Ako stavať vozidlá

Založil Wizzard, 07.09.2011, 10:35:31

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Wizzard

Zaujímalo by ma, akým spôsobom je najlepšie stavať autá a iné vozidlá z technicu. Keď som sa asi ako 12-ročný naposledy hral s legom, väčšinou som to robil tak, že najprv "podvozok" a potom karoséria a podobne. Chcel by som si ale urobiť nejaký model skutočného auta a keby som začal podvozkom, potom by mi nemusela vyjsť karoséria tak ako potrebujem a prerábanie podvozku by bolo potom komplikované. Preto si myslím, že lepšie by asi bolo začínať od strechy dolu a podvozok robiť až nakoniec presne pre danú karosériu. Prípadne nejaké iné nápady?

ViloB

Ako zelenac ti radim pracuj rovnako. Najdolezitejsi je podvozok ako zaklad kazdej stavby. Podvozok uz samozrejme musi ratat aj z karoseriou ale to je niekedy aj sucast podvozku scim treba ratat. No a ked dojdu kocky hore tak to bude maximalne blbo vyzerat. Ale ked dojdu dole ...
Ja som tiez v zaciatkoch a zatial sa cibrim na navodoch inych a prisposobovanim konstrukcii svojim poziadavkam alebo moznostiam (zasoba dielov)   

Ivansliz

Ono jestli chceš postavit něco většího, tak tam se skoro nikdy nevyhneš tomu, že narazíš na mnoho komplikací, které tě nakonec donutí přestavět značnou část dílka a doplnit ho třeba o další lepší nápady, rozměr apod. Pokud máš mít samozřejmě funkční technik podvozek, tak to je základ. Když si plánuju já postavit něco většího a komplikovanějšího z lega, tak si stavím z kostek různé složitější části dané stavby zvlášť, v nějakém srovnatelném poměru, abych viděl jak ty části designově vypadají a až pak to kombinuju dohromady do konečné stavby, když to všechno poměrově vychází. Nejsem ale rozený technikař, takže to je rada z mých zkušeností zejména ze stavby budov(města) a vlaků.

Obecně jinak platí, že čím větší postavíš jakoukoliv stavbu tím více detailů tam s kostkami zakomponuješ.
We don´t smoke, we don´t drink alcohol, then we have money for lego! We spend money best!
http://www.legomodely.blog.cz

Luky1987

Také nejsem moc na Technik, ale asi záleží, zda chceš postavit věrohodný model na poličku na koukání, nebo funkční/motorizovaný model.
Pokud je to jen na koukání, tak bych podvozek nějak neřešil a začal klidně od střechy ;)

Bery

Přední náprava- zadní- spojení- ochraná/pomocná konstrukce- design. Jinak je to jako stavět barák od komínu. U stavby podvozku prostě musíš mít spočítaný rozměry, uchycení atd.
Dont worry, dont cry, smoke ganja, and fly! :DDD

Luky1987

Citace od: Bery kdy 07.09.2011, 14:58:23
Přední náprava- zadní- spojení- ochraná/pomocná konstrukce- design. Jinak je to jako stavět barák od komínu. U stavby podvozku prostě musíš mít spočítaný rozměry, uchycení atd.
Jsou zde i tací, kteří staví baráky od střechy dolů.

Bery

Vím, proto jsem to přirovnal k něčemu co je možné. Ale je to takové neobvyklé, stejně jako v Technicu začínat designem.
Dont worry, dont cry, smoke ganja, and fly! :DDD

Wizzard

Vďaka za reakcie. Mne ide teraz hlavne o dizajn, teda nech to pripomína skutočné auto, a nemusí to zatiaľ byť nejaké funkčné, to možno neskôr.

Plutoone

Já vždy záčínám tím, co je podle mě na daném modelu nejsložitější. Někdy je to přední náprava, někdy zadní. U John deera to byl kupříkladu přední pás. Ale asi bych nikdy nezačal karosérií.

dwo

Velmi stručně, tak jak postupuju já:
1) zvolit měřítko modelu - definovat rozvor, rozchod, délku, šírku, velikost kol, atd.
2) zvolit si dle náročnosti a omezení konstrukce velikost tolerance, při které se ještě nezmění měřítko, ale taky to už nevypadá divně/hnusně/nelogicky
3) postavit zhruba rám podvozku, osadit nápravy, a pak:
a) pokud to je "technic" dokončit nápravy a fláknout na to ze zbylých kostek přijatelnou kastli
b) pokud to je "model" zabývat se kastlí, vzhledem, detaily a poté se vrátit k podvozku a dořešit aby to alespoň zatáčelo.

Kromě sledování klíčové vlastnoti (konkrétní funkce, vzhled, hmotnost, výkon) záleží dost na složitosti (velikosti) modelu a dostupnosti vlastního stavebního materiálu. Než jsem se zásobil Technicem dostatečně, tak se mi často stávalo, že jsem čekal na objednávku a v mezičase řešil jinou část modelu.

Čím více zkušeností člověk má, tím odpovědněji ke stavbě přistupuje a více používá např. SW nástroje, které jsou dnes k dispozici a nejsou vůbec marné.

germik

Podle mých skromných zkušeností souhlas s Dwo-em...

Ehm ;D >:D

Citace od: Luky1987 kdy 07.09.2011, 15:07:41
Citace od: Bery kdy 07.09.2011, 14:58:23
Jinak je to jako stavět barák od komínu.
Jsou zde i tací, kteří staví baráky od střechy dolů.

Mě to prostě nedalo, modří vědí ;)
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

Bery

;D Právě u tebe jsem to viděl poprvé, a čuměl jsem jako puk.
Dont worry, dont cry, smoke ganja, and fly! :DDD

germik

Citace od: Bery kdy 07.09.2011, 20:58:14
;D Právě u tebe jsem to viděl poprvé, a čuměl jsem jako puk.

Njn, ale tam to bylo ještě trochu komplikovanější ;D
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

Wizzard

Ja som si chcel postaviť auto Renault Laguna 1999 a keď som išiel smerom od strechy, podarilo sa mi niečo ako nejaký starý Citroen, no vyzerá to dosť vtipne, ale ešte to budem upravovať :)

Kiko97

Ja odporúčam presný model robiť vždy v mierke. Nájsť si plány, rozmery, výkresy. A je tu ešte jeden článok, niekoľko videí a pekná Hemi cuda. http://www.nico71.fr/plymouth-hemi-cuda/ niekde som aj čítal článok a tom ako si urobiť vlastný model ale nenašiel som to.  >:(

Woyta

"Blbí maj čas si pamatovat. Chytří musí vymýšlet." Jan Werich

Wizzard

No dobre. Ešte by ma zaujímala jedna vec. Vidím že skoro všetci si tu stavajú autíčka na diaľkové ovládanie, o čom som kedysi ani nesníval. Čo je na to vlastne treba? Predpokladám že dva motory, zdroj, nejaké diaľkové ovládanie, ale akým spôsobom sa rieši to spínanie motorov na vozidle?

Rastwo

Ementál je syr, ktorý má diery. Čím viac je dier, tým menej je syra. Čím viac je syra, tým viac je dier. Teda: Čím viac je syra, tým menej je syra.
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=rastwo http://www.youtube.com/user/Rastwo666