(Vlastní) Svatozikmundská brána do města Stráže

Založil Aki, 16.12.2006, 22:38:34

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Přidělte tomuto MOCu body. Čím více tím je na tom lépe.

1
2
3
4
4,5
4,9
8
Hlasování je blbost

Aki

#30
Citace od: linhi kdy 28.01.2007, 14:46:04
Jsou někde fotky toho co zde teď popisuješ? Rád bych mrknul na ty nové věci co jsi dodělal.
něco je tedy již nafocené.
Nejprve to křoví okolo řeky
a pak následuje pohled na nově přidaný úsek hradby,
pokračování vinice na parkánu
a katakomby

Fotky berte prosím jako dočasné. Kvlaita je různá, ale tentokráte se to Mtronovi povedlo výrazně lépe než minule.
Mtrone děkuju.

linhi


Divocak

Tak tomu se říká fakt našlapaný MOC(y) ;D A jak velkou si tu svoji Stráž vůbec představuješ a kolik máš celkem wolfpack minifigů, smím li to vědět? Aby tu Stráž vůbec stačili ustrážit ;)

Aki

Citace od: Divocak kdy 30.01.2007, 22:36:18
A jak velkou si tu svoji Stráž vůbec představuješ a kolik máš celkem wolfpack minifigů, smím li to vědět? Aby tu Stráž vůbec stačili ustrážit ;)
ad1) Jsem smířený, že to bude vždy jen a jen výřez. Ale konkrétní plány mám  v tuto chvíli na 160x168 studů. Podkladového materiálu mám víc než dost, odborného konzultanta taky, takže pokud bude chuť vůle a hlavně dost lega: mám o zábavu postaráno. Jen časem budu asi omezen místem.  ;)
ad2) Počet minifigů se rozšiřuje paralelně s tím jak se rozšiřuje opevnění. Asi tak, když jsem začal stavět základy městské věže, měl jsem jich asi 5. Nyní jich mám ke čtyřiceti.
Do budoucna ale budou zbrojnoši s vlčím erbem jen v některých stavbách Stráže. Hlavní brána, palác pana hejtmana a některé další (v budoucnu třeba i městský hrad). Ostatní plánované stavby opevnění budou zajišťovány městskými prostředky.  ;) třeba mýtná brána, vodárenská věž, některé bašty ect. S velkou pravděpodobností bude město vydržovat i věžného a tak.

Colonel32

vzdy me neskutecne pobavi, jak tu vsichni stavi hrady tak, ze naplacaji kostky k sobe a mezi to nacvakaji rytire, a Aki nejenze naplaca kostky k sobe a nacvaka mezi to rytire, ale vzdy take dokaze historicky presne vysvetlit, jak to vsechno funguje.

Musim rict, ze spojeni kvalitnich znalosti a staveni z lega se ukazuje jako velmi plodne, hlavne v Akiho pripade.

Divocak

No jo, jenže abys mohl vysvětlit, jak to funguje, musí mít i co fungovat a když holt nemáš kostky na to, aby mělo co mezi sebou fungovat, tak pak budeš těžko něco vysvětlovat ;) To je mi pane povedená argumentace... Až budu mít kostkek tolik, abych postavil nějakou komunitu, ves, město, zem... ;) tak pak to možná i pude ;D

Aki

Nebréč. Já jich mám taky málo. Víc času než stavěním strávím sháněním kostek.  8)

Divocak

Já nebračím, pouze konstatuji ;D Ale jelikož jsem do letošních Vánoc neměl lego ale 6 let v ruce se mi zásoba za poslední měsíc docela rozrostla ;) Budu to muset trochu krotit, jinak zkončím na mizině >:D

Aki

#38
Tak tady je pár obrázků uceleného panelu, tak jak by jste to měli vidět ve Svitavách naživo.
Kromě nově přidaných dvou panelů jsem také umělecky dopracoval skládku na parkánu (a pro jistotu: není to tam naházené, ale opravdu postavené  8))










TomG

Koukam, ze uz i Aki pocita, ze na Brickshelfu se slozka zverejnuje okamzite :)
Only the best can survive.

TIE

Co je to za čičmundu co se snáží dostat za bránu? >:D >:D

Aki

#41
Citace od: TIE kdy 02.02.2007, 14:19:44
Co je to za čičmundu co se snáží dostat za bránu? >:D >:D
To jsem nepochopil, kde se kdo snaží dostat za bránu?  ??? Myslíš toho rytíře co přijíždí do města?  ::)

Citace od: TomG kdy 19.02.2007, 20:28:17
Usil sis na sebe kamarade svymi vedomostmi bic :) Stejne nebudes spokojeny, pokud bys v MOCu nasekal nejake neautenticke chyby :) Bezny divak to sice neoceni, ale profik ano a ty budes mit klidne spani :)
Citace od: matny kdy 19.02.2007, 20:32:48
Aki pravdepodobne dnes prechádza menšiou depresiou z toho, že mu jeho dielo bolo zasklenené a on celé tie tri mesiace nebude môcť svoj MOC doladovať tak aby konečne zodpovedalo jeho predstavám a zároven má strach, že si nebodaj toho nejaký návštevník všimne  >:D
Pánové oba máte naprostou pravdu.  ::) Tím svým pevným zadáním jsem si opravdu nadrobil. Ale uklidňuji se tím, že všechny stavby postupně procházejí různými přestavbami a úpravami...
No a to že nemám nyní věž na očích mi umožňuje více rozmyslet radikálnější kroky:
Po dlouhém váhání a zvažování jsem se nakonec rozhodl pro generální přestavbu. Takže pokud někdo chcete vidět věž v této podobě, musíte do Svitav. Jakmile se opevnění vrátí domů, bude věž rozebrána až k základům a pak znovu vystavěna.
K tomuhle pro mne zvláštnímu rozhodnutí (všichni vědí, že se rozebírání svých MOCů vyhýbám) došlo, když jsem si uvědomil některé dost zásádní chyby, kterých jsem se při stavbě vědomě i nevědomě dopustil. Konzultoval jsem to i s některými mými přátely a kolegy odborníky a mé postřehy byly potvrzeny. Aby jste pochopili co je špatně (a sami se toho mohli případně vyvarovat), pokusím se to nyní nějak shrnout.

1) Nejvážnější prohreškem je přítomnost podzemí pod vlastní věží.  Jde o to, že každá věž a v opevnění to platí dvojnásob, musí mít velice stabilní a hlavně masivní základy. Jožka7 to v naší soukromé korespondenci nejen potvrdil, ale hlavně dobře zdůvodnil:
Citace od: Jožka7 kdy 22.02.2007, 21:22:42
Možeš udělat suterén věže, ty fakt bývaly běžné, ale pozor, zabíraly jen vnitřní prostor věže! Čili věž mohla mět sklepení, které ovšem bylo dáno velikostí jejího vnitřního prostoru a také obvykle nemívala to sklepení propojené s jiným podzemím - jednak je důvodem statika, jednak hájitelnost. Takže to Tvé podzemí je možné tak, že věž má své samostatné sklepení (suterén) a bezprostředně k základům věže přiléhají sklepení sousedních objektů, které by však neměly být propojeny s věží. Pak je to v pohodě.
Co však v pohodě není, jsou základy věže, které mají být u tak velkého objektu naopak minimálně stejně široké a spíše širší než nadzemní zdivo věže. To je opravdu vážná chyba a pokud máš nějaký plán, kde jsou podobně subtilní základy, tak jde o chybu. Snad jedině, kdyby věž postavili přímo na nějaké žule a základy vytesali do skály, ale to tam pak v každém případě nemohlo být žádné podzemí a stejně by se mi to u vysoké věže (notabene branské) nezdálo. A i tak, Ty tam máš navíc to podzemí i z vnější strany zdí věže, takže se veškerá tíha Tvé ne právě malé stavby ani trochu nerozkládá s úrovní terénu, ale stále se plně koncentruje na základy, které jsou namáhány mnohem víc než normálně. A ještě s těmi velkými protilehlými průchody v podzemí by ta věž spadla tutově, neboť dvě stěny ze čtyř máš na úrovni terénu oslabené bránou a zbývající dvě podzemními portály.
2) Vězení se do věží skutečně umísťovala, ale byla umístěna v nadzemní části. Mučírnu si ale asi schovám až do budovy radhausu.
3) Patro se zbrojnicí je příliš vysoké. Sice jsem ho již jednou předělával (změna není nafocená), ale ta výška je skutečně špatná. Budu tedy muset několik podlaží (v celkové výšce), pravděpodobně dvě, ještě doplnit. Tím pádem vznikne prostor pro umístění vězení.
4) Díky skvělé knize Encyklopedie městských věží v Čechách, na Moravě a ve Slezsku jsem měl možnost prostudovat pořádně vnitřní strukturu těchto věží. Díky tomu jsem se dozvěděl některé podrobnosti o věžních bytech a i ty budu v přestavbě uplatňovat. Jde hlavně o umístění vlastního bytu a případně o jeho tvar. Předpokládal jsem totiž že byt může být umístěn tam kde je prevét. No a nyní jsem se dozvěděl že prevét býval umístěn o patro níž než byt. Nebyl to však nějaký hygienický důvod, ale ryze stavební. Někdy mohly být ty byty dva (nad sebou) a teprve pak se nacházel byt na stejném podlaží jako prevét.
5) Nějak se mi nezdá to hrázděné patro. Všechny skutečné věže které jsem nastudoval měli patro s arkádovým, nebo venkovním nekrytým ochozem. Hrázděný ochoz jsem krom ilustrací nenašel. No a u ilustrací netuším zda je za hrázděním skutečně ochoz. Budu tedy upravovat i nejvyší patro s ochozem. Nejsem ještě rozhodnut zda to udělám jako otevřený ochoz (jako je například Vysoká věž v Rakovníku, nebo mostecké věže z Prahy) nebo arkádový ochoz (jako je např u Staroměstské radnice v Praze). Každopádně díky bodu 1 budu moci trochu upravit půdorys věže, tak aby více vyhoval střeše, a toto pak promítnu i do ochozu, který vysunu na stejné krakorce jako prevét.
K tomu Jožka7:
CitaceDobrý postřeh, hrázděné patro je docela problém. Jednak se z nich toho do dnešní doby moc nezachovalo, takže možnosti studia jsou omezená... Ale také je třeba brát v úvahu fakt, že hrázděné patro docela hezky hoří, takže zrovna u věží by pak nemělo smysl snažit se o nehořlavou střešní krytinu, když by pod ní bylo patro ze dřeva. Hrázděné patro sice vypadá strašně romanticky a hezky, v 19. století na tom těžce ujížděli, ale dnes bych byl s tím vážně opatrný.
6) Přesto že se mi moc líbí to renesanční předbraní, přeci jenom jsem se rozhodl  pro stylistycky čistý model a už zvažuji jak tuto budovu regotizovat. Stylová čistota mi pak umožní označit model nějakým konkrétním letopočtem, namísto neurčítého: Vrcholná a pozdní gotika s přesahem do renesance. Ideálně bych se chtěl dostat do první poloviny 15. století. I když už je to doba, která výstavbě v našich zemích příliš nepřála.


Raistlin M

Mě se nezobrazují ty obrázky z 1.2.  Zbytek ano. Jinak bych určitě dal hodnocení. Je chyba u mě, nebo to nevidí ještě někdo?

Aki

Citace od: Raistlin M kdy 23.02.2007, 10:46:48
Mě se nezobrazují ty obrázky z 1.2.  Zbytek ano. Jinak bych určitě dal hodnocení. Je chyba u mě, nebo to nevidí ještě někdo?
Chyba byla na mé straně. Už je to opraveno. ;)

Raistlin M

Tak už jsem hlasoval. Pokud bych hlasoval jen podle fotek, asi by se MOCu dostalo bodů méně. V reálu je to mnohem zajímavější a hezčí. (vím..logické)

tomash

Videl jsem tvuj moc in natura ve Svitavach a je to vazne - moc - pekny. Uplne jiny nez vetsina preplacanejch mocu.

Hacislav

Když už mě aktuální odkaz zavedl až do této hluboké historie kostek (nicméně velmi zajímavé) neodpustím si komentář.  >:D

Je jedna věc která mi příjde lepší než tvé stavby z lega Aki, jsou to tvé popisy k stavbám.
moje fotky Rajče a Flickr - pinterest