nováček chce 8110

Založil bart_nj, 18.10.2015, 23:16:20

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

bart_nj

Zdravím, jsem tu nový a zvažuji o koupě své první stavebnici Lego Technic. Zaujaly mě sety 42009 a 42043, ale po průzkumu starších, větších setů mě nejvíce oslovil 8110 Unimog, kterého bych chtěl, po prvním složení, přestavět na dálkové ovládání. Zatím jsem ve stádiu shánění (už jich moc není), ale už se poohlížím po nějakém návodu jak to rozhýbat. Videí je dost, ale postup jsem zatím žádný nenašel. Nemám s Technic-em absolutně žádné zkušenosti, takže bez pomoci to nezvládnu.
Chtěl jsem se tedy zeptat zda by mi někdo poradil co k tomu budu potřebovat a jak to dát dohromady.
Děkuji za každý příspěvek.
jr


tomaslambo

Najít si nějaký návod, nebo ideu jak 8110 přestavět na dálkové ovládání problém není (musíš hledat na správných místech, doporučoval bych brickshelf, kde na 99% narazíš na podrobný foto návod). Problém je v tom, že jak sám píšeš, nemáš s Technic stavebnicemi žádné zkušenosti a tedy počítám, že nemáš prakticky žádné další potřebné díly. Přestavba na DO obvykle vyžaduje razantní zásah do podvozku původního setu, což vyžaduje alespoň nějakou základní zásobu dílů, nepočítám samotnou elektroniku. Proto bych ti doporučil aby sis k té 8110 dokoupit ještě nějaký set, který již potřebnou elektroniku a díly obsahuje (42030,9398...), jelikož dokoupení jen potřebných dílů by tě nejspíše vyšlo dráž.  >:D

papluh

Súhlasím.
Dal by som 2 možnosti
- kúpiť Volvo 42030 - je stále v predaji, tak skôr narazíš na nejakú zľavu, obsahuje dostatok PF dielov (2xM 1xXL 1x servo motor, 2x IR príjmač + vysielač, 1x battery box) na motorizáciu. Ak ťa nakladač neláka, tak môžeš spraviť B-Model sklápača, odtiaľ je len kúsok ho modifikovať z kĺbového na normálne zatáčanie. K tomu môžeš dokúpiť ľubovolné sety na ďalšie diely pre modifikácie (hrebeňove riadenie, iné kolesá). Výhoda je kopec dielov a hotové modely, akurát obe majú klbové riadenie, tj experiment na prerábku.
- kúpiť menší auto set čo je stále v predaji - 82037, 82039, 42041,...  a prikúpiť z LEGO shopu či BL minimum PF prvkov (battery box, IR vysielač a príjmač, L/XL motor a servo - čo samo o sebe je cca 60-70Eur) Výhoda je že autá už väčšinou majú ručné riadenie a piestový motor hnaný od kolies, oboje sa dá ľahšie nahradiť el.motormi. Vstupný náklad bude o niečo menší, ale pomer cena/počet dielov horší.
- tvoj cieľ na Unimog je fajn, ale tým že je už z predaja, tak ceny rastú dosť vysoko, nehovoriac o potrebe prikúpiť okrem battery boxu všetky ostatné PF prvky. Výhodou je pri veľkom modele kopec miesta na ľahké vstavanie pohonu plus návody na nete. Nevýhoda vysoké vstupné náklady a tiež pomer cena/počet dielov

Pan Ďuláček

#3
Jako začátečník ti radim koupit set, kterej už všechno k motorizaci má a postavit ho. Podle originálního návodu se hodně naučíš a pak už můžeš experimentovat, nebo použít díly a motory podle návodu z netu. Třeba i k rozhejbání 8110. Navíc tě to v setu většinou vyjde za lepší cenu (motory, IR, a plno dílů k tomu).
Já jako první Technic dostal Crawlera 9398 a nestačil jsem se divit, co se dá udělat. Do tý doby pro mě Lego byly jen různobarevný kostičky na stavění domečků. Technic je jinej svět a myslim že nejlíp si ho dostaneš do krve, když začneš s origo motorizovanym setem krok za krokem podle origo návodu.
Držim palce.

bart_nj

Děkuji za odpovědi.
Tak, věci se daly do pohybu, dnes mi přišel jako zdroj dílu set 42030 a 8110 Unimog je na cestě z Bratislavy.
Oboje z druhé ruky tak snad to bude komplet.
Pro začátek to postavím podle instrukcí, třeba se něco naučím a zvládnu to sám.
Každopádně pokud by měl někdo postup motorizace tak ho uvítám.
Každá rada dobrá  ;).
Děkuji jr

bart_nj

Tak oba sety jsou kompletní  ;)

mirek103

Pěkné kousky, po bagru jsem pošilhával, ale nakonec jsem zvolil 42043, taky uvažuji o přestavbě na dálkové, ale to až v další fázi.