejsich setu)

Podle mých zkušeností hraje krabice roli u 1-2% setů.