Tohle doma nezkoušejte!!

Založil Jindroush, 16.01.2005, 01:34:45

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Jindroush

Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

peter

Hmm, no je fakt, že když jsem si kdysi hrával ve vaně, tak jsem pak kostičky vysušoval pomocí fénu. Bohužel jednomu dílku (brick 1x3) se to stalo osudným a mám ho krepet prohnutý :-\
Ponaučení, když používáte fén, tak mějte kostičky dostatečně daleko aby nebyly v přímém žáru ;)

Jinak ta figurka při 160°C je fakt hustá ;D
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Micho

Podľa priebehu teplôt je to dôkazom, že kocky sú v podstate veľmi kvalitné a až pri teplote nad 80 stupňov sa začínajú vlastnou váhou prepadávať. Podľa obrázku 15 http://festum.de/1000steine/myimages/album10/aap pri teplote 750C, keď je tá dlhá biela kocka zaťažená - že tvrdosť a pevnosť materiálu je ešte slušná.

Samozrejme, že nie sú nezničiteľné, veď sa vyrábajú (apoň predpokladám) liatím vo formách.

Zaujímalo by ma, ako je to s ich horľavosťou. Či obsahujú materiály spomaľujúce horenie alebo ... Ja som to neskúšal a zatiaľ sa nechystám. Škoda každej kocky.

Maci

Ten pokus je dost zmršenej. Při měření tepelné vodivosti plastů se používá celkové zahřívání horkým vzduchem. Pokud se zahřívá odspodu a teplota se měří termočlánkem píchnutým do kostky, tak naměříte ledacos, ne však teplotu tání plastu. Pokud je na termočlánku 80 stupňů, na plotně se plast taví bodovým teplem a je tam možná 2x tolik. Ten plast se pak zdá méně odolný než ve skutečnosti je. Ale pro ilustraci, co to udělá, když vám dítě položí lego na vařič je to celkem dobrý. Pokud chcete po domácku zjistit při kolika stupních taje lego doopravdy (a máte sklony k masochismu), strčte ho do horkovzdušné trouby. (rozložení tepla je rovnoměrné a regulace je po 5 stupních.) Já to dělat nebudu, mám málo kostek.

Maci

Pokud chcete něco bližšího vědět o složení a vlastnostech materiálu z kterého je LEGO (ABS čili acrylonitril butadien styrenový kopolymer ) koukněte se třeba na http://www.designinsite.dk/htmsider/m0007.htm

Rob

Já bych navrhoval vařit to ve vodní lázni - rozdělení tepla je také rovnoměrné, jen máte místo lívanců nakonec polévku  ;D

a propos - ne těch stránkách se zmiňuje ještě o jednom materiálu. Mát někdo
tucha co to je?
Rob

Maci


gruzinec

Tak jsem zkousel zapalit brick 1x10 cerveny. Vysledek: hori jasnym plamenem a tech sazi. Jinak je to jakobyste zapalovali modely plastovych letadelek,  co si nekdo v detstvi na svych nepovedenych pokusech zazil...

Maci

Styren je jako složka ABS zcela neškodný, ale při hoření se uvolňují karcinogenní látky od něj odvozené. Zvlášť při nedostatečném přívodu kyslíku. Takže radši nečuchat. Ale stále je to hadr proti tomu co vzniká, když hoří třeba PVC, ze kterého donedávna bylo spousta hraček a dodnes je ho v bytech spousta (linoleum a  pod.)

Rob

Citace od: Maci kdy 18.01.2005, 19:22:54
Který další myslíš?

Píše doslova: 2x4x1 Steine weiß (1x ABS neu / 1x CA)
tedy kostka 2x4x1 bílá (jedna nová z ABS, jedna z CA)

To CA jsem neidentifikoval až na následující:

Kostky se z toho vyráběly než LEGO přešlo na ABS
Ta hmota taje (rozuměj stává se tvárnou) už kolem 40-60° Celsia (v horké vodě). Suché horko evidentně snáší lépe (i když částečně souhlasím s pochybnostmi nad metodikou provedení toho pokusu)


P.S. Zdá se že do toho dost vidíš.  Jsi chemička??
Rob

Jindroush

#10
CA je cellulose acetate, vyráběly se z toho kostky do roku 1963. V USA mělo LEGO kostky licencovaný Samsonite a ti vyráběli z CA trochu dýl.

EDIT:
http://www.azom.com/details.asp?ArticleID=1461
http://www.goodfellow.com/csp/active/static/A/Cellulose_Acetate.HTML
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)