(Vlastní) Loď středověké severní Evropy - KOGA

Založil Aki, 18.01.2005, 14:28:04

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Aki

Informace o připravované sérii viking mně poněkud oklikou přivedla k rozhodnutí, že bych se rád pokusil postavit nějakou středověkou loď. Již dříve jsem si stáhnul obrázky dvou modelů z lega. Jedná se o typ kterému se říká koga. I já bych se chtěl o tento typ pokusit jelikož mi přijde k hradům kromě drakkarů a knorrů jako nejpříhodnější. Další typy jako karaky, karavely apod. mi příjdou jako příliš mladé (i když ten časový rozdíl není asi příliš velký). Ostatně již samo lego se tento typ pokusilo zrealizovat setem: http://www.bricklink.com/catalogItemPic.asp?S=6057-1 .
Tak jsem si doma prošel nějaké knihy o lodích, něco jsem objevil na netu, ale celkem jsem se dostal k šesti obrázkům a každý je diametrálně jiný.  :-\
Nevíte tedy někdo o nějakém podkladovém materiálu k tomuto typu?

Toto jsou ty dva modely z Brickshelfu:

Jindroush

Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Aki

Super, není toho moc, ale je to dobré, díky.  :)
Hned jak to postavím, tak seženu digitál a šoupnu to sem.

Aki

Tak asi nejlepší podklady jsem zatím nalezl na polské stránce http://koga.net.pl/  :D Pokud by někdo něco hledal o historických lodích, jsou zde skvělé věci.
To Jindrouch - můžeš obratem doporučit na Google/Wikipedia  ;)

Mičánek

Jestli chceš poradit tištěné slovo, tak je přesně to co potřebuješ v knize Válečné lodě díl 1 Lodě veslové a plachetní do roku 1860. Autoři Vladimír Hynek a Petr Klučina. Vydalo Naše vojsko v roce 1985. Mám však obavu, že to bude už asi jen v knihovně. Je fakt dobrá, jsou tam plánky, nákresy a barevné kresby se spoustou podrobností. Jsou ještě další dva díly až do současnosti.

Maci

Pokud se budeš chtít po stavění té kogy trochu odreagovat a načerpat novou inspiraci, tak Ti doporučím kultovní vikingskou knížku "Zrzavý Orm". Je od F.G.Bengtssona a vyšla v Odeonu. Obrázky od A. Borna. Pro představu jak to na těch lodích vypadalo je super a navíc dost děsná sranda.

KLF

#6
Citace od: Mičánek kdy 19.01.2005, 16:51:22
...přesně to co potřebuješ v knize Válečné lodě díl 1 Lodě veslové a plachetní do roku 1860. Autoři Vladimír Hynek a Petr Klučina. Vydalo Naše vojsko v roce 1985.... Jsou ještě další dva díly až do současnosti.

Dokopy je tych dielov 4. (Ja mam len 3).


EDIT: dodána citace, aby to bylo jasnější
Terminated.

Aki

#7
Díky moc všem. Ty Válečné lodě doma nemám, tak se po nich pokusím podívat. Zrzavého Orma mám doma, i když v mém vydání se jmenuje Rudý Orm. vydalo "Vydavatelstvo družstevní práce" v roce 1948.  :)

Už jsem něco skusil postavit (dnešní noc jsem se do poslele nějak nedostal), ale trochu hořím na dílkách (ostatně jako vždy  :-\ - začínám si zvykat). Do takeláže jsem se ale zatím ještě vůbec nepustil, asi i díky tomu, že mi chybí nějaká orig. plachta.  :)

Maci

Ta moje knížka se fakt jmenuje Zrzavý Orm a je z roku 1985. Že by to schválně změnili aby se nanaštval velký rudý bratr na východě? Jak malicherné..
Aki nesháněl jsi před časem takový žebříčky, vysunovací? Mám dva, můžu poskytnout, ale jsou bílý.

Aki

#9
Citace od: Maci kdy 20.01.2005, 19:39:07
nesháněl jsi před časem takový žebříčky, vysunovací? Mám dva, můžu poskytnout, ale jsou bílý.

Díky moc, že na mně myslíš, ale potřebuji pouze šedivý. Tentokrát mi nejde o nějakou mojí stavbičku, ale o rekonstrukci http://guide.lugnet.com/set/6621, nedávno jsem ho získal (z jedné pražské půdy), ale bez tohoto dílku. Takže potřebuji pouze šedívý. Dík  :-*

Röde Orm: Domnívám se, že jde o jiný překlad a každý překladatel má určitou svobodu. Soudruhy bych za tím neviděl.  ;) Jinak toto vydání je taková pěkná stará voňavá knížka.

Maci

CitaceHned jak to postavím, tak seženu digitál a šoupnu to sem.
Tak jak pokračuje ta koga? Už se těším na fotky.

PS. Pokud ještě sháníš digitál, tak mám navíc Minoltu Z3.

Aki

#11
Tak týden již zatím spí na skříni, ne že bych na ni neměl náladu, ale musel jsem nakonec objednat z Legulky některé díly, abych s ní mohl být spokojenější (a ještě nedorazily). Pravděpodobně zítra příjde švagr s digitálem a tak to vyfotím, aby jste viděli jak postupuje práce.  ;)
Teď mohu jen říci, že by se to tvé dceři líbilo, dělám to přesně pro ty rytíře, aby tam mohli chodit etc.
Malinko to mám strakaté, i když ne tolik jako tvůj domeček. (Tím nechci říct, že je špatný) a vůbec nevím, kdy ta loď získá plachtu, protože doma žádnou "orič" nemám a "porič" se mi tam cpát nechce. Takže to má zatím jenom stěžen s naznačenou takeláží (ani s tou nejsem spokojený, představoval bych si ji z nějakých takovýchto dílků: http://www.peeron.com/inv/parts/x127, ale zatím používám jenom http://www.peeron.com/inv/parts/6057) a mám i několik dalších technických problémů jako je např. pevnost předního vystrčeného kastlu, jestliže se opírá o pohyblivou čnělku atd.

Po digitálu netoužím, na vyfocení některých stavbiček mi bohatě stačí si ho jednou za čas vypůjčit, ale dík za nabídku.  :)

Maci

#12
Tak tyhle díly http://www.peeron.com/inv/parts/x127 to je moje noční můra. Holka na nich dělá uzle! a jednou to vyřešila tak, že tu šňůru přestřihla! Jak říkám, lepší dětem lego vůbec nedávat do ruky... ;)


EDIT - opraven link

Aki

Tak kdyby jsi se chtěla těch přestřihlých (nebo i jiných) zbavit, velmi rád je vymněním!

Maci

Tak to by nešlo, visí na nich "spajdrmen". Ale dík za nabídku. Stejně jak se teď zamýšlím, je to lego dost odolný. Nepamatuju si hračku, která by v naší rodině přežila dvě generace. Teda až na občasný úmyslný ničemnosti jako je výše popsaná.

Aki

#15
Tak jsem konečně vyfotil zatímní pokus o model kogy. Nejsem s ním ještě zdaleka spokojen a také čekám ještě na nějaké dílky od Legulky.

Musím také upozornit, že nejsem nějaký fotočaroděj a přístroj na focení jsem si vypůjčil bez návodu  >:D. Takže omluvte sníženou kvalitu signálu, závada není na vašem přijímači, nýbrž v mých rukou.  8)

A samozřejmě uvítám jakékoliv připomínky a výtky (Peter doufám, že mi oplatíš tu Červenou lhotu), tedy jestli z té fotky něco vyčtete.  :P

PS výhledově se pokusím zajistit i někoho kdo s tím umí.  ;)

Micho

Čo je to za foťák? Fotil som z viacerymi, možno Ti poradim. A keď nie ja, tak sa určite nájde niekto iný. Problém je len v zlom zaostrení.

Aki

Citace od: Micho kdy 13.02.2005, 15:15:39
Problém je len v zlom zaostrení.
Jó já vím, byl to nějaký automat pro nešikovné (že by?) a už jsem ho vrátil. Jak jsem napsal výše, budu se snažit o novou "kolekci"  ;) 8)

peter

Citace od: Aki kdy 13.02.2005, 13:38:03
Peter doufám, že mi oplatíš tu Červenou Lhotu

Já nemám co oplácet, ale než se pustím do kritizování a chválení >:D, tak bych uvítal též obrázek skutečného modelu ;D
Takže až tu loď budeš mít komplet, tak prosím dej i jeden skutečný obrázek ať mohu s čím srovnávat ;) a pak se těš! >:D
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Mičánek

Ty fotky jsi dělal z moc blízka. Jestli to byl obyčejný foťák bez zaostřování, tak ty jsou nastavený na pevno a minimální vzdálenost je přes 1 metr. Také fotím s takovým. Než jsem nato přišel,  měl jsem fotky taky takhle rozmazané. Makro s ním neuděláš.

Aki

#20
V tom problém nebyl, udělal jsem o moc lepší fotky z 10 cm! Foto přikládám. Také to není úplně kvalitní, ale je to omnoho lepší.

Martina


Micho

CitaceV tom problém nebyl, udělal jsem o moc lepší fotky z 10 cm! Foto přikládám. Také to není úplně kvalitní, ale je to omnoho lepší.

Takže Aki, kápni konečne s čím to fotíš. Aby sme mohli poradiť. Značka + tip foťáka.

KLF

Mne to pripada, ako fotene mobilom.
Terminated.

Aki

#24
Né mobilem to není, to bych napsal. Když jste tak zvědaví, tak jsem cinknul tomu chlapíkovi co mi ten přístroj půjčil, aby mi řekl co je to za typ. Tak je to FinePix A202. A doufám, že to ukončí diskusi na téma "mé fotografické umění" a přeměrujeme se zase na lego.  >:D  


Citace od: Martina kdy 14.02.2005, 13:24:10
Aki, dívala jsem se na nějaké podkladové materiály na tu loď, zjistila jsem, ľe je x druhů.
Prostě je toho spousta  ;)

Nejprve moc díky za pomoc. Každá kapka dobrá.
Ale pozor druhy kogy žádné nejsou. Jde vždy o typ. Samozřejmě se jednotlivé lodě protisobě lišili, ale to co z nich dělalo kogy, je naplnění určitého typizačního znaku. Osobně mám, ale problém rozeznat pozdní knarr od časných kog. Nejprve jsem si myslel, že hlavní rozdíl je v kormidle - knarr boční a koga kýlové, ale našel jsem obrázky knorru bez castelů, ale s kýlovým kormidlem. Další předpokládané znamení mohla být existence, či neexistence castelu (přední a zadní věžové nástavby), ale viděl jsem knarry s castelem a konečně i ty jsi našla Brémskou kogu (replika nálezu z let okolo roku1380), která castely nemá. Tak v tomto zatím tápu. Přesto si zatím myslím, že jedním z poznávacích znamení, krom velikosti a výtlaku bude počet stěžňů. Koga = jeden stěžeň a jedna čtvercová plachta. Poslední obrázek který jsi uvedla, nese sice jméno kogga, ale myslí si, že jde o karaku. Tam se totiž spíše setkáš s více stěžni, plachtou na čnělce a latinskou plachtou na třetím stěžni.

O lodi typu koga se píše:
"Vznikla koncem 12. století v oblasti Severního a Baltského moře. Vrcholu rozvoje dosáhla koga ve 13. a 14. století v období rozkvětu hanzovních měst. Trup kogy vycházel z vikingské lodi knarr, postupně však byl zvyšován a jeho vnitřní konstrukce byla zpevňována, aby lépe odolávala tlaku převáženého nákladu. Loď měla poměrně ploché dno a na palubě se začaly objevovat první nástavby - kastely. Délka trupu se pohybovala okolo 20 metrů, šířka byla asi 7 metrů a ponor zpravidla nepřesáhl 1,5 metru. U kogy se začíná poprvé objevovat kormidlo zavěřené na zadním vazu, které nahrazuje dosavadní kormidelní veslo. Koga měla jen jeden stěžeň zhotovený z jediného kusu, později doplňovaný na vrcholku tzv. čapím nebo vraním hnízdem. Čelen byl určen pouze pro kotvení stěžně a pro manipulaci s kotvou. Oplachtění bylo provedeno pomocí jednoduché příčné (ráhnové) plachty."

a jinde:

"Symbolem moci a rozkvětu hanzovních měst se stal nový typ obchodní lodi - koga. Jako hlavní dopravní prostředek hanzy se používala především ve 13. a 14. století. Široká, na první pohled trochu neohrabaná loď byla vybavena jedním stěžněm a měla nosnost zhruba osmdesát až dvě stě tun. V patnáctém století dopravovali hanzovní obchodníci zboží většinou již v novějším poněkud upraveném typu lodi. Tento tzv. holk (nebo též hulk) mohl mít dva nebo tři stěžně a jeho nosnost dosahovala až 300 tun."

Našel jsem něco i o Hanse obecně.

Pro můj model byly tedy důležité, tyto skutečnosti: kýlové kormidlo, jeden stěžeň, přední i zadní castel, čnělka procházející předním castelem, obchodní náklad (to bude vidět až mi to podrobně rozfotí) a proto že je to lego model, tak také měřítko. To jsem volil k poměru stavebnice kovárna 3739.

Vzorem mi kromě jiného byla asi nejvíce tato fotografie:

Micho

Hlľadal som o tom foťáku (FinePix A202) nejaké info, prípadne priamo návod (cez podporu od dodávateľa resp. výrobcu). Na originálnej stránke fujifim.com som našiel len propagačný materiál na tento tip (začal sa robiť od leta 2002).

Našiel som celkom slušnú recenziu (ak nevadí, že je SVK) na http://www.digi-foto.sk/recenzia/fujifilm-finepix-a202.php. Sú tam aj fotá - a fotí celkom slušne. Je tam aj celkom rozsiahly popis, ale nejak o zaostrovaní som nenašiel zmienku (alebo som ju prešvihol).

Tipujem, že bude problém s nasmerovaním zaostrovacieho bodu - niekde v návode by malo byť na aké miesto tento foťák zaostruje - predpokladám na stred - a jeden bod pri tomto jednoduchom tipe. Čiže je možné, že si zaostroval na stenu vzadu a tým ten obrázok v popredí je rozmazaný. Zaostrovanie by malo prebiehať klasicky - jemným prilačením spúšte - s touto značkou nemám skúsenosti.

rdk

Citace od: Aki kdy 13.02.2005, 13:38:03
Tak jsem konečně vyfotil zatímní pokus o model kogy. Nejsem s ním ještě zdaleka spokojen a také čekám ještě na nějaké dílky od Legulky.

Tak jak pokračuješ s tou kogou? Tady máš nějakou inspiraci...  ;D ;D 8)

Aki

#27
Citace od: rdk kdy 12.07.2005, 15:56:56Tak jak pokračuješ s tou kogou?
Inspirace zajímavá, ale jdu přeci jenom trochu jinou cestou. Posílám aktuální fotografii stavu mé lodičky. Plachtu stále ještě nemá - neb orič co by se hodil jsem zatím ještě nesehnal (ale už jsem docela nalomen udělat ji z látky). S tím souvisí spůsob upevnění břevna s plachtou. V tuto chvíli je ještě pevně uchycené, ale plánuji, že bude připevněné na systému lan (stejně jako takeláž skutečné lodi) a bude tedy spustitelné spolu s plachtou až na palubu. Další velkou změnu plánuji se zadním castelem. Nelíbí se mi ten přechod boku lodi do castelu a jelikož jsem se díky C32 dostal k patřičnému množství potřebných dílků, plánuji celou záď přepracovat aby byl přechod plynulý a typický.
Jinak doufám, že i z těchto mých, již tradičně, nekvalitních fotografií, vysledujete alespoň nějakou změnu. Ve skutečnosti jich je poměrně dost.  8)

Uvedené plány budu ale uskutečňovat asi až před zimou, neb jsem nyní v dost časové i pracovní tísni.  ;)

muzzo

Jo rozdili jsou patrne, ikdyz asi ne v takove mire jak bys ctel :D. System lan pusoby velmi realisticky. Jen mi prijde, ze zadni cast je hodne vysoka.

Aki

#29
Citace od: muzzo kdy 24.07.2005, 22:12:46
Jen mi prijde, ze zadni cast je hodne vysoka.
Taky mi to tak příjde. Přesto že je oproti první fotografii snížená o 4 plotny. Ještě to není ono. Doufám, že k dalšímu snížení dojde spolu s již zmiňovanou přestavbou. Ale již ne moc markantně, chci aby z toho byl dojem podobný, jako na středověkých iluminacích. Viz foto.
Na druhou stranu na jiném modelu (který také slouží za vzor) je ten poměr proporcí jiný (viz druhé foto)