Falošné LEGO

Založil Justin, 03.12.2013, 17:55:00

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Hacislav

Citace od: Tommi kdy 01.01.2016, 21:05:26
Na těch FB stránkách s falešným legem je jeden starší příspěvek o likvidaci poškozeného lega (vypadá jako originál). https://www.facebook.com/media/set/?set=a.940353836046856.1073742036.802963709785870&type=3

S čeho usuzuješ, že je to likvidováno falešné lego a nikoliv originál lego? (Tedy poškozené originál Lego)
moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

Tommi

#151
Asi jsem se špatně vyjádřil. Takže na FB stránkách, které se zabývají fake legem, je odkaz na likvidaci Lego stavebnic, které vypadají jako pravé a asi i pravé i jsou ;)

Čímž se tento příspěvek stává příspěvkem mimo téma "falešné LEGO" a asi by měl být někde jinde pod názvem "likvidace poškozených Lego stavebnic"

papluh

cez ten príspevok o likvidácii poškodených, vrátených a zlých oficiálnych stavebníc som sa k tej FB stránke. A pozerám, že som ho sem nikde nepridal, tak to treba napraviť, kto sa chytí :D

Atom

Na jedné stránce jsem našel kopii setu Ninjago 70751. Fotka krabice je vidět jak je předělaná a místo LEGO je tam "LEPIN", jinak další fotky jsou vidět, že jsou stažené, protože je na kostkách vidět originální LEGO značka.
Jinak cena je 115 dolarů

Mr. Cube


Futurion

Asi jen proto, že tohle byla v podstatě 1:1 kopie. Navíc asi povedená.

Faire

U LEPIN je to standard, už se nějakou dobu přemítalo o tom, kdy proti nim TLG zakročí.

ogar49

český eshop nabízející pod pojmem Kompatibilní s LEGO - http://www.gimbo.cz/Kompatibilni-s-LEGO-c12_216_2.htm

Hacislav

Citace od: ogar49 kdy 27.10.2016, 22:36:51
český eshop nabízející pod pojmem Kompatibilní s LEGO - http://www.gimbo.cz/Kompatibilni-s-LEGO-c12_216_2.htm

A vůbec jim není blbý používat u Tumblera fotky/obrázky originálního Lego Tumblera i s napisy na studech a pneumatikách.
moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

papluh


ThomasMorta

Citace od: Hacislav kdy 27.10.2016, 22:53:34
Citace od: ogar49 kdy 27.10.2016, 22:36:51
český eshop nabízející pod pojmem Kompatibilní s LEGO - http://www.gimbo.cz/Kompatibilni-s-LEGO-c12_216_2.htm

A vůbec jim není blbý používat u Tumblera fotky/obrázky originálního Lego Tumblera i s napisy na studech a pneumatikách.

Třeba to Číňani okopírovali s nápisy:-)

Nicméně, abych se připojil k diskusi: Pokud je něco označeno jako LEGO-kompatibilní a neporušuje to ničí duševní práva, nemám s tím problém. Ale opravdu by to chtělo rozlišovat dvě rozdílné větve:

LEGO-kompatibilní napodobeniny, které se vyznačují ve většině případů nekvalitním plastem. Snad jedinou výjimkou jsou malovýrobci zaměřující se na výrobu doplňků, kterým se lego věnovat z finančních důvodů nemůže nebo nechce. Za všechny jmenuji například BrickWarriors - Ti pracují s kvalitním plastem, ovšem v porovnání s legem jsou dražší, protože nemají výhodu velkovýroby.
Dále do této kategorie asi zapadají různí výrobci, kteří z rozličných důvodů nechtějí svou značku prodat tradičním výrobcům a raději využijí toho, že kostky byly prohlášeny za obecný vzor, který nelze patentovat a vyrobí si vlastní stavebnici - z českých mě napadá třeba DUPLO-kompatibilní Krteček, který se dle reakcí kvalitou moc nepovedl - přitom češi umí vyrábět kvalitní plasty - viz třeba CHEVA.

LEGO-kompatibliní, nicméně jinak zaměřené stavebnice - ty se vyznačují tím, že se zaměří na něco, co LEGO nemá, nebo toho má příliš málo. Ti se obvykle snaží o kvalitní materiál (ne nutně plasty).
Sám za sebe jsem vyzkoušel třeba Laser Pegs a myslím, že používají kvalitní plast, i když je po hmatu jiný než ten, který používá LEGO. V novějších stavebnicích navíc přidaly oblé díly, které lego vůbec nepoužívá. Jejich primární zaměření je na práci se světlem a mám podezření, že jde o stejného výrobce, který vyrábí DUPLO-kompatibilní LIGHT STAX - s těmi zatím nemám zkušenost, ale chystám se časem pořídit, abych vyzkoušel lampičku z nich postavenou.
V Česku se dále prodává DUPLO-kompatibilní HUBELINO, které je primárně zaměřené na stavbu kuličkodráhy, kompatibilitu se stavebnicí má jako přidanou hodnotu.
FLEXO - KickStarterová stavebnice zaměřená na jediný prvek: zvířecí (a lidskou) anatomií inspirované pružné spoje, které umožňují efektivně stavět různé trampolíny, katapulty nebo třeba i nositelná zařízení. Předpokládám, že budou použity co nejkvalitnější plasty.
BRIXO - tahle stavebnice byla zafinancována pro změnu na Indiegogo a zaměřuje se na elektroniku. Nakonec se vybralo víc peněz než čekali, tak nepoužili jako předlohu kostek klasický SYSTEM, ale z něj vycházející STARÝ TECHNIC. Rozhodně to je stavebnice, kterou chci vyzkoušet v robotice. Také je neobvyklá tím, že je vyrobena z chromovaného materiálu.

Ale možná je to tím, že jsem se k legu znovu dostal skrze robotiku a tam je spoustu věcí, které lego přímo nedělá, či dokonce zapůjčuje licenci třetím stranám (existují výrobci oficiálních lego mindstorms senzorů). Stejně tak je pro firmu LEGO asi nezajímavé vyrábět oficiální krabičku na Raspberry Pi, ale ta mi právě dost usnadní práci na stavbě robota jím poháněného... Takže já mám k pojmu "LEGO-kompatibilní" spíše kladný vztah, byť nemám příliš důvodů investovat do napodobenin z levných plastů. (I když zrovna u Nexo Knights jsem občas na vážkách, jestli si nepořídit nějakou napodobeninu, která přichází z vlastním modelem a pak ho nepostavit přímo z oficiálního lega - ale zatím jsem odolal, když jsem viděl podrobné návody na stavbu; musím ale uznat, že jako inspirace pro MOC někdy levní Číňani fungují).
Jsem AFOL a miluju řadu Nexo Knights!
Diskuse o Nexo Knights: NEXO KNIGHTS :: vlastní tvorba, modifikace, sbírky... :: Galerie mojí tvorby (hostováno na Rajce.cz)

papluh

k Light Stax - mám tie klasické 2x2 a 2x4 z Kickstartera, časom spravím recenziu. Plast je najviac podobný asi niektorým starším priehľadným dielom, príde mi tak nejak tvrdší a "ostrejší". Akurát z dávky 50 dielov je asi 4-5 v momentálnom stave nepoužiteĺných na zastavanie - sú moc široké. Ono káždá tá kocka je zložená z dvoch dielov kvôli elektronike a niektoré evidentne nesadnú, takže najskôr rozobrať a pilník...

Čo sa týka kompatibilných stavebníc, okrem veľkých regulérnych hráčov typu MegaBloks (a ich Collectors a pod) som nevidel žiaden poriadny set z masovej čínskej produkcie
Väčšina ich vlastných dizajnom stojí za ...nič. Buď kopírujú priamo LEGO sety (LEPIN a spol) alebo čo je ešte morálne horšie kradnú MOCy ľudom čo nemajú ani na právnikov narozdiel od TLG (a zas po novom LEPIN a iný). Najhoršie je, že určite by pár z MOCerov tie práva predalo, ale podľa správ na portáloch od samotných autorov sa ich nikto na nič nepýtal.

ogar49

už i na aukru se objevil odvážlivec nabízející LEPIN

http://aukro.cz/listing/user/listing.php?us_id=42465626

Matej

#163
Koukám teďka na aliexpressu na LEPIN a mají tam i ty velké SW UCS sety za zlomek ceny  :o Docela se mi cuká ruka, protože na Millennium Falcona bych normálně šetřil dlouho ...  :'( :'(

Futurion

Já bych z toho radost neměl. S vědomím, že to prostě není LEGO, ale levná napodobenina.

Faire

Jak nepirátím, tak u nevyráběných LEGO setů mi cuká ruka. Synek se zakoukal do dinosaurů, na BL ceny přes 1000 Kč (co jsem zahlédl), na AE 1.5 USD...

Mr. Cube

Já bych se třeba bál kvality plastů (teď myslím ze zdravotního hlediska) - u LEGA mám jistotu, že to prochází x kontrolami kvality a jsou tam nějaké záruky.

Cavelon

Keď bol náš syn ešte malý, dostal raz na narodeniny od kamaráta nejaký fejk. Zistili sme, že to za nič nestojí a sú to iba vyhodené peniaze. Okamžite sme túto pliagu izolovali od LEGA a povedal som si, že takéto sračky nikdy kupovať nebudem. Mať menej kvalitného materiálu je určite lepšie než veľa sračiek. ;D

Engine

#168
Nevěděli jste, že Lepin kopíruje už i MOCi?

Tady je Sarielův Madocův Shaman: http://cheap-bricks.com/lepin-23011-technic-avtoros-shaman-8x8/
A snad obšlehli i nějakej modulár.

Do Lepinu bych fakt nešel, i kdyby byl zadarmo.

papluh

Dizajn je od Madoca https://rebrickable.com/designer/Madoca1977
Ale to nič nemení na tom, že je obšlahnutý. Na Bricksete keď o tom písali tak bol v komentároch tvorca jedného z tých ukradnutých modular MOC a poprel akékoľvek jednanie s LEPINom.
Zdá sa podľa informácii ktoré koľujú, že LEGO po nich ide a v niektorých krajinách je problém s dovozom a preclením (aj preto to radi posielajú bez nápadných krabíc). Tak sa takto zadarmo vezú na dielach MOCerov.

Ja by som to nekúpil ani predtým, ale toto je už úplne dno.

Futurion

Fajn připomínka s tou kvalitou a zdravím. Člověk nikdy neví. Plast se může ulomit, může vzniknout ostrý hrot a dítě zranit. U levných náhražek je to myslím reálné riziko.

Mr. Cube

Nápodobně. Já totiž nemyslel ani tak mechanické poškození a následné zranění (dobrá připomínka), ale spíš složení těch plastů z chemického hlediska. LEGO je nezávadné, ale u různých prodejců z PRCu mi tu garanci dá kdo? A pokud ji i dá, ale něco se stejně stane, tak reálnou vymahatelnost nějakého nároku na firmě xy z Číny vidím jako mizivou. Takže si raději připlatím za LEGO (a nebude ho třeba tolik), než levně nakoupím spoustu výrobku bez rodokmenu - doslova.

8868

Koukám jako blázen, neměl jsem vůbec tušení, že obšlehli i tyto sety. Divím se, že s tím někdo něco nedělá.

http://bootlegbricks.xyz/2016/09/26/list-upcoming-lepin-technics-series/

Lattak

Aké motory používajú? Majú "svoje"?

Tommi

Kupovat fake Lego od Lepinu, které je kompletně obšlehnuté, je podle mě pěkné zvěrstvo. Krom morálky by mohly odradit i zkušenosti jiných.
Narazil jsem na následující recenze, v rychlosti jsem to proletěl a dál už mě to nezajímá

Recenze na Grand Carousel Fake of Lego 10196
https://www.facebook.com/pg/ShopofNinjaBricks/photos/?tab=album&album_id=1136398633109041
-sound brick zní jinak a otravně
-motor je slabší než originál a velice hlasitý
-špatná guma na výrobu kol, ty se protáčejí
- pearl gold díly nemají  pearl gold barvu

Recenze na fake Lepin MKII
https://www.facebook.com/pg/ShopofNinjaBricks/photos/?tab=album&album_id=1146752702073634
- velká nepřesnost v dílech, po sestavení zcela nefunkční, musel v pohyblivé části upravovat z důvodu velkého tření(ořezávat piny, vybrušovat díly, zakracovat axly,...)

8868

To mě to zase docela zajímá. Ne, že bych to chtěl kupovat, ale nechápu, že se toto může dít. Oni okopírujou krabici, návod, díly, zkrátka všechno a vesele to prodávají. Nic se neděje, ticho po pěšině, už x let. Děsím se toho, že jednou přijde doba, že si někdo koupí lego z druhé ruky a přijde mu toto. To je fakt hnus. Myslel jsem, že velké technic sety s PF a Pneumatic systémem jsou "bezpečné", ale jak jsem včera zjistil, tak už to neplatí.

Tommi

Tak pokud koupím Lego na inzerát, vždy se ptám, jestli je originál nebo ne(případně vysvětlím rozdíl). A pokud mi prodejce bude tvrdit, že je to originál a pošle Lepin nebo podobnou kopii, je to stejný podvod, jak kdyby mi poslal v balíčku cihlu....
Používat hlavu, ověřovat prodejce, nejlépe osobní převzetí,..Ale to už patří jinam

ThomasMorta

Citace od: 8868 kdy 08.01.2017, 15:40:12
Děsím se toho, že jednou přijde doba, že si někdo koupí lego z druhé ruky a přijde mu toto.
Pokud se kupuješ podezřele levný set z druhé ruky, tak trvej na osobním předání a zaplať, až si zkontroluješ, co kupuješ. Už mi takhle jeden prodejce vycouval a přestal komunikovat:-)
Jsem AFOL a miluju řadu Nexo Knights!
Diskuse o Nexo Knights: NEXO KNIGHTS :: vlastní tvorba, modifikace, sbírky... :: Galerie mojí tvorby (hostováno na Rajce.cz)

juraj

Mne jeden odMISBoval krabicu pred zaplatenim. Ani som nestihol reagovat :)

Icewalker

#179
Nedávno jsem v jednom obchodě narazil na zajímavý set od výrobce BanBao: Pat a Mat na farmě. Domů bych to samozřejmě nepořídil, ale dyzajnově se mi set líbí - slušná velikost budovy, traktor co není naddimenzovaný (to naopak bývá poslední roky u Lego vozidel běžné) + kůň s povozem jako doplněk. V legovém vydání bych ho hned bral. Není to poprvé, co vidím sady kompatibilní stavebnic, které bych rád viděl i v Legu.

Než mě někteří začnou kamenovat, tak uvedu na pravou míru, že sprosté čínské kopie 1:1 samozřejmě zavrhuji a divím se, že je možné je v našich končinách prodávat :-\
Animované Lego snímky a mnoho dalšího naleznete na dallart.net
Brickshelf výběr