Krabička vs. Kelímek

Založil Colonel32, 03.12.2023, 12:46:31

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Colonel32

Citace od: Fricoolinek kdy 03.12.2023, 03:03:36Jinak samozřejmě papírové krabičky jsou neomarxistická prasečina na úrovni papírových brček atp.
Na nezničitelném (a při nejhorším zrecyklovatelném) plastovém kelímku nebylo pranic neekologického.

No já mám obavu, že tady se ale náš hlavní analytik plete.

Máš nějaká data, která by potvrzovala, že vyprodukovaný plastový kelímek, jednou použitý a vyhozený představuje menší ekelogickou zátěž než vyprodukovaná papírová krabička, jednou použitá a vyhozená?

Hlavním argumentem je, že zatímco plastový kelímek je v podstatě nezničitelný, papírová krabice se dříve nebo později ochodí a je potřeba koupit novou, což je prý neekologické. Ale to je pouze pohled člověka, který kelímky a krabice "recykluje" k dalšímu nákupu. Existuje dost lidí, kteří kupují do nového nákupního kontejneru, protože (starý vyhodili, impulzivní nákup, nakupují poprvé a naposledy) a pokud je počet novonakupitelů dostatečně vysoký a rozdíl ekologické zátěže plastový kelímek vs. papírová krabička dostatečně velký, pak je negativní dopad toho, že AFOL musí po 20ti nákupech krabičku koupit novou krabičku naprosto zanedbatelný v poměru k tomu, co se mezitím ekologicky "ušetřilo" na prvonakupovačích.


Colonel32

Dnes jsem zašel vyměnit tři kelímky za tři krabičky (u zbytku se ještě rozmyslím).

Faktem je, že 3 krabičky váží cca 80g, zatímco 3 kelímky s víčky váží cca 240g, takže krabička je o dvě třetiny lehčí než kelímek - pokud jde o ekologičnost dopravy většího počtu na váhu.

Dále
 
Tři placaté kabičky na sobě mají rozměry nejmenšího opsaného kvádru 275 x 165 x 10 mm (pokud se zmáčknou na sebe), tz. celkem 454 cm krychlových.

Tři kelímky v sobě mají 205 x 105 x 105, to je 2260 cm krychlových.
Tři víčka v sobě mají 55 x 110 x 110, to je dalších 665 cm krychlových.
Celkem tedy 2925 cm krychlových. U modelového příkladu 3 kusy proti třem kusům vyžaduje papírová krabička třetinovou váho, šestinový objem a manipulaci pouze s jednou položkou oproti dvěma u kelímků.

Je samozřejmě potřeba vzít v potaz, že zatímco krabičky se pokládají na sebe a tedy každá počínaje první přidává konstantní váhu a objem, kelímky se zasouvají do sebe a tak první přidá obrovský objem a každý další přidá jen velmi málo (v porovnání s tím prvním). Ve skutečnosti tedy každý další kelímek (po prvním) přidá 17 x 105 x 105 mm, tedy 187 cm krychlových a každé víčko 15 x 110 x 110 mm, tedy 182 cm krychlových. Jeden kelímek s víčkem tedy přidává 369 cm krychlových, v porovnání s jednou krabičkou, která přidává 151, takže i v případě, že se limitně blížíme nekonečnu kusů v sobě/na sobě, pořád je objem papírových krabiček dva a půlkrát menší než objem kelímků.
 
Papírové krabičky jsou tedy mnohem ekologičtější na dopravu jak na váhu, tak na objem (nezávisle na tom, co z toho jako první naplní kapacitu přepravujícího vozidla).

Pool

V té záplavě informaci nevím, jestli jsem to nepřehlédl, ale zajímal by mě objem krabice a objem kelímku (u kelímku třeba i jen bez víčka po úplný povrch).

Colonel32

Citace od: Pool kdy 07.12.2023, 21:50:03V té záplavě informaci nevím, jestli jsem to nepřehlédl, ale zajímal by mě objem krabice a objem kelímku (u kelímku třeba i jen bez víčka po úplný povrch).

By my reckoning the internal volumes are thus 941 cm³ and 470 cm³ which is 941ml and 470ml, so they have almost the same internal volume as the tubs which are, I believe, 950ml and 475ml.

zdroj:
https://brickset.com/article/93274/cardboard-boxes-to-replace-tubs-for-pick-a-brick-purchases

Daniel

Citace od: Colonel32 kdy 07.12.2023, 17:30:07...
Papírové krabičky jsou tedy mnohem ekologičtější na dopravu jak na váhu, tak na objem (nezávisle na tom, co z toho jako první naplní kapacitu přepravujícího vozidla).
Zrovna objem dopravy nevím jestli LEGO tíží, protože když vidím, co mi chodí za zásilky z lego.com. Od žádného dodavatele jsem nikdy nedostal tolikrát více vzduchu, než zboží. Tím nemyslím jen v setových krabicích s pytlíčky, ale i v přepravní krabici na krabici, která je většinou aspoň 2 taková, než by byla potřeba. Si vždy vybavím historky od přítelkyně, jak kdysi v Anglii balili knížky v Amazonu. Tam to muselo být vyskládáno na centimetr přesně, aby tam nebylo vůbec žádné místo a tady přesný opak... Představuji si rozhovor LEGO zaměstnanců: "hele mám set, je asi tááákhle velký. Tak kterou obalovou krabici na to můžu dát? Hele, tamta vypadá největší, tu zkus."

Eddie

Citace od: Pool kdy 07.12.2023, 21:50:03V té záplavě informaci nevím, jestli jsem to nepřehlédl, ale zajímal by mě objem krabice a objem kelímku (u kelímku třeba i jen bez víčka po úplný povrch).

Strašně záleží, jaké dílky člověk bere a jak moc se mu chce hrát tetris. Z logiky tvaru - při skládání hranatých a relativně rovnoměrných dílků se do hranaté krabičky vejde více než do kulatého kelímku, kde člověk nějaký ten prostor ztratí.

Citace od: Colonel32 kdy 03.12.2023, 12:46:31
Citace od: Fricoolinek kdy 03.12.2023, 03:03:36Jinak samozřejmě papírové krabičky jsou neomarxistická prasečina na úrovni papírových brček atp.
Na nezničitelném (a při nejhorším zrecyklovatelném) plastovém kelímku nebylo pranic neekologického.

No já mám obavu, že tady se ale náš hlavní analytik plete.

Máš nějaká data, která by potvrzovala, že vyprodukovaný plastový kelímek, jednou použitý a vyhozený představuje menší ekelogickou zátěž než vyprodukovaná papírová krabička, jednou použitá a vyhozená?

(...)


Hlavní váha sporu o ekologičnosti papíru vs plastu leží už na výrobě. Například výroba papíru spotřebuje (skutečně spotřebuje) 2-3x více vody jako stejné množství plastu, kde se navíc voda ve většině případů používá na chlazení a tudíž opakovaně. Pochopitelně záleží na používaných postupech apod. a celá problematika by uživila několik odborných prací.

Pro moje účely jsou krabičky moc křehké, špatně se skladují (starý dům s trochu větší vlhkostí, papír rychleji degraduje a plesniví, musí se skladovat složené, jinak se namáhají spoje apod.) a nemají ono "kouzlo". Na druhou stranu se do nich při skládání asi opravdu vleze více než do kelímku. Jen by je mohli dělat pevnější.
Víc stavitel, sběratel a kecal (nejvíce), než vystavovatel..

Strider

Nemám nic proti inovacím. Jen bych jako zákazník uvítal možnost kelímky, když už mi je Lego prodalo, podle vlastního rozhodnutí nadále používat či nepoužívat. Tohle korporátní nařizování není na místě.

milanv

Ta ekologie a co se jejím jménem všechno odůvodňuje a zaštiťuje...

Ano, ty krabičky jsou pokrok, ale jen díky tomu, jaká šílenost bylo to předchozí "řešení", tj. kelímky. Jinak je to ale stejné jako s igelitkama vs. papírovýma taškama v obchodech, tj. ani jedno není správné, protože není správné takhle zbytečně plýtvat nekonečným proudem jednorázových obalů, z žádného materiálu. V tom to je, ne v hádání se plast nebo papír.

Takže ať klidně udělají kelímky či krabičky klidně ozdobné z bohatého barevného tlustého plastu. Nebo z nejdražšího nerezu nebo co chtějí,  ale pouze v pár kusech na prodejnu a bude se to v nich nosit jen k pokladně a vracet zpátky ke stěně. Tašku ať si každý donese vlastní, příp. sáček nebo krabičku. Nebo ať si u pokladny koupí, ale za odpovídající plnou cenu - jako když chceš dnes v obchodech tašku.
Pán na Žlutém hradě

STARHAWK

Citace od: Eddie kdy 08.12.2023, 17:25:02Na druhou stranu se do nich při skládání asi opravdu vleze více než do kelímku. Jen by je mohli dělat pevnější.

Co takto spravit hranaty plastovy kelimok ?

https://giphy.com/embed/26ufdipQqU2lhNA4g

milanv

Citace od: STARHAWK kdy 08.12.2023, 23:28:15Co takto spravit hranaty plastovy kelimok ?

https://giphy.com/embed/26ufdipQqU2lhNA4g
Na uvedeném odkazu žádný nevidím, tak pridám své tři tipy:

Pán na Žlutém hradě

Fricoolinek

#10
Kelímek má jasnou výhodu - pevně ho držíte (pravák) v levé ruce a pravou do něj házíte kostky. Jak se vám u toho bude držet ta měkká krabička...?

Tak je.

Myslím si, že ten kelímek, pokud byste s ním už nikdy nešli zpátky do LEGO shopu, se dá krásně využít třeba na sběr borůvek a čehokoliv jiného, kdy se vám hodí v jedné ruce něco pohodlně držet a do druhé to sbírat. A nasledně to relativně spolehlivě přiklopit.

Ta papírová krabička je pro mě další z řady "modlitebních předmětů" ekologického náboženství, kdy si progresivisté kupují svůj ekologický odpustek skrz to, že se uvedou do nepohodlí. Tu přes rozmočené papírové brčko, tu přes měkkou krabičku, tu přes nákladní kolo.

Mě to ale nevnujcujte, prosím.

CitaceJinak je to ale stejné jako s igelitkama vs. papírovýma taškama v obchodech, tj. ani jedno není správné,

Igelitová LDPE taška, která se prodává v marketech kolem 8-10 Kč je zcela v pořádku. Snadno se dá přeložit a dát do kapsy nebo kabelky, takže jí můžete mít kdykoliv připravenou. Narozdíl od papírové. Pokud se časem potrhá, tak jí hodíte do žluťáka.

Jinak samozřejmě by se LEGO mělo zamyslet nad velikostí krabic. Jak těch na LEGO sety, tak třeba i těch, ve kterých posílá z LEGO shopu. Jistě si takový velký korporát může naklikat výrobu krabic specifických rozměrů, aby tam vlezla ta či ona krabička. Případně větší krabička dolu do krabice a větší krabička na ní.

Ale je tedy třeba uznat, že třeba prostor pro zmenšování krabiček nemusí být tak výrazný.

Například obsah z 21185 The Nether Bastion, který má krabičku o objemu 3 860 ml, se mi do krabičky od 21180 The Guardian Battle, která má objem 2 301 ml, už dát nepodařilo. Možná by ale pomohlo nějaké podtlakové odvzdušnění sáčků?

poMOCník

Zde můj první pokus s krabičkou. Je fakt, že u pokladny nešla zavřít, což byl určitý problém, ale slíbil jsem, že se to nebude opakovat :) Na svoji obhajobu musím říct, že jsem to měl vychytané a nejprve jsem vložil všechny sloupce těch zelených větví a pak jsem je prosypával drobnými součástkami. Dokud jsem s tím klepal ze strany na stranu,tak propadávaly pěkně mezi. Jenže pak jsem udělal chybu a zaklepal jsem s tím shora dolů a v tu chvíli větve poskočily a drobné součástky se dostaly pod to. Pak už to nešlo zavřít, nicméně ten objem by se tam býval víceméně vešel.

Přikládám fotky (poté, co jsem krabičku dovezl domů, tak se to rozlezlo ještě víc, něco se vysypalo, to jsem tam jen tak přidal nahoru). Na první pohled je vidět, že do kelímku bych tohle množství v žádném případě nedostal. Téměř to odpovídá objemu dvou kelímků. Je to dané hlavně tvarem těch nakupovaných dílů, ale předpokládám, že takových případů bude hodně. Dříve (s kelímkem) jsem tyhle díly ve stěně vůbec nekupoval. Do krabičky se jich vešlo 176, ostatní dílky jsem nepočítal.

20231210_105212.jpeg

20231210_183235.jpeg

20231210_183337.jpeg

20231210_183501.jpeg   

poMOCník

Druhý nákup:
3x3 plate: 357x
1x2 brick: 133x
clip: 124x

... zkuste tohle nacpat do kelímku!