Technic 8047 Compact Excavator

Založil mike.kup, 09.01.2010, 13:44:38

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

mike.kup

Zdravím.
Tenhle model mi padl do oka v sekci drbárny 2010. Na první pohled tam bylo i dost zajímavých dílků. Takže když jsem nedávno chodil po obchodech a tu ten model objevil za cenu 550Kč, tak jsem ho vzal.
Takže krabice je velká 28 x 26 x 6 cm. Uvnitř  se nalézalo (myslím) 5 sáčků s jednotlivýma dílkama. Celkem 252 dílků, kde je ale 56 dílků jen pásy. Takže to spíš člověk bere jako 200 dílů.
Stavba začíná klasicky podvozkem, následně základní kostra, zvedání ramene, záda modelu, spodní a vrchní část ramene, kabina, střecha. Poté, co se člověk dopitvá s pásy, je zbytek stavby otázkou 45 minut.
Na tak malý model je tam velký počet převodů. To potěšilo. Taky pár pro mě nových dílků.
Jak už jste mohli poznat z mých přízpěvků, mám raději větší sílu, než rychlost, proto jsem nahradil jeden převod 1:1 na 1:3 (vyditelný na upr4), který řídí pohyb rypadla. Dále jsem přidal jedno ozubené kolo na každou stranu podvozku (upr3) pro lepší pohyb, bo jinak to jenom dře po spodku.
Další bolískou všech excavátorů je ten, že je není za co chytit, když chce člověk s nima jen tak jezdit po koberci a při tom zatáčet. Jen u velkého 8294 by se v kostře podvozku dalo něco najít. Takže jsem tam přidělal pár kostek (upr2) a už je to lepší. Poslední, ale nejdůležitější úprava byla v umístění tyče desíky do oblasti, která drží rameno (upr1). V originálním návrhu totiž rameno drží jen jedna osa více vzadu a mezi žlutou beam 9 a šedou beam 3 je černý pin. Touhle úpravou je konstrukce méně gumová. Přední stabilizátor je spíš jen na oko.
Jako nespornou výhodu modelu vydím to, že to není žádný mini model (měřítkově), ale že je v měřítku "velkých" technic modelů (viz velikost kabiny a sedátka)
Pokud máte 8294 a pohyb ramene vám vyhovoval, nebo vám nevadí pohyb ramene jen ve dvou osách, je s ním docela velká zábava.
Alternativní model jsem zatím nezkoušel, ale vypadá docela hratelně.
Motorizace pochopitelně není možná. :)
A teď obrázky:

mike.kup

úpravy + dílky:

Bery

díky za recenzi díky tobě si asi tento set koupím hlavně kůly  ozubením kolům (mam jich málo).
Dont worry, dont cry, smoke ganja, and fly! :DDD

Marios

Tento model se mi libí už od začátku, takže to je jasná koupě. Dobrá recenze!
Koupím TECHNIC sety: 8438 a 8455.

Sugarfree

Také uvažuji o koupi tohohle setu 8047 a ta rezence mě ještě víc utkvěla v tom, že si ho mám koupit :)

P.S. Dobrá recenze, jenom bych ocenil fotky bez tvých úprav, prostě jenom origo set od LEGA ;)
LEGO TECHNIC ...it´s my style...

mike.kup

Citace od: sugarfree kdy 10.01.2010, 20:39:08
P.S. Dobrá recenze, jenom bych ocenil fotky bez tvých úprav, prostě jenom origo set od LEGA ;)

Já vím. Jen když já když rovnou vydím v návodu a v ruce něco, co se mi nelíbí, tak to hned upravím. Ale osobně si nemyslím, že ty změny jsou tak razantní, že by se přes ně nešlo přenést. Odmyslet to prostřední ozubené kolo, zezdola ty dvě kostky na držení, ta tyč 10 tam moc vydět není a ten převod tam uvnitř tam ani moc vidět též není. Obrysy zůstaly, barevnost taky, hratelnost narostla.

Sugarfree

I s těmi úpravami je to dobré, mě tam jenom nesedí to 3 ozubené kolo v  tom podvozku, které se mi tam vůbec nelíbí, ale je to otázka stylu, každému se líbí něco jiného ;)
LEGO TECHNIC ...it´s my style...

mike.kup

#7
Tak abys tam viděl to originální prověšení pásů jsem narychlo fotnul mobilem. Naštěstí to je trošku koukatelné.

Sugarfree

Jo díky  ;D Ty jo to prohnutí je dost razantní, to jsem si nemyslel, že to bude až tak moc prohnuté. Mě napadlo co třeba vyndat jeden článek pásu? Jestli by to ale pak už nebylo moc a nešly by pásy sepnou? :/
LEGO TECHNIC ...it´s my style...

mike.kup

Nepomůže to. Sice to jde po tom vytáhnutí ještě zavřít, ale tření je obrovské, že se pás netočí volně. Též jsem si původně myslel z obrázku, že to mají přesně vypočítané, průhyb bude minimální a přesto se to bude točit volně, leč kulové.