(vlastní) Western diorama

Založil Kuba, 28.10.2013, 13:35:19

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

danyboy

Citace od: Jukuruku-Kuba kdy 15.12.2013, 20:33:22
2 část: Indiánská vesnice

Dnes jsem započal se stavbou indiánské vesnice. Indiání budou sídlit v zazelenalém údolí s potokem a jezírkem. Vesnici bude od prérie oddělovat skála. Do skály umístim i malý starý zlatý důl.  ;)

Bude celá plocha zelená nebo jen část?

Kuba

JJ indiáni budou na zeleném, pouze před skálou kousek prérie.

Kuba

Už se mi podařilo téměř dokončit první blok indiánské vesnice (chybí ještě nějaká ta zeleň a drobnosti. Paradoxně žádného indiána ani stany neuvidíte. Ti budou schovaní až za tou skalou. Skála tvoří jakousi přirozenou hranici mezi územím indiánu a územím osadníku. V zemi nikoho se vyskytuje zlatý důl.


Až bude celé diorama hotové = Pevnost a Indiáni, nechám si to nafotit lepším foťákem a hlavně lepším fotografem, takže zatím omluvte občas horší kvality fotek.

danyboy


Daniel

Držím palce, ať to dotáhneš ke zdárnému konci, zatím to vypadá pěkně ;)

juraj909


Kuba

Zase jsem o něco postoupil.  ;)

Kuba

Zastavil se bratranec, tak mi už udělal pár lepších fotek pevnosti.
http://jukuruku.rajce.idnes.cz/Fort_Legoredo/

Pevnost je 100% kompletní a takto bude k vidění na Lipně 2014.

S indiány si dávam pauzu, asi budu pokračovat až v únoru, nebo březnu (málo času :( )

Izmael10

Veľmi pekná pevnosť. Nové fotky to ešte vylepšili.  :)

Hardegon

Na rozích té hlavní budovy bych o malý kousek posunul ty Tile 1x2 do zákrytu s 1x1, aby vytvářely hezčí roh...  ;)


Mr. Cube


Kuba

Citace od: Hardegon kdy 03.01.2014, 22:39:57
Na rozích té hlavní budovy bych o malý kousek posunul ty Tile 1x2 do zákrytu s 1x1, aby vytvářely hezčí roh...  ;)



jj. na Lipno upravím :)

Kuba

Včera odpoledne jsem si našel prostor a něco-málo jsem zase přistavěl. Proč ale píšu:

Jak na vás působí kontrast Teepee a domečků? Myslím tím jestli se to prostě k sobě hodí (Stany a domy), když vynecháme historii a bude se brát v potaz čistě to, že to stavím na výstavu, která je určena pro širokou veřejnost a samozřejmě děti?  ;)

V reálu to asi moc možné nebylo, hledal jsem si dnes ještě nějaké informace o příbytcích indiánu. Bydleli jak v hliněných, v nepálených cihlových domech, v dřevěných domech  - (podle místa a zvyklosti kmene). Ti co kočovali za zvěří samozřejmě v TeePee. Nikde jsem se ale nedočetl, jestli je možné to, aby v jedné vesnici měli jak TeePee, tak pevné příbytky.

Původně jsem to tak rozestavěl právě z důvodu, že mám pouze 4 TeePee, takže jsem chtěl nějak zaplnit prostor. A Obhájit si to tím, že Indiánům se na místě zalíbilo, chtěli se usadit, tak začali postupně měnit Stany za domy.  ;D

Nebo bude lepší domy zlikvidovat a raději sehnat ještě 2 nebo 3 stany?

Aki

#43
A co si vyrobit vlastní týpí a vyprdnout se na tyhle ala atrapy. Pokud by jsi chtěl mohu ti nabídnout pomocnou ruku, stejně jsem si je chtěl vyrábět.

Co se týče domků verzus stany - v prvé řadě si uvědom co vlastně chceš stavět. Jestli to jsou wintůovky, nebo historie, nebo vlastní western fantasy.
Ve Winetůovkách z produkce NDR byly vidět ve vesnici Apačů jak týpí, tak pueblanské domky i třeba totemy. Osobně by mi to k tvému dílku sedělo nejvíc - vycházím li z postavené pevnosti.

V historii se týpí vedle dřevěných srubů vyskytovali, ovšem ne v 19. ale až 20. století a dodnes se používají jako stany na léto, vedle starých srubů, montovaných domků, mobilhausů a obytných přívěsů.
Pokud by jsi tedy stavěl opravdu reservaci kousek od pevnosti v první polovině 20.století, tak týpí vedle srubu, nebo dvou je OK. Ale pak by opodál mohly být i staré Fordy T a oblečení figurek by mohli sem tam doplnit saka a kloubouky.

Co se týče toho pro koho to stavíš - v první řadě si uvědom, že to je pro tebe.
V druhé řadě, že děti jsou obvykle vnímavější než dospělí a pokud je v děctví něco naučíš špatně, tak pak si to pokřiveně ponesou celý život.
V třetí řadě, že jakákoliv výstava je tak trochu i vzdělávací.
Shrnuli to, tak nevidím důvod proč stavět ošizeně, nebo nerelaisticky, to jestli je to pro děti, nebo jen výstavu mi ale pak přijde jako výmluva.

Kuba

#44
Aki nechtěl jsem aby to, že to stavím pro děti znělo jako výmluva. Výše uvedený příspěvek jsem tu dával s tím, že jsem v případě nelibosti připraven domky zlikvidovat. Ale máš pravdu v tom, že jsem svými slovy děti asi podcenil. Vnímavé jsou někdy až moc, to vidím na svých neteřích :)

Co se týče toho, co vlastně chci postavit: Jestli si ještě vybavuješ naši korespondenci přes SZ, kdy jsem psal, že mě western láká umístit na počátek 20stol., tak z toho jsem upustil. Právě proto, že pevnost je palisádová tedy i na základě tvého zajímavého výkladu vývoje pevností. Tedy klasika western 2polovina 19 stol. inspirovaná taky trochu tím Vinetouem  ;D  Indiánská vesnice (tábor) v zeleném údolí mezi skalami s potokem a jezírkem. Prioritně stavím z dílku co mám doma (abych co nejméně utratil :) ) Proto domky i stany - důvod dnešního příspěvku.

Jestli dobře tedy chápu tvá slova, domky zlikviduji a nahradím TeePee? Tak aby indiáni reálně seděli do druhé poloviny 19.stol?
Co se týče výroby TeePee, taky mě napadlo si zkusit vyrobit vlastní plachty. Tedy až v době, kdy by bylo hotovo. A podle času. Kterého teď nemám moc na zbyt. A bude ho ještě míň. (dálkové studium, práce na diplomce, zkoušky a na konci dubna narození mimča :) )  Čas je i důvod proč nestihnu městečko a stále hledám někoho kdo by se přidal. (Možná stihnu pár domků a udělal bych výřez)
Když jsi zmínil ty vlastní výrobu TeePee, měl jsi na mysli taky pouze výrobu jiných pláten? Nebo by jsi řešil i jinak kostru? Pokud by jsi kostru neřešil a máš na mysli pouze to plátno, klidně pokud budeš mít do Lipna něco hotového, můžeme plátna na výstavu vyměnit.  ;) to už je to nejmenší...

Děkuji za další přiblíženi historie USA.

Aki

Ještě k historii:
Tábor u jezírka - OK i když řeka by byla lepší
Tábor mezi skalami - v úzkých údolích se na Pláních tábořilo v zimě (centrální kmeny v oblasti Black hills). V létě to byli spíše ploché prostorné terasy nad řekami s množstvím pastvin pro koně a topolovými lesíky kvůli dřevu. Tedy ne nic ve skalách. Ve skalách bych viděl spíše oblast Jihozápadu - Apače s vikiapy, Navahy s hogany, nebo rovnou pueblanské etnika Zunie, Hopie atd. Nikdo z nich ale zase neměl týpí.
Takže má rada - na indiánský tábor za skalnatou horou použij jen zelený mírně se k řece svažující terén. Tábor jako takový spíše ozvláštni činností - činění kůží, stahování zvěře, sušení masa, tanec, hry, zápas. Krom týpí by v takovém táboře byly přístřešky z větví proti slunci, sušáky masa, různé trojnohy na zbraně a posvátné vaky, u řeky by mohla být potní chýše, mohly by se vyrábět bulboaty, plavit koně (jen žádné kánoe!) atd.

Týpí - to co mám v plánu je vlastně miniatura skutečného týpí. Konstrukce je tedy dost odlišná - jde vlastně jen o tyče vyrobené z round bricků a zakončených bary - stálo by to tak na 5 takových tyčkách nahoře svázaných provázkem, nebo gumičkou. Další dvě takové tyčky ale jsou potřeba ještě na chlopně. Sepnuté by to bylo černými pačkami (nevím jak se to honem jmenuje). Plachta látková ze stanového plátna jak čisté tak malované podle skutečných dochovaných kusů. Šlo by ale i vyrobit kožené, to by mne ale stálo podstatně víc práce - i když ho také alespoň jedno plánuji.

Kuba

Uvidím co zvládnu. Terén asi trochu mírně skalnatý(kamenitý) budu muset ponechat. Půl podkladní plochy mám totiž na podkladních 3D Baseplate, tak  tedy ponechám minimálně tu kamennou kaskádu co je nyní za dvěma spodními domky? a na kaskádě už zelenou planinu??  Každopádně nějaké činnosti indiánu jsou v plánu.
Kánoe mám pouze 1 :) O kánoích jsem si zjistil, že byly spíše součásti indiánu v 18.stol. - kmeny v lesích. Předpokládám, že to je důvod proč kánoe né?

Nechystáš se někdy v budoucnu na nějakou výstavu stavět taky western? Mohlo by se domluvit diorama ve více lidech, určitě bych do toho s tebou šel, aspoň bych se při stavění a vzájemné komunikaci přiučil něco o kavalerii a indiánech. Na western mám poměrně hodně materiálu. Zbíral jsem ho spolu s Castle několik let, ale až teď jsem se odhodlal do western stavby. Třeba by se přidali i nějací castle stavitelé, když bys to měl pod palcem.  ;)


Hardegon

Jak se do toho takhle horlivě začne míchat realita, ztrácí to kouzlo a atraktivnost... Kdo se chce vzdělat, otevře knihu. V legu by měla vítězit nějaká osobní představa a nápad, který vytváří finální dojem. Dělat MOCi jako realistické vědecké studie, kde běžný návštěvník půlku věcí nepochopí bez výkladu, neni, dle mého názoru, nic moc.   :-\

Kuba

Citace od: Hardegon kdy 19.01.2014, 20:39:13
Jak se do toho takhle horlivě začne míchat realita, ztrácí to kouzlo a atraktivnost... Kdo se chce vzdělat, otevře knihu. V legu by měla vítězit nějaká osobní představa a nápad, který vytváří finální dojem. Dělat MOCi jako realistické vědecké studie, kde běžný návštěvník půlku věcí nepochopí bez výkladu, neni, dle mého názoru, nic moc.   :-\

No víceméně máš pravdu. Lego je stavebnice určená především pro tvorbu z vlastní fantazie. Ale s indiány jsem se dostal do slepé uličky, Jak jsem psal, stavím víceméně z toho co mám doma, tedy současný stav jsem měl rozplanovány poměrně dlouho dle mých kapacit dílků. Ale jakmile jsem umístil Ta TeePee vedle těch domečku, ani mi samotnému (autorovi) nějak nesedí ten kontrast.  :( Proto jsem požádal o názor vás ostatní?
Určitě nehodlám nic stavět do naprosté reálné dokonalosti, na to nemám kapacity dílků, ale ani čas. Ale také nechci aby z toho vznikl úplný paskvil. Takže jsem rád i za ta historická upřesnění.

Aki

#49
Proč studie? - spíš takové obrazy.  >:D
Samozřejmě, že tam jistý nadhled být musí, některé věci tohoto tématu zkrátka z lega opravdu postavit nejdou. I to je důvod proč jsem se legowesternu zatím tak úzkostlivě vyhýbal. Až díky posledním CMF sériím a LR mi přišlo, že bych už možná s něčím začít měl. I proto ta má vinětka do zimní soutěže.

Ad Hardegon - já tam nechci cpát skutečnost za každou cenu. Jen Kubovi zdůrazňuji aby si dopředu ujasnil co vlastně chce stavět - i s vědomím naší společné sz komunikace. Klidně to může být ve stylu NDR filmů, je to na něm. Pokud se o tom ale něco chce dozvědět a necpat ostatním někdy až hloupé stereotypy, které se do Čechů o indiánech cpaly posledních 100 let, tak poradím. O tomto tématu vím mnohonásobně víc než o celém středověku.  8)

Ad Kuba - Terasy jsou vcelku OK, jen bych je nedělal skalnaté. Většinou jsou u řek písčité, nebo bahnité svahy/srázy, jen sem tam nějaký ten balvan, kořen, pahýl stromu. Děcka si na takovýhle svazích dělaly klouzačky a pak po nich jezdili na sáňkách z bizoních žeber. To by taky docela pěkně šlo postavit.  Taky by si u toho holčičky mohly postavit dětský tábor z miniaturních stanů (cone brick 1x1).
Kanoe - pokud chceš stavět týpiový tábor, tak tam kanoe opravdu nenajdeš ani náhodou. Indiáni na Pláních se plavili v buboatech. Malá loďka půlkruhové konstrukce z proutí potažená surovou kožešinou z bizoních býků (proto ten název). Kdysi jsem na toto téma viděl docela povedenou lego viňětku. Tady a tady najdeš pár fotografií.
Kanoe se vyskytovaly a stále vyskytují na Velkých jezerech a subarktické oblasti SA. Ani běloši na Pláních kanoe nepoužívali. Většinou měli velké čluny se stěžněm, provizorně stavěli podobné čluny jako indiáni, jen větší (kožené) a velice brzy začaly všude plout parníky (cca 1830). Důvodů proč tam kanoe nestavěli i když teoreticky by znalost mohli mít, byl nedostatek materiálu ke stavbě!

Kuba

O víkendu a dnes jsem měl možnost dokončit hrubé práce na indiánském táboře. Byly provedeny úpravy na kaskádě, zmizely domky a zrušil jsem několik dalších skalek. myslím že to působí mnohem více jako indiánský tábor, něž to co jsem měl původně. Ještě musím dokoupit pár drobností, abych mohl dát do tábora život. Taky příjde plocha ještě trochu zazelenit. Podle času bych chtěl udělat ještě blok s pastvinou pro koně, popřípadě bych využil místo ještě pro nějaké-to TeePee. (viz. foto).

Bullboat jsem vyřešil jednoduše, (viz. foto). použil jsem to dle jedne viněty ( http://www.mocpages.com/moc.php/97157 ), co jsem našel na googlu.  ;)

Aki

Je to rozhodně o mnoho lepší.  ;)

Kuba

Jelikož se nenašel nikdo, kdo by si vzal na starost kompletní westernové městečko, zkusím nakonec ve volných chvílích pár domku sám. Na výstavě z toho co stihnu a z toho co udělají ti, co mi něco málo přislíbili vytvoříme alespoň výřez městečkem.

Dnes jsem začal bankou.

Trpím nedostatkem Tan Baseplate. Nenašel by se zde někdo, kdo by mi byl na výstavu ochoten půjčit cca 6-8 32x32 tan baseplate? (kdyby ano, dejte vědět přes SZ, děkuji)

Izmael10

Aj keď som výhradne zameraný na Castle/LotR. Tak musím konštatovať, že som čakal omnoho viac ľudí, ktorí by niečo postavili do tohoto projektu. Najmä po množstve komentárov v Lone ranger to vyzeralo, že väčšina chce stavať Westerm.  ::)

P.S.: Tvoje stavby sú veľmi dobré.  ;)

MÍLA

#54
hodím to sem i veřejně aby to nezůstalo jen v SZ.

mám pár návrhů na takovou klasickou zbrojnici.



http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=42220.msg201500#msg201500

Kuba

#55
Citace od: Izmael10 kdy 04.02.2014, 21:28:47
musím konštatovať, že som čakal omnoho viac ľudí, ktorí by niečo postavili do tohoto projektu. Najmä po množstve komentárov v Lone ranger to vyzeralo, že väčšina chce stavať Westerm.  ::)

No taky jsem čekal, že téma zaujme více členů (hlavně nováčků, stáli stavitélé mají sami co dělat), ale co, alespoň se mohu vyřádit pořádně já :) I když u toho městečka už to vypadá, že budu vařit ze zbytků. Ještě že western domy jsou už v reálu samy o sobě jednoduše řešené stavby, takže z toho co doma mám půjde doufám pár pěkných domků postavit. ( a proto se divím, že si to nechcou zkusit právě nováčci) Takovou banku jsem měl za 30min. :) ( S tím, že je to zatím pokus a stavba se může ještě změnit, popřípadě bude nutné doladit alespoň detajly). To indiáni mi dávaj zabrat mnohem více (také jsou spolu s pevnosti prioritou)...

Citace od: EM4CZ kdy 05.02.2014, 02:11:24

mám pár návrhů na takovou klasickou zbrojnici.


Pokud něco takového postavíš, určitě si to v městečku místo najde. O tom jsme se už bavili  ;)
Budu rád za každý dům, jen prosím plnou zadní stěnu.

Myslím ale, že by klidně stačila postavit malá stodůlka s věžičkou a zvonem na poplach s jedním, max 2 vozy vybavených žebříkem a např. ručním čerpadlem  + nějaký kovboj na údržbu. Tento objekt by se pak umístil např. vedle šerifa. V malých městečkách divokého západu tato činnost fungovala na dobrovolnosti všech, když začalo hořet, šlo stejně (předpokládám) hasit celé městečko.  ;)

šipka

Mohu do města dodat saloon aby to tam pořádně žilo  ;D 

Kuba

Citace od: šipka kdy 05.02.2014, 09:34:25
Mohu do města dodat saloon aby to tam pořádně žilo  ;D 

Domluveno  ;)

Citace od: EM4CZ kdy 05.02.2014, 11:33:27
ještě mám dvě menší.

Jedna z těchto asi více zapadne  ;) Ale pokud by jsi chtěl stavět tu velkou, nevadí, nechám to už na tobě.

Jen místo sudu na vodu, bych umístil na věž něco většího. Např. takovou nádrž jak mám v pevnosti, nebo můžeš zkusit udělat nádrž např. z techniky jakou se staví kulaté věže v Castle.

Hardegon

Citace od: EM4CZ kdy 06.02.2014, 02:35:08
Jo tady jsem ti ještě postavil tu stodůlku s ruční potahovou stříkačkou, vyžaduje sílu dvou mužů nebo jednoho koně a nemá sání.


Pěkný téma se docela przní těmahle obrázkama. Vždyt ty stavby nemaj žádnou hodnotu, smysl ani vzhled....   :-\

MÍLA

#59
Vytvořil jsem to na základech původní westernových setů, takže vzhled zapadá mezi ně.
v reálu na divokém západě v dobách občanské války nebo ještě v dobách osidlování to taky nebyli žádný honosný baráky zde

Smysl to má veliký, prérie byli širko a jako dlouhý, nejbližší města i den cesty a nejčastějším prostředkem k hašení bylo vědro a lidský řetěz.

Jestli v tom chceš hledat historickou hodnotu tak žádná tam není je to stavěný podle toho co se tam mohlo nacházet a jak to mohlo vypadat, ani to co se používalo v evropě nebyli žádný nádhery, 2 nebo 4 koně, 4 kola na voze sud s vodou, vědra a žebřík třeba takový

Jo a co se týká těch minifigů tak se koukni na tenhle film