Lego Set 10143 – UCS Death Star II

Založil Darth, 13.10.2007, 20:16:09

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Darth

Lego Set 10143 – UCS Death Star II vyšel v roce 2005, pro určité krajiny za přijatelnou cenu 299 USD, pro ty méně zvýhodňované za 369,99 EUR. No a pro zaostalé krajiny, kam Lego v rámci svého e-shopu ani sety nedodává (ano, tím je myšlena Česká Republika) zůstává pár obyčejných setů, které Lego Trading milostivě do našich obchodů pustí. (stejně jako u ISD). Dlouho jsem zvažoval, jestli do tohoto setu jít, byl dost drahý a připadl mi poměrně nicotný ve srovnání s ISD. Ale nakonec jsem do toho šel. Vybral jsem si na Bricklinku prodejce, který prodával nový set za pouhých 299 USD. Dlouho jsem zkoumal, jestli nemá někde skryté pravidlo o tom, že jeho ceny jsou v EURech místo dolarů – ale ne, cena opravdu byla v USD. Nevím, jak se k setu za tuhle cenu dostal – set byl dokonce ještě originál zabalený v krabici od Lego Tradingu (ne, účtenku jsem po něm nechtěl, jako jsem ji nechtěl po Jindroushovi za ISD). Poštovné vyšlo na 68 USD, což je za téměř dvanáctikilový balík myslím odpovídající cena.

Nebyl jsem si jistý clem, protože človíček pochází ze Švýcarska, které jaksi stojí mimo EU. Škoda. Po týdenním odpočinku od cestování v celním skladu v Praze 120 konečně set našel cestu ke mně – s příplatkem za clo a DPH 970Kč (naštěstí deklarovaná cena byla jen 268 CHF :o)


Balení
Krabice je jedním slovem – obrovská. Velikost se dá srovnávat jen s krabicí ISD. Stejně jako u ISD obsahuje krabice čtyři menší krabice s jednotlivými dílky v sáčcích, mezi krabicemi trůní tentokrát pouze jeden návod (u ISD byly dva) v kroužkové vazbě.

Stavba

Celá stavba začíná konstrukcí podstavce (který se u většiny setů staví až nakonec – ale tady je pevnou součástí stavby, i když bych uvítal, kdyby krajní díly nohy byly dál od sebe a set by byl více stabilní – takhle když do něj šťouchnu prstem, tak se trochu kolébá – a není se co divit, váha 9-10kg stojící ploše 4x4 study moc stability nedává. Ale zase spodní podstavec je masivní jako všechny u UCS setů, takže převrácení hrozí jen velmi nešťastnou náhodou. Prostě by jí někdo musel pomoct.

Další částí setu, která se pevně připojí na nohu, je středový kříž, na kterém drží obvod Hvězdy Smrti a zároveň udržuje i ostatní dílky. Není příliš masivní, ale je dost pevný.

Na okraje kříže se připojují obvodové dílce. Jejich konstrukce je dost zdlouhavá a je tam nepříjemná chybka, která nutí zasunout kotvící osu až nakonec, ačkoli kvůli vodící liště, která překrývá otvor, je toto nemožné a musel bych tu lištu napřed uvolnit. Ale jak jsem na to jednou přišel, už jsem si tam ty osy připravil včas.

K mému překvapení drží obvodová část poměrně pevně. Po postavení zadního obvodu přišla řada na ,,nedostavěnou část DS". Ta se skládá ze spousty šedých plates a tmavě šedých 2x1 bricks. Návod sice vede krok za krokem, ale i tak je doba na vybudování této čtvrtkoule asi 1,5-2 hodiny.

Po postavení jedné čtvrtkoule jsem si s hrůzou všiml, že jsou potřeba dvě. Tak jsem tu první připojil na konstrukci – připojuje se jen čtyřmi osami. A pustil jsem se do další. Když jsem ji po hodině a půl dokončil, s radostí jsem ji nasadil na konstrukci Hvězdy Smrti. Po docvaknutí se uvolnila spodní čtvrkoule a ze stolu se poroučela na zem. Při dotyku s podlahou se dokonale rozbila na jednotlivé dílky. V tu chvíli naštěstí nebyla neteř ani nikdo jiný poblíž, nepřál bych nikomu slyšet, co se v tom momentě z mého pokoje ozvalo.

S povzdechnutím jsem se pustil do stavby teď už vlastně třetí čtvrtkoule ze smutných pozůstatků té první. Po zkušenostech z předchozí montáže jsem model položil na ,,záda" a i tuto jsem usadil na své místo. Poté jsem základnu čtvrtkoule přikartoval k hlavní ose umělohmotnou páskou, co se používá na svazování kabeláže – sice je to celkem neLego způsob, ale aspoň je páska taky umělohmotná.

Po dokončení této části následovalo dokončení obvodu Hvězdy a výroba zakulacených dílů, které tvoří plášť dokončené části Hvězdy. Tady se jednalo celkem o rutinní práci, mnohokrát se opakující úkony. Ale co mě zaujalo, bylo vykousnutí otvoru pro talíř superlaseru a také montáž samotného superlaseru – jeho konstrukci nemůžu označit jinak než dokonalá a geniální. Do poslední chvíle jsem nevěděl, jak se z toho udělá obvod laseru, jak se upevní. Výsledné zkroucení dílu, připevnění několika radar dish a upevnění na spodní vykousnutý díl ve mně vyvolali nadšení.

Po dokončení Hvězda vypadá skvěle. Velmi mě překvapila velikost, na fotkách tak nevynikne. Největší překvapení však byla váha, nést 9-10kg za úzkou nohu a nemoct se dotknout jiné části, aby neupadla, o půlnoci na kuchyňskou linku, ve tmě (ve tmě protože malá už spala a na kuchyňskou linku proto, že po zapnutí akumulačních kamen v mém pokoji 3x4m jaksi místo na ISD ani na DSII jaksi není), to je zážitek :op

Celkový čas montáže – cca 11 hodin.

Produkt
10134 je skvělá stavebnice. Asi nebude v našich končinách tak vzácná, jako třeba Rebel Blocade Runner, ale je velká a má ten správný wow efekt (co se mi právě na UCS setech líbí). Některé dílky sice nepříjemně drží na jednom studu, model je tak docela křehký a náchylný na odpadávání dílků – noční můra při stěhování setu. Ale na druhou stranu je primárně určený na vystavení, takže se nějaké časté přenášení nepředpokládá.

Závěr
Kdybych set viděl už někdy dřív v reálu, jistě bych do něj šel i dřív. Takhle jsem to risknul a udělal jsem dobře. Ačkoli cena není zanedbatelná, jedná se o sběratelský kousek, který musí správný fanda UCS Star Wars setů mít (ne sice tak moc jako ISD, ale přece). Hodnotím 9/10 (jeden bodík dolů za tu křehkost a za tu rozbitou část dvouhodinové práce).

Klady:
Velikost (obrovská, hlavně na výšku)
Design
Rarita setu
A to hlavní: je to Star Wars

Zápory:
Drobné nepřesnosti proti originálu
Váha
Špatná dostupnost setu
Zabírá opravdu hodně prostoru

Darth