Třídění / úklid apod.

Založil Jindroush, 07.02.2005, 15:07:19

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Jindroush

Je tady někdo ještě stavitel, co má víc dílů a nějaký vychytralý třídící systém? Sety neudržuju, takže všechny díly jsou roztříděny a probíhá pravidelná 'rotace' modelů.

Teď jsem od minulého pátku nepřetžitě třídil nové díly (přivezl jsem si z jednoho inzerátu cca 5500 dílů, ze kterých bylo 22 téměř kompletních setů a ještě hromada dílů zbyla), tak se chci zeptat, zda je tady někdo podobně postižený?

Primárně mám roztříděno podle funkce (typu), díly, kterých je opravdu hodně, pak i podle barvy. Ale pravidelně se mi stane, že s novým nákupem všechno 'přeteče' a chlívkový systém se musí popřehazovat.

Z toho rozebírání/koupání/sušení/kompletování mám fotoseriál, ale nějak si nejsem jistý, zda by to vůbec někoho zajímalo a jak to případně podat, aby to nevypadalo, že si honím triko.

Přiložený záběr je z třídění minifigovýho příslušenství, protože daná krabice prostě přetekla.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Aki

#1
Znám to velmi dobře a tato činnost je asi to co manželku nejvíc zlobí.
Třídím také jak podle barvy, tak podle funkce, ale jenom díly navíc, tedy mimo existující sety. Zatím jsem nemusel třídit takové množství, nejvíc asi 500 kusů, ale zato si vyhraju tím, že se snažím dopátrat odkud díly jsou, tedy z jakého setu a pak vložit do vlastní databáze. Když dílek znám jde to raz dva, ale minulý týden jsem vyzískal třeba http://www.peeron.com/inv/parts/2337  z 6990 a to mi najít chvíli trvalo. Teď je zatříděn v sekci výměna - kosmonauti. Ještě pořád nemám nějaký box a tak je vše v spoustě igolitových pytlíků a tašek. Kdybych rozebral i postavené sety, tak nevím kam bych to dal.

Kolik jsi za to množství dal?

Jindroush

Teď je to zatím v otvíracích LEGO krabicích, něco v těch originálních plastovejch chlívkách, něco ve vaničkách od Ramy, něco v zip pytlíkách.

Za tu hromadu jsem dal něco málo přes 4000 Kč. Kočka na fotce vlevo dole součástí obchodu nebyla  ;D
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Colonel32

pokud by to ostatnim nevadilo, tak ja bych se na ten fotoserial i docela podival...

Micho

Citace od: Jindroush kdy 07.02.2005, 15:31:03
Za tu hromadu jsem dal něco málo přes 4000 Kč.   ;D

Veľmi dobrá cena za takéto množstvo. Nemal som predstavu, že aj tak sa dá nakúpiť - treba asi intenzívnejšie prechádzať inzeráty a trpezlivosť.

Inak by ma zaujímalo, ako to berie Tvoj chlapec - to mu dávaš ako neustále darčeky? Alebo mu povieš - to je moje, ale môžeš sa s tým hrať !?

Jindroush

Citace od: Micho kdy 07.02.2005, 18:55:59
Citace od: Jindroush kdy 07.02.2005, 15:31:03
Za tu hromadu jsem dal něco málo přes 4000 Kč.   ;D

Veľmi dobrá cena za takéto množstvo. Nemal som predstavu, že aj tak sa dá nakúpiť - treba asi intenzívnejšie prechádzať inzeráty a trpezlivosť.
Ta trpělivost byla v tomto případě nutná jak při sjednávání toho obchodu, tak při 'zpracovávání'  ;)

Citace
Inak by ma zaujímalo, ako to berie Tvoj chlapec - to mu dávaš ako neustále darčeky? Alebo mu povieš - to je moje, ale môžeš sa s tým hrať !?

Mám s tím taky celkem problém. Ale něco je prostě přímo jeho, tak to má u sebe furt, ale se zbytkem si hraje stejně podle libosti, ale zatím pod dozorem. Na ty velký auta mu třeba šáhnout nedám, ale třeba právě ty potápěče se žralokama a rejnokama má teď v pokoji jako svoje a furt se potápí.
Takže je to moje, ale já akorát třídím a stavím, synátor si hraje  ;D
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Micho

Já som to tiež riešil zhruba tak, že väčšina kociek (hlavne vláčiky) sú tzv. tatíkové, ale môžu sa s tým hrať podľa určitých zásad skoro hocikedy.

Skôr majú problém, keď je už niečo niekoho - tak si to strážia a nechcú si to veľmi požičiavať - a samozrejme sa niekedy aj pobijú. Hlavne, keď je to postavené, tak je ten majetnícky vzťah najsilnejší. Keď je to v stave rozobratých kociek, tak je to spoločné a vtedy im to nevadí (sú traja chalani - 12, 10, 4 roky).

Jindroush

Začal jsem to fotit trochu pozdě, takže ten prvotní pohled na hromadu krabic tady chybí.

Takže, dohoda s prodávajícím byla, že koupím 8 setů s krabicema. Protože mu bylo líno a nechtěl zjisťovat, zda v krabicích něco chybí nebo ne, dohodli jsme se na místě, že mi prodá i dvě krabice různých dílů, aby si byl jistej, že mám všechno.

Vybalovat jsme začali v pátek kolem 16:30
Binec #1, binec #2, binec #3.

Všechno se muselo rozebrat (což u téměř postaveného Silver Championa dá celkem zabrat), musely se vyházet klony, různej bordýlek (hračky z Kindrvajec apod.). Vytřídit se musí i díly elektrické, látkové či polepené. Pak se to hodilo ve velkého kontejneru do vany, zalilo teplou (ne horkou) vodou a nějakým nevraždosmrtícím čistícím prostředkem - normálně používám Jar. Chvílí se to nechá působit, trochu s tím kvedlám, ale opatrně, aby se díly navzájem moc neškrábaly. Do vany to přišlo v pátek v 18:20.

Koupání.

Za cca 20 minut jsme to zcedili (otravná práce, protože malý díly furt utíkají) a vysypali na osušky a nechali schnout. (pátek 18:40). Fotka z doby těsně po vysypání.

Hromádka.

Tahle fotka je ze soboty poledne, díly jsou stále ještě mokré. Normálně se snažím díly pravidelně rozložit v jedné vrstvě, ale v tomhle množství to prostě nešlo.

Sušení #1

V sobotu večer už bylo skoro všechno suché. Na následujícím obrázku je vidět krabici se suchými díly a díly, které bylo nutno umýt ještě jednou ručně. Většinou se jedná o díly polepené odpadnuvšími samolepkami. Například ty samolepky ze Silver Championa byly v hrozném stavu a z těch Technic panelů jsem je sundával asi 3 hodiny. Na tohle hrubší čištění používám starý zubní kartáček a Cif. Než tohle doschlo, očistil jsem vlhkým hadříkem díly se samolepkami a elektrické díly.

Sušení #2

V sobotu v noci (cca 22:30) jsem zahájil hrubé třídění. Moje hromádky jsou přibližně: kostky, destičky, Technic, šikmé, minifig, zvěř a kytky, potisky, skla a makrodíly. Nejhorší hromada samozřejmě zůstane uprostřed, tam jsou všechny ty prťavé neviditelné díly.

Sušení #1

Věděl jsem, že mám hledat 8 setů, nechal jsem si je vyjet na www.peeron.com a začal jsem je třídit do krabic. Je to celkem pomalá a otravná práce, zvláště malé černé díly jsou téměř neviditelné. Během třídění jsem si rovnou zapisoval na Peeron, které díly mi chybí a případně je hned doplňoval z krabicových zásob. Během tohoto vytřiďování jsem hned hledal, z jakých stavebnic asi můžou být díly, které mi stále evidentně přebývaly. Nakonec jsem v hromadě přebytků objevil 14 téměř kompletních stavebnic a asi 4-5 tak polovičních, které jsem se ale rozhodl zařadit jen jako 'volné díly'.
V neděli v noci byly všechny krabice vytříděny a radši jsem hned postavil Silver Championa, protože představa, že bych těch 1400 vytříděných dílů měl nasypat do krabice a pak je zase někdy třídit znova... tak ta se mi tedy nelíbila  ;)

Pak už zbývalo jen to nejjednodušší a nejpříjemnější - postavit všechny ty stavebnice, což bylo v úterý večer hotovo.

Zde je tedy fotografie všech těch setů a jedné ochutnávačky žraločích ploutví  ;D

Všechno.

Měl jsem tedy koupit těchto 8 stavebnic:
8001 SW - Battle Droid
6907 Insectoids - Sonic Stinger
3051 Ninja - Blaze Attack
6190 Aquashark - Shark's Crystal Cave
6979 UFO - Interstellar Starfighter
6198 Stingrays - Sting Ray Stormer
4990 Rock Raiders - HQ
8458 Technic - Silver Champion

Postupně jsem objevil těchto 14 menších stavebnic
6034 Castle - Black Monarch's Ghost
6115 Aquashark - Shark Scout (2x)
6903 Insectoids - Bug Blaster
6567 Extreme Team - Speed Splasher
8506 Slizer - Rock Slizer
8536 Bionicle - Toa Kopaka
6008 Castle - Royal King
5906 Adventurers - Ruler of the Jungle
8577 Bionicle - Pahrak-Kal
5938 Adventurers - Oasis Ambush
6716 Western - Weapons Wagon
6346 Town - Shuttle Launching Crew
6452 Space Port - Mini Rocket Launcher

A zbylo mi ještě nejmíň 500-800 dílů, takže...
No, dřív šla zavřít.
Přetekla...

Celkově se tedy jednalo o cca 5100 dílů v dobrém až výborném stavu.
I přes strávený čas, jak vyjednáváním (cca 3 měsíce mailování s velkými přestávkami), tak zpracováním (4 dny), si myslím, že se mi to celkem vyplatilo.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Micho

#8
Úžasný výkon, začínam si myslieť, že ani nespíš a robíš len s tým legom a fórom  ;D ;D ;D. Mne by to trvalo pri mojej pedantnosti snáď mesiac. Najprv by som týždeň rozmýšľal ako na to. Potom 2,5 týždňa triedil a 1/2 týždňa staval. A to ešte nie som si istý, či by som to stihol!

To umytie robíš z princípu vždy u používaných stavebníc? Hlavne kvôli dezinfekcii?

Jindroush

Citace od: Micho kdy 07.02.2005, 20:33:07
Mne by to trvalo pri mojej pedantnosti snáď mesiac. Najprv by som týždeň rozmýšľal ako na to. Potom 2,5 týždňa triedil a 1/2 týždňa staval.

Jenže já to nedělal poprvé, takže už jsem přesně věděl, jak na to. Jen jsem si nebyl jist, zda je dobrý nápad sesypat ty 'krabicové' stavebnice na jednu hromadu, nebo zda je mýt postupně. Ale pak jsem si řekl, že stejně na 100% vím (letmým pohledem), že v žádné té krabici nebyly všechny díly, takže bych stejně tu inventarizaci provést musel, tak jsem to sesypal a pak po uschnutí dohledával, vyšlo to určitě rychleji.

Jinak pedant jsem taky a hrozně mě vytočí, když narazím na díl, který neumím zařadit do žádnýho chlívku  8)

Citace
To umytie robíš z princípu vždy u používaných stavebníc? Hlavne kvôli dezinfekcii?

Když jsem malýmu koupil na Ebay skoro všechno Duplo, tak to šlo do vany všechno už z principu. Jinak to meju jen když je to špinavý a zaprášený. Minule jsem natrefil na 8448 Super Car Mk II v naprosto dokonale čistým stavu - tam bych to umytím možná víc zasvinil  ;D

Ono totiž tohle moje mytí není dokonalý, protože na těch dílech zůstavají kapky, tak tam jsou fleky. Ale že bych to sušil nějakým horkým vzduchem nebo použil nějakou nesmáčivou chemii, to se mi zase nechce, stejně se to celkem rychle umatlá.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

KLF

Pekne... Ja som musel pucovat cca 10 nasobok toho to Jindroush. A to na jeden krat ! Proste som kupil od chalana kopec LEGO dielov a vsetko zasvinene... lezalo to 8-10 rokov v pivnici nezakryte. Prach, prach, prach... zazraty. ;( Jedina ucinna metoda - dielik, po dieliku KEFOU a MYDLOM drhnut ! TYZDNE prace ! ;((( Nikdy viac. ;( A to nevravim, ze som cistil skoro vsetky modely, co som kupil zo zahranicia. Po vycisteni su sice povacsinou skoro ako nove, ale po mydle (AJ PO OPLACHNUTI KAZDEHO DIELU SAMOSTATNE!!!) ostavaju "cmuhy". ;( Ovsem ked clovek kupi doslova zasrane diely - nic ine nezostava. No a potom som to susil na ploche v izbe cca 4x4 metre. (bez prehnania - izba ma 5,5 x 5,5 m)
Terminated.

Martina

Teda Jindroush? Kde bereš kontakty na lidi, co ti to prodají, ať se snažím, jak se snažím, nikdo mi nic neprodá a už vůbec nic nedá :-( Jak k tomu má přijít? :'( ;D

Maci

Citacekopec LEGO dielov a vsetko zasvinene... lezalo to 8-10 rokov v pivnici nezakryte. Prach, prach, prach... zazraty

Zazraty??... To jsem nepřeložila, ale představuju si to jako chuchvalce bordelu, asi takový jaký lezli na strahovských kolejích z podpostelí. ;D Nebo tam mělo být s?  Za..s..raty? Ne teď vážně ;D  Už se mi párkrát i zdálo, že jsem našla kopec lega někde ve sklepě nebo na půdě. To bych pucovala klidně týden.
Zatím spíš dílky ztrácím než dostávám, největší ničema je manžel s vysavačem. Už jsem asi pětkrát prováděla pitvu sáčku do vysavače, abych nakonec zjistila, že to co zachrastilo v hubici nebyla kostka ale jiný bordel. (On to samozřejmě věděl a dobře se bavil. :P) Taky spoustu drobných dílků zapinkne při hře naše kočka pod nábytek. Odtamtud vyndavám dílky pomocí dlouhého pravítka asi jedenkrát týdně.  >:D
Lego taky občas koupu, používám obyčejný šampon na děti. Jar jak píše Jindroush je asi taky dobrý, ale na některých podobných přípravcích na nádobí je napsáno, že se nemají používat na ABS plasty. Tak bacha na ně. (Jsou to hlavně ty s přídavkem oxidačních činidel - mají v názvu vždycky nějaké slůvko oxy, aciton, power a podobně a kromě toho, že odmašťují tak i odbarvují). Jak říká můj milý tchán, není nad březový šampon.  :-* (mimochodem je takřka úplně plešatý).

KLF

Zažraté. ;) Kdyz neco sezeru, tak jsem to po slovensky zozral. ;) Takze asi tak. ;)
A zazrata spina je taka, ktora nejde sfuknut, ale treba to drhnut kefou.
Kefa + mydlo + tecuca tepla voda = cisty dielik. Ale pozor ! Dobre treba oplachnut, lebo ostavaju cmuhy potom. ;(
Terminated.

Micho

Zažratá - bežný slovenský slangový výraz. tu by som možno ešte prirovnal - dostať sa pod kožu, a nejde ju (tu špinu v tomto prípade) s tamadiaľ dostať, len veľmi ťažko.

Aki

Myslím, že slovu zažratá, rozumíme (Češi) dobře, ale slovu zazrata??? Co může udělat absence interpunkčních znamének, že - někteří!!!  8)

Mičánek

Citace od: Maci kdy 09.02.2005, 11:59:56
Už jsem asi pětkrát prováděla pitvu sáčku do vysavače, abych nakonec zjistila, že to co zachrastilo v hubici nebyla kostka ale jiný bordel.
To dělám pokaždé, když se vyhazuje pytlík z vysavače. Nasadím respirátor, vezmu plastovou vaničku a jdu přebírat. Už jsem zachránil několik dílků.

Lomax

Citace od: Mičánek kdy 09.02.2005, 22:44:29
když se vyhazuje pytlík z vysavače. Nasadím respirátor, vezmu plastovou vaničku a jdu přebírat

Na to je ideální bezsáčkový (cyklónový) vysavač. V některých jsou Lego kostky i pěkně vidět. ;)
Před odesláním příspěvku jej obohaťte automaticky o odkazy na Lugnet, nebo dokonce o české názvy, ceny a výpočet slevy.
Nechte svůj Firefox vyhledávat sety pravým myšítkem na serverech Lugnet, Peeron a dalších.

Rob

Citace od: Lomax kdy 12.02.2005, 16:33:41
Na to je ideální bezsáčkový (cyklónový) vysavač. V některých jsou Lego kostky i pěkně vidět. ;)

Někdy taky ne. máme doma Dysona (s bráchou jsme kvůli němu lobbovali asi půl roku - hlavně kvůli legu) a třeba "tečky" (to jsou tyhle: ) se v něm hledají pěkně špatně. Nehledě na elektrickou "facku" kterou jsem už několikrát dostal.

Přesto je to ale o 100% lepší.
Rob

KLF

No... dostal som od chalaniska teraz kopec LEGA. Zaspinene jak... nechce sa mi to kocku po kocke drhnut. ;( Trvalo by to... mesiace. Ako na to ?
Nepomoze ked to zabalim do nejakeho stareho tricka, uteraku a budem to "prat" vo vani s mydrlovou vodou ? Co odporucate ???
Terminated.

Maci

Možná bych ryskla i pračku. Vezmi starý povlak na polštář, nasyp tam to lego, dobře zavaž a namoč do rána do teplé vody. Druhý den to hoď jak to je v tom povlaku do pračky a zapni na 35 stupňů na nejkratší program - na velmi choulostivé prádlo.. Bez odstřeďování! Dej tam jen trošku prášku na praní. Potom to vysyp v malé vrstvě a usuš. Občas to prohrábni ať z kostek vytečou kapky.

KLF

Mozno to vyskusam. Len sa bojim toho, aby sa mi to v tej pracke nerozviazalo. A tiez neverim moc, ze ten prach co je tam zažratý (neviem na to najst cesky adekvatny vyznam) to nevytiahne. ;/ Ale skusim to... Ak to nepomoze, tak mozem mesiace a mesiace pucovat kazdy dielik samostatne kefou, ako doteraz. ;(
Terminated.

Jindroush

Tak neplakej a pošli to mě  ;D :P 0:)
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

KLF

OKI, suhlasim. A potom posles nazad totalne ciste !  :P :P ;D
Terminated.

Jindroush

Informační šum - o vracení nebyla řeč  ;D ;D ;D
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)