Hromadný nákup na BL

Založil killco, 07.02.2013, 21:11:56

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

killco

HELGE's sets & bricks

Obchod: http://www.bricklink.com/store.asp?sID=447&itemID=20726837

Chcel by som tam zobrať nejaké perské helmy a torzá. Ak by mal niekto záujem sa pridať. Min. buy má stanovený na 66€.

Mr. Cube

Čau, má nějaké hlavy, které hledám. Jak moc na to spěcháš? Zrovna jsem nakoupil různě dílky a teďka jsem na suchu s financema.

Colonel32

Já po tomhle shopu taky pošilhávám, má pár věcí které sháním. Poptej se, jestli nebude nějaký bonus za extra velký nákup, např. pošta zdarma. Podle situace bych tam nějakých 50 eur asi nechal.

linhi

Ja tam bral 2 x  za asi sto euro a zadny bonus,teda vlastne
byl,3x popletl helmy a tak me je 3 x posilal zdarma,takze tak
20 euro bonus,tim u me ma velke plus..bez hadani odesilal..

Colonel32

Citace od: linhi kdy 07.02.2013, 23:03:15
Ja tam bral 2 x  za asi sto euro a zadny bonus

1) Ptal ses?

2) 100 euro je dost málo. Ale pokud bude nákup dohromady třeba 250, už by mohl být sdílnější.

linhi

Neptal,ale doporucuju,je to dobry obchod.

otaznik

Jaké jsou podmínky "přidání se"? Jak se bude rozpočítávat poštovné? Jak je to na Slovensku s DPH ze zemí mimo EU?

MildaPajda

pridal bych s s nakupem kolem 50-80E.
Podminky? ...
m.
na LEGO mam porad malo casu... :(
http://steinbachovi.org http://steinbachovi.org/mimis - novinky od Kubíčka a Anežky. ;)

Colonel32

Nemá někdo do Norska služebku? Jsem úplně zapoměl, že to není EU. Těch 20% DPH je fakt šikana - s tím už by se mi ten nákup vlastně asi ani nevyplatil.

Johny650

taky bych se přidal. Měl bych zájem o: 5540 Formula 1 Racer

Colonel32

Citace od: otaznik kdy 07.02.2013, 23:16:33
Jaké jsou podmínky "přidání se"?

Slintáš nad 1029  v MISBu?

otaznik


mesje

Citace od: Colonel32 kdy 07.02.2013, 23:30:17
Nemá někdo do Norska služebku? Jsem úplně zapoměl, že to není EU. Těch 20% DPH je fakt šikana - s tím už by se mi ten nákup vlastně asi ani nevyplatil.

Tak zrovna s balikom od tohto predajcu mam pozitivnu skusenost, pokial ide o hrozbu dph a cla - objednal som si unho v nedavnej minulosti veci za cca 200 eur, omylom to poslal v dvoch balikoch, a ani jeden nezachytila colnica - neboli prilis velke. Takisto som bral veci z cca 5 americkych BL shopov - vsetko male baliky ale pomerne hodnotne niektore z nich (100+ usd) - presli v pohode bez colnych obstrukci. Jediny zly zazitok bol s used UCS ISD - vacsia skatula poistena na 500 usd - tak tu stopli a cvicili tam so mnou jedna radost - deklaroval som nizsiu cenu a zelene mozgy si dali tu namahu hladat na ebay cenu tychto setov - aj by som sa zasmial na pohlade na colnikov hladajucich na nete inzeraty s legom, keby mi neslo o prachy :-)
Cize suma sumarum - male balicky v hodnote do 150-200 usd maju slusnu sancu prejst bez vyrubenia dph a cla, najma ak nejde o uceleny set ale o hromadu nesuvisiacich brickov.

larson

Také bych se rád přidal, nějaké dílky a možná i set bych určitě vzal, mimo jiné MISB 1029 :), moc pěkný kousek.

Aki

Také by mne pár dílků z tohohle krámu zajímalo. Bude se tedy a za jakých podmínek, něco otevírat?

killco

Takže jedna vec na ktorú som akosi pozabudol je že je to mimo EU, teda pri väčšom množstve hrozí clo.

Ďalej, nerátal som s takým záujmom ludí z Čiech. Hoci ja by som s tým absolútne problém nemal, ale myslím že by bolo rozumnejšie keby to pre ludí z ČR zorganizoval niekto iný (napr.Colonel32), kto je priamo z ČR.

Ja už som sa predbežne dohodol s mesje že to objedná pre mňa on.

Colonel32

V ČR není "hrozí CLO" ale "CLO bude na 100% a zadržování zásilky na 3 měsíce k tomu velmi pravděpodobně".

SpCasPi000

A na čo by si colníci u nás zbytočne prácu navyše robili? Určite nie sú platení od toho koľko zásielok ''spoplatnia'', tak im je to jedno, inak si neviem predstaviť že by si nechávali len tak prémie uchádzať.
Čo je pre nakupujúcich od nás aspoň nejaká výhoda žiť v tomto štáte keď už takmer nič nefunguje ako by mohlo/malo.  ;D

mesje

Pravidlá pre vyrubenie cla a dph sú jasné, aj hranice, od ktorých sa vyberajú. Napriek tomu colníkom niektoré zásielky uniknú, resp. sa nimi nezaoberajú. Ak vidia menší balík, kde je napísané lego a suma napr. 100 eur, tak to často ani neriešia, resp. mávnu rukou, resp. neviem ako to presne funguje, či je na pošte, že dá avízo, alebo priamo všetko ide cez colného pracovníka. Ťažko povedať. Ako som spomenul, pár zásielok mi prešlo bez toho, aby to stopli colníci (najdrahšia v hodnote 140 eur). Dobrú bilanciu mi pokazila dnešná zásielka z USA v hodnote cca 220 eur (spolu s poštovným), kde sa colníci ani len nenamáhali ma predvolať a predložiť im doklady, a rovno tam šupli dph a clo podla hodnoty zásielky - velmi im to ulahčil dilino predajca, ktorý prilepil priamo na zásielku aj BL faktúru s plnou sumou. Je otázne, či by bez toho to pustili ďalej, alebo majú stanovenú nejakú hranicu, pri ktorej to checkujú (napr. 150 eur, co je limit na clo, pričom ale DPH môžu v SR vyrubiť už nad 22 eur).
Každopádne je totálne svinstvo a čisté výpalníctvo toto vyrubovanie DPH a cla (spolu cca 25 %), lebo:
1) ide o USED lego v podobe sólo kociek, nie o ucelený set,
2) dotycný predajca už predsa raz DPH zaplatil  - vo svojej krajine - a túto daň ZAHRNUL do ceny kociek (tak ako keď niekto na inzerát predáva nový set v hodnote 50 eur, tak logicky v tejto cene je aj DPH zahrnuté, keďže keď to aj kupoval v obchode, platil 50 eur a nie 40 eur a nenabaluje do toho ďalšiu daň),
3) je vrcholne nemorálne vyrubiť na už aj tak predražené bricky ešte ďalšiu daň + clo, ktorá zaťaží len vymyslenú nafúknutú hodnotu danú nedostupnosťou daných brickov (čo bolo extrémne v tomto prípade, kde išlo o vzácne bricky do cafe corner a market street, ktorých pôvodná hodnota bola 0,1 eur),
4) úplný nezmysel je zdaniť ešte aj sumu poštovného.

Nuž ale kde by inak štát nahrabal financie na rozhadzovanie a rozkrádanie, ako na zúfalých zberateľoch lega? Idiotom unikajú celé kontajnery šatstva dovážané z Číny, či miliónové podvody na DPH z fingovaného vývozu tovaru, ale budú zdaňovať malú kôpku kociek.

Čiže suma sumárum – ak niekto kupuje mimo EU bricky, odporúčam:
1)   neprekročiť hodnotu 150 eur aj s poštovným (tá hranica je možno aj vyššia, ale toto je moja skúsenosť); to môže byť niekedy ťažké sa do toho zmestiť, najmä vyvážiť hodnotu poštovného, ale radšej zaplatiť ďalších 7-10 eur na ďalší balík, ako riskovať 25 % z hodnoty zásielky;
2)   predajcovi napísať, nech žiadnu faktúru neprikladá k zásielke, a nech deklaruje reálnu hodnotu len z dôvodu poistenia balíka; ideálne ak by tam uviedol ,,gift" – ale to sa mnohí bránia;
3)   pre istotu zaplatiť platbu dvojmo z dvoch účtov paypal, resp. kombinácia bankový prevod + paypal a pod. – v prípade potreby deklarovať ako cenu zásielky len výpisom z jedného účtu (pozor, môžu vyžadovať priamo sa pripojiť pred nimi na paypal, preto radšej 2 účty).

Ideálny prípad výhodného nákupu z BL mimo EU je nákup figov / častí figov, či malých vzácnejších brickov, aby ten balík vyzeral čo najmenší, v hodnote 100-150 eur – vtedy sa to celé vyplatí vzhľadom na výšku poštovného (ktorá bude prijatelná aj vzhľadom na malú velkosť balíka – v pohode sa môže dostať pod 10 eur).



MiHo

#19
Citace od: Colonel32 kdy 08.02.2013, 18:59:20
V ČR není "hrozí CLO" ale "CLO bude na 100% a zadržování zásilky na 3 měsíce k tomu velmi pravděpodobně".

Nerozumím "zadržování zásilky na 3 měsíce k tomu velmi pravděpodobně".

Dostanu doporučený dopis s oznámením o uložení zásilky na  vyměňovací poště Praha 120, Plzeňská 139/290 s tím, abych podepsal zmocnění poště. Na to se vykašlu a když jsem z Prahy, tak si tam druhý den dojdu s vytištěným e-mailem s potvrzením o platbě z PayPalu. Projdu přes pět přepážek (3 poštovní a 2 celní) a za 20-30 min si balík odnáším domů.

http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=38166.msg170688#msg170688

Colonel32

Peki měl zkušenosti jiné - je tomu věnováno celé vlákno.

MiHo

Peki není z Prahy a nechtěl, jak uvádí v tom vlákně, do Prahy pro zásilku jet.

Citace od: peki kdy 03.06.2011, 13:27:05
Dostal jsem "radu", že si tam můžu dojít osobně. I kdybych byl Pražák tak si službu v 21 století představuji jinak (kord když za ní ještě budu připlácet. Opět jsem tedy poslal mail

Když jsem z Prahy a celnice je v Praze, tak nerozumím tomu proč se s Českou poštou dohadovat několik měsíců a ještě jim za to platit, když tu zásilku můžu mít druhý den.

Ten postup je popsán ve více vláknech npř:

Citace od: Rewolt kdy 11.01.2013, 05:55:47
Zrovna sem se včera vrátil z celnice. Vyřídil sem si proclení z USA sám. Jenomže zásilka je ve skladu ČP. Musíte si oběhnout kolečko které je jenom přes chodbu:
ČP originál průvodky z balíku
Celník dá papír že můžete nahlédnout do balíku abyste věděli co tam vlastne máte
ČP  nahlédnutí do balíku
Celník prokázání ceny (zdanění, vyclení, případně se i celník půjde podívat do balíku) RAZÍTKO k výdeji
ČP ZAPLACENÍ 96 Kč za jeden balík(tomu se nelze nijak vyhnout) za to že ČP musí balík ukazovat celníkům.
A následuje prosté vydání (cena:96Kč za balík, čas ztracený na celnici: k nezaplacení)

bartas

#22
Jenom k tomu Norsku, není tam nějaké speciální ujednání mezi EU a Norskem ohledne DPH a cla?

Pokud vím, mezi Finskem, Švédskem a Norskem nejsou ani celnice (resp. jsou volně průjezdné jako mezi třeba CZ a SK) a nevím, jestli nemá Norsko společný obchodní prostor s EU...
Pokud vím, EU má společný obchodní prostor a k tomu patří ještě Island, Norsko a Lichtenstein.


"Mezi státy Evropské unie není uplatňováno clo. Funguje zde jednotný vnitřní trh. Není stanoveno ani množství bezcelního dovozu či vývozu. Zakázáno je dovážet zbraně (bez příslušného povolení), munici, narkotika a nekonzervované masové výrobky. Nekonzervované potraviny musí být deklarovány. Je zakázáno dovážet a vyvážet ohrožené druhy tzv. divoké fauny a flóry (např. korály, želvy, opičky, hady ). Daň z přidané hodnoty se platí již při nákupu v Nizozemsku a není již možné uplatňovat nárok na vrácení daně po návratu do ČR (s výjimkou dovozu nových motorových vozidel).

Cestujete-li za suvenýry mimo Evropskou unii (či přesněji Evropský hospodářský prostor, kam kromě zemí EU patří i Norsko, Island a Lichtenštejnsko), je vhodné před plánovaným nákupem prostudovat celní sazebník EU, který se samozřejmě vztahuje i na občany České republiky."

MiHo

#23
Za nákup na BL v Norsku jsem DPH na celnici platil cca před půl rokem (nákup byl pod limitem pro clo).

Norsko je členem Schengenského prostoru, kde platí volný pohyb osob.

Zde úplně dole na konci stránky je seznam zemí, které nepodléhají celnímu řízení. Norsko tam není.

TUKE

Inak ak by niekto z BA bral z obchodu HELGE's sets & bricks tak by som za pár € tiež dačo kúpil, lebo sa mi tam hlavy figov páčia.  ;)

mesje

Inak chcel by som upozorniť, že aj keď tento predajca z Nórska je seriózny, doručil zásielky riadne a včas, je značne konzervatívny, t.j.:
1)   neumožňuje otvárať už uzavretú, ale nezaplatenú objednávku, a to ani pridávať nové položky – čo je divné najmä preto, že má limit cca 66 eur na minimálnu objednávku, a teda napr. ak si objednáte za 300 eur, a chcete ešte pred expedíciou doplniť veci za 30 eur, tak máte smolu – tie dodatočné veci ani nepridáte do pôvodnej objednávky, ani neurobíte z toho novú objednávku (keďže nespĺňa limit). Skúšal som s ním odkomunikovať prípadné zmeny objednávky, ale nechcel to nijako meniť (pritom pri mnohých predajcoch z BL to išlo bez problémov viacnásobne pridávať či uberať);
2)   nechce žiadnym spôsobom kooperovať pri prípadnej snahe napr. uviesť nižšiu cenu objednávky na krabici, deklarovať to ako dar a pod., priam ho takéto požiadavky šokujú  Proste severská poctivosť.
Ja chápem že oni sú trochu ďalej v chápaní zákonnosti, ale týmto sa výrazne zhoršuje jeho konkurencieschopnosť na trhu – pre zákazníkov z EU, USA a ďalších krajín je hrozba (niekde i istota) ďalšieho zdanenia a cla, to znamená, že pre 99 % trhu treba pri jeho cenách prirátať riziko prirážky k cene 20-25 % (podla toho aké sú v tej ktorej krajine pravidlá). On tie ceny má priamo uvedené bez DPH, ktoré sa očakáva že človek zaplatí v danej krajine. To potom môže skreslovať dojem výhodnosti ceny – keďže iní predajcovia majú DPH už v cene zahrnutú. Toto hrozí aj predajcom z USA vo vzťahu k Európe, ale až tak im to nevadí, keďže majú k dispozícii veľký zámorský trh. To u Nórska nie je. Tu sa ukazuje dosť veľká nevýhoda malej krajiny nezačlenenej do EU – klesá konkurencieschopnosť ich podnikateľov vo vzťahu k Európe.
Takže suma sumárum, tento predajca sa oplatí len pri menších objednávkach a pri položkách, kde je cena výhodnejšia aj pri zakalkulovaní prípadnej dodatočnej DPH a cla. Šanca že to prejde bez povinnosti platiť DPH a clo tu je (stalo sa mi to), ale treba s týmto rizikom radšej počítať a podľa toho robiť objednávky. Oplatí sa preto len pri ozaj vzácnych veciach za dobrú cenu. A už vôbec sa neoplatí na bežné bricky, keďže síce má velký výber, ale cenovo nijako nevyčnieva, a už vôbec nie keď sa ešte zakalkuluje riziko dane a cla; zároveň má veľa vecí v bulkoch (povinnosť odberu aspoň 25-100 ks).

Hana129

Přišel mi zpátky nevyzvednutý balík z Norska a šlo to  přes celnici. Musela jsem prokázat, že zboží jsem nekupovala, ale naopak prodávala, jinak bych platila DPH a  případné clo. Tak jsem platila "jen" celní poplatek 350,-- Kč. 

mesje

Citace od: Hana129 kdy 11.02.2013, 16:07:23
Přišel mi zpátky nevyzvednutý balík z Norska a šlo to  přes celnici. Musela jsem prokázat, že zboží jsem nekupovala, ale naopak prodávala, jinak bych platila DPH a  případné clo. Tak jsem platila "jen" celní poplatek 350,-- Kč. 

Pekné svinstvo platiť colný poplatok z vracajúceho sa balíka. To už je fakt totálny extrém.

otaznik

Citace od: mesje kdy 11.02.2013, 15:26:07
2)   nechce žiadnym spôsobom kooperovať pri prípadnej snahe napr. uviesť nižšiu cenu objednávky na krabici, deklarovať to ako dar a pod., priam ho takéto požiadavky šokujú  Proste severská poctivosť.

Tak na tohle se snad slušný člověk ani neptá, ne?

Colonel32

By se mesje pěkně divil, kdyby mu na dveře zabušila kriminálka, že se dopustil trestného činu nabádání ke spáchání podvodu  ::)