Kopie LEGO x Německo

Založil Jindroush, 19.01.2005, 11:37:12

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Jindroush

Jednou jsem zmiňoval, že v Německu se nesmí prodávat ani Megablocks.

Na lego.com je tisková zpráva, pojednávající o tom, že firma Best Lock (výrobce klonu) žaluje Lego System A/S kvůli tzv. 'LEGO Doctrine'. Tato říká, že žádný produkt, který může být smontován společně s LEGO kostkami, se nesmí prodávat v Německu.

Tisková zpráva LEGO praví něco o tom, že se jedná o odklad. Kdežto na hlavní stránce BestLock je radostný taneček nad tím, že to vyhráli.

Pokud to opravdu vyhráli, tak je to taková obojaká zpráva. Nemám rád klony, je to levnej aušus, kterej se s LEGO nemůže srovnávat a může mu tím pádem způsobit nemalé problémy (běžný non-AFOL vidí hlavně cenu). Na druhou stranu, Německo je druhý největší trh pro LEGO, takže by jeho otevření mohlo přinést snížení cen. Protože naše ceny jsou odvozeny od německých, také by mohlo slevnit i u nás.

Jinak LEGO to v poslední době prohrálo v Kanadě s Ritvik (výrobci Megabloks), protože tvrzení, že LEGO kostka je samotná o sobě trademarkem, neprošlo, protože soud konstatoval, že funkčnost nemůže být trademarkována, tj. ta kostka tak vypadá, protože tak vypadat musí, aby fungovala. Anglický článek

Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Mičánek

Tak jsem si prošel stánky se stavebnicemi této anglické firmy (http://www.best-lock.com/1/army.html) a musím říct, že jsou fakt dobré. Mají je propracované do všech detailů. Bojová technika je podobná polské COBI. Také mě zaujali bojoví roboti, plachetnice a také těch 12 džípů. Musím se podívat, jestli se už někde neprodávají. Cena bude asi vyšší. postaviček mají hodně a tak bude další klon do sbírky.

KLF

OK. Su to naozaj pekne modely ! Ale poviem k tomu len to, co som uz povedal aj k Megablocks. Military modely ludi vzdy pritahovali. LEGO sa tejto tematike vyhyba, pretoze nechcu propagovat nasilie. Ale tak ci tak uz su tam v dnesnej dobe dost "killer" veci (Bionicle), alebo zbrane (Star Wars). LEGO by DOST zobralo vietor z plachiet tymto firmam, keby vyslo s vlastnymi Military modelmi ! Tato anglicka firma, ale aj Megablocks tazia HLAVNE z Military setov. Lebo vedia, ze TO LEGO neponuka ! Ja byt managerom LEGO, tak tuto seriu zavediem ako prvu aj zo strategickych dovodov ! A v dnesnej dobe, ked su zabijania a zbrane uz vsade to uz nijak deckam neuskodi podla mna. Hlavne, ked si mozu aj sami postavit z LEGA tanky, atd.
Ale kedze nam LEGO neponuka Military sety - co tak postavit si tie co ponuka konkurencia - ALE Z LEGA ! ;) Okrem tej vojenskej zelenej farby (kaki) ma LEGO vsetky ! ;) A k "pustnej" verzii mame bezovu.
Nie je problem ! ;)
Terminated.

otaznik

Mě se tedy k LEGU rozhodně army modely absolutně nehodí. LEGO vždy nabízelo v případě násilí jen něco trochu abstraktního pro dnešní díte - rytíři a meče, vesmír a lasery, piráti a bambitky, maximálně western a kolty apod. Nikdy zbraně z přítomnosti. Navíc všechny tyto "zbraňové" sety měly i takový romantický nádech, že je člověk hned a okamžitě nespojoval jen s násilím, ale i s něčím jiným a tak by to mělo zůstat.

Podotýkám, že rozhodně pacifista nejsem, jen mi prostě LEGO a armádní sety nejdou dohromady.

Aki

Citace od: otaznik kdy 19.01.2005, 15:06:47
jen mi prostě LEGO a armádní sety nejdou dohromady.

Já se mohu jen přidat. Navíc jsem si i prohlédl stránky best lock-u a osobně bych je ani nepokládal za nějak moc kvalitní. Leckterý prodejce lega má stránky lepší a v tomto případě jde jak jsem pochopil o stránky firemní.
Kvalita stavebnice se podle obrázků, které tam jsou moc nepozná.

gruzinec

Citace od: KLF kdy 19.01.2005, 13:50:15
Ale kedze nam LEGO neponuka Military sety - co tak postavit si tie co ponuka konkurencia - ALE Z LEGA ! ;) Okrem tej vojenskej zelenej farby (kaki) ma LEGO vsetky ! ;) A k "pustnej" verzii mame bezovu.
Nie je problem ! ;)


Zelena na military je. Sice jen zatim na SANTAFE BNSF, ale videl bych to ze tak, ze spousta letosnich veci bude prave v teto zelene....

Maci

Souhlasím s vámi. Navíc si nemůžu pomoct, ale ať už je výrobce uvedený u všech těch napodobenin jaký chce, všechny cestičky nenápadně směřují Made in China. Vsadila bych půlku svých kostiček, že se všechny klony vyrábějí v Číně. Číňané zavalují svět padělky všeho a když někde projedou soudní spor, nic se neděje, napíšeme tedy na škatuli něco jiného a jede se dál.

Mičánek

Citace od: Maci kdy 19.01.2005, 22:23:46
Číňané zavalují svět padělky všeho
Za vším bych ty Číňany neviděl. Tohle vypadá na solidní výrobky.

otaznik

Citace od: Mičánek kdy 20.01.2005, 00:44:57
Citace od: Maci kdy 19.01.2005, 22:23:46
Číňané zavalují svět padělky vąeho
Za vąím bych ty Číňany neviděl. Tohle vypadá na solidní výrobky.

Ano, to vypadá na solidní čínské výrobky.

Sorry, ale je to fakt strašný a navíc IMHO jasná kopie patentu LEGO kostky a i designu dílů.

Jindroush

Už zase, vy dva? Vytáhněte si deníčky a poznačte si tam:
Mičánek - má rád klony
Otazník - nemá rád klony.

Ok?  ;)
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

otaznik

Nemůžu prostě pochopit, jak někdo může chválit něco, co neoprávněně těží z práce druhého.

Jindroush

#11
LEGO taky nevymyslelo původní kostku, že? Ale obšlehlo ji z jednoho britskýho patentu.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Aki

Citace od: Jindroush kdy 20.01.2005, 13:03:02
LEGO taky nevymyslelo původní kostku, že? Ale obšlehlo ji z jednoho britskýho patentu.
Fakt? to jsem netušil. Já žil vždy v domnění, že to je výmysl firmy Lego.  :o

Jindroush

#13
Jak praví Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/LEGO

Píše se tam zhruba to, že jistý britský dětský psycholog jménem Harry Fisher Page si nechal patentovat Kiddicraft Self-Locking Building Bricks. V roce 1949 pak LEGO začalo vyrábět podobné kostky, kterým říkalo Automatic Binding Bricks.

Na Technice Jima Hughese je to i s obrázky a linky na původní patenty.
http://isodomos.com/technica/history/1940/1949.php

EDIT:

Podle mě z toho jasně plyne, že to LEGO 100% obšlehlo.

No, tak tady píšou, že LEGO ty práva koupilo. Tady taky.

Až v roce 1957 pak došlo k zásadní modifikaci a inovaci, když byly ze spodní strany přidány ty trubky, které umožňují pevnější spojení.
http://isodomos.com/technica/history/1950/1957.php
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

otaznik

LEGO ty práva na kostku koupilo, to je v pořádku, ovšem ty čínský aušusy se vyrábějí bez jakékoli licence nebo poplatku...

Aki

#15
Citace od: Jindroush kdy 20.01.2005, 13:47:57
LEGO ty práva koupilo.

Pokud je opravdu koupilo, tak jsme zase spátky kde jsme byli. Prostě je to jejich patent i s vylepšením a ty firmy které je kopírují, tak opravdu kradou něčí vlastnictví (tedy firmy Lego group ...).

Tuhle na mně v obchodě koukali jako na zjevení, potom co mi doporučovali stavebnici Brick  :P jako skvělou věc místo lega a já v klidu prohlásil, že pirátství nepodporuji!  >:D

otaznik

Citace od: Aki kdy 20.01.2005, 14:30:48


já v klidu prohlásil, ľe pirátství nepodporuji!  >:D

Jak to, že ne? Vždyť chceš teďka stavět skoro-pirátskou loď  :D :D

Aki

Ale to je hodně velké skoro. Kogy byli určené hlavně pro obchod, narozdíl od těch vikingských.  :P

chadzi

Klony obecne moc nemusim, Lego je podle me best. Je videt ze to je 'rodinna firma' ktera neni verejne obchodovatelna, jinak bysme uz davno videl Lego barbie atd... :)
Jako malej jsem mel krome lega i klony (od pribuznych z Recka, kteri si to asi spletli :) ), byly to lode, military vozidla, space, atd...
Nikdy jsem je nemel moc rad, protoze to vrzalo a kvalita stala za prd. Taky jsem nemel rad barvy a vubec...
Jsem rad ze lego nedela military, myslim ze to vubec neni pro deti, protoze to neni o tvoreni ale o niceni (pamatuju si jak sem rozstrilel svoje 'klono tanky'...) Na Legu jsou hezky jeho barvy, a celkove ta idea hrani a tvoreni. Military do toho podle me nezapada a je dobre ze lego se nediva 100% jen na profit a podil na trhu.
Co se tyce Megabloks, tak to taky nemusim, ale je to podle me vitana konkurence pro Lego, ktery melo po dlouhy leta monopol. Konkurence je pro zakazniky jen dobre ne jenom co se tyka ceny (kde ma Lego v Evrope velky rezervy  :-[ ), ale i kvality a vyberu. Uvidime jak se s tim Lego popere, ja verim ze dobre.

Adamsith

Ohledně zbraní souhlasím s Otaznikem. A navic plagiaty jsou fuuuj. Zvolejme si fuuj a doufejme, ze takove plagiaty nazhlti vychoni Evropu, kde jeste spousta lidi uvazuje stylem -  radsi vice nekvalitnich kostek, nez jedno lego. Doufam, ze se udela pritrz temto prizivnikum, nebo at si taky koupi patent na kostky, urcite jim ho lego proda  ;D. Nu a bez military modelů se obejdu... ti co je chtějí si je rádi postaví a je to pro ně stejně větší výzva, než podle plánku, nebo si koupí nějaký pravý model v měřítku. Howk.

chadzi

Souhlasim ze ty cinsky kopie jsou humus, ale beznym lidem (tem co maji v CR prumerny a nizsi plat - shodou okolnosti je jich vetsina  :( ) to bude jedno. Ti chteji hracky pro svoje deti a pokud nemaji prachy na lego tak koupi ChinaWreck. Kdyz nemate prachy na drahy Lego, tak se snazite udelat detem radost aspon takto. Ja osobne bych to nekoupil z ucty k legu, ale kolik nas takovych je? Nejvetsi problem Lega je jeho cenova politika, nechapu jak to muze byt ve stredni a vychodni evrope drazsi nez v US. A kdyz vezmu v potaz kupni silu tady a tam, tak je to jeste drazsi. To vidim jako hlavni problem a uspech stavebnic typu China. Vlak za 5 tacu, koleje za 6 to je fakt masakr...

Kdyz se bavime o ilegalnich kopiich, kolikpak z vas ma doma vypaleny CD nebo DVD? Je to skoro stejna kvalita (u DVD), ale cena je nizsi. To mi prijde napadne podobny s pripadem Lega... DVD jsou taky extremne drahy (i kdyz posledni dobou to je lepsi), tak proto tolik kopii.

Jindroush

Mno, tak jsem tu s tématem těch kopií znova. Podle tohodle článku z roku 1987 to vypadá, že LEGO fakt tu kostku 'ukradlo' a ten chudák vynálezce pak spáchal sebevraždu.

Manželka se pak s LEGO soudila v roce 1981 a vyhrála.

PS: Stránka je u konkurence, ale je to celej článek z novin.

http://www.best-lock.com/new/page.html
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Jindroush

A jsem tu zase  ;)

Tak to LEGO finálně s Best-Lock prohrálo a německý patentový úřad zrušil registraci kostičky 2x4 jako trademarku. Podle evropské direktivy tím byly automaticky zrušené i další takové registrace v jiných zemích.

http://news.lugnet.com/mediawatch/?n=1754

To tím pádem otvírá druhý největší LEGO trh pro invazi Bricků, Megablocků, Best-Locků a podobnýho aušusu, což by mohl být výrazný tlak na snížení ceny.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

otaznik

Citace od: Jindroush kdy 29.03.2005, 12:42:01
A jsem tu zase  ;)

Tak to LEGO finálně s Best-Lock prohrálo a německý patentový úřad zrušil registraci kostičky 2x4 jako trademarku. Podle evropské direktivy tím byly automaticky zrušené i další takové registrace v jiných zemích.

http://news.lugnet.com/mediawatch/?n=1754

To tím pádem otvírá druhý největší LEGO trh pro invazi Bricků, Megablocků, Best-Locků a podobnýho aušusu, což by mohl být výrazný tlak na snížení ceny.

Pro mě je to pořád zlodějina... Nechápu, jak mohli takhle rozhodnout.

chadzi

no zlodejina jsou spis ceny lega, hlavne porovnani US x evropa x cr x kupni sila ...

jinak podle me to je v pohode, kostka je neco jinyho jak okopirovanej celej model jak to dela cinskej Brick, aspon bude mit lego konkurenci a vic se snazit.

otaznik

#25
Citace od: chadzi kdy 29.03.2005, 14:18:42
no zlodejina jsou spis ceny lega, hlavne porovnani US x evropa x cr x kupni sila ...

jinak podle me to je v pohode, kostka je neco jinyho jak okopirovanej celej model jak to dela cinskej Brick, aspon bude mit lego konkurenci a vic se snazit.

Ceny jsou vysoký, o tom žádná a i strategie "v USA levně - v Evropě draze, i když se to tam vyrábí" je debilní.

LEGO mělo předminulý rok velkou ztrátu, tak nevím, jak se s tlakem konkurence bude vyrovnávat. Bojím se, aby to nezklouzlo do toho, že krabice budou z nekvalitního papíru a kostky z nekvalitní umělé hmoty... Ale snad ne.

Police collector

jasně ať zlevněj, zavedou staré dobré kvalitní série a zruší předražení u SW HP a jiných licensovaných produktů a celý čínský továrny půjdou do háje. Stačí zlevnit vše o 50%. Stejně to potom zlevňujou dodatečně tak co. To by přece bylo super co stojí 2500 za 1200 atd. Neprodělají - vydělají !
Terminated.

chadzi

no ono to bohuzel neni takto jednoduchy  ;) - neni zaruceny ze kdyz slevni na pulku tak toho o pulku vic prodaji. Navic tam maji nejaky naklady na kus, ktery pravdepodobne nebudou nejnizsi... Nejdriv to musi orezat na nakladech a pak muzou slevnovat. Na druhou stranu je mozna trh (china lego, megablock, atd...) donuti to udelat rychleji, i kdyz myslim ze na pulku nepujdou. ale bude to zajimavy - pokud se lego neprizpusobi, tak pujde do kytek, takovy ztraty jako minulej rok (myslim cca 8 mld kc) nemuzou tahnout porad...

chadzi

aha tak to je cca 4 mld minus (za 2003) ale i tak je to slusna rana ... :o jsem zvedavej jakej bude rok 2004. Jinak jsem si cetl jejich vyrocni zpravu (http://www.lego.com/info/pdf/uk_report2003_web.pdf  - EN only) a pisou tam ze vic nez polovinu prodeju realizujou od zari do prosince. To my tam asi s nasim celorocnim nakupovanim moc nezapadame  :D