Společný projekt 2022 - Ladovská vánoční krajina

Založil Igorus, 04.01.2022, 13:09:31

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 4 Hosté prohlíží toto téma.

HD

Já informaci o povinných slopes nezaregistroval před uzavřením objednávky malého LB, takže buď bude můj domek mít střechu takto, nebo bude modul bez domku. Je mi líto, ale bílé slopes v takovém množství se mi vážně mimo LB piřizovat nechtějí a ani se mi taková střecha nelíbí. Ručím za to, že na domku bude střecha držet. 
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

peki

Já mám bílých slope dost (mohl by jsem půjčit) přes Milanv. Jde mi o několik věci:

1) Řídí to tu někdo? Nebo si každý na svém modulo dělá co chce  ::)
2) Nerozumíte zadání? Nebo tu nejsou informace? Poskytněte konstruktivní zpětnou vazbu a buďte (krutě) upřímní.
3) Cílem společného projektu je dělat věci, aby dávali smysl jako celek = respektovali dopředu domluvená pravidla. Opravdu to není "jen" o vystavení "vlastního" MOC a jediným "společným" prvkem bude základní modul a v případě zimy bílá barva.A vůbec neřešil jak navazují sousední moduly/stavby. Viz situace s roko86 (a neříkám že je to chaba roko867).

Na rovinu říkám, že další společný projekt:
1) bude řízen jinak
2) od účastníků budu chtít určité fungování zde na kostkách, včetně prezentace průběhu stavby.

Pokud se nenajde dost lidí schopných do toho jít, OK tak nebudeme dělat společné projekty kdy účastníci dostanou určitou část stavebního materiálu jako bonus. Já respektuju že je to to hoby a zábava. NA druhou stranu mne opravdu nezajímá (kromě vážné rodinné situace) že:
- nedodáte modul
- modul tady ani neprezentujete, takže ho vidíme prvně při instalaci a je třeba mimo měřítko
- modul řešíte aniž respekujete pravidla společného projektu (a to nehovořím o střeše HD, které se mi mimochodem moc líbí) se slovy že na kostky nechodíte nebo nemáte čas to tady čít.

Má to být jasně na začátku popsáno, aby se to dalo rychle najít i přes telefon (ne každý pracuje na počítači).
   

Stimpi

Snažím se to tu pročítat, bohužel zadání je na více místech a doplňuící informace o "povinných" dílech (bílé slope, modré bricky) jsem také postřehl až po uzavření malého LB (proto jsem se ani malého LB neůčastnil). Modré kostky jsem dokoupil, bílé budu ještě muset... Ještě musím zjistit, jestli tematicky nekoliduju s MilanemV.

peki

Citace od: Stimpi kdy 18.10.2022, 14:01:35Snažím se to tu pročítat, bohužel zadání je na více místech a doplňuící informace o "povinných" dílech (bílé slope, modré bricky) jsem také postřehl až po uzavření malého LB (proto jsem se ani malého LB neůčastnil). Modré kostky jsem dokoupil, bílé budu ještě muset... Ještě musím zjistit, jestli tematicky nekoliduju s MilanemV.

Zadání jsem nakopíroval na začátek tématu, pokud něco chybí pošlete link, dokopíruji další věci.
"Chápu" že spousta věcí je způsobena skluzem v nominace atd, proto se snažím (i když tento projekt neřídím) v duchu všechno špatné je k něčemu dobré, najít ty věci které nechceme v budoucnu opakovat. Protože je to zbytečná práce pro všechny.

Nechci hřešit na to že je tu naštěstí tolik dobrých stavitelů, kteří mají hodně materiálu nebo neváhají nakonec kupovat na briklinku aby to dopadlo dobře. Chci aby to bylo na pohodu a všichni jsme si to v klidu užili. Jestli někdo nechá stavbu na poslední chvíli je jeho věc. Ale nebudu s nikým (příště diskutovat a zde s vámi HD a stimpi musím souhlasit) že nebylo jasné jaké prvky se použijí.

Chci společný projekt koncipovat jako šanci zapojit se širšímu okruhu lidí. S cílem naučit se vzájemně kooperovat a komunikovat. Fungovat jako tým. Co bude "v malém" fungovat u společného projektu, bude potom "samo" pomáhat při velkých akcích jako je třeba účast na mezinárodní výstavě, pořádání výstavy nebo MEGA akce typu Olomouc.

Na společném projektu perníci/elfové (připravuji hlášení z víkendu v Olomouci) je vidět že když to dáme dohromady tak prostě vznikne dílo, které nemá jednotlivec šanci (až na několik vyjimek zde) postavit. Protože je to kombinace různých nápadů stavebních technik které vedle sebe poskládané začínají žít vlastním životem.


Čili kromě náčelníka (nikoho z vás roko86,HD) nebuzeruji/nekritizuji. Náčelníka řeším jiným komunikačním kanálem :)

linhi

Musím se vyjádřit, střechy mají bejt pouze ze slope?? Vždyť by to bylo právě tak hezké a nadýchané z jiných dílů,takhle to bude děsný, hlavně je ani nemám, lugbulk jsem neměl. Prosím o vyjádření.

yoshimaka

Citace od: Igorus kdy 12.10.2022, 15:36:05Yoshimaka, který dodá šlotu pod městem


Modul předán v OL na výstavě Igorusovi.
Lust och fägring stor

milanv

Shodou okolností budu v nejbližší době stavět domek, Mulisákovu polorozpadlou chalupu na Šmejkalce, a rozhodně nebude z bílých slopes 45°, protože rozpadlou slaměnou střechu z nich postavit nelze. O tom jsme navíc měli debatovat před půl rokem a ne teď.

Společný projekt má být mnohem víc než objednat díly na LB, navíc víceméně náhodné. Má to být přesně NAOPAK: o společném vymýšlení a taky o vyhecování se k výkonům, co by jednotlivce ani nenapadlo. A pak, až jako důsledek tohoto, ten LB - materiál na to, co jsme společně vymysleli - protože spousta technik vyžaduje neobvyklé díly ve větším množství.

A zdaleka nejde jen na střechy, takových věcí je, resp. byla, mohla být, měla být, fůra. Jenže ta debata nebyla, a tak to podle mě přes veškerou snahu nás všech dopadne spíš jako všeobecná krajina než ladovská. Výtvarná stránka toho projektu musí zákonitě utrpět. A je to ta největší škoda na tomhle projektu, aspoň v mých očích.


Pán na Žlutém hradě

Igorus

#217
Citace od: milanv kdy 18.10.2022, 15:56:53Shodou okolností budu v nejbližší době stavět domek, Mulisákovu polorozpadlou chalupu na Šmejkalce, a rozhodně nebude z bílých slopes 45°, protože rozpadlou slaměnou střechu z nich postavit nelze. O tom jsme navíc měli debatovat před půl rokem a ne teď.
...

Citace od: linhi kdy 18.10.2022, 14:43:33Musím se vyjádřit, střechy mají bejt pouze ze slope?? Vždyť by to bylo právě tak hezké a nadýchané z jiných dílů,takhle to bude děsný, hlavně je ani nemám, lugbulk jsem neměl. Prosím o vyjádření.

Obecně ke střechám - pokud má celek působit celistvě tak jedna z věcí jsou za mě střechy. V projektech typu Elfové či Perníci, kdy jsou jednotlivé moduly každá pes jiná ves (a to není myšleno špatně, naopak je to ideální z pohledu modulů) to nebylo na škodu. Tady prostě jednotné, nudné slopes. A další důvod k tomu byla myšlena i stabilita. Z pohledu těch x projektů, které jsem řešil byly nejzásadnějším problémem střechy. Klidně bych tu mohl říct jména x stavitelů včetně mě v osadnících kdy jsem se v rámci instalace neuvěřitelně trápil s tím dostat to do jakž tak podoby. Takže proto slopes.
Konkrétně ke střechám - Vesnice ze slopes, město ze slopes. Milan - souhlas že u mulisáka to musí být jinak a na druhou stranu tam to z ničeho jiného nebude rušivé. HD - jelikož jsi na kraji, tak už to nepředělávej.

Z pohledu projektového neřízení (jak říká Peki) tak samozřejmě není co dodat. Bohužel jsem letos totálně přecenil možnosti a vlastně i elán. A proto jsou zde chyby a pochybení. A jak zaznělo výše určitě z toho bude ponaučení a závazek.


peki

#218
Citace od: Igorus kdy 18.10.2022, 23:07:53určitě z toho bude ponaučení a závazek.

No, nevím jestli to nejvhodnější reakce na dobře míněnou kritiku. Ale i tak děkuji náčelníkovi společného projektu za jeho závazek :)

Zatím by mne zajímal aktuální situace kolem mapy

1) Kdo tedy přesně na těch 4m délky bude?



2) Počítají všicni s tedmínem dokončení 31.11  31.10  :) a instalací začátkem listopadu (tedy včetně dopravení modulu)?

3) Projekt potom bude žít svým životem mimo vánoční výlohy. Je tedy možné mít i více modulů (než 4x1 m) a počítám i s Ladovským kostelíkem/kapličkou pro potřeby našich výstav.

4) Bylo by fajn pokud by k tomu někdo napsal nějaký odstavec 2
inspirováno obr. Josefa Lady.. najdete výjevy z vesnice, peklo, liška atd......

Hardegon

Oproti uvedenému plánu jsou sektory 1A a 1B protažené do šířky. Místo 48x96studů mají reálně 96x96. Konzultováno a domluveno s velitelem. První metr šířky jsem tedy já + Igorus.

31.10. bude hotovo. Na instalaci dovezu.

HD

Nechci vypadat jako kverulant Náčelníku, ale nevadí že termín dokončení 31.11. je až po instalaci?  >:D
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

Pool

Mám vcelku hotovo, ještě musím vymyslet vhodnou čepici a čím vůz naplnit. Dělá tu někdo tu těžbu ledu? Že bych tam dal ten led nebo dobové bude uhlí nebo dřevo.

milanv

Počkat, počkat, já bych to nezamlouval. Vraťme se k tomu: kdo způsobil, že i sám náčelník...

V každém případě za mě bude hotovo včas. Terén, zalesnění a základní scénky už mám hotové, už mi chybí jen dodělat Mulisákův dům a pak jako třešničku létající auto. Slaměné letadlo už mám :)

Jen nechápu, jak to někteří stíháte i s návštěvou Lipna a Olomouce...
Pán na Žlutém hradě

peki

Citace od: HD kdy 20.10.2022, 12:20:40Nechci vypadat jako kverulant Náčelníku, ale nevadí že termín dokončení 31.11. je až po instalaci?  >:D


Díky, sám už v těch termínech nemám jasno :) :)

peki

Citace od: Hardegon kdy 20.10.2022, 12:10:29Oproti uvedenému plánu jsou sektory 1A a 1B protažené do šířky. Místo 48x96studů mají reálně 96x96. Konzultováno a domluveno s velitelem. První metr šířky jsem tedy já + Igorus.


Já jen stále upozorňuji, že ta výloha má v OC Černý most "jen" 4 m pohledové délky. Takže pokud se  některé moduly roztahují do šířky znamená to že:
- jiné moduly ve (vánoční výloze nebudou)

Osobně opět nerozumím situaci (a na rozdíl od slopes ne slopes, tohle už není legrace) kdy se plánuje umístění vesnice a vedle toho je i město. O nabobtnání dalších modulů slyším prvně. Ale když to náčelník projektu schválil tak asi ví co s tím. Viz můj dotaz výše k mapě.

1 metr z celkem 4 metrů je tedy peklo.
OK co tedy bude v těch zbývajících 3 metrech? Demo vesnice Demo město ? ? ? ? ?

1 m je prosím kolik studů ? Nemám to nyní po ruce. Respektive kolik baseplate 48x48?

   

peki

baseplate 48x48 je 38,5 cm

modul peklo (hardegon) a šmejkalka (MilanV) jsou 3 x baseplate 48x48 = 115,2 cm

Z téhle strany mapy je tedy jasno.

Co dále ?
zbývá 284,8 cm
to je  7 baseplate 48x48 = 269,5

a nějaký kousek 115,2+269,5 = 384,7  zbývá 15,3 cm

s možností nějakého drobného přesahu do strany mimo podstavec

Hardegon

Citace od: peki kdy 20.10.2022, 12:47:16
Citace od: Hardegon kdy 20.10.2022, 12:10:29Oproti uvedenému plánu jsou sektory 1A a 1B protažené do šířky. Místo 48x96studů mají reálně 96x96. Konzultováno a domluveno s velitelem. První metr šířky jsem tedy já + Igorus.
Já jen stále upozorňuji, že ta výloha má v OC Černý most "jen" 4 m pohledové délky. Takže pokud se  některé moduly roztahují do šířky znamená to že:
- jiné moduly ve (vánoční výloze nebudou)
Osobně opět nerozumím situaci (a na rozdíl od slopes ne slopes, tohle už není legrace) kdy se plánuje umístění vesnice a vedle toho je i město. O nabobtnání dalších modulů slyším prvně. Ale když to náčelník projektu schválil tak asi ví co s tím. Viz můj dotaz výše k mapě.
1 metr z celkem 4 metrů je tedy peklo.
OK co tedy bude v těch zbývajících 3 metrech? Demo vesnice Demo město ? ? ? ? ?
1 m je prosím kolik studů ? Nemám to nyní po ruce. Respektive kolik baseplate 48x48?

Baseplate 48x48 je reálně rozměr 39x39cm. Na plánu jich je vedle sebe 9. Já to tedy tím roztažením na 10 pořád nechávám v původním rozměru celého modelu do max 4m šířky. Mam pocit, že tahle domluva byla někde na začátku přímo s Igorusem ještě v době přihlašování do projektu, aby dávalo smysl peklo i hrad nahoře. S tím byl i řešen plán. Protože se plán týká jen nás dvou, neřešil jsem jeho překreslení. Nikoho to z projektu nevyřazuje.

Pro uklidnění tedy opravuji původní zrychlený popis: zaberu jen krajních 78cm.

peki

#227
Mapa je od začátku nakreslená špatně finta je v tom že tam nejsou všechny kostky (5-11) je na obrázku 1 kostka !akt mapa.jpg


Tohle je "aktuální" mapa se všemi plochami. Je to opravdu potřeba revidovat !!



peki

Citace od: peki kdy 20.10.2022, 12:01:05
Citace od: Igorus kdy 18.10.2022, 23:07:53určitě z toho bude ponaučení a závazek.

No, nevím jestli to nejvhodnější reakce na dobře míněnou kritiku. Ale i tak děkuji náčelníkovi společného projektu za jeho závazek :)

Zatím by mne zajímal aktuální situace kolem mapy



Takže zpět k aktuální otázce (jak to bude v budoucnu pokud bude nějaká příležitost víme  ;) )
1)
Jak budou velké jednotlivé segmenty:
- peklo a šmejkalka (3 x baseplate 48 x 48 = 115,2 cm)
- vesnice
- kopec
- město

2) jak to vypadá s moduly v těchto segmentech?
- jsou/budou hotové
- rozměry nehrozí bobtnání dalších modulů? Pokud ano, navrhuji obětovat levé křídlo  :) 

peki

Citace od: Pool kdy 20.10.2022, 12:27:20Mám vcelku hotovo, ještě musím vymyslet vhodnou čepici a čím vůz naplnit. Dělá tu někdo tu těžbu ledu? Že bych tam dal ten led nebo dobové bude uhlí nebo dřevo.

Mně se zdá domek příliš "moderní" ne jako z té doby. Ladovský domeček v tom nevidím. Ale chápu že je to těžké sám s tím zápasím. Co může pomoci (asi u všech) zapojit více dřevěného materiálu ve štítech nebo stavět ze dřeva obecně. Další věcí jsou okna (zase obecně ) ty co používáme jsou dost velká moderní. lepší by byla ty starší s okenicemi nebo aspoň ty okno vnořit do baráku a zkusit je opticky zmenšit. Prosím nebrat jako hanění snažím se o konstruktivní kritiku, třeba někoho něco napadne. 

hobby

Citace od: peki kdy 20.10.2022, 12:01:054) Bylo by fajn pokud by k tomu někdo napsal nějaký odstavec 2
inspirováno obr. Josefa Lady.. najdete výjevy z vesnice, peklo, liška atd......

Nějaký doprovodný text klidně napíšu, ale nemělo by to být dlouhé, protože to pak nikdo nečte. Ať dá pokyny náčelník.
PS: kdyby se mi podařilo najít pohled, kterým mí Jodsef Lada odpověděl na klukovský dopis (1956, rok před jeho úmrtím), tak bych ho přiložil. Ale už ho hledám léta a nevím, kde se ztratil >:D

Hardegon

Citace od: peki kdy 20.10.2022, 13:42:45- rozměry nehrozí bobtnání dalších modulů? Pokud ano, navrhuji obětovat levé křídlo  :) 

Jen aby to tu padlo... Nerozhodl jsem se svévolně si zvětšit modul. Byl to výsledek technické porady na začátku plánování s vůdcem projektu. Na třídění LB doladěn s Milanem v detailech.

Jestli něco obětovat, tak se připomínam, že mam housera.

Clermont

Clermont na pozici 4A je postaven a v sekci "Prezentace" nafocen.
Vycházel jsem z velikosti že 1 čtvereček je 16x16 takže model je 48x48.
Levá strana napojení domluvena na třídění s Milanem stejně tak tvar stromů.
Pravá strana začínají domky, takže terén ukončen v bílé vrstvě podle plánku.
Napojení potoka s mlýnem nebylo realizováno jelikož soused ještě nezačal stavět  ::) (Výstava OL a rodina, což plně chápu)
Tak snad koukne a podle fotek se napojí  >:D
Model i s popsanou krabici (i fotkou modelu přilepenou) předána Igorusovi v OL

peki

#233
Citace od: Hardegon kdy 20.10.2022, 14:16:35Jen aby to tu padlo... Nerozhodl jsem se svévolně si zvětšit modul. Byl to výsledek technické porady na začátku plánování s vůdcem projektu.

V pohodě  ;)  POkud platí že kopec s městem jsou také 3 baseplate 48x48 což je velikost modulu pekla a Minanav (bráno půdorysem) tak na vesnici zbývají 170 cm (115 +170 +115 = 400)

Moje otázka je jak se do toho prostoru vejde toto je to na 6 baseplate 48x48. Ať počítám jak počítám tak na vesnici je místo pouze na 4 baseplate 48x48 myšleno pohledové délky.



Jako uznávám nepoužívám ty jiné komunikační kanály. Já si to postaru změřím metrem a nakreslím na papír.

Takže náčelníku jak to je (až to budeme plánovat příště nemělo to být krát 2? ;D  )

poMOCník

Citace od: peki kdy 20.10.2022, 14:43:36...POkud platí že kopec s městem jsou také 3 baseplate 48x48 což je velikost modulu pekla a Minanav (bráno půdorysem) tak na vesnici zbývají 170 cm (115 +170 +115 = 400)


Pozor, sloupec č. 7, na kterém jsem já a Šipka, a kde se začíná zvedat terén, byl na poradě na třídění rozšířen na 2x malý baseplate. Tj. ne 48 stud, ale 64 stud.

peki

Citace od: poMOCník kdy 21.10.2022, 11:56:42Pozor, sloupec č. 7, na kterém jsem já a Šipka, a kde se začíná zvedat terén, byl na poradě na třídění rozšířen na 2x malý baseplate. Tj. ne 48 stud, ale 64 stud.

Hele to by mohl říci každý. Žádám opakovaně náčelníka aby se vyjádřil(= jak to poslouchám vybral 1 demo modul z vesnice, ten se snad vejde, i když může se rozšiřovat i kopec a město z druhé strany :) ). A ihned po té budeme pochopitelně řešit kdo způsobil, že sám náčelník vydal tak zmatené příkazy :)

Stimpi


Hardegon

Citace od: Hardegon kdy 20.10.2022, 14:16:35Jestli něco obětovat, tak se připomínam, že mam housera.

Igorus

#238
Citace od: peki kdy 21.10.2022, 15:43:54
Citace od: poMOCník kdy 21.10.2022, 11:56:42Pozor, sloupec č. 7, na kterém jsem já a Šipka, a kde se začíná zvedat terén, byl na poradě na třídění rozšířen na 2x malý baseplate. Tj. ne 48 stud, ale 64 stud.

Hele to by mohl říci každý. Žádám opakovaně náčelníka aby se vyjádřil(= jak to poslouchám vybral 1 demo modul z vesnice, ten se snad vejde, i když může se rozšiřovat i kopec a město z druhé strany :) ). A ihned po té budeme pochopitelně řešit kdo způsobil, že sám náčelník vydal tak zmatené příkazy :)

Ano, je to tak. Šipka a Pool mají 64. I když jsme se bavili o délce modelu tak tohle jsme řešili. I s tím že se případný přesah pořeší. Ať drobným přesahem nebo vkusným podstavcem z kostek.

Igorus

Citace od: Hardegon kdy 20.10.2022, 14:16:35
Citace od: peki kdy 20.10.2022, 13:42:45- rozměry nehrozí bobtnání dalších modulů? Pokud ano, navrhuji obětovat levé křídlo  :) 

Jen aby to tu padlo... Nerozhodl jsem se svévolně si zvětšit modul. Byl to výsledek technické porady na začátku plánování s vůdcem projektu. Na třídění LB doladěn s Milanem v detailech.

Jestli něco obětovat, tak se připomínam, že mam housera.

Ano, padlo a je to tak.

Citace od: hobby kdy 20.10.2022, 14:16:03
Citace od: peki kdy 20.10.2022, 12:01:054) Bylo by fajn pokud by k tomu někdo napsal nějaký odstavec 2
inspirováno obr. Josefa Lady.. najdete výjevy z vesnice, peklo, liška atd......

Nějaký doprovodný text klidně napíšu, ale nemělo by to být dlouhé, protože to pak nikdo nečte. Ať dá pokyny náčelník.
PS: kdyby se mi podařilo najít pohled, kterým mí Jodsef Lada odpověděl na klukovský dopis (1956, rok před jeho úmrtím), tak bych ho přiložil. Ale už ho hledám léta a nevím, kde se ztratil >:D

Výborný nápad. Tedy prosím pusť se do toho. Díky!