(cizí) Uherský hrad Corvin v rumunském městě Hunedoara.

Založil Aki, 13.01.2007, 17:57:30

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Aki

aneb, nejen Chadzi se inspiruje v Rumunsku.  ;)

Zajímavých stavebních technik přiliš neuvidíte. Spousta detailů se dala řešit jinak, věrněji, ale ta obrovská masa dělá fakt svoje.
Jen mne překvapily ty samolepky místo oken.  ::) Tedy jestli se nepletu.

               

CitaceHrad je obehnán 30m hlubokým vodním příkopem a vchod tvoří úzký mostek na vysokých kamenných pilířích, které končí pod mohutným barbakánem (předmostní věží) se střechou posetou hroty, na který dohlíží množství věží, některé hranaté, jiné zaoblené, ale všechny ,,ozdobené otvory" v podsebití. Pevnost byla založena ve 14. století, roku 1453 ji přestavěl Iancu de Hunedoara (Jánoš Huňády - János Hunyadi), jeho syn Matyáš Korvín přistavěl renesanční křídlo a konečně v 17. století nechal Gábor Bethlem provést barokní úpravy. Mezi lety 1965 -70 byla pevnost nákladně a vkusně restaurována. Interiér hradu na vás nezapomenutelně zapůsobí především množstvím galerií, nepřehlédnutelnou spletí točitých schodišť a pozoruhodnými gotickými klenbami, nedobytnou hradní věží a Rytířským sálem se sloupovým z růžového mramoru.

V hradním muzeu se můžeme seznámit s životními osudy Iancu de Hunedoary, hrdiny uherských bojů s Turky. Podle pověsti byl Hunyadi nelegitimním synem císaře Zikmunda Lucemburského, který daroval hrad rumunskému šlechtici jménem Viocu, nominálnímu otci Hunyadiho. Hunyadi, přezdívaný Bílý kníže, se proslavil především díky svým nesčetným vítězstvím nad Turky a jejích zničující porážce pod hradbami Bělehradu v roce 1456. Ještě předtím - v roce 1441 - byl Hunyadi ustaven transylvánským vojvodou, později se stal správcem Uher (byl zodpovědný za svržení Vlada Draculy, ale i korunovaci jeho syna Vlada Nabodávače na knížete Valašska). Jeho syn Matyáš Korvín se stal jedním z nejvýznamnějších uherských králů.


Edit: Jo a je to největší hrad v Rumunsku.  8)

MwK

Waw! :o
Tak to je naozaj GIGANTICKÉ! ;D ;D
Je to fakt verná podoba a keby tam nejaká chyba bola tak to zakryje ten počet brickov a niektoré fajn nápady... ::)
(BOL) Som STAR WARS maňiak a zberateľ !!! >:D
Asi som už poriadny AFOL ... prežívam dark age ...

linhi

Je to fakt paráda škoda že jsou samotné kostky old gray tak nedostupné.Pořád se vzhledem k mé neznalosti jazyků snažím někoho zlanařit na nákup z BL ale nějak mi to nejde tak asi nikdy nic většího nepostavíma o takovém kolosu se mi může jen zdát.  :'(