Potištěné kostky za akce - pro organizátory akcí

Založil milanv, 13.11.2023, 01:16:20

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

milanv

Potištěné kostky za akce - "jak to funguje"

Od začátku to byla moje dobrovolná akce jako dárek pro potěšení. Proto jsem se vždycky snažil dělat to organizačně co nejsnáz na bázi osobní domluvy, protože s přemírou pravidel by mě to jednoduše nebavilo a nedělal bych to. Už máme ale akcí vícero a je i dost nových organizátorů akcí, tak raději shrnu, jak na to. Tedy opatrně něco jako pravidla :)

Stručně: je to pouze o tom dát včas mě (@MilanV) vědět, kolik kostek za svou akci chcete. Buď SZ mně nebo do vlákna své akce, podobně jako údaje pro pekiho hlášení.  Buď jen počet nebo seznam konkrétních lidí. A nezapomenout na spoluautory společných projektů, co máte na výstavě, i když se všichni neúčastní osobně akce. Pokud chcete cokoli speciálního nebo se mě zeptat, tak SZ není problém.

Podrobněji:

1. stačí takhle do vlákna akce nebo ti mám speciálně psát?
   SZ je vždycky dobrá, ale pokud ji mít nebudu a vaše akce bude ve vlákně akcí pro daný rok a v jejím vlákně bude ten požadavek na tisk, tak to v nouzi stačí.
2. kdy je to včas?
   Hned po vaší akci ať můžu vaší akci vzít při první příležitosti. Tisk se zařizuje nepravidelně.
3. co jsou ty údaje?
   Záleží na vás: buď jen holý počet a nebo seznam konkrétních vystavovatelů. Když budu mít seznam a budou se kostky rozdávat na nějaké hromadné akci, rozdám je už tam a na vás je pak distribuce jen zbytku.
3. cena?
   Z kostkařských peněz, tj. vy přímo neplatíte.
4. něco speciálního, na co nesmím zapomenout?
   Ano, na společné projekty. Pokud na vaší výstavě máte nějaký společný projekt, domluvte se s jeho organizátorem, ať vám předá seznam autorů, protože kostičku mají dostat všichni,i když nebyli osobně na výstavě.
5. Pokud jsem organizátor společného projektu?
   Tak zaprvé mi taky napiš, abych udělal kostičku i za společný projekt - a seznam nebo alespoň počet lidí. A pak se domlouvej s organizátory výstav, aby se určitě dostalo za ně všem lidem kostička.

Nakonec pravidlo hlavní: dokud je celkový objem potištěných kostek v takovémto rozsahu, není potřeba vymýšlet další složitější pravidla ani řešit cenu a s ní související práci s vybíráním, evidencí apod. Pokud by se to zvrtlo (někdo chtěl megalomanské počty kostek apod.), muselo by se to začít řešit. Něco už jsme vymýšleli s Igorusem, ale pak se naštěstí ukázalo, že to zatím není nutné. Uf. naštěstí.
Pán na Žlutém hradě

milanv

Osobní dodatek:

často jsem organizátory kontaktoval já, když se neozvali sami. Ale hodně pomůže, když se ozvete a já nebudu muset pátrat po celém fóru, jaké všechny výstavy byly od minulého tisku.
Na tomto místě bych chtěl poděkovat Igorusovi, že mi s tím teď pomohl, když jsem organizační stránku nestíhal. Díky!
Pán na Žlutém hradě

Daniel

#2
Citace od: milanv kdy 13.11.2023, 01:16:204. něco speciálního, na co nesmím zapomenout?
  Ano, na společné projekty. Pokud na vaší výstavě máte nějaký společný projekt, domluvte se s jeho organizátorem, ať vám předá seznam autorů, protože kostičku mají dostat všichni,i když nebyli osobně na výstavě.

Vím, že se to takhle praktikuje dlouhodobě, ale stejně mi to přijde divný, že na výstavě nejsem (mám tam jen nějakou jednu pidi chaloupku ve společném projektu) a dostanu kostku, že jsem byl na té výstavě...
Účastník projektu dostane potištěnou kostku s názvem společného projektu, dále by sem další kostky na spol. projekty nedával ;) .

Vím, že se to sběratelům kostek nebude líbit, ale prostě když má někdo vystavené kostky z výstav, tak by si měl říct: Jo to bylo tehdy ve Svitavách, Roztokách, Lipně... Ne že si řekne: to jsem jednou postavil chaloupku, tu vozili kluci po republice a kluci byli ve Svitavách, Roztokách, Lipně...

milanv

Abych předem vysvětlil, tak tady se nešlo ubránit tomu, abych přispěl ke smíchání dvou věcí: zaprvé co nejstručnější a nejjasnější přehled pro všechny vystavovatele - něco jako návod - a zadruhé prostor pro debatu, který je samozřejmě také hodně potřeba, zvlášť když jsme o tom doteď moc nikde veřejně nediskutovali. Tak jen na to předem upozorňuju, abychom to nemíchali dál.

Citace od: Daniel kdy 13.11.2023, 10:00:24Vím, že se to takhle praktikuje dlouhodobě, ale stejně mi to přijde divný, že na výstavě nejsem (mám tam jen nějakou jednu pidi chaloupku ve společném projektu) a dostanu kostku, že jsem byl na té výstavě...
Účastník projektu dostane potištěnou kostku s názvem společného projektu, dále by sem další kostky na spol. projekty nedával ;) .
Já jsem nad tímhle dumal už hodněkrát, jsa uprostřed tohoto dění :) A tvůj názor chápu. Naprosto ho chápu, protože bych sám měl za něj několik až křiklavých příkladů. Kdybych to tak bral. A to je právě ten klíč k tomu všemu, který mi přesně tato debata vedená osobně už s několika lidmi pomohla si ujasnit. Klíčovou myšlenku si dovolím dokonce zvýraznit:

Kostičky nejsou hodnocení vystavovatele, je to dárek.

Je to dárek ode mě a od kostky.org a od příslušného organizátora akce jednoduše konkrétnímu člověku, který mu s akcí pomohl. A je úplně jedno jak velký to byl model nebo jestli tam dotyčný osobně byl nebo jestli pomohl i jinak než modelem. I kdyby to byla třeba babička organizátora, která všem napekla koláčky. Když příslušný organizátor akce nebo projektu usoudí, že je dotyčný součást týmu, tak není mým úkolem to řešit.

Vždycky budou lidi, kteří na tom odvedou větší a menší množství práce. A nejen na modelech, ale převozy, uskladnění, opravy, hromada organizační činnosti (i u projektů, např. po letech dohledat co komu patří za upadlou figurku apod.)... Tohle nejde vyjádřit kostičkami. To nejsou mince, abych je vydával v různých nominálních hodnotách a rozdával někomu kostičku "5K" a jinému akčnějšímu "100K". Pro kostičky to neděláme - opakuji, že kostičky jsou dárek a ne hodnocení nebo "platba".

Ale je právě důležité o tom mluvit a proto jsem moc rád, že jsi to veřejně napsal. Např. je jasné, že jakmile by to někdo zvrhnul a např. začal kostičky jakýmkoliv způsobem dál používat (a zneužívat) nebo kdyby si někdo můj popis výše vyložil tak, že si kostiček u mě "objedná" několik set, tak bychom to museli začít řešit.
Pán na Žlutém hradě

Daniel

#4
Pak to prosím klidně promaž a zamkni, ať tu nemáš takovýto spam. ;)

Citace od: milanv kdy 13.11.2023, 10:52:51... I kdyby to byla třeba babička organizátora, která všem napekla koláčky...
...a právě tak jsem to myslel (v citaci níže), že ta babička tam byla a může si pak říct - jo, to bylo  tehdy ve Svitavách, Roztokách, Lipně... když jsem jim tam dělala koláčky :)  :)  :) . Takže ta by tu kostku klidně měla dostat :-)
Citace od: Daniel kdy 13.11.2023, 10:00:24Vím, že se to sběratelům kostek nebude líbit, ale prostě když má někdo vystavené kostky z výstav, tak by si měl říct: Jo to bylo tehdy ve Svitavách, Roztokách, Lipně... Ne že si řekne: to jsem jednou postavil chaloupku, tu vozili kluci po republice a kluci byli ve Svitavách, Roztokách, Lipně...


Já to prostě beru, jako je to třeba s nášivkama s vlajkama států, co si dávají lidi na batoh. Nedáš si tam vlajku Argentiny, i když Tvůj vařič (co jsi kámošovi na cestu do Argentiny půjčil), tak tam byl...

Pool

Citace od: Daniel kdy 13.11.2023, 11:47:02Já to prostě beru, jako je to třeba s nášivkama s vlajkama států, co si dávají lidi na batoh. Nedáš si tam vlajku Argentiny, i když Tvůj vařič (co jsi kámošovi na cestu do Argentiny půjčil), tak tam byl...

Tak já přidám i tu druhou stránku ;D , že jako člověk, co se ze zdravotních důvodů nemůže moc zúčastňovat výstav osobně, se právě o to více snažím účastnit těch společných projektů, abych taky nějak přispěl. A na rozdíl od klasických vystavovatelů, kteří dostávají běžně finanční odměnu za účast na dané akci, tak účastníci společných projektů nic takového nedostávají. Účastníci společných projektů mají sice symbolickou odměnu za celý projekt, ale ta není závislá na počtu výstav na které se to pak dostane. Takže samozřejmě jsem pro zachování, už jen z toho důvodu, aby hned nechtěli účastníci ty své modely stahovat a protočilo se to i více výstavami, že ty kostičky z výstav jsou pak vlastně jediným ohodnocením, co plyne i pro účastníky společných projektů.

milanv

#6
Citace od: Daniel kdy 13.11.2023, 11:47:02Pak to prosím klidně promaž a zamkni, ať tu nemáš takovýto spam. ;)
V pohodě. Já jsem rád, že tu máme prostor pro diskusi. Důležité je, že první příspěvek je jasný. A pokud bychom se v rámci diskuse shodli na čemkoliv dalším, tak to tam pak přidám nebo pozměním. Ať je v tom pořádek.
Citace od: Daniel kdy 13.11.2023, 11:47:02
Citace od: milanv kdy 13.11.2023, 10:52:51... I kdyby to byla třeba babička organizátora, která všem napekla koláčky...
...a právě tak jsem to myslel (v citaci níže), že ta babička tam byla a může si pak říct - jo, to bylo  tehdy ve Svitavách, Roztokách, Lipně...
Já to myslel jinak: ta babička ví, že se z chaloupky kvůli legu nepotáhne, když těm stavebnicím ani nerozumí. A taky kdo by nakrmil ráno kozu, že jo... Ale je ráda, že ses pustil do takové pěkné akce pro lidi a chce ti přispět. Tak jako správá babča napeče koláčky na občerstvení a dá ti je s sebou. Výstavu vůbec neuvidí a fakt neumí SNOT, ale zato lidi na výstavě jsou naprosto paf ze skutečných koláčků, které se pečou a nerozmrazují.
No a po akci je samozřejmě zvědavá, jak se ti to povedlo. A ráda si vystaví kostičku na poličku k fotkám jako památku. Ne na sebe, ale na tebe.

EDIT: Pořád přemýšlím, jak to shrnout, protože mám k tomu tolik příhod a příkladů za ty roky... Třeba to, co píše Pool, je strašně důležité. Ty důvody může mít každý úplně jiné než by tebe i mě kdykoli napadlo. Na to je potřeba pořád znova a znova myslet - nikdo nevidíme do hlavy nikomu jinému. Raději ať má kostičku někdo v šuplíku než aby pár lidí bylo smutných a nevědělo, jak mi o ní říct pak extra a nevypadat jako loudilové. Mě to pak mrzí dvojnásob, když se o někom takovém dozvím, typicky přes někoho.

Což chci zdůraznit, že kdyby se komukoliv z vás stalo, tak se rozhodně nebojte ozvat. Organizátorovi akce a mně. Vyřeší se to a třeba udělám dotisk s další várkou.
Pán na Žlutém hradě