Otázky a odpovede

Založil mind storm, 31.07.2011, 21:59:15

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

MMirek

Výborně. Děkuji všem za rychlé a dostatečné odpovědi  :) Jdu dál prozkoumávat svět lega.
Nikdy není pozdě začít... :)

Plutoone

Já si myslím, že ze začátku je nejlevnější koupit nějaké velké sety s dobrým poměrem cena / počet dílků a druh dílků. A až pak když potřebuji konkrétní součástky pátrám na Bricklink.com

like

Ahoj chtěl bych se zeptat na něco ohledně ovládání přes kabel. Něco sem tu našel ale nic moc sem z toho nepochytil. Nevím jestli si mám koupit ty LEGO 50cm kabely a nebo jen 20cm a nějak je nastavit. Pokud bych je měl nastavovat tak jak jen ho rozstřihnou na dva a mezi ty dva konce dat drát a nebo použít jen ty konektory a dát celý kabel nový.

Fairytale

Já použil ty 50cm ,ale můžeš i ty 20cm. Kabel přeštípni v půlce a nastav je. Myslím že stačí jen 2 dráty krajní , těch prostředních si všímat nemusíš.

like

Děkuji moc za odpověď, teď to jen uskutečnit.

MeNadruhou

Citace od: Fairytale kdy 09.02.2013, 10:13:32
Já použil ty 50cm ,ale můžeš i ty 20cm. Kabel přeštípni v půlce a nastav je. Myslím že stačí jen 2 dráty krajní , těch prostředních si všímat nemusíš.

Jestliže nastaví jen ty krajní, a na taktonastavený kabel připojí motor, tak se ani nehne.
Myšlenka nových PF je ta, že mezi krajními je vždy napětí 9V, kdežto ty prostřední dva jsou ty, co "nakonec" živí motor, a je v nic +-9V, nebo nic.
Nekouřím a nepiju - bez kostiček nežiju!   //  http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=MeNadruhou

like

Tak teť to nechápu to mám nastavit ty prostřední? Nebo všechny?

MiHo

Citace od: like kdy 14.02.2013, 17:20:18
Tak teť to nechápu to mám nastavit ty prostřední? Nebo všechny?

Pokud máš na konci motor nebo světla nastav ty dva prostřední.
Pokud budeš napájet IR Receiver nastav ty dva krajní a zachovej polaritu + -.
Pokud to budeš používat střídavě pro oba účely nastav všechny čtyři.

like

Fíha tak teď nevím chtěl sem to mít jen na motor ale jeden nikdy neví ale zase shánět 4 žílový plochý kabel a asi 2,5m dlouhý. Dva 2 žílové vedle sebe by byly asi nanic že?

MiHo

#39
Citace od: like kdy 14.02.2013, 18:01:25
"Fíha", tak teď nevím. Chtěl jsem to mít jen na motor, ale jeden nikdy neví. Ale zase shánět 4 žilový plochý kabel asi 2,5m dlouhý. Dva 2 žilové vedle sebe by byly asi na nic, že?

No elektricky to bude fungovat, když to zapojíš správně. Esteticky to asi nebude nic moc.

like

#40
No elektricky jo ale když si představím to auto které bude z převodované do rychla jak ze sebou táhne tolik drátů. A šlo by si vzít 20cm kabel a ty 2 a 2 žíly prohodit? Když nad tím přemýšlím tak by se tím vyřešil problém.

MiHo

#41
Citace od: like kdy 14.02.2013, 18:17:20
No elektricky jo ale když si představim to auto ktery bude do zpřevodovany do rychla jak ze sebou tahne tolik drátů. A šla by udělat taková redukce, že by to byl 20cm kabel a ty 2 a 2 žíly by se prohodily?

Já bych to nekomplikoval. Napoj prostřední dva. IR Receiver se používá na dálkové ovládání tudíž má v 99% baterii nedaleko, takže ti vystačí na délku továrně vyráběný kabel.
Čím to budeš v ruce ovládat?

alcarmo

Tohle by ti mohlo pomoct, je tam schéma jak je to zapojené. Čtyři žíly se používají proto, aby se dalo použít dálkové ovládání. Motory lze samozřejmě roztočit i pomocí dvou kabelů. Viz http://www.philohome.com/pf/pf.htm.

like

Ovládat to budu přes BB a napojím to tedy na ty prostřední.

Děkuji moc za upozornění a všechny vaše odpovědi. Sem zase o něco chytřejší.