(Vlastní) Svatozikmundská brána do města Stráže

Založil Aki, 16.12.2006, 22:38:34

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Přidělte tomuto MOCu body. Čím více tím je na tom lépe.

1
2
3
4
4,5
4,9
8
Hlasování je blbost

Aki

Tak konečně jsem finálně dokončil první z panelů opevnění města Stráže.
Již před necelým rokem pan Hynek Vlk započal s jeho výstavbou a nyní je tedy konečně dokončena celá brána a nějaká ta hradba.


link


Ale vezměmeš to postupně:
Ještě než pocestný vůbec dorazí k městským hradbám, musí se dostat přes říčku Bobrůvku. Na její překonání mu slouží most se sochou Sv. Václava a s křížem (více o něm píšu zde).
Ale již od paty mostku vidí celé opevnění (reprezentativní věž vidí přirozeně již z velké dálky, ostatně model měří na výšku 86cm  8)).


Jestli-že se pocestný dostatečně pokochá pohledem na přírodní scenérie, které se mu při přecházení mostu nabízejí, dostane se až k prvnímu valu s palisádovým plotem. Hned za ním je vyzdívaný vodní příkop a pomocí zvoditého mostu se může dostat do předbraní, které stojí na parkánu před vlastní věžovou bránou. Je patrové (k čemuž mne inspirovala pardubická Zelená brána). Její novátorství je nejenom ve vylepšené obraně hradeb (jde vlastně o předchůdce Barbakánu, umožňující flankování - tedy ostřelování mrtvých úhlů hradby), ale i v zatím jediném renesančním prvku celé stavby - střechu s obráceným sklonem. Dešťová voda je odváděna chrliči (a při sprchování to i funguje :D).
Vedle ní je z obou stran parkán s parkánovou zdí. Protože jsem dlouho nevěděl co bych na něj umístil, musel jsem docela hodně pátrat a vyptávat se na patřičných místech, až mi bylo sděleno, že např. v Hradci Králové byly na parkánu odkryty archeologickým výzkumem vinice. Takže na jedné straně parkánu jsem se je pokusil ztvárnit. Druhá je zatím slabě zaneřáděná, ale až přibude další plánované rozšíření, přibude asi i nepořádku.  :P

Poutník, který projde předbarním se dostane již do průjezdu vlastní brány. Uzavírá se padací mříží a je střežena strážným. Protože provoz v bráně není podobný tomu na současné D1, může si také občas odpočinout. K tomu mu slouží sedátko, zvané sedile.
No a pokud vás pustí dál, tak jste se dostali do vlastního města. Tedy pokud jste bez povšimnutí minuli několik dveří.
Prvními po pravé straně projdete do stájí.  druhými potom po schodišti, ukrytém v síle zdi, do místnosti v prvním patře. Slouží obvykle jako předsíň, ale i jako místnost pro operativní porady atd. Dveřmi s ozdobným ostěním pak poutník může vejít [http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?i=2304002]do sálu[/url]. bočního věžového paláce. Síň není nijak moc vybavená, nějaké ty lavice a krb bohatě postačují. Tato místnost totiž není určená k bydlení. Krom toho má síň na jedné straně honosné sedilové arkýřové okno, zatímco na druhé straně jsou malované dřevěné okenice, které se ve středověku kupodivu otvíraly vzhůru. No a při pohled vzhůru upoutá návštěvníka křížová klenba ukončená ozdobným svorníkem.

Vrátíme-li se do předsíně, můžeme pokračovat po schodech vzhůru. Na odpočívadle narazíme na dveře, které vedou na krytý ochoz hradby.
Pokud zůstaneme ve věži a budeme pokračovat vzhůru dojdeme do druhého patra, které slouží jako zbrojnice. Odtud vedou točité schody do patra třetího, kde jsou ukončeny sloupkem s "patkou".
Ve třetím patře se nachází místnost - byt pro věžníka. Chlapíka který hlídal město před nebezpečím (jak z vnějšku - potencionální nepřítel, tak z vnitřku - požár).  Poplach se ohlašoval obvykle trubkou, ale nyní je klid a tak mu zatím visí na zdi.  ;)
Aby nemusel běhat k vůli kde čemu dolů, je byt vybaven středověkým záchodem prevétem - čili staročesky výsernicí. Exkrementy padaly venkem k patě věže. Protože místnost nemá žádné kamna, ani krb, slouží k "vytápění" ohřívadlo ve kterém se pálilo dřevěné uhlí. A i proto bylo vždy nutné mít dostatek vody a tak je v posledních patrech věže rozmístěno několik sudů s touto tekutinou.
Dřevěné schody vedou do posledního hrázděného patra. V prostřed je ještě malá komůrka s lavičkou a kolem potom ochoz.

Z městské části bývaly někdy k hradbám přilepeny malé obytné domky. Povětšinou je obývali nájemní střelci (město či jeho vlastník si občas najímaly žoldnéře na obranu města). Takovéto domky mohly být vestavěny do  zazděných oblouků pro střelce. Nejznámějším příkladem je pražská Zlatá ulička.
V tomto případě je domek jen přízemní a nad ním je ještě malá lávka ke klíčovým střílnám v obloucích. Domek je vybaven vyvýšeným nekrytým ohništěm (nyní vyhaslým) z něhož kouř odcházel dýmníkem (komíny nebyly ve vrcholném středověku v drobnější zástavbě ještě obvyklé), truhlou na šatstvo a postelí (přibude ještě stůl a nějaká ta polička, ale jednak jsem to už nestihl a jednak by se to snad ani nedalo vyfotit  ::)).
V průjezdu brány jsou ale ještě jedny, utajené dveře. Tedy dveře spíše poklop, kterým se lze dostat do podzemí. To tvoří tři propojené místnosti. Prostřední je vězením, napravo je sklad a nalevo mučírnička.  >:D Celé je to vlastně alegorie na lidské neřesti. Ve skladu se hrají vrhcáby, ve vězení téměř usíná opilý strážný no a v mučírně se vyžívají jací si dva "sadomaso"......

Ostatní snad ani není třeba zmiňovat. Různé zdobení (z vnitřní strany bohatší) a podobně si už najdete sami.  ;) Jen je asi vhodné ještě vysvětlit název. Svatozikmundská se jmenuje po jednom z českých zemských patronů, kterého jsem se pokusil ztvárnit na nároží malého paláce. Mezi jeho atributy patří meč  a koruna.
___________________
Jen ještě pod čarou: s touto drobnou stavbičkou jsem se přihlásil ve čtyřech skupinách do tří kategorií soutěže CCCIV8)

A druhá pod čarou.
Jakákoliv kritika, připomínky, dotazy či naopak výkřiky obdivu, jsou vítány.  8) :-*

Colonel32

musim Akimu skutecne poblahoprat, tohle je asi ten nejlepsi MOC ceskeho autora, ktery jsem kdy videl.

Jonas

Aki během poslední noci zahltil Brickshelf i Kostky obrázky svých výtvorů a nás ostatní načas odsoudil do role více či méně zírajících obdivovatelů.   :o

Už jsem Akiho pochválil v jiném threadu (za most), ale musím tak učinit i v tomto, protože zde je úplný popis sestavy, která si jako jedna z mála zaslouží přívlastek _kolosální_ tak, jak je uveden v názvu soutěže CCCIV.

Aki, mám pár dotazů:

Kolik kostek zmizelo v útrobách tvého města Stráže?
Raději se ani neptám, kolik nákupů na BL či jinde to obnášelo.
Jak je vysoká věž brány?
Když už je hradební věž tak vysoká, jak asi vysoké pak budou městské věže - kostelní, radniční, atd.?
Kam chystáš odstěhovat rodinu, až se město bude dále rozrůstat?
Jonas - Můj Brickshelf

***Banana.com


myth

Citace od: Aki kdy 16.12.2006, 22:38:34
Jakákoliv kritika, připomínky, dotazy či naopak výkřiky obdivu, jsou vítány.  8) :-*

Žiadnu sofistikovanú kritiku odomňa nečakaj, poviem iba jedno slovo - super.
When the student is ready the master will appear.
An expert is one who knows more and more about less and less.

Vasyk

Nemám slov!! Takové práce, takových detailů, opravdu moc moc povedený MOC!!

chadzi

super, uz jsem na to koukal na brickshelfu -> vyladeny detaily, je videt ze se vyznas   8)

matny

Akékoľvek slovo by bolo len matným odleskom toho čo skutočne pociťujeme pri zhliadnutí tejto stavby. Kompozícia diela založená na citlivej kombinácii slovného popisu a jednotlivých detailov robia z diela majstrovský kúsok, ktorý mi už dávno chýbal na tomto fórume.  :D

Bertik

#8
 :o :o - perfektní MOC. Oceňuji výběr českých historických objektů inspirujících tuto stavbu a přeji co nejlepší umístění v soutěži.

Hansel

Naprosto precizní provedení, detaily na průčelí odvráceném od mostu vypadají úžasně. Ty fiálky jsou tvé nápady?
Tenhle MOC si opravdu zaslouží hodnocení 8 z 5 :D
Mé dílo se rozrostlo o další kus.
I když mírně infantilní :)

Colonel32

doufam, ze tohle mistrovske dilo vezmes do svitav na vystavu.

TomG

Videl jsem to nazivo a dycky me dostane, ze je to v realu vetsi nez se to zda na fotkach a muzu rict je tohle:

Only the best can survive.

Petrjr

Citace od: TomG kdy 17.12.2006, 16:47:22
Videl jsem to nazivo a dycky me dostane, ze je to v realu vetsi nez se to zda na fotkach

   Jj, díky Aki žes to vzal na sraz. Bylo to něco nádherného. Mne "naživo" mimo jiné překvapilo, jak je vše otevírací, vše přístupné. A nejen přístupné, ale i plné funkčního interiéru.

Aki

#13
Děkuji, děkuji - všem za vaše pochvalná slova. Možná se ještě hodí poznámka:
Na poslední pražskou hospodu jsem tu věžičku dotáhl, takže prážácí měli možnost se pokochat in natura (přestože pár detailů ještě chybělo). No a přirozeně jsem svolný tohle zapůjčit na výstavu do Svitav (případně stihnout ještě dokončit další dva boční panýlky, to aby to bylo i s tím mostkem zarovnané.
Citace od: Jonas kdy 17.12.2006, 14:32:41
Kolik kostek zmizelo v útrobách tvého města Stráže?
Přestože mi vcelku bylo jasné, že tato otázka tu padne, nemám představu, jenom těch platte na nároží věže bylo několik set (typuji, že jsem se jenom u nich mohl přiblížit k tisícovce).. Opravdu hodně. Snad bude stačit váha toho MOCíku (je to macík  >:D). panel (48x48) s bránou váží 9,8 kg, k tomu mostek (další kilo  :o)

Citace od: Jonas kdy 17.12.2006, 14:32:41Raději se ani neptám, kolik nákupů na BL či jinde to obnášelo.
Hlavně to tedy byl BL, čímž děkuji všem, kteří mi s nákupy pomáhali, jmenovitě si největší dík zaslouží Cavelon. Kolik jich bylo, taky nevím, ale rozhodně se to počítá na desítky a investice do chybějících dílků přesáhla částku 10.000,-

Citace od: Jonas kdy 17.12.2006, 14:32:41Jak je vysoká věž brány?
Když už je hradební věž tak vysoká, jak asi vysoké pak budou městské věže - kostelní, radniční, atd.?

Citace od: Aki kdy 16.12.2006, 22:38:34
ostatně model měří na výšku 86cm  8)).
, ale to jsem jí možná tak 3-4 cm ubral. Přesně je to: 95 bricků.  8)

Jinak tato věž je reprezentativní a bude v městě i nejvyšší. Jak jsem již popsal v úvodu, slouží i jako věž městská. Tedy u radnice věž nebude a dokonce neplánuji věž ani u kostela (Mám v hlavě naprosto konkrétní představu  8)). Další věže budou v obvodu hradeb, ale ty budou podstatně menší. Teoreticky by možná mohla být nějaká vysoká (é) u městského hradu, ale ten se v této (a možná ani v příští) pětiletce konat nebude.  :-\ 

Citace od: Hansel kdy 17.12.2006, 16:35:10
Ty fiálky jsou tvé nápady?
Popravdě řečeno, nemohu přesně říci. Za ty dva roky co jsem díky tomuhle fóru (a tedy Jindrovi) objevil BSH. Jsem viděl tolik staveb, že nemohu s jistotu tvrdit: tohle je můj první nápad, ale myslím si to.  8)
Jen u krakorců si jsem naprosto jistý, že jde o můj nápad.
Mým nápadem nejsou ty klíčové střílny - ty vymyslel Marian20 a já je jen o 180° otočil. Střílny v parkánové zdi také nejsou mým nápadem, ty jsme už rozebírali "v zajímavých stavebních technikách".

zakm

Klobúk dole , naozaj sa ti to podarilo , pekné detaily , no proste všetko je super.  :o :o Na brickshelfe som videl skoro všetky obrázky a musím uznať , že aj fotky nie sú zlé ...
Myslím si že  záleží aj na tom ako je to odfotené. ;)
P.S.: Tvoj MOC ma nakazil  stavateľskou horúčkou ;D ;D
...ak nájdeš v živote cestu bez prekážok ,tak nikam nevedie...

marian20

Neostáva mi nič iné len pripojiť sa k ováciám, síce som čakal pekný MOC podľa fotiek z priebehu stavby ale toto ma dorazilo, fakt super a vidieť že sa v ére stredoveku ako aj v architektúre tej doby orientuješ a dokážeš to aj zahrnúť v MOC-och.
Ešte raz skvelé a prajem čo najviac bodov do Master buildera  ;)
weiter, weiter ins Verderben, wir mussen leben bis wir sterben...

otaznik

"Life" je to ještě mnohem lepší než na fotkách. Pevně věřím, že Aki vytrvá a ještě několik podobných staveb k věži přistaví. Takovou věc by pak rozhodně nebyla žádná ostuda vzít na 1000steine-land a to by bylo teprve něco.

Aki

#17
Citace od: otaznik kdy 17.12.2006, 23:13:53
Pevně věřím, že Aki vytrvá a ještě několik podobných staveb k věži přistaví.
Co já, ale peněženka a pak taky žena má nějaké nemístné poznámky... >:D >:D.. Ale jak se již ptal Jonas - stěhovat pryč je nehodlám.  >:D Právě jsem začal jednat o koupi jedné nebytové místnosti v domě...... ;)

Citace od: otaznik kdy 17.12.2006, 23:13:53
Takovou věc by pak rozhodně nebyla žádná ostuda vzít na 1000steine-land a to by bylo teprve něco.
Vždyť bych se tam s nimi ani nedomluvil.  ::) :P
Ale jasně že by se mi to líbilo. Plány v hlavě na další sousední objekty mám a docela velké. Výhodou je že to stavím jako samostatné části, které ale lze  vzájemně spojovat dohromady,
Nyní dokončuju části, kterými se to opevnění rozšíří na 64x80 studů. Jenom v hlavě ale nosím celkový rozměr opevnění 160x112 studů (a přirozeně to bude pořád ještě výřez). A pak ještě domky..... ::) ::) ::)

Colonel32

Aki uz tady nakousnul jednu bohuzel ne uplne prijemnou vec - a to, ze clovek sice muze byt sebelepsi stavitel, ale finance mohou byt pro nektere cleny fora docela problem, presto ze jako stavitele by mohli byt velmi dobri. Mozna by bylo fajn, kdyby nejake vetsi obchodni subjekty usporadaly nejake souteze o nejlepsi modely, kde by cenou pro viteze nebyly primo sety, ale spise nejaka financni hotovost (prestoze by to na lego padlo) - vymenou za propagaci daneho obchodu 1) zde na kostkach a 2) i na nejakych vetsich akcich (napr. prave nadchazejici Svitavy

Jenčula

Mohu jen potvrdit monumentálnost celé stavby jejíž dokonalost je podtržena skvěle prolinkovaným popisem s doplňujícími fotografiemi i pro ty, kteří neměli to štěstí, jako já, vidět tu nádheru v reálu.

Držím hlavně palce při klání na CCCIV!!!

Kolik jsem dal bodů asi netřeba rozebírat.  ;)


PS: Nebude to trochu kruté, vystěhovat rodinu do zakoupených nebytových prostor???  ;D ;D ;D >:D
Můj RELAX

linhi

Nádhera fakt moc velká paráda!!!! Gratuluju

Aki

Ještě jsem zapoměl uvést hlavní inspirační zdroj.  :-[
Kromě skutečných památek mi největší inspirací byla (a stále je) kniha Naše stavební památky od Jaroslava Herouta. Vyšla v roce 1975 v nakladatelství Albatros jako 41 svazek dodnes populární edice OKO. Mimochodem všem vřele doporučuju.
Obrázek který mne "nakopnul" k tomu pustit se do opevnění je na straně 148 a já jsem si ho dovolil pro vás nascenovat.  ;)


TomG

Tak to mas jeste hromadu veci ke staveni, jak koukam na ten obrazek :)
Only the best can survive.

Aki

Citace od: TomG kdy 28.12.2006, 11:08:15
Tak to mas jeste hromadu veci ke staveni, jak koukam na ten obrazek :)
Jo a podobných obrázků mám povícero.
Do důchodu je co dělat (a v něm asi taky  >:D >:D).

drSEBY

Citace od: Aki kdy 28.12.2006, 12:39:14
Citace od: TomG kdy 28.12.2006, 11:08:15
Tak to mas jeste hromadu veci ke staveni, jak koukam na ten obrazek :)
Jo a podobných obrázků mám povícero.
Do důchodu je co dělat (a v něm asi taky  >:D >:D).

je to vyborny, super.... mit cas a kostky o neco bych se pokusil taky... uvidime. a preji at se umistis v soutezi hodne vysoko - takovy prvni misto by myslim stacilo, ne?  :D a co ty Svitavy ;D vezmes to tam  ;)

Aki

Citace od: drSEBY kdy 28.12.2006, 17:58:05a co ty Svitavy ;D vezmes to tam  ;)
Jestli se najde dostatečně velká vitrína, tak ano.  ;)

TIE

Nádhera  :o :o :o :o :o ten tvůj Hynek vlk ze Stráže je nějakej bohatej ;D  >:D

chadzi

ten hrad na obrazku je super, uz se tesim az budes pokracovat

Aki

Drobné rozšíření již je hotovo. Přibyl další usek hradby s "ozdobnou" věžičkou a další panel s řekou před hradbou. Jde o zarovnání stavby pro výstavu ve Svitavách.  ;) Současný rozměr je 64x80 studů.  No a pomalu sháním kostky na první (podsklepený) blok domů za hradbou.  ;)

linhi

Jsou někde fotky toho co zde teď popisuješ? Rád bych mrknul na ty nové věci co jsi dodělal.