Zimní výloha 2023 (společný projekt)

Založil peki, 30.11.2022, 08:29:13

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 3 Hosté prohlíží toto téma.

Vasyk

Citace od: peki kdy 29.10.2023, 18:02:18stromek se nacvakne nebo mám do podstavce zabudovat nějaký technic axe?

Asi se jen nacvakne, round brick 2x2. Nebo ?

poMOCník

Můj stromek vypadá takhle. Podstava 11x11 je robustní a jde postavit kamkoli volně, nemusí se vůbec přdělávat. Strom je zakořeněný přes plate, které vedou pod povrch.

peki

Za mne OK, klidně by mohl být i vyšší ty baráky mají okolo 50 cm.

peki

#303
Instalace:

Důležité do výlohy se dá jít pouze z jedné strany !
Bohužel z opačné než by se nám hodilo.  Jako první musíme instalovat Hardegona a Ryxe.
Průlez je široký 90 cm hloubka je 100 cm

poMOCník

Citace od: peki kdy 30.10.2023, 10:04:17Za mne OK, klidně by mohl být i vyšší ty baráky mají okolo 50 cm.


Dělal jsem to podle reality. Na staromáku jsou takové nízké stromy celkem.

Já mám spíš obavu aby třeba ten vánoční strom to moc nezakryl, když je tak vysoký.

Hardegon

Citace od: peki kdy 29.10.2023, 17:51:00- požádal jsem Hardegoba jestli by zkusil Husův pomník případně Marjánský slop. Na obojí je prostor šedá baseplate 32x32

S časem jsem na tom hodně bídně. Asi nezvládnu nic rozumného vytvořit. Pokud máte někdo vizi a možnost, klidně tenhle úkol přenechám.

peki

Prosím vemte na třídění o moduly do společného projektu staromák. Dopravu pak pořešíme. (peki,Pomocník,MIlanv, případně bude v Praze i Vasyk)

Začíná se instalovat od konce Hardegon,Ryxe tyto moduly musí být jako první. Podstavec už je v Praze.

Vasyk

Stromek

peki

Prosím vemte s sebou technic piny na spojení podstavce. Pokud by nestačilo co najdu.
Kdyby měl někdo Figaro nevěsta ženicha a fotografa.
Diky

milanv

#309
Včerejší jenerálka projektu:

Pán na Žlutém hradě

Foton

Luxusní stavb(a/y)! Krásně jste to udělali.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Hardegon

Tak pro zajímavost...

Na zkušební instalaci nejen mě zaujalo, že mam baráčky okolo kostela nápadně menší než jsou ostatní. S měřítkem jsem ale neulítnul. Je to tak i v reálu. Údajně by mělo jít o rozdíl mezi původní gotickou zástavbou a novějšími domy.

peki

#312
Druhá verze Křížova domu.
První verze zde

Vasyk

Velmi, VElmi, VELMI povedené !! Poklona všem stavitelům, laťka je opět velmi vysoko.

milanv

Včerejší instalace byla prima a výsledek je krásný. Dělá to přesně ten dojem hezkého uzavřeného prostoru se spoustou detailů, jak jsem doufal. Fakt dobrá práce, mám velkou radost ze společného díla, díky moc všem, že můžu být ve vašem sousedství :D

Pro nezúčastněné na instalaci se pokusím dodat fotky, ale přes vaši veškerou pomoc se cloněním je na nich pořád ještě šílená spousta bílých šmouh od všech těch světel. Zatím posílám společnou.
Pán na Žlutém hradě

Robbed

Super, tohle se doufám bude vystavovat na hodně akcích včetně Dánska příští rok na podzim :)

Hardegon

Je to skvělý! Smekám klobouček všem.

Igorus

Jako na živo je to fakt něco neuvěřitelného. Takže dopuručuji všem návštěvu Čerňáku.

Ryxe

Tenhle projekt je opravdu nádherný ( né že by ty předešlé nebyly) a jsem moc rád, že jsem se ho také mohl účastnit  ;) . Provedení všech těch domků je neskutečné. Kromě provedení bych rád vyzdvihl i ten samotný nápad postavit vánoční Staromák, protože to byl podle mě skvělý tah. Takže díky organizátorům i stavitelům za tenhle opravdu výjimečný model  ;)

peki

Citace od: Robbed kdy 07.11.2023, 10:35:58Super, tohle se doufám bude vystavovat na hodně akcích včetně Dánska příští rok na podzim :)

Tohle budeme muset ještě dořešit. Určitě by byl zájem se s tím pochlubit, protože je opravdu čím.
Je potřeba dořešit:
1) balení modelů jednotlivých domů, ne všichni mají splněno = uzavřená krabice s popisem a ukotveným modelem.
2) instalační deinstalační postup = aby to mohl nainstalovat i někdo jiný než autor (respektive kolektiv autorů)
3) uskladnění. Ideální by bylo kdyby to bylo pořád někde vystavené (čili uskladnění=vystavení) :)
4) doprava na objem je to náš největší společný projekt.
5) záruka. Rozmohl se nám tu takový nešvar že se společné projekty tak nějak balí až nakonec tím kdo nestihne z výstavy odejít. Balí se do krabic mimo projekt a přepravují se vzhůru nohama.

 
 

peki

Citace od: Ryxe kdy 07.11.2023, 12:43:59....... Kromě provedení bych rád vyzdvihl i ten samotný nápad postavit vánoční Staromák, protože to byl podle mě skvělý tah. Takže díky organizátorům i stavitelům za tenhle opravdu výjimečný model  ;)

Jo byl to opravdu dobrý tah :) Vím že už jsem to říkal po perníkách/elfech  - tohle nepůjde překonat. Dioráma (velikost mi došla až když jsem začal stavět růžový barák) je podle mne  ideální i tou svojí velikostí. Kdy  do výlohy, je potřeba trochu větší měřítko.

Poděkování všem stavitelům za trpělivost a pečlivost, včetně pomoci při odvozu a zejména při instalaci. Povedlo se společným úsilím něco co by jednotlivec nikdy nedal dohromady. Společný projekt na rozdíl od zakázkové stavby je vyjímečný i stavebním rukopisem více autorů, kteří se snaží o dodržení nějakého společného rámce.

Spousta srandy je vždy při samotné instalaci, ani letos tomu nebylo jinak. Zatím vždy došlo na zcela unikátní vtipnou/neopakovatelnou (řekl bych neuvěřitelnou) situaci a ani letos tomu nebylo jinak. Za nějakého dlouhého zimního večera na výstavě, se účastníků instalace zeptejte, jak to bylo tenkrát, když se málem neainstaloval zimní staromák :)

   

milanv

#321
Orloj (dům č. 1) a dům č. 2
Autoři: MilanV a matka alias Okrašlovací spolek MiDVa
d2.jpg

video ze zkoušky apoštolů před instalací v CČM - není vyladěný pohyb zavírání okýnek, na astrolábu chybí zvířetník atp. - je to pracovní video

Video ze zkoušky věžních hodin zatím není k dispozici (mechanismus je hotový, ale budou se předělávat motory na originál pure LEGO)

Instalační postup

Dům č. 2 je v jednom kuse a ze zkušenosti s transportem i velmi pevný, většinou stačí jen znova připevnit žerdě na fasádě, ty se ulamují při transportu

Věž s orlojem je na 3 kusy přepravované ve dvou krabicích: první obsahuje spodní část, ve druhé je zbytek věže. Pokud není potřeba orloj rozpohybovat, je instalace jednoduchá: na určená místa se vyskládá nahoru věž. Rohy jsou označené barevně, aby bylo jasné směřování všech částí. Na stříšky se pak nasadí tyčkové ozdoby: na špici dvě se zlatými draky a na 4 stříšky okolo ty s DBG kuličkami.

Sesazení k sobě: orloj ve spodní části přesahuje o 6 studů před dům č. 2.

Chybí:
* zpevnit krabice pro dům č. 1 a spodní část orloje, přidat jim víka
* popisy a polepy krabic
* vytisknout a do krabic vložit tento návod
* pro orloj přidat foto rozebraných částí (je to asi primitivní na složení, ale jistota je matka bedny s porcelánem)
Pán na Žlutém hradě

milanv

Citace od: peki kdy 07.11.2023, 14:40:08Je potřeba dořešit:
1) balení modelů jednotlivých domů, ne všichni mají splněno = uzavřená krabice s popisem a ukotveným modelem.
2) instalační deinstalační postup = aby to mohl nainstalovat i někdo jiný než autor (respektive kolektiv autorů)
3) uskladnění. Ideální by bylo kdyby to bylo pořád někde vystavené (čili uskladnění=vystavení) :)
4) doprava na objem je to náš největší společný projekt.
5) záruka. Rozmohl se nám tu takový nešvar že se společné projekty tak nějak balí až nakonec tím kdo nestihne z výstavy odejít. Balí se do krabic mimo projekt a přepravují se vzhůru nohama.
Přesně tak, souhlasím se všemi body (s tím, že v bodě 3 musíme mít i jinou variantu). A veřejně píšu, že  očekávám, že nás teď jako vedoucí projektu budeš k tomu dokopávat. A to důsledně, v každém bodě s jasným konkrétním výsledkem, např. jasná zodpovědná osoba, jasné zveřejnění, že všichni odevzdali a kde to lze nalézt (návody apod.). Zkusil jsem takový počáteční nástřel za náš Okrašlovací spolek, viz předchozí příspěvek.
Pán na Žlutém hradě

Daniel

#323
Je to krásný o tom žádná ;) .

Citace od: peki kdy 07.11.2023, 14:55:22... je vyjímečný i stavebním rukopisem více autorů, kteří se snaží o dodržení nějakého společného rámce.
Ale abychom se jen neplácali po ramenou, tak se mi vůbec nelíbí, jak tam máme každý úplně jinak to "zasněžení". Někdo jako po náletu hejna holubů s 2x1 trusem, někdo jako po náletu holubů s průjmem, někdo s lavinou, někdo vůbec... Chápu, že není ani i v běžném městě všude stejné (závislé na topení, izolaci střechy atd.), ale tohle působí hodně nejednotně...

poMOCník

Já děkuji všem stavitelům, že jsem se mohl účastnit tak výjimečného projektu. Minulé byly taky super, ale tenhle typ staveb i měřítko je moje oblíbené, užil jsem si stavbu od začátku do konce, bavilo mě plánování i instalace, prostě ideální. Zvlášť si vážím pekiho a Milanovy organizace, bez které by to nešlo.

Přidávám se k urgenci dobrého zabalení modelů, teď to bylo opět nejméně z poloviny naházené v krabicích, které se nedaly zavřít a to prostě při přepravě (a o uskladnění ani nemluvím) působí dost problémy. Krabice nejdou skládat na sebe, tedy když se to do auta náhodou vejde, tak vrchní patro je celé otevřené, takže je vidět, že mám plné auto lega a trnu, kdekoli zastavím a nechám to tam například. (Pak už jsem si pořídil deku a na noc zajel do hlídané garáže pro jistotu).

A ještě na závěr, zaznamenal jsem takovou rozpolcenost v úvahách kam dál. Říká se, že v nejlepším je dobré skončit. Ale když vidím, jak nám to jde, docela by mě to mrzelo. Chuť stavět tu myslím je, jen tedy najít chuť vymyslet dobrý projekt a zorganizovat. Nechci to házet všechno na pekiho, mluvím tak obecně ke všem. (Ale samozřejmě trochu víc k pekimu, jelikož je v tom nejlepší.)

Colonel32

Citace od: poMOCník kdy 08.11.2023, 15:15:58Chuť stavět tu myslím je, jen tedy najít chuť vymyslet dobrý projekt a zorganizovat. Nechci to házet všechno na pekiho, mluvím tak obecně ke všem. (Ale samozřejmě trochu víc k pekimu, jelikož je v tom nejlepší.)

Modulární kolejiště?

poMOCník


milanv

Foto z instalace

"Průlet" postupně nad celým projektem. Snažil jsem se zabrat všechno. Koukám, že snad jediná chybějící věc je mozaika na zadním Hardegonově domě. To se omlouvám, ale můžu ujistit, že v reálu strom zdaleka tolik nestíní a dům je vidět pohodlně i s mozaikou. Jenom foťák měl v tom směru už nepřekonatelné problémy s odlesky ve výloze.

Jinak samozřejmě zdejší fotografie jsou náhledy, co umožňuje fórum. Foto v plné velikosti jsou u prezentace projektu na Webu Kostek...  >:D
Pán na Žlutém hradě

peki

Supr fotky. Nemohu si pomoc, ten LEGO banner letos vypadá jako když Legodzily útočí  :)
To zasněžení střechy pořešíme, nekdy méně znamená více. Takto když to vidím vedle sebe tak bych šel asi tou variantou jak to má Dan. Já měl půjčeny domek o Dity tak jsem to dělal tímto stylem a ještě jsem přidal trochu více bílé. 

Icewalker

Citace od: milanv kdy 08.11.2023, 21:10:40Foto z instalace


Díky Milane za fotky. Příští víkend budu mít cestu okolo, tak se těším, až se zastavím :)
Animované Lego snímky a mnoho dalšího naleznete na dallart.net
Brickshelf výběr