CITY 2024

Založil Anatyt, 02.12.2023, 09:59:27

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.


otaznik

Trošku nerozumím, proč to dalo TLC do tématu City.

Anatyt

Áno, je to divné. Možno nechceli novú tému SPACE zakladať, aj keď by si to zaslúžila. Každopádne je fajn, že Lego takto znova začalo deťom približovať vesmír.

Ďalšie - tentokrát už klasické - CITY sety.

https://brickset.com/article/102699/more-2024-city-sets-revealed!

yoshimaka

#3
Současné SPACE téma, prolínající se do (takřka) všech typů LEGO setů je IMHO velmi povedené a ani řada CITY není výjimkou - stroje jak od Muska, figy jak od Matragi, taková módní techno směska, která kombinuje hravost, futuričnost a naději na dobývání nových světů. Jakožto ovlivněnec SPACE 90. let nebudu úplně cílovka, ale současné děti by to zaujmout mohlo. Jinak obecně od doby JUNGLE mám tyhle tématické vsuvky do CITY raději než standardní očekávané setíky.

Ale krom SPACE tu máme samozřejmě i klasickou nálož stavebnic:

* Závoďák (další :-P), tentokrát asi "vzduchovka" - nemastné neslané (ale pohár dostane)

* Motokáry trošku oživují městské dovádění a ukazují směr, jak využít zásob starých pneu (na zábrany na dráze ne?) - btw.. krásná trofej

* Silniční válec střední velikosti vyhladí vrásky všem, co se obávali, že v LEGO CITY už není co budovat

* Monster truck jde proti proudu - se slzou v oku vzpomínám na osmdesátkový 6675. Tohle je, panečku, jiná liga. Ale já zůstanu u klasiky..

* I čtyřletí si chtějí hrát s "malým" Legem, tak mají jednoduchoučkou sanitku a úrazusvolného skejťáka - škoda, krásných sanitek je pomálu, nic co bych chtěl pořizovat.

* Hamburgerová dodávka zaujala nápadem na oddělitelný stánek z korby starší udržované fordky. Přes svoji zjevnou jednoduchost patří k tomu lepšímu, co se mě zaujalo.

* Milé děti, poselství záchranářské helikoptéry je trochu nejasné: Buďto znamená, že si nemáte hrát s rachejtlemi,jinak vás zraní tak, že si pro Vás bude muset přiletět nebo naopak noste s sebou světlice, co kdybyste museli navigovat... co teď? Babo raď...

* Dopravník závoďáka je barevný úlet (chladič náklaďáku jsem trochu rozdýchával) a nakonec nejzajímavější jsou figy z tohoto setu (supr baret !)

* Hasičská supermotorka - hele, tohle přijet k požáru, tak je ze mne pyroman. Je to úlet. A bacha, grilování klobásek je v poslední době dost nebezpečné!!!

* Hasičský vrtulník je jak od Playmobilu - nuda nuda šeď šeď...

* Outoorové aktivity jsou v poslední době v LEGO CITY dost nebezpečné. Při stanování zapálený les je nutno hasit za pomocí povedeného hasičského off-roadu s člunem. Set hezký, ale asi vnímám nějaké pitomé poselství o nešikovnosti současné generace při opuštění městské aglomerace...

* ...a kde nepomůže předchozí terénní vůz, tam musí nastoupit hasičský antonov... Na větší požár holt nastoupí větší technika. Tohle se snad ani samostatně koupit nedá...

* Moderní hasičská stanice s futuristickým designem, odlehčenou přistávací plochou pro drony a hodně očouzeným žebříkem. Zaujal mne hasičský pes.

* Silniční honička mezi policejním Koenigseggem a zlověstně jedovatým Dodgem v cabriu, který navíc řídí zlodějka několika bankovek, nemůže nechat chladné žádné pořádkumilovné dítko!

* Policejní vyšetřovací autobus (fakt tam nic jiného nevidím) vybavený hypermoderní technikou a futuristickým designem dokáže odhalit jakéhokoli lumpa i díru, ze které vyleze (to je hezký prvek!)

* Věznice na ostrově by zasloužila trochu více pozornosti. Už tady před pár lety byla, od té doby jsou lumpové zlověstnější, disponují novou technikou a dostali i nové mundůry (už bylo na čase). Zatím si je potřeba dávat bacha dámy s růžovým přelivem! Policejní pes je připraven zakousnout se do půlek zdrhajícího zločince.

Celkově mě první půlka CITY setů z roku 2024 nechala chladným. Světlou stránkou je řada SPACE a hasičský/policejní pes :-) Jsem však zvědavý na druhou půlku roku, třeba nás něčím překvapí... Friends dodá velice povedené domečky a když to nevyjde, přestěhujeme CITY do vesmíru a příští řada bude SPACE CITY. Tam se můžeme vyřádit do aleluja :-)
Lust och fägring stor

Daniel

Ta mřížová/plotová výplň 6x4 oken je nový dílek?

yoshimaka

Citace od: Daniel kdy 05.12.2023, 09:21:41Ta mřížová/plotová výplň 6x4 oken je nový dílek?
Vypadá to tak. Konečně pořádné pletivo.
Lust och fägring stor

Fricoolinek

https://brickset.com/sets/60399-1

Už taková klasika (hned mi vytanul v hlavě Octan F1 6546), pro malého stavitele proč ne. Genderismus ale už otravný. Když musel být, tak tam měla být fotografka. Je to klučičí záležitost. Nebude chtít capart posadit do formule ženskou.  ;D Budou se měnit hlavičky a fotografka bude mít poněkud neženský účes.  ;D

https://brickset.com/sets/60400-1

Dobrý setík např. pro dva sourozence atp.

https://brickset.com/sets/60401-1

Poněkud humpolácké, bez prosklené kabiny, ale asi taky neurazí.

https://brickset.com/sets/60402-1

Hustokára by měla potěšit všechny stavitele 5-99  8)

https://brickset.com/sets/60403-1

Asi jo. Tyhle "Juniory" je pro mě asi o něco těžší hodnotit.

https://brickset.com/sets/60404-1

Další jídelní/nápojový truck. Osobně mi ale přijde trochu stísněný. Sestanivelný hamburger s žemlí z 2x2 round tile namísto nějaké moldu mě docela překvapil.

https://brickset.com/sets/60405-1

Záchranářský vrtulník vypadá s tím moderním překrytem hezky.

https://brickset.com/sets/60406-1

No, neotřelé ztvárnění, především trucku. Jak to přední čelo, tak zejména ty pneumatiky.


Strider

#7
Hustokára 60402 - výborný zdroj velkých gum. Jsou to stejné gumy jako u John Deere traktoru 42136?

otaznik

Citace od: Strider kdy 28.12.2023, 09:40:17Hustokára 60402
Ten set se jmenuje "Modrý monster truck".

Fricoolinek

Jinak zdá se mi to nebo ve 4+ SETech je vždy potisk místo samolepky?

starbuilder

Citace od: Fricoolinek kdy 03.01.2024, 18:36:44Jinak zdá se mi to nebo ve 4+ SETech je vždy potisk místo samolepky?

4+ sety mají vždycky potisky

Fricoolinek

Jo, tak to je hořký....

Anatyt


Drobuliatko

Tie nove zvieratka su boziiii!  ;D  :-*

Colonel32

Ó, novej tygr.

Tak že bych se přecejen dočkal nějakých tygrů ve sbírce?

Tohle bylo jaksi na moje možnosti:

https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=bb0787c01pb03#T=S&O={%22iconly%22:0}

Anatyt

Mne sa najviac páčia tie gorily! :D
Inak ešte sa vrátim k tým CITY setom. Mne to príde akoby prepustili komplet tím CITY dizajnérov a nabrali nových. :) Tie stavebné stroje, či prepravník áut vyzerajú ako modely a ani nie Lego, nieto ešte CITY. Len si neviem predstaviť, ako chlapec tlačí ten 9-nápravový žeriav a chce zabočiť. ;D Ak tam nie je nejaký zatáčací mechanizmus, tak to asi len celé chytí vpredu/vzadu, nadvihne a otočí. ;D Bager je suprový, až sa núka porovnanie s tým v Technicu (kto by to bol kedy povedal, že budeme porovnávať CITY a Technic). Tento CITY je vymakaný ako po dizajnovej stránke, tak aj funkčnej. To Technic Volvo vyzerá (zejména zboku) hlavne v oblasti ramena prázdny. Ok, je to Technic, tam sa na dizajn nehráme. No v dnešnej dobe panelov sa to rameno už zakrytovať dalo. Ale dobre - Technic ma byť o funkčnosti. Potom sa ale pýtam, prečo sú na ramene len 2 piesty, keď majú byť 3 ? V CITY, kde o vernú funkčnosť veľmi nejde, to šlo. Pri použití rovnakej lyžice! >:D

BRAVO CITY !

mesje

Citace od: Anatyt kdy 02.05.2024, 21:21:09Mne sa najviac páčia tie gorily! :D
Inak ešte sa vrátim k tým CITY setom. Mne to príde akoby prepustili komplet tím CITY dizajnérov a nabrali nových. :) ...
BRAVO CITY !

na druhej strane, tie budovy, resp "civilne" vozidla vyzeraju coraz hroznejsie - vid ten pristav, kde je z budovy uz len prakticky vonkajsia fasada ako pri filmovych kulisach, lod tiez zjednodusena, a ta nova elektricka (tramvaj) tiez ovela horsia ako jej predchodcovia... na stavby uz vedie friends, tam su uz mnohe budovy lepsie ako v city...
ale zvery su super, chcelo by to velky zoo set...

Anatyt

Tak ten prístav je dosť zjuniorizovaný oproti predošlým prístavom. Ale autíčka sú podľa mňa pekné (hlavne v autotransportéri). Budov v CITY už veľa nie je, ale vieš ich nahradiť CREATOR budovami, resp. tými z Friends. Aj keď teda zrovna posledná várka Friends stavbami neohuruje.
Ale áno, CITY si o ZOO už jednoznačne pýta! Veď posledná ZOO (mimo DUPLO) bola v roku 1976!!! ;D