Flexibilní koleje 8867

Založil peki, 29.03.2009, 00:05:08

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

peki

Další ohlášenou novinkou jsou tzv. flexibilní koleje. V setu č. 8867 by jich podle informací mělo být celkem 64.  Jejich úkolem je pomoci spojit úseky kolejí, v místech kde při návrhu kolejiště "chybí" takové ty kousky  :o aniž by jste museli vzít do ruky pilu  >:D

Hana129

Děkuji Pekimu za prezentaci vláčků i těchto kolejí.

Byly tyto koleje taky už v akci?  Jak je hodnotíte vy, zúčastnění?

Pepan

Možná budu mít blbý dotaz, ale vlastním pouze 9V koleje, půjde to bez problému použít i s nimi? ten úsek je dost krátký, 9V motor by ho měl přejet, ne?

mirek

Při pohledu na obr.2 flexibilní koleje bude důležité, zda půjde jeden díl rozložit v otočném bodě na dvě části. Pak nebude problém polepit samolepící Al páskou oddělené části.
Z té fotografie je velmi dobře vidět, že na kolejnici je malý nálitek, který když bude polepen, propojí se vodivě obě posuvné části flexidílku.
Je pravdou, že praktické vyzkoušení dá odpověď na tento problém.

Osobně si myslím, že LEGO mělo jít cestou flexibilních kolejí, ať RC, nebo 9V, tak jak se řeší v Railbrick č.3.

peki

#4
Citace od: Pepan kdy 29.03.2009, 11:04:45
Možná budu mít blbý dotaz, ale vlastním pouze 9V koleje, půjde to bez problému použít i s nimi? ten úsek je dost krátký, 9V motor by ho měl přejet, ne?

Od Jana jsme s hobbim dostali na památku každý jeden kousek. Pokud ti bude stačit pouze jeden dílek flexibilních kolejí tak  to funguje i pro jedno motorovou lokomotivu (viz obr.). Délka dílku je menší než vzdálenost mezi koly (sběrači) 9V motoru. Motor je v každé situaci jedním párem kol na 9V koleji je tedy pod napětím a jede.  Pokud použiješ několik těchto dílků na více místech a vytvoříš tím tak na okruhu několik vzájemně izolovaných úseků budeš muset každý takový to úsek napájet zvlášť.

V případě že budeš potřebovat použít více flexibilních kolejí (tedy dvě a více) je zapotřebí použít v mašince/soupravě druhý 9V motor.

Citace od: Hana129 kdy 29.03.2009, 10:51:46
Byly tyto koleje taky už v akci?  Jak je hodnotíte vy, zúčastnění?

Na kolejišti byly použity na odstavnou kolej kde se demonstrovala flexibilita.  Hodnotím pozitivně. Možnosti použití co mne v rychlosti napadá:
- ideální dílek pro vyplnění "mezery" v kolejích, která občas při návrhu vznikne
- rychlá a snadná izolace 9V úseků
- vytvoření jiného poloměru oblouku


 

Pepan

Díky moc, hned je mi to jasnější   :)

Hana129

#6
Tak jsem si ty koleje objednala a doplnim jen par fotek baleni "setu 8867"
popis  je u fotek. Baleni obsahuje 64 těchto dílků a vytvoří kruh.