(vlastní) vlaky

Založil stepan, 02.06.2006, 09:34:05

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

stepan

Díky za ty nákresy, pomůžou mi s detailama, nikde sem nesehnal dobrou fotku zeshora.

Ivansliz

stepan: Tvoje téma je tu koukám už dost dlouho a ještě jsem tu nenahlédl. Ale musím uznat, že co mašina, to pořádný kousek. Těším se na další výtvory ;)
We don´t smoke, we don´t drink alcohol, then we have money for lego! We spend money best!
http://www.legomodely.blog.cz

AdamKo

Mám doma nádhernou obrazovou publikaci PARNÍ LOKOMOTIVY ŘAD 476.1 A 477.0 (Vladislav Borek, Ondřej Řepka, nakl. Corona), kde je na 222 stranách plno velkých fotografií od výroby až po šrotiště (na přebalech i kótované typové listy).
Tak kdybys měl zájem, můžu něco vybrat ;)

stepan

Ivansliz: díky
AdamKo: Kdybys moh naskenovat tak by se mi hodily fotky podvozku, zapojení ojnic, nějaká fotka zeshora a kdyžtak ty typový listy. A ještě jestli tam sou nějaký dobový fotky, na internetu jsou v podstatě jen fotky těch dvou dochovaných.

Colonel32

Citace od: stepan kdy 04.08.2010, 16:06:23
na internetu jsou v podstatě jen fotky těch dvou dochovaných.

omyl, dochovaly se 3 kusy.

477.013 - Majetek ŽSR, deponována Poprad, provozní
477.043 - Majetek ČD, deponována Lužná, provozní
477.060 - Majetek NTM, aktuálně zapůjčena do zahraničí, vystavovatelný stav

stepan

Colonel32: To sem nevěděl, na netu sem našel jen 477.013 a 477.043

Colonel32

#66
jj, škoda že není kompletní a ucelený seznam všech dochovalých lokomotiv někde na netu. Když si vezmu, jak krásně to mají zpracované slováci:
http://www.mdc.sk/katalog-kategoria/1/

jinak:

http://www.ntm.cz/cs/aktivity/archiv-zprav/2009/186


AdamKo

Citace od: Colonel32 kdy 04.08.2010, 17:12:32477.013 - Majetek ŽSR, deponována Poprad, provozní
477.043 - Majetek ČD, deponována Lužná, provozní
477.060 - Majetek NTM, aktuálně zapůjčena do zahraničí, vystavovatelný stav

Malý atlas lokomotiv 2009 ještě říká, že neprovozní .060 je deponována v LD Chomutov. :)


Za kvalitu fotek se omlouvám, můj skener neumí zázraky.

AdamKo

Citace od: AdamKo kdy 04.08.2010, 19:56:23Za kvalitu fotek se omlouvám, můj skener neumí zázraky.

Snad se dobové fotky budou líbit a v něčem ti pomohou ;)

FilipS

Můžu mít laikský dotaz? Proč se té lokomotivě říká papoušek?

stepan

Přezdívka vznikla v roce 1952 podle znělky ČS. filmového týdeníku, kde byl zachycen průjezd lokomotivy s titulkem ,,Režie: Papoušek". (WIKI)
AdamKo: Díky moc za fotky, vůbec sem netušil že se dělal papoušek i černej.

AdamKo

Citace od: stepan kdy 04.08.2010, 20:06:48Přezdívka vznikla v roce 1952 podle znělky ČS. filmového týdeníku, kde byl zachycen průjezd lokomotivy s titulkem ,,Režie: Papoušek". (WIKI)
Tento vznik přezdívky teda neznám. Je pravda, že jsem po ní nepátral, natož na wiki. I když režisérem týdeníku byl v padesátých letech opravdu Papoušek, takže to do sebe hezky zapadá.

Do teď jsem si totiž myslel, že se jí říkalo Papouch právě pro její barevnost: červená kola, světle modrý kabát, bílé linky, tmavě šedé ostatní části. Čs. trikolóra byla do té doby doménou pouze rychlíkových lokomotiv, navíc se v okolních zemích natíraly páry podle pruského vzoru pouze smutnou černou a s červenými koly.

Pořád se učíme. :)

Citace od: stepan kdy 04.08.2010, 20:06:48AdamKo: Díky moc za fotky, vůbec sem netušil že se dělal papoušek i černej.
Tak je to focené v 74., takže v té době už v podstatě zánovní stroj. Navíc se v dílnách díky plánovanému hospodářství natíralo tím, co bylo právě po ruce, takže nebyla výjimka třeba tmavě zelená Šlechtična (reklama pro KLDR), zelený Pětikolák nebo tmavě modrý Štokr...

betakaroten

Citace od: Colonel32 kdy 04.08.2010, 17:42:02
jj, škoda že není kompletní a ucelený seznam všech dochovalých lokomotiv někde na netu.
Existuje jistá "putovní" tabulka (xls), kde je uvedeno číslo, umístění a stav (od provozních až po torza na hraně identifikovatelnosti). Někde ji mám uloženou, jenom to nemůžu najít. Ale asi by nebylo nejmoudřejší to někde vystavovat kvůli existenci sběratelů surovin.

Citace od: stepan kdy 04.08.2010, 20:06:48
Přezdívka vznikla v roce 1952 podle znělky ČS. filmového týdeníku, kde byl zachycen průjezd lokomotivy s titulkem ,,Režie: Papoušek". (WIKI)
AdamKo: Díky moc za fotky, vůbec sem netušil že se dělal papoušek i černej.
Tak tuhle verzi vzniku přezdívky jsem také neznal. V té době opravdu kromě pár protekčních rychlíkovek a výstavních kousků (nejen v čs. trikolóře) byly všechny mašiny černé, některé dokonce "po rakousku" i s černými koly. A i ty barevné se při obnovách nátěru většinou převlékly do černé. Návrat k barvám nastal až ke konci parního věku (jednak jako snaha o zviditelnění, jednak už v dílnách měli na skladě barvy kvůli dieslům a elektrikám).

Colonel32

Citace od: betakaroten kdy 04.08.2010, 21:11:08
Existuje jistá "putovní" tabulka (xls), kde je uvedeno číslo, umístění a stav (od provozních až po torza na hraně identifikovatelnosti).

Taky existuje VIP .doc kde je vše včetně úzkorozchodných a průmyslových lokomotiv, majitele, výrobce i výrobní čísla kotle. Šíření bez souhlasu autora přísně zakázáno  :'(

Citace od: betakaroten kdy 04.08.2010, 21:11:08
Ale asi by nebylo nejmoudřejší to někde vystavovat kvůli existenci sběratelů surovin.

Argument sice zní logicky, jenže převážná většina zlodějů kovu si je schopná poplést význam slov internet a internát. A ti zbývající jdou na objednávku a na jistotu, a jim takovýhle seznam nijak nepomůže, když už to maj stejně zjištěné.

viz.

Citace od: Petrspk

Vážení diskutující,
dnes ráno bylo zjištěno, že ze skladu náhradních dílů motorových vozů M120.417 a M131.101 bylo ukradeno toto:
"Lvíčky" na Věžáka, které zde byli schované po dobu opravy vozu M120.417
"Basa" s nářadím a speciálními přípravky a drobnými náhradními díly na M120.417.
Vzhledem k tomu, že lupič šel najisto, a nesebral "kryšpínovské" cedule na věžáka, které leželi hned vedle, je tu vysoká pravděpodobnost, že :

"lvíčky" jsou určeny pro soukromou sbírku nebo na prodej na burzách, či internetových aukcích. "Basa" s nářadím zřejmě obohatila lupičovu dílnu.
V případě, že "lvíčky" (viz. fotografie níž) někde uvidíte, prosím, ozvěte se na můj mail pod nickem.

Děkujeme

http://www.k-report.net/discus/nahledy/456403.jpg

p.gajdos(at)centrum.cz

Dále si všimněte, že takovýto seznam pro slovensko již dávno funguje - a zatím si nejsem vědom jediného nájezdu zlodějů, který by s ním byl nějak spojován. 

Colonel32

http://www.youtube.com/watch?v=CYHSaWddVC8&feature=related

tady na tom videu je pár pěkný záběrů papoušků za provozu.

hobby

Tak konečně vidím další verzi Papouška; už jsem myslel, žes to vzdal, když bylo několik měsíců ticho. Ta lokomotiva se ti povedla, je to skutečně Papoušek a každý ho pozná. Chválím. Zároveň je ovšem na něm vidět, co tady pravidelně přetřásáme - že totiž snaha přiblížit se modelu vždy naráží na (omezené) lego-možnosti. Délka 42 studů z něj dělá vitrínovku; na koleje a jízdu nebude. Je to vidět v oblouku a oceňuji, že to poctivě ukážeš a nic nekamufluješ! Jedině takhle zdokumentováno je to přínos. Také je tu bohužel to hrozné hnací soustrojí, které vypadá jak vypadá a ze současných lego-komponentů to bohužel ani lepší nebude.
Můj postoj:já preferuji jízdu a také všechny mé vlaky jezdí. Proto raději slevím z věrohodnosti, použiji 'zkratku', i doslova (tedy zkrátím na přijatelnou délku) a když je třeba, uplatním i non-lego dílky. Tvůj přístup samozřejmě akceptuji.
Jestli jsi ji zkoušel při jízdě, tak se poděl o zkušenosti 8).

stepan

Zkoušel, nemá vlastní motor a vzhledem k počtu náprav a táhlům má docela velkej odpor. Když jí tlačí dvoumotorová lokomotiva, tak jede dobře a to vybočení v zatáčce není zase tak zlý. Jedinej problém je při rychlý jízdě pozadu vyskočí na vyhýbce z kolejí, ale to ničemu nevadí.

hobby

#77
Když už jsme u těch okének; ta modrá u Papouška jsou originál? Nějak si neuvědomuji, že bych je už viděl. Ale nemusím vědět všechno. Kde se seženou, taky bych je potřeboval?
Tak jako jsme se dočkali originálních hnacích kol pro páru (když předtím jsem utratil plno peněz za BBB kola), tak snad se dočkáme i slušného originálního hnacího soustrojí, něčeho, jako měly 12V vlaky.
Ještě k těm jízdním vlastnostem: ono také sestavit do jedné řady 8 párů spřažených kol a přinutit je vytvarovat se podle kolejového oblouku včetně výhybek, tak to nikdy nemůže být bezvadné. To mě nepřekvapuje, divil bych se, kdyby to bylo naopak.

Vasyk

Citace od: hobby kdy 29.12.2010, 10:26:15
Když už jsme u těch okének; ta modrá u Papouška jsou originál? Nějak si neuvědomuji, že bych je už viděl. Ale nemusím vědět všechno. Kde se seženou, taky bych je potřeboval?

Blue Window 1 x 4 x 2 Plane with Trans-Light Blue Glass

hobby


stepan

Neměl by někdo fotky nebo výkresy služebních a osobních vozů z doby, aby se hodily k papouškovi?

Colonel32

#81
http://parostroj.net/katalog/ov/katalog.php3

jakékoli vozy:

Cai
Bai
Ba
Da    1955-1962
BDa
Calm    1949-1950
Ce   (podvozky Rybák)
F   (podvozky Rybák)

kryst.off

Citace od: Vasyk kdy 29.12.2010, 10:32:06
Citace od: hobby kdy 29.12.2010, 10:26:15
Když už jsme u těch okének; ta modrá u Papouška jsou originál? Nějak si neuvědomuji, že bych je už viděl. Ale nemusím vědět všechno. Kde se seženou, taky bych je potřeboval?

Blue Window 1 x 4 x 2 Plane with Trans-Light Blue Glass

Když už jsme u těch oken, já je mám odsud: http://www.brickset.com/detail/?Set=6698-1
Ale to už je docela stará záležitost a nevybavuju si že by se ještě někde objevily. Ty čistý skla by Papouškovi seděly víc než tónovaný ;-)
Jinak super mašina, gratuluji a tiše závidím!
kryst.off

stepan

Z nových stavebnic například 3222, akorát že jsou okna v nový zpevněný variantě. Čirý skla asi budou vypadat líp, vyměnim to.

AdamKo

I já zpětně gratuluji.  Popral ses s Papouchem pěkně, výsledek stojí za to. Palec nahoru! ;)

stepan

Neměl by někdo prosím fotky pumpy do dieselových lokomotiv? Stavím kolejiště a potřebuju ho oživit.

germik

,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

stepan

Něco takovýho, ale spíš sem měl na mysli realný fotky kdyby byli.

germik

V tom případě radím Google obrázky - já tam hledám všechno ;)
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

stepan

To sem zkoušel, ale asi nevim, jak se to správně jmenuje, takže sem skoro nic nenašel.