BBB wheels

Založil peki, 16.09.2007, 19:33:30

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Pool

Citace od: Colonel32 kdy 05.01.2023, 23:56:30Mimochodem, viděli jste tyhle kola?

https://bricktraindepot.com/shop/accessories/train-wheels/3d-printed-lego-compatible-steam-wheels-big-boy-pack/

Nejsem vláčkař a ty kola mi nic neříkají, ale TVL to je brutální cena za tištěné kola 1 ks v té sadě jestli počítám dobře vyjde 1 kolo na 140 Kč :o  a nevidím tam sídlo prodejce, takže mimo EU na to bude ještě navíc DPH. Ale proč to píši a nevím jestli jste to už náhodou neprobírali, ale dnes není problém sehnat všechno levně z Asie. Bez větších znalostí těch kol nevím přesně co hledat, ale jen pár sekund vyhledávání a našlo mi to různé kousky za pár kaček, že většinou to jsou loty po 10 ks:

první link
druhý link
třetí ukázka
čtvrtý příklad

a takhle by se dalo pokračovat, prostě na alíku jsem zadal do vyhledávače "Lego train wheels" vyleze tuna výsledků. Alík spolupracuje s našimi úřady, takže jsou to ceny už včetně DPH a tady už to neproclívají. Doporučil bych prohledat ten alíků s různými spojeními, můžete tam nají podobné či stejné kola za zlomek ceny v určitě obstojné kvalitě.

Colonel32

Citace od: peki kdy 06.01.2023, 11:20:34Zajímavý odkaz neznal jsem.
Ale tento popis mne trochu děsí:
Please note, these wheels are 3D printed. Slight variances may result in pin holes that don't spin freely, and axle holes that are too tight or too loose. You may be required to use a spot of glue.

Zásadní otázka zní, máte někdo další zkušenost s (jinými) 3D tištěnými vlakovými koly pro Lego? Mám totiž obavu, že to bude všude stejné, že vždycky budou problémy.

Dostal jsem před časem od Holgera Matthese několik 3D tištěných koleček (vzhled kol od starého 12v motoru s díru na technic osičku - zřejmě pocházely odsud ale jistý si nejsem: https://www.eurobricks.com/forum/index.php?/forums/topic/187876-12v-train-running-on-powered-up/ ), a osičky jsem do nich musel zatloukat kladivem...


Citace od: Pool kdy 06.01.2023, 16:00:04Nejsem vláčkař a ty kola mi nic neříkají, ale TVL to je brutální cena za tištěné kola 1 ks v té sadě jestli počítám dobře vyjde 1 kolo na 140 Kč :o  a nevidím tam sídlo prodejce, takže mimo EU na to bude ještě navíc DPH. Ale proč to píši a nevím jestli jste to už náhodou neprobírali, ale dnes není problém sehnat všechno levně z Asie. Bez větších znalostí těch kol nevím přesně co hledat, ale jen pár sekund vyhledávání a našlo mi to různé kousky za pár kaček, že většinou to jsou loty po 10 ks:

Jsou to Boxpoky speciálně na BigBoye. ( https://en.wikipedia.org/wiki/Boxpok ). Zatím jsem je nikde jinde neviděl. Ale pokud jde o to, že z Aliexpresu se dá všechno objednat levněji, je to i morální otázka, jestli když někdo na západě složitě vyrobí 3D model a nějaký asiat to prostě zkopíruje a začne vyrábět levněji, jestli to skutečně chceš podporovat, kor když jsme na fóru explicitně věnovanému Legu a přestože bychom mohli snadno kupovat neznačkové levné kopie Lega, tak to tu nikdo nedělá.



A dostal jsem tip ještě na jeden německý obchod, který 3D tiskne vlakové díly (kola, ojnice, spojnice) na zakázku:
https://en.bricks-on-rails.de/3d-druck

a taky prodávají návody na stavbu MOC vlaků z Lega:
https://en.bricks-on-rails.de/product-page/güterwagenset-6-epoche-i

Musím říct, že z téhle sady nákladních vozů KPEV jsem opravdu unešený.

Pool

Citace od: Colonel32 kdy 07.01.2023, 12:06:27Jsou to Boxpoky speciálně na BigBoye. ( https://en.wikipedia.org/wiki/Boxpok ). Zatím jsem je nikde jinde neviděl. Ale pokud jde o to, že z Aliexpresu se dá všechno objednat levněji, je to i morální otázka, jestli když někdo na západě složitě vyrobí 3D model a nějaký asiat to prostě zkopíruje a začne vyrábět levněji, jestli to skutečně chceš podporovat, kor když jsme na fóru explicitně věnovanému Legu a přestože bychom mohli snadno kupovat neznačkové levné kopie Lega, tak to tu nikdo nedělá.

Nepsal jsem o tom, že tam máte kupovat nelegální kopie Lego setů a stejně tak žádný odkaz, co jsem poslal, neodkazuje na dílky, který by byly zatíženy licencí. Takže nic nelegálního a nemorálního na výrobě těchto kol není. Tou tvojí pokřivenou logikou by pak byly nelegální a nemorální všechny ty neLego kola, které tady probíráte ;). Píšeš o tom, že jsme na fóru "explicitně věnovanému Legu " a přitom tu probíráte kopie vyráběné jinými výrobci, kteří to s největší pravděpodobností také různě od sebe kopírují.

Colonel32

Citace od: Pool kdy 07.01.2023, 13:19:09Nejsem vláčkař a ...

... a je to vidět [/sarkasmus]

Citace od: Pool kdy 07.01.2023, 13:19:09Píšeš o tom, že jsme na fóru "explicitně věnovanému Legu " a přitom tu probíráte kopie vyráběné jinými výrobci, kteří to s největší pravděpodobností také různě od sebe kopírují.

"Naše kola" které tu probíráme vznikly jako doplněk a alternativa k Legu, protože Lego potřebná vlaková kola ve vhodných rozměrech nevyrábělo. Kdyby mělo Lego dostatečně širokou paletu tvarů, barev a rozměrů vlakových kol, tak po alternativních kolech pes neštěkne a kdyby sem někdo chtěl tahat Lepiny, že jsou o půlku levnější, protože jen okopírovali Lego, tak bude vylmi rychle vypakován.

Pool

Citace od: Colonel32 kdy 07.01.2023, 13:36:23"Naše kola" které tu probíráme vznikly jako doplněk a alternativa k Legu, protože Lego potřebná vlaková kola ve vhodných rozměrech nevyrábělo. Kdyby mělo Lego dostatečně širokou paletu tvarů, barev a rozměrů vlakových kol, tak po alternativních kolech pes neštěkne a kdyby sem někdo chtěl tahat Lepiny, že jsou o půlku levnější, protože jen okopírovali Lego, tak bude vylmi rychle vypakován.

Jako nevím, jestli jsi rasista, že se tu navážíš do Asiatů nebo jsi jen nějak mentálně zaostalý, že ti nedochází co tady píšeš. Ale je vtipné, že si sám pro sebe tu výrobu "padělků" kol tak hezky zdůvodňuješ a ospravedlňuješ ;D  ;D  ;D . Měl by ses nejdříve trochu zamyslet nad tím, co chceš napsat. Ti vaši výrobci taky jen vyrábějí kopie Lego kol i když třeba v jiných barvách nebo jiném měřítku ;D.

Colonel32

Citace od: Pool kdy 07.01.2023, 14:04:06Jako nevím, jestli jsi rasista, že se tu navážíš do Asiatů nebo jsi jen nějak mentálně zaostalý, že ti nedochází co tady píšeš. Ale je vtipné, že si sám pro sebe tu výrobu "padělků" kol tak hezky zdůvodňuješ a ospravedlňuješ ;D  ;D  ;D . Měl by ses nejdříve trochu zamyslet nad tím, co chceš napsat. Ti vaši výrobci taky jen vyrábějí kopie Lego kol i když třeba v jiných barvách nebo jiném měřítku ;D.

Ach jo. Tak obligátně dotaz do davu. Je tohle většinový názor?

Pool

Jako nezlob se na mne za ty výrazy, ale co jsi čekal. Tohle celé vlákno je o kopiích Lego kol, jak jsi mi sám i potvrdil, a když já sem hodím ty z Číny, tak se do nich takhle začneš navážet. Já sám nemám doma ani jednu kopii Lega či nějakého MOC a určitě jsem ten poslední, kdo by je propagoval. Ty kola co jsem sem linknul, absolutně žádné práva neporušují, stejně jako ty kola co tu odkazují ostatní, takže se omlouvám za ty výrazy, ale to mne docela zvedne mandle když mne z toho takhle někdo nařkne.

fulda

Citace od: Pool kdy 07.01.2023, 16:06:25Tohle celé vlákno je o kopiích Lego kol
Nemám rád hloupé hádky na fórech. Ale tady se musím zastat.
Pokud se bavíme o kopiích, tak zajisté existuje i nějaký originál. Pokud originál neexistuje, pak se bavíme o novém sortimentu.
Ano, v některých případech je hranice mezi novým sortimentem a kopií velmi těsná. Dá se posouvat na různé strany. Na jednu stranu například ochrannou známkou, průmyslovým vzorem, patentem a tak podobně. Na druhou stranu například vhodnou otevřenou licencí a tak dále.

Takže postupně máme tu originál?
Máme tu podobný vzor?
Jakou má licenci podobný vzor?
Porušuje jí tento výrobek?

Podobnou situaci najdeš mezi Power Functions a různými SBrick.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Colonel32

Citace od: Pool kdy 07.01.2023, 16:06:25Tohle celé vlákno je o kopiích Lego kol

To vůbec není pravda.

Což si můžeš ověřit, že vlákno o BBB kolech je z roku 2007 a první velká kola lego vyrobilo až v roce 2009 v Emeraldu. (střední kola na bricku 2x4 co byly v 7750 opravdu nepočítám, protože oproti těmto kolům jsou konstrukčně úplně jiné)


Takže ve skutečnosti v tomhle případě Lego okopírovalo nápad BBB.

Pool

Na kola stejně jako na normální kostky nemá Lego už žádná práva, soud jim to zatrhl, že normální tvary si nárokovat nemohou. Takže je úplně jedno, kdo udělal první originální zmenšeninu toho vlakového kola, jaký má tvar atd. Původní patent na vlaková kola bude mít nejspíš nějaká drážní společnost, to už bude ovšem pár set let a dávno už tvar kol pod nějakou patentovou ochranu nespadá (mluvím tedy o těch historických kolech, aby mne někdo zase nechytal za slovo, že na Šinkansen třeba vymysleli nové revoluční kola, co mají ještě platný patent). Je tedy bezpředmětné diskutovat o tom, kdo co od koho zkopírovat. Jak už jsem výše několikrát psal, kopírování těchto kol není nelegální.

Citace od: fulda kdy 07.01.2023, 16:41:57Podobnou situaci najdeš mezi Power Functions a různými SBrick.

Tohle je úplně něco jiného, nelze to srovnávat s koly. PF či SBrick může být zatížen nějakým patentem, že to už je konkrétní jedinečný výrobek těch firem a pokud si to nechali patentovat, tak na to mohou mít klidně ještě platný patent, že to nejsou tak staré věci.

fanda

Jeden o voze a druhý o koze.

Mám pocit, že né všichni pochopili, o čem se zde hádáme.

Já bych rozdělil výrobce železničních kol, kompatibilních s kolejivem od TLG, na 2 skupiny:

1) Ty, co vyrábějí kola, která TLG ve svém sortimentu nemá. Pokud vím, tak se nacházejí především v Německu a v USA.

2) Ty, co vyrábějí kopie kol, která TLG ve svém sortimentu má.
Pokud vím, tak se nacházejí především v Číně.

Přičemž ani jedna skupina nedělá asi nic nelegálního ani NEMORÁLNÍHO.

Takže vraťme se, prosím, k jádru pudla = kde koupit nejkvalitnější kola, na která TLG kašle.

Mně osobně se začíná nejvíc líbit Colonelův odkaz na Němce:
https://en.bricks-on-rails.de/3d-druck

Ale POZOR! Mají tam minimálně jednu zásadní chybu, např. zde:
https://en.bricks-on-rails.de/product-page/2x-eisenbahnrad-gr%C3%B6%C3%9Fe-xs
To podle mě není XS, nýbrž XN.
Další nedostatek vidím v absenci moderního názvosloví kol: #2 až #13.
Nic jsem od nich nekoupil, protože začali, myslím, jako poslední.

otaznik

Citace od: Pool kdy 06.01.2023, 16:00:04a takhle by se dalo pokračovat, prostě na alíku jsem zadal do vyhledávače "Lego train wheels" vyleze tuna výsledků. Alík spolupracuje s našimi úřady, takže jsou to ceny už včetně DPH a tady už to neproclívají. Doporučil bych prohledat ten alíků s různými spojeními, můžete tam nají podobné či stejné kola za zlomek ceny v určitě obstojné kvalitě.

Když už se to tu načalo, přidám svůj subjektivní názor.

Na Aliexpres ani nikde v Číně nic nekupuji. Nejde o to, že třeba jedna konkrétní prodávaná věc neporušuje autorská práva (nejenom od TLC), ale obecně tento parazitismus řádně neřeší, tudíž ho podporují. Další věc je chování Číny jako státu obecně - to je něco, co opravdu podporovat nebudu, to si raději některé věci odepřu.
Bohužel velká část firem něco v Číně vyrábí (včetně TLC) - snažím se minimalizovat ve svých nákupech i toto.

peki

Za mne v podstatě souhlas s Otazníkem (obdobný postoj).

Za sebe dávám link na bluebrixx
odkaz
Mají tam také několik vlakových kol(včetně pro parní mašinky)

Beru u nich dílky, které lego v konkrétní barvě nedělá (např. tmavě zelená vlaková okna, skla do vlakových oken atd.) nebo už nedělá na na BL je cena za použité nesmyslná.

Je tedy z čeho vybírat. Několik dodavatelů nabízí i ty kovové osičky, včetně koleček a celé nápravy.

fanda

Souhlasím s peki a otaznik.

Co se týká BB vagonových kol (kovové osičky, včetně koleček a celé nápravy), tak POZOR:
+ jsou levná
- mají krátkou osičku (a tudíž při maxilálním posunití kol k sobě pak soukolí propadává mezi kolejnice, ale stejně jako předposlední legová vagonová kola, která jsou PŘÍLIŠ volná).

Řeším to vložením správně velkého kousku nahrubo mletého pepře do dutiny KAŽDÉHO kolečka tak, aby po maximálním stlačení kol k sobě, vznikl správný rozchod kol. Je to sice pakárna, ale funguje to podobně, jako moje nejmilejší legová kola a osičky s nápravou (ale dnes na BL neúnosně drahá):
https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=2879#T=C
https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=bb0837#T=C&C=22
https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=2878#T=C.

Nedostatek těchto výrobně asi nejdražších starých vagonových legových kol a nejnovějších BB kol je, že se chovají jako skutečná železniční kola, tzn. v obloucích musí jedno kolo z dvojkolí prokluzovat.

Ale zdá se mi, že nejnovější legová vagonová kola s napravou (ze kterých jsem v prvním okamžiku zvracel):
https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=38340#T=C
https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=38339#T=C&C=11
když se namažou, tak jsou mozná, co se týče poměru ceny a výkonu, nejlepší.

Kupoval jsem od BB samostatná vagonová kola vč. příslušenství pro sebe a 2 nejnovější vagony UMBAUWAGEN pro vnoučata k vanocům. A všude stejně krátké kovové osičky. Pakárna. Jenže TLG nedělá ŽÁDNÉ modelově věrné vagony, takže nevím, kudy cesta povede ;-(

Ale přiznám se, nikdy jsem dosud nekoupil nic přímo z Číny, Ali apod. Asi jsem nenapravitelná konzerva.

Pool

Citace od: otaznik kdy 08.01.2023, 08:30:29
Citace od: Pool kdy 06.01.2023, 16:00:04a takhle by se dalo pokračovat, prostě na alíku jsem zadal do vyhledávače "Lego train wheels" vyleze tuna výsledků. Alík spolupracuje s našimi úřady, takže jsou to ceny už včetně DPH a tady už to neproclívají. Doporučil bych prohledat ten alíků s různými spojeními, můžete tam nají podobné či stejné kola za zlomek ceny v určitě obstojné kvalitě.

Když už se to tu načalo, přidám svůj subjektivní názor.

Na Aliexpres ani nikde v Číně nic nekupuji. Nejde o to, že třeba jedna konkrétní prodávaná věc neporušuje autorská práva (nejenom od TLC), ale obecně tento parazitismus řádně neřeší, tudíž ho podporují. Další věc je chování Číny jako státu obecně - to je něco, co opravdu podporovat nebudu, to si raději některé věci odepřu.
Bohužel velká část firem něco v Číně vyrábí (včetně TLC) - snažím se minimalizovat ve svých nákupech i toto.

Máš samozřejmě pravdu, že Čína je ve světě tím nechvalně proslavena. Bohužel tam je to padělatelství stále podporováno státem, že jim stát řídí vlivní magnáti, kteří samozřejmě vlastní i ty výrobní firmy na padělky. Jakékoli padělky nepodporuji a vyhýbám se jím, ale vyhnout se i normální produkci z Číny, je nereálné. Pokud si někdo myslí, že doma z Číny nic nemá, tak lže sám sobě. Bohužel díky nulové kontrole a mizerné legislativě, dnes už na nějakém typu dovezeného zboží nemusí být ani země původu a uvádí se tam jen dovozce, který má sídlo u nás. Máte tak doma těch výrobků z Číny určitě spoustu, jen o tom nevíte a kupujete to tady za drahé peníze. Jinak jak sám píšeš, TLC si nechává v Číně vyrábět spoustu věcí, takže pánové, mám pro vás velmi špatnou zprávu a pokud chcete přestat podporovat Čínské výrobky, musíte okamžitě skončit s Legem!!! Lego má samo fabriku v Číně a podívejte se na jakýkoli set, na všem najdete, že komponenty byly mj. vyrobeny v Číně  >:D  >:D  >:D .

peki

Citace od: Pool kdy 10.01.2023, 11:04:58... jak sám píšeš, TLC si nechává v Číně vyrábět spoustu věcí, takže pánové, mám pro vás velmi špatnou zprávu a pokud chcete přestat podporovat Čínské výrobky, musíte okamžitě skončit s Legem!!! Lego má samo fabriku v Číně a podívejte se na jakýkoli set, na všem najdete, že komponenty byly mj. vyrobeny v Číně  >:D  >:D  >:D .


Poole prosí tě my to chápeme a tady se chceme bavit (my vláčkaři) o něčem jiném. Jak píšeš:

Citace od: Pool kdy 06.01.2023, 16:00:04Nejsem vláčkař a ty kola mi nic neříkají,

Linky které si dal za mne OK. Každý ať se rozhodně podle svých možností, postojů. Další linky jako možnosti vítány.

Na to ostatní : je tu vlákno o kopiích LEGA a tak podobně.
Věřím, že to je nyní srozumitelné a nebude potřeba dalších admin zásahů. Díky 
 

fanda

Dobrá zpráva je, že BBB vyrábějí další kola a to:
X-Small #4 Flanged Train Wheel 14.4mm (také se značí XS, důležitá je ta #4)
viz:
http://www.bigbenbricks.com/products/products.html

Použil jsem je na mou drezínu MUV 69 (skutečná má průměr kol 700 mm, stejně jako její přívěsný vozík), ale tehdy ještě od BRICK TRAIN DEPOT v 3D tisku.

Jenže mi ta kola #4 od BBB připadají podle fotky také 3D tisknutá  >:(