Vlastní: RC ovládání

Založil JardaL, 10.01.2007, 10:14:00

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

JardaL

Důležité upozornění: Lego-puristé by s ohledem na své duševní zdraví raději tento příspěvek vůbec neměli číst.  >:D

Ano, už je to tak, vyrobil jsem si vlastní universální dvoukanálové RC ovládání pro případné budoucí modely. Už ani nevím, jak jsem na to přišel, ale tuším, že to tak nějak ze mě vytrysklo. No, to už se tak někdy stane. Jednou jsem si řekl, že by bylo hezký mít RC ovládání k Legu a zběžným pohledem na sortiment, který LEGO v tomto směru nabízí, jsem v zápětí došel k názoru, že nic z toho si nekoupím. Důvody:
1)   buď je to přímo připravené jednoúčelové šasi, se kterým se nedá vůbec hýbat a experimentovat.
2)   Nebo v lepším případě jsou to oddělené - tělo, zadní náprava, přední náprava – ovšem s předem definovaným rozvorem kol a celkovým uspořádáním.
3)   Je to poruchové – viz některé diskuse na foru.
4)   Ať tak či onak, je to dost nákladné – rozuměj drahé.
5)   Nikde to nepočítá s jiným ovládáním, než ovládáním automobilu.
6)   Další argument neuvádím jenom proto, že si na nic jinýho nemůžu sakra vzpomenout, ale argumentů by se jistě našlo víc.

(Jsem momentálně dost zvědavý, co bude za RC řešení u toho letošního Technic Buldozeru.)

Takže jsem se rozhodl tomu všemu pro sebe čelit, a sestavit vlastní ovládání. Jak se to povedlo, můžete posoudit tady, případě na Brickshelfu.

Odkaz zde.

Co k tomu říci. Vysílač je normální z nějakého obyčejného autíčka – pro zjednodušení počítejte tuším zhruba 200-300 CZK za nějaké nejobyč autíčko. Nechal jsem ho (vysílač) zcela bez úprav, pouze jsem alibisticky nalepil nálepku JARDAL. Přijímač je mírně upravený a nakonec se mi ho podařilo zmístit do standardního 9V batteryboxu. Nebylo to snadný, možná se dá sehnat i menší přijímač, ale .... mě to nevadí. Vše se tam vejde tip-top.
Batterybox jsem pouze částečně upravil tím, že jsem musel rozděli sběrnici na horní ploše na tři části – rozuměj tři standard připojení – a musel jsem uvnitř zbrousit minibruskou některé výstupky na bočnicích – zvenku není poznat rozdíl, liší se jen ,,čouhajícím drátem anteny". Jinak je battery box v zásadě kdykoliv opět použitelný k původnímu účelu. Ale, mám jich víc, tak s tím rozhodně nepočítám. :-))
TeĎ k funkci: na připojení 1 se přivede napětí, na připojení 2 jeden motor, připojení 3 druhý motor. Funkce spínače je logicky zachována, tj. pro správnou funkci je před použitím třeba sepnout spínač na horní straně, po použití opět bez potíží odpojit od zdroje.
A dál snad není třeba říkat nic. Podrobil jsem to již dlouhodobým testům -  bez problémů.
Asi to teď cvičně použiju na truck trial. Samozřejmě mimo soutěž. :-))

Tak snad jsem puristy, kteří si nedali říci a dočetli až do konce, příliš nepopudil.

A na závěr a na svojí omluvu musím ještě doplnit, že nejsem jediný, kdo někdy takováto non-lego RC ovládání vyrobil nebo vyrábí. Nouze naučila Dalibora housky. (citace z pojednání o pekaři Daliborovi)  ;D

Z Ústí nad Labem zdraví JardaL

Piš holoubku piš, brzo zcepeníš.

JardaL

A další foto.
Piš holoubku piš, brzo zcepeníš.

MildaPajda

Ahoj, přijde mi to absolutně geniální! Jednoduché, účelné a perfektní!
Super, asi zničim taky aspoň jeden baterybox...  ;D
Dík za inspiraci!!!
na LEGO mam porad malo casu... :(
http://steinbachovi.org http://steinbachovi.org/mimis - novinky od Kubíčka a Anežky. ;)

TomG

Tak tohle me zaujalo, ale tech batetyboxu mam zatim malo na tohle. Casem :)
Only the best can survive.

Cavelon

Super nápad a pekná realizácia. :)
Aj mňa to veľmi zaujalo, ale zatiaľ tiež nemám ešte ani jeden batetybox. ;D

Jarmila

Citace od: Cavelon kdy 10.01.2007, 12:51:28
Super nápad a pekná realizácia. :)
Aj mňa to veľmi zaujalo, ale zatiaľ tiež nemám ešte ani jeden batetybox. ;D

Též mne to zaujalo, ale svůj jediný, na lepší časy schovaný, baterybox kuchat rozhodně nebudu.  ;D
Když jsem byla mladá, byla jsem domýšlivá. Ale teď? Teď už nemám chybu!!!

Magesan

A z čeho se prosim vzal ten přijímač?
Taky z toho autíčka? Pokud ano, jak jsi veděl, že se do boxu vejde? Byla to náhoda nebo jsi to v obchodě rozebral?  ;)

jvucka

To je dobrý hack! Ale podle toho mála, co vím o elektrice, tak záleží na správném napětí, proudu a takových věcech. Jsou vstupy a výstupy na přijímačích od autíček běžně kompatibilní s Lego electric díly?

corelxt

Citace od: jvucka kdy 10.01.2007, 14:23:21
To je dobrý hack! Ale podle toho mála, co vím o elektrice, tak záleží na správném napětí, proudu a takových věcech. Jsou vstupy a výstupy na přijímačích od autíček běžně kompatibilní s Lego electric díly?

volty a ampery sou jen jedny.. takze kompatibilitu resit netreba... prijimac slouzi pouze pro prijem signalu, ktery moto r se ma toci a jak.. na vystupu jsou pak vykonovy stupne, jenz se nechaji prizpusobit napr legu.. (dle voltaze)

JardaL

Citace od: Magesan kdy 10.01.2007, 14:21:31
A z čeho se prosim vzal ten přijímač?
Taky z toho autíčka? Pokud ano, jak jsi veděl, že se do boxu vejde? Byla to náhoda nebo jsi to v obchodě rozebral?  ;)

Tak ještě pro doplnění.
Původní záměr byl jenoduchý - vyrobit si unikátní dvoukanálové RC ovládání pro Lego. Tenkrát jsem vůbec netušil, že to nakonec zmístím do 9V Battery Boxu. Domníval jsem se ,že budu muset vyrobit vlastní krabičku nejspíš z černých LEGO bedýnek, kterých mám dost z akce naplň si svůj pindík.
Zkusil jsem koupit nějaký trapný laciný autíčko (je to už asi půl roku), bylo tenkrát tuším za 250 Kč, abych zjistil jestli to půjde a případně jak. Logicky jsem uvažoval, že u malýho auta bude malý přijímač. Autíčko jsem vyzkoušel, rozebral a pak na půl roku odložil, bo bylo dost jiných zájmů a nebyl čas. Teprv kolem vánoc jsem se do toh znova ponoril, vytipoval jsem, že po sadě zásahů (tím myslím úprava/zmenšení plošného spoje asi o 10% to půjde zabudovat a zkusil to. Samozřejmě jsem předtím zapojil zkušebně celý systém, jestli to pojede a bude fungovat - no a vono jo.
Schéma plošného spoje, tj zapojení jsem v podstatě nechal, pouze bylo třeba obrousit cuprexit, udělat pár nových propojený, posunout pár součástek a hotovo. Nakonec to tak sedne na milimetr.
Mám ještě jeden rest - chci dodělat pojistku proti přepolování. Ale to je jednoduchý a trucha místa tam ještě je.
K samotnému přijímači - logicky je třeba použít přijímač, který patří k tomu vysílači. Asi málo z nás by si umělo dostavět přijímač k vysílačce - znalosti, zkušenosti, tech vybavení, čas atd. Jelikož původní autíčko, dej mu pámbu věčnou slávu, bylo jenom na  6V, myslel jsem si, že budu muset dodělat chladič na spínací tyristror případně jinam (coreltx mě třeba opraví) >:D, ale douhodobými testy se ukázalo, že není třeba a k žádnému zahřívání nedochází. Nevím, jestli mám štěstí, nebo je to tím, že zapojení bylo dimenzovaný na větší zátěž, že LEGO motor nemá takový výkon atd.

TeĎ ještě k té úpravě krabičky. Ten 9V battery box se hodil už třeba zejména tím, že je tam na hřbetu 6x2study plocha pro přiopjení kabelů (kdyžtak mě opravte, třeba se tomu nějak správně říká). Smyslem toho přijímače je to, aby k němu šel zapojit kabel jakékoliv délky a ne mít už předem vytažený kabely z něj.  6x2 mi akorát vyhovovalo - zevnitř jsem to minibruskou rozbrousil na tři části, připájel nové přívody (pozor na ohřívání materiálu), zalepil, odizoloval a bylo připraveno k instalaci. Původní spínač uvnitř boxu i jeho funkce je zachována z dříve uvedených důvodů.

Takže závěrem, a't už koupíte cokoliv, zmístíte to do čehokoliv, to není důležitý. Důležitý je, aby to slušně vypadalo, fungovalo a hotovo.
Pro zájemce můžu dát dodatečné informace via SZ.
Piš holoubku piš, brzo zcepeníš.

Honzik

Dokonale jsi naplnil heslo - jak jednoduché...a přesto mě by to nenapadlo ani náhodou....Gratuluji...protože jsi spoutu lidem poskytl hooodně velký prostor...např - Dálkově ovladané prvky kolejiště (závory, vyhýbky...)

Vlastně jsi předběhl samotnou TLC - udělaly RC vlaky a myslí si, že udělají díru do světa a ty můžeš mít i RC vyhýbky, závory, návěštidla atd....

Ještě jednou máš můj obdiv za nápad i za technické provedení...

corelxt

Citace od: JardaL kdy 10.01.2007, 22:21:28
Jelikož původní autíčko, dej mu pámbu věčnou slávu, bylo jenom na  6V, myslel jsem si, že budu muset dodělat chladič na spínací tyristror případně jinam (coreltx mě třeba opraví) >:D, ale douhodobými testy se ukázalo, že není třeba a k žádnému zahřívání nedochází. Nevím, jestli mám štěstí, nebo je to tím, že zapojení bylo dimenzovaný na větší zátěž, že LEGO motor nemá takový výkon atd.

imho...

lego motory jsou stavene na 9V, puvodni prijimac v auticku na RC je na 6V.. takze jsou 2 zakladni moznosti bez uprav:
a] lego motor provozovat na 6V, coz motoru nevadi, akorat se s kvadratem snizi jeho vykon (cca)
b] RC prijimac provozovat na 9V a cekat, co jako prvni nevydrzi a blafne jasnym plamenem (lego motor to 100% nebude)

osobne bych volil bastl, kdy RC prijimac bude napajen svymi 6V ze stab. zdroje ze zdroje 9V pro lego (proste lektronicka upravicka)
na koncovy stupen pak povesit dostatecne dimenzovany tranzistor (1A bohate staci, pouzdro TO95, je tomalej cernej valcovej smejd o rozmerech cca 3x4mm), ktery bude spinan vystupem RC..

kdysi sem o tehle upravach tady s nekym na kostkach mluvil, ale bohuzel si nevzpomenu kdo to byl (mozna petrjr, fakt ted nevim). onen sikula pouzival stejny baterybox, do kteryho narval 3-kanalovy prijimac, nahore snad vyrizl diru o velikosti plate 2x6, do ktery se umistily vystupy.

jen malinky rejpnuti.. tyristor tam urcite neni, leda ze by u sebe mel komutacni obvod na vypinani ;D

Petrjr

Citace od: corelxt kdy 10.01.2007, 22:56:29
... mozna petrjr, fakt ted nevim ...
Já to určitě nebyl. Nebastlím. Jsem (myslím dost dobře) schopen odhadnout průšvihy propojení a řízení počítačem, ale návrhy a zpracování analogové části určitě ne.

Téma sleduji, nápad je to perfektní. Provedení také.

   Ovšem osobně se v legu zaměřuji spíše na IR RC (ne že bych si ho vyráběl, vyšlo to tak že kupuji spíše IR RC) a mám dohromady asi 5 IR vysílačů (vlakového i bagrového typu dohromady). Netušíte někdo, jak podobnou věc udělat pro IR /vč. možnosti volby kanálu/, aniž by se musel kuchnout lego model? >:D  8)  ;)

corelxt

tak to se omlouvam.. ale si ted fakt nevzpomenu... s nekym sem takle debatil na florenci pred metrem..