Farebné fólie na Legu

Založil Micho, 05.02.2005, 16:24:55

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Micho

Ako som dnes s deckami upravoval nejakú verziu vagónika, tak som potreboval farebne upraviť dvere. Napadlo ma, že to možno bude niekoho aj zaujímať. Keďže som vo firme, ktorá robí o.i. reklamné výlepy (autá, tabule ...), tak pri práci táto sekcia používa fólie pre výlepy rôznych značiek a farieb v matnom aj lesklom prevedení.

Tieto fólie sa zvyčajne režú na tzv. vyrezávacom plotri (namiesto kresliaceho perá má verezávací nôž) - písma, logá, ... proste ľubovoľný motív, ktorý máte vektorovo spracovaný.

Ja som potreboval farebne upraviť dvere sivej farby na fialové so sivým pruhom a keže striekať ich nechcem, zvolil som tento postup.

Micho

Farbu akú som potreboval som u kolegov v sklade nenašiel, použil som najblišší farebný odtieň. Vo vzorkovníku mimochodom vidno odtieň fólie, ktorý sa skoro úplne zhoduje so vzorkou, ale tú farbu som nenašiel. V prípade pásov stačí fóliu narezať na príslušne pásy a pomaly ju lepiť na podklad.

Micho

Pri lepení je hlavne dôležité mať fóliu dobre napnutú a postupne ju vyhladzovať tak, aby Vám nevznikali vzduchové bublinky. Na kľučke dverí som urobil zárezy, aby mi kľučka prešla fóĺiou ... Dobre pozahýňať, vyhľadiť a dielo máte hotové. Á, zabudol som upozorniť, že pri dorezávaní fólii skalpelom dávajte pozor, aby ste zbytočne nazarezali do Lego materiálu. Na to je pri ostrých nožoch ako každý podobný materiál citlivý.

Jindroush

No, to máme cestu tam, ale co zpátky?  ;)

Jinak by se RGB/CMYK/Pantone barvy měly dát najít na Peeronu, takže pak se dá jít ve vzornících prakticky najisto.

A off-topic: slovensky umím velmi dobře, ale musím se přiznat, že nad 'o.i.' jsem se slušně zarazil (a furt jsem měl v hlavě skinheadskej pokřik)  >:D ale jo... došlo mi to.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Micho

#4
A máme to hotové, môžeme kompletizovať. Hotový vagónik je tu (trochu nižšie - fialový): http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=188.0.

CitaceNo, to máme cestu tam, ale co zpátky? 

Mimochodom lepidlo na fóliach ako mám ja skúsenosti, sa dá bez problémov odtrániť z umelohmotných materiálov aj po dlhšom čase bez problémov (t.j. po rokoch). Keď by tam ostali nejaké stopy lepidla (je neagresívne) stačí ich v pohode vyčistiť technickým liehom a jemným handríkom (napr. klasické plienky ...).

Fólie sa dajú kúpiť v špeciálnych obchodoch, alebo keď máte nejakého kamaráta v reklamke tak si ten kúsok vypýtajte. Tá naša spotreba je smiešna, a 1bal meter pri šírke 50 cm stojí od 30,-Sk do 200,-Sk - závisí od špeciálnosti fólii.

Micho

Inak kľudne môžem zabaliť do listu pár vzoriek fólii a Ti ich Jindrousi poslať. Keď ich Ty posúdiš a vyskúšaš a povieš OK, určite všetci tomu budú dôverovať.

Inak je to piplačka, pekne to nalepiť, poobrezovať, zahladiť .... Teda pre výnimočné prípady, keď si už inak neviete poradiť ...

Mne to trvalo nejaké 2,5 hodiny, ale to som aj nafocoval a sťahoval fota ...  Čistá robota asi do hodiny.

Micho

Citace od: Jindroush kdy 05.02.2005, 16:43:00
A off-topic: slovensky umím velmi dobře, ale musím se přiznat, že nad 'o.i.' jsem se slušně zarazil (a furt jsem měl v hlavě skinheadskej pokřik)  >:D ale jo... došlo mi to.

Pre istotu: o.i. - okrem iného.

Jindroush

Jako odpůrce nálepek jakéhokoli druhu ani nechci  ;D

Ale přesto mi z toho není jasná jedna věc? To okýnko jsi vyřezával jak? Zevnitř/zvenčí a hlavně přesně nebo jsi jen udělal 'křížek' a zahnul to dovnitř?
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Micho

Dalo by sa aj cez "krížik". Ja som to vyrezal zvnútra. Položil som dvere na rovnú plochu (na konci pracovnej dosky, lebo je tam kľučka), tým som mal pod fóliou pevný podklad. Keď som skalpelom pritlačil na fóliu a keďže tá mala pod sebou oporu, tak sa mi to celkom ľahko vyrezalo okolo obrysu okna.

Potom som to začistil, hlavne v oblých rohoch opatrnešie - v princípe bez zahnutia. Teda bez skla tam bolo vidno sivý rám prázdneho okna.

Inak fie fólie to sú v prevažnej miere za studená lisované - dajme tomu PVC s hrúbkou pár desiatok mikrónov. Presný názov má nenapadá, možno by Maci vedela upresniť. V prospektoch je to presne uvedené.

Ako príklad uvediem tie oválne označenia krajín na autá (Sk, CZ - tie staré, teraz sú už na ŠPZ). Tie sa vyrábali stieľotlačou na presne takéto fólie. Lepidlo má napadá, má také nejaké vlastnosti ako lepidlo na žltých nálepkach na Lega s 50% zľavou. Akurát tie zľavové nálepky sú papierové, ale stiahnúť idú úplne ľahko.

P.S. Blbne mi nejak GPRS spojenie cez mobil. Ešte šťastie pre mňa, že si tie texty stále kopírujem.

Maci

Micho,ty bys mohl být neurochirurg. ;) Já jsem polepovala mnohem větší plochy než je kostička lega a mám z toho dodnes mindrák. :o Taky jsem s manželem zkoušela na čelní sklo auta nalepit takový stínící pruh a nedopadlo to dobře. Teprve asi na třetím pruhu jsme přečetli návod >:D a zjistila jsem, že je dobré tu plochu navlhčit vodou s jarem. Tak jsme to zkusili a šlo to pak dobře. Z čeho ta fólie je nemám bohužel tušení, ale můžu potvrdit, že se dá odevšad velmi dobře a bez následků sundat. ( Je dobré jí opatrně nahřát fénem) Já osobně radši překousnu strakatý model, stejně mi holka do večera všechny díla přestaví nebo rozebete, ale když chceš třeba fotit, je to docela schůdné krátkodobé řešení.

KLF

Velmi nerad lepim nalepky na LEGO. Ale nie preto, zeby sa mi na to nehodili, ale preto, lebo treba byt velmi opatrny, aby nalepka pekne sedela. Mam radsej potlacene diely. Ale voci samolepkam na LEGO kockach nemam nic. Prave naopak - myslim si, ze dokazu hotovy model vzhladovo este vylepsit, zdoraznia sa detaily, ktore nie je mozne vyrobit z kociek. V podstate kazdy moj render, ktory som sem zatial poslal a ktory poslem, by som chcel (ked ho raz postavim) vylepsit samolepkami. Hlavne vozidla MHD. Ale aj ten osobny vozen by bol este krajsi s realnymi napismi, ako samolepkami. Momentalne pracujem na autobuse Karosa a mam tam jeden DOST velky problem na jednom detaile. Skusam co mozem, aby som sa vyhol pouzitiu nalepky, ale... bohuzial vyzera to tak, ze to nebude mozne inak vyriesit ako samolepkou. ;( A verte mi, ze robim co mozem, aby bolo treba pouzit co najmenej samolepiek.

Samolepky si ale davam aj sam vyrabat. V lete som kupil niekolko starsich modelov, ale bud nalepky nemali, alebo boli v zlom stave. (pre tych co sa vyznaju, tak London Bus, Harley Davidson, atd. Tie sety). Zohnal som si na nete oscanovane arsiky samolepiek a v Photoshope som ich upravil na skutocnu velkost (mnohe uz boli tak scanovane, aby mali skutocnu velkost), pripadne vylepsil farby. No a potom uz len stacilo zaslat file s arsikom, alebo osobne s disketou zajst do jednej firmy tu v Bratislave, ktora s tymto robi (zrejme nieco podobne, ako Micho v KE) a na pockanie som to mal hotove. Najprv mi to spravili na tvrdy a hruby papier, to bol problem - tak som si to dal spravit na tensi. A to uz bolo vcelku super, aj ked prijal by som este tensiu foliu.  Dokonca mi to spravili aj na priesvitnu foliu. V podstate tomu nic nemozem vytknut, len to, ze obcas som sa netrafil odtienom farby. ;( Teraz uz viem, ze na Peerone su kody, tak skusim to, aj ked neverim tomu moc. Hlavne cervena sa dost tazko odhaduje...

Toz... tolko moj postreh a komentar k samolepkam a LEGU. ;)
Terminated.

Micho

Ešte pár technickýcjh informácii:

Samolepiace fólie (pre reklamné účely) sa vyrábajú v jednotlivých farebných škálach - to znamená, že jedná rolka je len jednej farby určitého odtieňu. Tým, že sú vyrábané na báze materiálu podobného PVC sú trvalé aj v externých podmienkách. Bez problémov odolávajú vode a znesú aj určitú povrchovú mechnickú záťaž.

V princípe sa na ne bežnými metódami nedá tlačiť ani písať, aj tie popisovače na CD bez problémov technickým liehom z fólie vyčistíte (mimo matných interiérových fólii). Takisto mastnota a pod. nemá šancu fólii ublížiť. Výlepy tabúľ a pod. sa kombinujú výrezom z fólii rôznych farieb. Na takéto fólie sa dá tlačiť iba špeciálnymi farbami napr. technológoiu sieťotlače, kde farba veľmi dobre drží na povrchu takejto fólie. Sú už aj špeciálne plotre na potlač fólii (napr. vylepené autobusy a električky s rôznymi fotkami ..., fóliové potlačené nálepky na sprchové šampóny ...).

Teda v prípade ako som to použil ja, je to skôr kamufláž určitých detailov do nejakej farby.

Lego používa tiež fóliové nálepky, ktoré vyrába zrejme metódou flexotlače (vhodná pre väčšie série) v prevažnej miere na transparentné - teda číre fólie.

Toto práve bežné atramentové tlačiarne nedokážu. Viete cez ne tlačiť na rôzne materiály (od papiera ..., ale stále sú to v prevažnej miere vodou riediteľné farby, teda pri styku s mokrými rukami, mastnotou by sa vám znehodnotili ...

Tie potlačené kocky sú v princípe tiež potlačené sieťotlačovými (resp. flexotlačovými) farbami, ako sú na nálepkách. Len technológia je použitá zrejme tzv.  tampónová potlač (napr. perá, zapaľovače). Po čase sa sa stáva, že sa farba ošúcha mechanickým trením ...

Micho

Citace od: KLF kdy 06.02.2005, 00:09:51
V podstate tomu nic nemozem vytknut, len to, ze obcas som sa netrafil odtienom farby. ;( Teraz uz viem, ze na Peerone su kody, tak skusim to, aj ked neverim tomu moc. Hlavne cervena sa dost tazko odhaduje...

Neviem, či niekde sú prevodníky Lego farieb do CMYK-u. To by viac menej riešilo problém. V princípe každá farba určená pre tlač sa popisuje hlavne podľa CMYK (cyan - azúrová, yellow - žltá, magenta - purpurová, black - čierna). Pri tlači viacfarebnej nálepky by takéto nastavenie farieb bolo asi najotimálnejšie.

My máme vo firme tzv. PANTONE vzorkovník tlačových farieb na papier (lesklý aj matný), ktrorý sa skladá z 3 samostatných častí - rozkladového (CMYK), direktov - to sú presne namiešané farby a posledného, ktorý slúži na ich vzájomné spojenie - porovnanie.

Teda mám nejakú direktnú farbu (napr. Lego kocku červenej farby, našiel by som si k nej definíciu direktnej farby (vzniká fyzickým zmiešaním určitých základných farieb v presne definovanom pomere) a potom cez porovnávací by som našiel CMYK náhradu.

Je to trochu zdĺhavé, ale pár minút a mate presne zadefinované veci. RGB na monitore je veľmi zradné pri nastavovaní farieb pre tlač ...


KLF

Na http://www.peeron.com/inv/colors su aj CMYK kody. Len mi este povedz prosim Ta, ako ich dostanem do Photoshopu, resp. ako si nastavim ten "pravy" odtien LEGO farby podla Peeronu vo Photoshope, aby mi to vedeli vytlacit v tej farbe ?
Vdaka.
Terminated.

Micho

Keď máme podklady ako vektor (nové písmo, stiahnuté logo vo vektorovom tvare) tam to nie je problém. Sú dokonca databázy lôg na nete voľné prístupné a tam sú logá svetoznámych firiem v presnom prevedení, väčšinou aj so správnym CMYK nastavením.

Ja v Photoshope až tak neviem robiť (základné úkoly áno). Nastaviť farbu písma viem (predpokladám, že to aj Ty).

Horšie je, keď to zoskenujeme a je to niečo komplikovanejšie. V prvom rade treba to prehodiť z RGB do CMYK (ak to tak už nemáme nastavené). Potom pomocou CMYK kriviek skúsiť nastaviť od oka itenzitu jednotlivých zložiek. Takéto kadejaké úpravy vedia robiť naši garfici v pohode, ja nie som si istý.  Tu ešte k tomu v note nemám Photoshop, musel by som sa pozrieť vo firme - tam ho mám.

Jednoduché obrázky na nálepky by som doporučil v každom prípade vektorizovať t.j. spraviť ich napr. v Coreli resp. A. Ilustratore. Keď máš záujem popýtam mojich grafikov na adresy na nete na tie logá, prípadne nejaké doporučenia pre tlač nálepiek.

KLF

Diky moc. ;)
V podstate ja tie obrazky LEGO samolepiek mam porobene, len hovorim - potrebujem im priradit ten spravny LEGO odtien. ;) No pohram sa asi s Photoshopom, lebo ani ja nie som az taky profik na to.
Vies... mam sice pekne oscanovany napis "London Transport" na London Bus, ale co z toho, ked som to nalepil a hned je vidno, ze to je ina cervena farba. ;(
Terminated.

Jindroush

Celej vtip je v tom, že musíš mít celou cestu zkalibrovanou. A kalibrace je věc na dlouhý zimní večery a pro lidi, co tomu rozuměj.

Musí bejt zprávně zkalibrovaná celá cesta (scanner, monitor), a musíš to mít zkalibrovaný proti osvitce/tiskárně, kde ti to dělaj. Popř. musíš mít jejich color profil. Rozumím tomu jako koza petrželi, takže se mě na nic neptej, páč už nic víc nevím  ;)
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

KLF

Napriklad na toto jednoducho samolepky potrebujes, aby to bolo DOKONALE ! ;))))
Terminated.

Micho

Rozprával som s kolegom z DTP (grafiky) - stránka na českú stránku logotypov je cez registráciu (bez poplatku) tu: http://logobanka.cz/

Svetová databáza lôg voľne prístupná je napríklad tu: http://www.brandsoftheworld.com/search/?query_id=3056840&page=1&brand_id=3976

Tu som akurát vyhľadal logo LEGO, takže odkaz je nastavený akurát na Lego. Inak v tej databáze je vraj okolo 30-40.000 lôg vo formáte eps (vhodné aj pre tlač).