zajimava situace - lego zadarmo

Založil thunnus, 18.04.2011, 20:20:42

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

thunnus

zdravím afolové, stala se mi zajímavá věc:

Serfoval jsem po stránkách prodávající lego, až jsem narazil v jednom nejmenovaném obchodě na velice pozoruhodnou nabídku: 7931 Jedi Shuttle - za 0 kč plus náklady za dopravu(!), lego však nebylo prý skladem.

Schválně jsem se zaregistroval a jeden set zakoupil. Na email mi došla faktura a v ní stálo, že lego skutečně stojí jen 99 kč za dopravu.

Poslal jsem na adresu uvedenou v kontaktu dotaz, kdy mi lego bude posláno. Druhý den jsem obdržel mail, že lego nemají a až ho dostanou, budou ho prodávat za plnou cenu a moje objednávka byla stornována. Také ta nabídka zmizela z internetových stránek. Když jsem na to odpověděl, že vzhledem k tomu, že jsem lego řádně koupil, vznikla tak mezi mnou a tím obchodem smlouva a asi by ji ten obchod měl plnit, mi přišel (přibližně v 21:00 večer v sobotu) email, ve kterém stálo, že jako já mám právo do 14 dnů od smlouvy odstoupit, tak obchod má právo mou objednávku stornovat, a že jim připadá nefér, že jsem si jedno lego objednal, místo toho, abych je o tom informoval.

Když se na tím ale zamyslím, já vždy, když jsem udělal nějakou chybu, byl jsem za ni potrestán, a pochopil jsem, že za chyby se platí a tento obchod - lépe řečeno zaměstanec obchodu byl tak líný, že ani nezkontroloval stránky, asi by za svou nedbalost tedy měl někdo být potrestán, navíc já jsem neobjednal 10 setů (což jsem mohl), ale jeden, připouštím, že i proto, že mě skutečně zajímalo, jak to dopadne. Je to skutečně podivná situace a ještě se mi to nestalo.

A i proto se chci zeptat Vás, stalo se Vám někdy něco podobného? Pokud ano, jak jste postupovali a jak Váš případ skončil? Je pro mne reálná šance, že se mi lego skutečně podaří získat?

Děkuji za odpovědi
lego is not a hobby, its the meaning of life :-)

Hardegon

Podobné věci se stali i jiným, mnohem větším, obchodům...

http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=25886.0

Rhox

Pokud má obchod v podmínkách něco ve smyslu, že si vyhrazuje možnost odstoupit od smlouvy, tak ne.

winring

Pochopím, že jsi to zkusil. Ale dožadovat se toho mi přijde jako... No radši se nebudu vyjadřovat, jinak bych musel být sprostý.

thunnus

Citace od: winring kdy 18.04.2011, 20:34:43
Pochopím, že jsi to zkusil. Ale dožadovat se toho mi přijde jako... No radši se nebudu vyjadřovat, jinak bych musel být sprostý.

Já se toho ani nedožaduju, spíš mě zajímalo, jak to skončí. Z právního hlediska totiž na to lego nárok podle mě mám, ale soudit se o to rozhodně nebudu  ;D ;D
Díval jsem se do jejich obchodních podmínek a skutečně tam ta možnost stornování je, ale zajímalo by mě, jestli to není v rozporu s nějakým zákonem, protože mi to zrovna korektní moc nepřipadá. Zkusím se po tom poptat
lego is not a hobby, its the meaning of life :-)

Rhox

Citace od: thunnus kdy 18.04.2011, 20:46:23
Díval jsem se do jejich obchodních podmínek a skutečně tam ta možnost stornování je, ale zajímalo by mě, jestli to není v rozporu s nějakým zákonem, protože mi to zrovna korektní moc nepřipadá. Zkusím se po tom poptat
Korektní to není, ale mám pocit, že je to právně nenapadnutelné. Ale nejsem právník, takže nemusím mít pravdu :)

Shmade

Podle mě to korektní je, kupující je chráněn jako spotřebitel tou zákonou lhůtou na vrácení zboží, obchodníkův nástroj na "ochranu" jsou obchodní podmínky, se kterými při nákupu souhlasíš. Já osobně jeden e-shop provozuju a i když se snažím, aby vše bylo tak jak má být, tak v obchodních podmínkách máme taky tuhle klauzuli o odostoupení od smlouvy z naší strany. Prostě chyba se může stát, ať už je to jako ve tvém případě nechtěně zveřejněné zboží, které si třeba jen připravili do foroty než dorazí na sklad, nebo jakýkoliv jiný opodstatněný důvod, tak bys to měl pochopit.

jannyk

Byť se Vám může zdát korektní, že si obchod vyhradí odstoupení od smlouvy, je takové ustanovení neplatné a pokud se s obchodem budete soudit, vyhrajete.

Matošo

to je nesmysl, když obchod zboží nemá, tak ho prostě nemá a dodat ho nemůže, i kdyby se všechny soudy na hlavu stavěli... je to naprosto totožná situace jako když je produkt vyprodán...

zajímalo by mě, v jakym zákoně a kde je napsáno, že když odkliknu v ešopu nějakou blbost, tak že ešop MUSÍ tu blbost dodat. Dost pochybuju, že něco takovýho existuje - a jestli opravdu existuje, tak se nedivim, že naše ekonomika je tam kde je, když jsou podmínky pro podikání takhle "inteligentně" nastavený...