(Vlastní) Alternativní model ze setu 42024

Založil Tomik, 04.08.2014, 21:17:18

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Tomik

S velkým potěšením vám představuju svůj nejnovější alternativní model bobka postaveného ze setu 42024 (náklaďák s kontejnerem). Tentokrát jsem se rozhodl pro trochu jiné představení než obvykle - chci vám nejdříve přiblížit pozadí jeho vzniku, než se dostanu k popisu jeho funkcí.

Všechno to začalo v lednu, kdy mi Jan Beyer poslal set 42024, abych mu z něj postavil alternativní model. Nejprve mě napadlo, že postavím lakatoše (lesní kolový traktor na stahování dřeva). Postavil jsem tedy drapák, rameno, převodovku a zjistil, že mám moc malá kola...



Šel jsem proto hledat něco s menšími koly a napadl mě kloubový nakladač. Postavil jsem lopatu a minimálně deset různých variant ramene, než jsem našel první, která byla aspoň trochu funkční. Následně jsem opět zjistil, že mám stále moc malá kola...



Nakonec mě napadlo postavit bobka (malý nakladač, většinou řízený smykem). Vývoj teleskopického ramene a nakladače po vzoru těch od Volva a JCB se ukázal jako další slepá vývojová větev...



Nyní jsem měl jasno, kudy cesta nevede, a mohl jsem se vydat tou zbývající cestou k cíli. Na následujícím obrázku je vidět první funkční prototyp nakladače. Je to kombinace podvozku inspirovaného alternativním modelem setu 8071, ramene s lopatou, převodovky a siluety kabiny.



Po rozebrání prvního prototypu teprve začalo opravdové stavění - dal jsem dohromady pořádný podvozek, kostru nástavby a začal zakrývat vnitřnosti. Bobek na následujícím obrázku je už dost podobný finálnímu modelu.



A tady už máme po půlročním maratonu finální verzi. Má o stud kratší zadek, dokončenou kabinu včetně interiéru a vyladěné barevné schéma.



Nyní se pojďme podívat na to, co tenhle drobek nabízí:

  • zatáčení obou náprav zajišťující výborný rejd
  • zvedání ramene
  • sklápění lopaty
  • dvojstupňová převodovka pro přepínámí mezi funkcemi ovládaná komínem výfuku
  • snadná demontáž lopaty - využití objasním níže







Protože mi stále zbývala spousta dílů, dostal jsem nápad doplnit bobka o druhý nástroj, který by se dal nainstalovat místo lopaty - vidle. Vidle lze nastavit na různou šířku podle potřeby a máte k dispozici i jednu paletu, na kterou si můžete něco naložit (třeba zbývající pár kol).



Další fotky najdete zde.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Foton

Pěkné.
Jak povídání o vývoji tak finální model a jeho možnosti.
Líbí se mi to.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

milanv

Hezký model i zajímavý vývoj. A to si myslím, když se tak koukám na typ modelu, že je to navíc ještě přesně ten, co v reálu bude vypadat mnohem líp než na fotkách. Navíc vypadá prudce hratelně :)

Ještě jsem nepochopil to teleskopické rameno, asi nemám dost zkušeností s Technicem. A pak se chci zeptat na vidlici s paletou: funguje to tedy tak, že když zvedám paletu, je automaticky stále vodorovně?
Pán na Žlutém hradě

Tomik

Citace od: milanv kdy 05.08.2014, 11:07:16
Ještě jsem nepochopil to teleskopické rameno, asi nemám dost zkušeností s Technicem.
Uvnitř "žlutého obalu" je velký linear actuator (mechanický píst), který vysouvá šedivé beamy. Maximální vysunutí bylo asi 6 studů. Původní myšlenka byla udělat bobka s jedním excentrickým ramenem a abych využil všechny linear actuatory, tak to rameno mělo být ještě výsuvné. Nicméně rameno bylo moc masivní a docházelo k jeho kroucení - lopata byla nahnutá na stranu.

Citace od: milanv kdy 05.08.2014, 11:07:16
A pak se chci zeptat na vidlici s paletou: funguje to tedy tak, že když zvedám paletu, je automaticky stále vodorovně?
Nefunguje - v průběhu zvedání je potřeba průběžně "přeřazovat" a naklápět vidle.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

HD

Jo, tvorbu C-modelů obdivuji... :) Nádhera.
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

Tomik

Návod na stavbu bobka je nyní ke stažení na buildinstu.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr