*TOP* (Vlastní) Zikkurat Etemenanki

Založil gearcs, 18.09.2010, 20:56:11

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

gearcs

Dnes vám zde prezentuji stavbu, o které asi každý z vás slyšel, jenom ji znáte pod jiným názvem. Tato stavba je důkazem o tom, že na "každém šprochu pravdy trochu" - byla popsána v Bibli a není to pouze smyšlenka. Onou stavbou je Babylónská věž, jeden z divů starověké Mezopotámie. Dnes není zcela jasné, kdy byla vybudována. Předpokládá se, že to bylo za vlády Chammurapiho, asi 1792 - 1750 př.n.l.. Byl to chrám na stupňovité věži, který měl přiblížit Babylóňany jejich bohu, Mardukovi. Jako takový byl na rozdíl od egyptských pyramid průběžně obnovován, protože sloužil všemu lidu. Během historie byl zikkurat několikrát zbořen a obnoven. Během let skončil Babylón jako kořist Peršanů a věž chátrala, protože nebyl z jejich strany důvod ji obnovit. Poté, co dobyl Babylón Alexandr Veliký, stanul v úžasu před obrovskými ruinami věže a rozhodl se, že ji opraví. Bohužel, jeho předčasná smrt rozhodla jinak, věž byla roku 331 př.n.l. pouze srovnána se zemí, ale už nikdy obnovena.
Dnes víme, že věž měla sedm stupňů a byla postavena z více než sedmnácti milionů pálených cihel. Vysoká byla 91 metrů a stejně takovou měla i šířku a délku základů. Její trosky odkryl při vykopávkách po roce 1913 Robert Koldewey.

Hardegon

Nevěřícně zírám, jak obrovské to je a jak přesné. WOW.  :o

Gibur

#2
Můžu říct jen jedno: TY VOLE! :o

Můžu se zeptat jak dlouho trvala stavba?
Sám jsi smradlaví Elf!
Poslání Trpaslíka: ,,Naostřit sekeru,rozetnou skřeta,vykutat zlato,žít..."

artus12

Překrásnéééééé!! :) Musím uznat že jsi překrásně vyřešil ono skodiště, to mě na tom zaujalo nejvíce, jinak samotná stavba je dokonalá! Smekám klobouk :)

FilipS

Mám z toho husí kůži :D je to skvěle propracované a tématicky velice neotřelé. Prostě vynikající!

Igorus

Tak tohle je opravdu lahůdka. Počítám správně že je to vysoké 43 bricků? Moc pěkné!

otaznik

Schody pomocí Brick 1x2 with Grille jsou vynikající!!!  :o

Marty713

Samozřejmě je to moc pěkné. Nejvíce si cením nápadu. Ale stavba samotná, i když velice vyvážená a moc dobře navržená, musela jít, jak jen to říct, "rychle od ruky", no ne? Určitě tam bylo dost věcí, které tě potrápily, ale jako celek to nevypadá složitě.

Jde do jisté míry o fantasy, protože nevíme jak vypadala, ale daleko lépe by působila, kdyby její boční stěny nebyly kolmé, ale alespoň pod mírným úhlem.

Osobně bych více ocenil nějaký starověký chrámový komplex, třeba ještě v menším měřítku.

Doufám, že to nepochopíš nějak negativně. Je to jen můj názor, líbí se mi to, ale kdybych jen chválil, nemělo by to větší význam.

Siegnord

  Skvělá práce gearsi. Názorně jsi mi přiblížil tehdejší náboženství. Stoupat k nebesům musela být pořádná fuška. Už se nedivím, proč Jákob svůj žebřík odmítl.  ;D

gearcs

Dík za tolik pozitivních komentářů, to jsem nečekal... ;D

Dog-Čum: Netrvalo to tak dlouho postavit, asi týden, ale čekal jsem na pár dílků z BL.
Igorus: Asi tak nějak, ale aby to odpovídalo úplně přesně proporcům skutečné věže, musela by být ještě o pár bricků vyšší.
Márty: Vůbec to nechápu negativně, máš pravdu. I když stavba šla tak rychle, měl jsem problémy, protože jsem začal stavět po vzoru Colonela "od střechy", a tak jsem musel stavbu neustále otáčet vzhůru nohama a kontrolovat. A když už to byl docela těžký kousek, bál jsem se, že mi upadne. Kupodivu stát na tom malém chrámu vzhůru nohama to vydrželo...
Opravdu se neví, jak přesně jednotlivá patra vypadala, viděl jsem video, kde různí učenci publikovali asi 11 verzí vzhledu. Já jsem si pak vybral ode všeho trochu a skloubil to dohromady.
Ale s tím chrámovým komplexem tě nepotěším, teď dám od starověku ruce stranou...
Colonel: Díky za topku, myslel jsem, že to zas taková extra stavba není.

Robbed

Gratuluji k topce a umístění na Brothers Brick ;)

AdamKo

Naprostá lahůdka!
Pořád dokola mě dostává ta chladná logičnost, smyslná symetričnost, pravideleně se opakující tvary a monstrózní vzezření. Působí kolosálně, božsky. Nemůžu z ní odtrhnout oči... 8)

KLR


csgeronimo

Moc se mi líbí - kdyby tak byly fotky z průběhu stavby.

mizdas

Já to dnes viděl na Brothers brick a ani ve snu by mně nenapadlo že jsi to stavěl ty , je to moc hezké, ale hodně mně zmátlo že to neni minifigové měřítko. Také jsem dlouho jsem přemýšlel nad tím jak to je asi veliké  ;D.

Mixmax

Nádhera :).Valím oči  :o :o :o, akorát jsem myslel že babylon byl spíše tan barvy, nebo podobné :) ale co na barvě přeci nezáleží nebo ano?A gratuluji
,,Toho Boh dá nebude, aby český král z boje utíkal" Jan Lucemburský bitva u Kresčaku

Ryxe

Co dodat? Snad jen pogratulovat ke skvělé stavbě! Myslím, že je to snad první Zikkurat, který jsem viděl postavený z LEGA a je prvotřídní. Schody jsou skvělé, takovéto řešení by mě nenapadlo ;)
Klobouk dolů!

gearcs

Díky moc, ale tohle by zvládl postavit každý z vás, kdyby chtěl:)
Původně jsem nevěděl, jak schody vyřešit, pomocí brick with grille mě napadlo až po dlouhém přemýšlení. Díky LEGU (a Bohu  :)) za tyto kostky!
Asi jste si nikdo nevšiml malé nedokonalosti úplně na střeše chrámu, já si jí všiml, až když jsem to měl nafocené a upravené. Jeden z vršků chrámu je natočen špatně, vůbec nevím, jak se to mohlo stát...  ;D

Rhox

Nářez, nedivím se, že to hned umístili na Brothers Brick, je to zasloužený :)

grohl

Skvělá prezentace perfektně dotaženého MOCu. Monstrózní, dechberoucí, chladné i ladné.